Baratza Virtuoso koffiemolen kopen en review

Baratza Virtuoso koffiemomelen

Bekijk de dagprijs

De Baratza Virtuoso is wat veel koffiesnobs een 'moderne klassieker' zouden noemen.

Het is een koffiemolen die bedoeld is voor thuisgebruik, maar in feite is het bijna een concurrent van veel duurdere professionele apparatuur. Het is niet ongewoon om coffeeshops te zien die de Virtuoso gebruiken als een back-up molen of een secundaire molen voor eenvoudige dingen zoals overgieten.

Inleiding tot Baratza

Ondanks de Italiaanse klinkende naam is Baratza eigenlijk een Amerikaans bedrijf dat zich uitsluitend richt op koffiemolens. Het is een van de meest vertrouwde merken in het professionele gedeelte van de koffiescene. Ze zijn een voorbeeld van de "do one thing and do it well"-filosofie die ik erg leuk vind.

Baratza staat bekend om hun uitstekende klantenservice met een snelle en eenvoudige garantie, het regelen van uw problemen via de telefoon en in ieder geval het geven van aanwijzingen en oplossingen om uw eigen molen te repareren.

het verzorgen van uw problemen via de telefoon en in ieder geval het geven van aanwijzingen en oplossingen om uw eigen koffiemolens te repareren.

De Virtuoso is gemaakt van hoogwaardige onderdelen en weegt ongeveer 9 pond, hoewel er zeker zwaardere en duurdere koffiemolens beschikbaar zijn. Aan de andere kant biedt het een behoorlijk bedrag voor zijn prijs en kan het een praktische grinder zijn voor diegenen die op weg zijn naar een barista.

Normaal gesproken kunnen koffiemolens in de Virtuoso's prijsklasse het moeilijk hebben om espresso te slijpen. Het vergt nogal wat experimenteren, maar de Virtuoso kan je een vrij goede fijne espressomaling geven of zelfs een grove Franse persmaling bij het draaien van de trechter.

Bekijk de dagprijs

Een paar dingen die we leuk vinden

 • Zeer gelijkmatige maling. Bij de setting voor het overgieten waait hij al zijn concurrenten in deze prijsklasse weg en concurreert bijna met de beroemde Mahlkoenig EK43.
 • 40 verschillende maalinstellingen. Kan gebruikt worden voor alles, van portafilters onder druk tot Franse pers.
 • Wordt geleverd met een geweldige, geweldige klantenservice van Baratza.

Kenmerken Baratza Virtuoso

 • Automatisch uitschakelen:Ja
 • Bediening:Knoppen
 • Fabrieksgarantie termijn:2 jaar
 • Gewicht:3973 g
 • Inhoud:300 g
 • Instelbare maalgraad:Nee
 • Koffie bonen reservoir:250
 • Koord opslagruimte:Nee
 • Materiaal behuizing:Kunststof
 • Materiaal maalschijven:Roestvrij staal
 • Met maatverdeling:Nee
 • Model:VIRTUOSO 586
 • Product gewicht:3.6 kg
 • Reparatie type:Carry-in
 • Taal handleiding:Nederlands
 • Toerental:550 r/min
 • Uitzonderingen fabrieksgarantie:geen
 • Vaatwasser veilig:Nee
 • Verpakking breedte:195 mm
 • Verpakking hoogte:183 mm
 • Verpakking lengte:374 mm
 • Verpakkingsinhoud:1x Baratza Virtuoso Koffiemolen

Bekijk de dagprijs

Kleine omschrijving

Bonenmaler / koffiemolen "Virtuoso" BA585 van Baratza.

De lekkerste koffie zet je met versgemalen koffiebonen!

Zeer consistente en precieze molen voor het malen van koffiebonen.

De koffiemolen heeft wel 40 maalinstellingen: voor elke koffiesoort en zetmethode de perfecte maling! De koffiebonen worden gemalen door langzaam draaiende conische maalschijven waardoor aroma en smaak optimaal bewaard blijven.

De bonenmaler heeft een bescheiden geluidsproductie en maalt met een snelheid van 2,4 gram per seconde.

Bekijk de dagprijs

De Baratza Virtuoso koffiemolen review

De Virtuoso is een stevige slijper als het gaat om dagelijks gebruik, hoewel hij gemakkelijk kan breken als hij op de grond valt.

Net als zijn kleine broertje, de Baratza Encore, is de carrosserie gedeeltelijk gemaakt van dezelfde hoogwaardige kunststof, behalve met een roestvrijstalen bovenkant en basis voor meer duurzaamheid. Ik weet dat het vreemd klinkt om een plastic 'hoge kwaliteit' te noemen, maar in dit specifieke geval is het dat wel.

De Virtuoso is niet per se gemaakt voor gebruik in cafés of coffeeshops, maar zou voor thuisgebruik wel een tijdje mee moeten gaan gezien de krachtige gelijkstroommotor. Ik ken coffeeshops waar ze hem als reservemolen gebruiken, en hij lijkt het goed te doen.

Bekijk de dagprijs

Eenvoudig in gebruik

Het minimalistische ontwerp van de Virtuoso maakt het eenvoudig te gebruiken. Er zit een pulsknop op de voorkant en een tijdschakelklok die alleen een draai nodig heeft, dan kun je de rest aan de molen overlaten. De basisinterface heeft geen automatiseringsopties, maar omdat de molen vrij eenvoudig is, zou ik zeggen dat zelfs beginnende koffiezetters hem met weinig tot geen problemen kunnen gebruiken.

