Alles wat belangrijk is over Colombiaanse koffie

Facebook
Twitter
LinkedIn

Een groot deel van alle koffie op de wereld komt uit Colombia. Het land staat erom bekend om koffie te maken van Arabica-bonen van de beste kwaliteit. Daardoor is het ook echt goed mogelijk om van een heerlijke helderzure koffie te genieten. Die ook nog eens fruitige en chocolade tinten met zich meebrengt. Over deze koffie is natuurlijk van alles te leren. Dat doe je op deze plek.

Koffie hoort inmiddels ook bij de identiteit van het land Colombia. Juan Valdez, een fictieve koffieproducent, is misschien wel één van de meest herkenbare iconen van het land geworden. Het is zelfs zo dat je zogenaamde ‘Cultureel Koffielandschap van Colombia’ in 2011 dooe UNESCO op de werelderfgoedlijst is gezet. Het is dus zeker ook de moeite waard om te leren over de smaak en de geschiedenis van de koffie


Colombiaanse koffie

Weetjes over koffie uit Colombia

Koffiebonen uit Colombia kunnen heel donker gebrand worden. Ze worden dan niet direct heel bitter. Dat maakt ze bijvoorbeeld heel geschikt voor espresso. Er zijn verschillende soorten in het land. Denk aan Bourbon, Caturra, Maragogype en Typica. De zuurgraad van de koffie uit Colombia is vaak gemiddeld. Waardoor het een milde en uitgebalanceerde smaak geeft. De smaak roept vaak een herkenning van citrus op met een fruitig en kruidig aroma. De koffie speelt bovendien een belangrijke rol in alle lagen van de bevolking


De verschillende soorten smaken

De koffie uit Colombia kan meerdere smaken hebben. Er is een flinke reeks aan variaties afkomstig uit het land. Ze horen daarom niet perse bij een specifieke regio. Wel is het zo dat je bepaalde kenmerken altijd kan herkennen. Het is altijd mild en goed uitgebalanceerd. Dat komt ook omdat de zuurgraad wat gemiddeld is en de koffie vaak lekker helder is. Daarnaast zijn er veel sporen van fruitsoorten in terug te vinden. Terwijl je ook chocolade, karamel en suikerriet kan herkennen.

Aroma’s die hier goed bij passen zijn die van citrus, fruit en hints van kruiden. Doordat de koffie van Colombiaanse bonen lekker gemakkelijk te drinken is, zijn de bonen ook populair in blends met bonnen uit andere landen. De smaken worden door de Colombiaanse touch dan wat zachter.


De meest populaire soorten Colombiaanse koffie

Er zijn drie soorten koffie uit Colombia die je kan herkennen aan de naam van de regio. De bekendste is misschien wel Medellin, maar ook Armenia en Manizales komen hiervandaan. Vooral de Medellin Supremo doet het altijd goed. Het zin drie soorten die uit het centrale teelgebied van het land komen. Ze worden vaak als een combinatie onder de naam MAM op de markt aangeboden. De zuurgraad van deze koffie soorten is iets hoger dan de teelt die uit het oosten van Colombia komt.

Een bekende soort die ook genoemd moet worden is Castillo. Dit is een populaire soort die niet onomstreden is in Colombia zelf. Dat komt doordat het een soort is die bestand is tegen koffieroest. Het heeft genetische overeenkomsten met Robusta-bonen. Daardoor wordt de kwaliteit niet als heel hoog beschouwd. Castillo heeft aantrekkingskracht vanwege het aroma, het zuurgehalte en de zachtheid van de koffie. Daardoor heeft het ook wel meer potentie.

Dan zijn er ook nog Caturra-bonen. Die worden gezien als de beste soorten bonen die in Colombia te krijgen zijn. Ze komen van origine uit Brazilië, maar zijn nu in meerdere landen terug te vinden. Deze bonnen zijn lekker helder als het om de zuurgraad gaat. Ze zijn daardoor laag tot middelmatig vol. Al is het probleem van Caturra dat het zeer gevoelig is voor koffieroest.