Houd er rekening mee dat de tijdschakelaar geen specifieke indicaties heeft, dus het duurt even om de verschillende instellingen uit te proberen terwijl je probeert elke instelling te begrijpen. Terwijl de Virtuoso een goed kopje koffie maakt, heeft hij wel een lichte schoonmaakbeurt nodig als u meerdere porties koffie zet. Als het vaak wordt gebruikt, dan zal de schoonmaakbeurt consistent moeten zijn om te voorkomen dat het stof in de hoekjes en gaatjes terechtkomt.

Maal consistentie/h3>

De Virtuoso heeft 40mm conische bramen die helpen bij het produceren van uniforme partikelgroottes in uw koffiedik en het heeft tot 40 maalbeurten, waarbij 0 een extreem fijne maling is (goed voor espresso's) en 40 de grofste (voor de Franse pers).

Deze instellingen zorgen voor veel giswerk tijdens het malen en stellen u in staat om een breed scala aan korrelgroottes te krijgen die passen bij de brouwtechnieken die u persoonlijk gebruikt. Vergeleken met de Encore, maalt de Virtuoso met 1,5 tot 2,4g/sec, wat betekent dat je meer bonen in minder tijd kunt bewerken.

De maling is ook zeer gelijkmatig bij de filterinstelling. Een grote test uitgevoerd door de New York Times concludeerde dat de maling op deze specifieke instelling bijna gelijk was aan die van de tien keer duurdere Mahlkönig EK43.

Bijzondere kenmerken

De Virtuoso heeft een grote trechter en een mooi formaat maalbak die ongeveer een pond bonen bevat, wat meer dan genoeg zou moeten zijn. U beschikt over een instelbare timer van 60 seconden en een pulsoptie om de bonen nauwkeurig te malen.

Om geluid en overmatige warmteontwikkeling te verminderen, is er een ingebouwde snelheidsreduceerder die de 40mm conische bramen vertraagt tot 450 RPM voor een soepelere bonenvoeding.

U kunt verwachten dat u uw bonen kunt vermalen van 250 micron tot 1200 micron voor een grove Franse pers of een fijne espresso met de Virtuoso's 1,5 tot 2,4g/seconde maalsnelheid.

Hoewel het nog steeds een beetje een racket is, verhoogt het ontwerp van de Gearbox 2.0 de aandrijving en vermindert het geluid.

Min punten

Het meest voorkomende probleem met de Virtuoso is het kleine aantal gronden dat uit de molen lijkt te vallen na het verwijderen van de lade, maar de meeste molenaars hebben dit onvermijdelijke probleem. Ook de timerknop aan de zijkant heeft de neiging om eraf te vallen, waarbij sommige gebruikers merken dat deze losjes aanvoelt.

Het ontbreken van indicatoren op de timerknop betekent dat je met vallen en opstaan te maken krijgt en dat je een beetje koffie kunt verspillen voordat je je voorkeur hebt gevonden. Hoewel de timerfunctie van pas kan komen, moet je oppassen dat hij niet de hele minuut blijft draaien, want er wordt gezegd dat hij opwarmt, wat kan resulteren in een warmere maling dan normaal.

Ik raad aan om alleen de hoeveelheid bonen in te zetten die je hier en nu gaat gebruiken.

Bekijk de dagprijs

Alternatieven

Als je al naar de Virtuoso kijkt, ben je je ongetwijfeld bewust van zijn jongere broer, de Encore. Een even aantrekkelijke, maar goedkopere molen. Laten we eens kijken naar de specificaties van deze populaire instapmolen.

De Baratza Encore is ongeveer €100 goedkoper dan de Virtuoso, maar heeft veel vergelijkbare kenmerken.

Hoewel, in tegenstelling tot de Virtuoso, heeft de Encore een zwakkere motor en een lagere maalsnelheid bij 0,8 tot 1,1g/sec in plaats van 1,5 tot 2,4g/sec.

Het heeft ook een gemakkelijke aan/uit-schakelaar in plaats van een 60-seconden-timerschakelaar. Hij is iets luidruchtiger dan de Virtuoso.

Als je gewoon op de koffiezettrein springt, heeft de Baratza Encore een zeer gebruiksvriendelijk ontwerp dat geweldig is voor beginners.

Het heeft dezelfde 40 maalinstellingen als de Virtuoso, maar het ontbreekt aan consistentie aan de uitersten van het spectrum - dat betekent minder nauwkeurig malen voor zowel de espresso als de Franse pers.

Het is nog steeds een goede keuze als u kwaliteit wilt, maar voor meer afgestemde fanatiekelingen is het misschien niet genoeg.

Een andere en nieuwere optie, die de moeite waard is om te bekijken als u veel overweegt om te brouwen, is de Baratza Sette.

Bekijk de dagprijs

Conclussie

Uiteindelijk is de Baratza Virtuoso een eenvoudige molen die uitblinkt als het gaat om het brouwen van spullen zoals gieten, cafetières en Aeropress thuis.

Het heeft niet de leukste functies, maar het krijgt de basis goed.

Sommige mensen gebruiken de Virtuoso ook voor espresso, maar het vereist een beetje experimenteren en kalibreren. Het is goed om het alternatief te hebben, in ieder geval.

Als extra bonus staat Baratza bekend om zijn bewonderenswaardige klantenservice, waardoor de Virtuoso een zeer verleidelijke molen is voor iemand die op zoek is naar een upgrade.

Bekijk de dagprijs