Dan is er ook nog de koffie die bekendstaat als Tinto. Dit is vrij vertaald ook wel inktwater. De koffie die door het volk gedronken wordt in Colombia. Vaak is deze al voor minder dan 10 cent te krijgen. Het is niet direct de koffie van de hoogste kwaliteit. Het is echter wel juiste een belangrijke soort binnen de koffiecultuur die in Colombia heerst. Tinto moet je zeker geprobeerd hebben.


Juan Valdez als symbool van de FNC


Juan Valdez koffie

Dat koffie een belangrijke factor voor de economie van Colombia kan zijn, daar is de regering van het land het ook al enkele jaren over eens. Het is een onderdeel van de ziel van het land. Daarom is al in 1927 de FNC opgericht. Dit is de Federatie voor koffieboeren uit Colombia. Deze federatie verdedigt de belangen van de boeren en is inmiddels de grootste non-profit plattelandsorganisatie op de wereld geworden.

Sinds 1959 heeft de FNC ook een eigen symbool. Dat is de fictieve koffieboer Juan Valdez. Rond deze boer is al vele jaren een marketingcampagne gaande die het land en de koffie nog veel meer bekendheid hebben gegeven. Daardoor is het nu zo dat Colombiaanse koffie als de nummer 1 van de wereld wordt gezien. Het is dan ook niet gek dat er nog altijd meer en meer vraag is naar de bonen en de koffie uit het land.

Het is voor de FNC niet alleen belangrijk om de koffieboeren winst te laten maken op hun producten. Ook sociale impact is een belangrijke drijfveer. Daarom zet het zich ook in voor bijvoorbeeld milieubescherming en gemeenschapsontwikkeling. Dat doet het door onderzoek te steunen en training te bieden. Daardoor worden de half miljoen koffieboeren in Colombia gesteund.


Zo komen de Colombiaanse koffiebonen tot volgroeiing

In Colombia zijn twee belangrijke groeiregio’s te vinden. In de eerste plaats gaat het om het hoogland van de Sierra Nevada van Santa Marta. Daarnaast gaat het ook om verschillende delen van het Andesgebergte in het land. De grote regio rond Medellin is ongeveer 14.000 vierkante kilometer groot. Dit is het belangrijkste deel van het land. Het bergachtige oosten rond Bogota is wat kleiner. Wel is het zo dat er veel hooggelegen boerderijen in beide gebieden te vinden zijn. Die liggen op hoogtes tot wel 2.000 meter. De vulkanische bodems zijn daar zeer vruchtbaar. Wel komt de koffie uit schaduwgebieden, geteeld bij een temperatuur tussen 8 en 24 graden Celsius.

Ook heeft dit land een goede mix van verschillende seizoenen. Het is een tropisch land, met goede natte en droge seizoenen. Daardoor zijn er in de periode tussen september en december en de periode tussen april en juni oogsten te doen. Dit is voor het hele land het geval. Daardoor zijn dus ook overal de bonnen van deze kwaliteit te kweken. De zuurgraad is dan altijd hoog. Wel is er een verschil in de volheid en de smaak tussen de regio’s te onderscheiden.


Het verwerken van de Colombiaanse bonen

Als het gaat over de verwerking van de Colombiaanse Arabica-bonen, dan is het belangrijk om te weten dat dit uitsluitend nat gebeurt. Het water wordt gebruikt om de kersen te scheiden van het pulp. De verwerking op deze wijze is modern. Het zorgt voor een schoner, scherper en fruitiger product. Dat is dan ook de reden waarom het past bij de zure smaak van de Colombiaanse koffie. Die blijft beter beschermd.

De koffie in Colombia wordt in grote mate door hele kleine boerderijen geteeld. Die zijn verspreid over de vele steile hellingen in het land, wat mechanisch werken ook lastig maakt. De bonen worden daardoor nog met de hand geplukt op zorgvuldige wijze. Het is weliswaar inefficiënt, maar het zorgt wel voor een veel beter kwaliteit. Dit is dan ook de reden waarom de Colombiaanse koffie als superieur wordt gezien.


Colombiaanse koffie in de moderne economie

De economie in Colombia is voor een groot deel gericht op de koffieteelt. Er zijn slechts twee landen die meer koffie producten. Het neemt 12 procent van de totale productie in de wereld voor zijn rekening. Slechts Brazilië en Vietnam leveren meer. Al kiezen die landen wel meer voor kwantiteit, terwijl Colombia alleen met hoogwaardige bonen werkt. De koffie is dan ook rechtstreeks verbonden aan het werk van een half miljoen boeren en daarmee een enorme bron van werkgelegenheid. De boeren telen bijna uitsluitend op kleine percelen van rond 5 hectare. Dit zijn vrijwel altijd familiebedrijven.

Er zijn ook risico’s te onderscheiden. Zo is klimaatverandering een bedreiging voor de koffieproductie van het land. De temperaturen stijgen en de regenval is minder regelmatig. Dit beïnvloedt de kwaliteit van de koffie en de productie van de bonnen. De Arabica-bonen die hier een grote rol spelen, kunnen bijzonder slecht tegen de veranderingen in het klimaat. Bovendien hebben de veranderingen ook de grip van plagen op de koffieplanten verstevigd. Zo is koffieroest maar ook de koffiebessenboorder veel meer een probleem dan voorheen. De problemen komen nu ook meer in de hoger gelegen gebieden voor. Juist daar waar de boerderijen liggen. Dit schaadt de opbrengst.


Zo wordt de Colombiaanse koffie bereid


Espresso

Koffie uit Colombia heeft over het algemeen een hogere zuurgraad, maar een mildere smaak. Dat maakt het de ideale soort voor espresso. De bonnen zijn lekker donker gebrand. En ze kunnen goed sterk worden bereid, zonder dat de koffie heel bitter hoeft te worden. De hoge zuurgraad combineert ook goed met de melkachtige espresso soorten zoals Macchiato en Cappuccino.


Oploskoffie

Oploskoffie is natuurlijk niet de ideale koffie om lekker van te genieten. Zeker niet wanneer je met bonen van hoge kwaliteit werkt. Het is echter wel zo dat de bonen uit Colombia perfect geschikt zijn voor het maken van oploskoffie. Opnieuw komt dit door de zachte en milde vorm van de bonen. Daardoor blijft de smaak lekker goed bewaard wanneer je het in de vorm van oploskoffie gebruikt. Dat maakt het zelfs in het land zelf een populaire optie om voor te gaan.


AeroPress

De AerorPress past ook goed bij de bonen uit Colombia. De smaak is lekker uitgebalanceerd. En het gevoel in de mond is lekker glad en vol. De bonen zijn dus goed te gebruiken voor bereiding met de AeroPress. De jaarlijkse AeroPress kampioenschappen vinden niet voor niet ook plaats in Bogota. Daar is de bereidingscultuur dan ook het sterkst in het land, en misschien wel in de wereld.


Zo brand je de Colombiaanse bonen

Het fijne aan de Colombiaanse bonen is dat ze zo gemakkelijk te branden zijn. Dat kan op vele manieren. Het is bijvoorbeeld heel aantrekkelijk om ze licht te branden voor subtiele smaakverschillen in diverse soorten koffie. Het licht branden zorgt dat je de verschillen in smaak beter kunt herkennen. Daarnaast zijn ze lekker zuur en proef je de citrusvruchten erdoorheen. Daarnaast komen de smaken van cacao en karamel goed tot uiting op deze manier. Wie kiest voor meer medium tot donker branden, zal merken dat dit meer intense smaken met zich meebrengt. Wel zuur, maar minder fruitig is dan wat er zal gebeuren.


Conclusie over Colombiaanse koffie

Colombia en koffie horen bij elkaar. In dit artikel heb je meerdere redenen kunnen ontdekken waarom dit het geval is. Het is door de vulkanische bodem en de geschikte klimaatverschijnselen heel goed mogelijk om de beste Arabica-bonen te kweken. Daarnaast is er veel te zeggen voor het handmatig plukken dat nog altijd in dit land wordt gedaan. Wanneer je dus wilt genieten van echte koffie, dan is de Colombiaanse daar zeker een interessante optie in. Dit kan in allerlei verschillende soorten koffie’s.



Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen