Espresso vs Cappuccino: Wat is het beste?

Facebook
Twitter
LinkedIn


Zelfs voor een koffieliefhebber kan het soms moeilijk zijn om te begrijpen wat nu echt het verschil is tussen verschillende espressodranken. Vooral wanneer die dranken allebei een zeer sterke, aanwezige smaak en mondgevoel hebben.

Dat is het geval wanneer je espresso en cappuccino met elkaar vergelijkt.

Maar maak je geen zorgen, we gaan je niet voor schut laten zetten tegenover je hippe vrienden. Lees verder voor een overzicht van wat wat is en hoe je weet of het drankje dat je drinkt de moeite waard is om te waarderen.



Espresso vs Cappuccino

Wat is de basis?


Beide drankjes beginnen met espresso, meestal gebrouwen met een espressomachine. (Je kunt het ook zelf maken met een beetje extra moeite.)

Espresso wordt gemaakt door heet water onder hoge druk door een “puck” van dicht opeengepakte, zeer fijne maling te persen. Dit proces duurt tussen de 25 en 30 seconden en levert ongeveer een shot zeer sterke java op.

Er zijn enkele variaties op dit basisproces waarbij de trektijd en het drinkvolume worden aangepast, waarover je hier meer kunt lezen. Maar we zijn hier om te praten over het verschil tussen een basis espresso shot en een cappuccino.

En het belangrijkste verschil is dat het espresso shot hier ophoudt (op misschien een beetje suiker na), en dat het aan bepaalde normen moet voldoen die we later zullen bespreken. Bij een cappuccino zijn er nog een paar stappen met gestoomde en opgeschuimde melk.


Espresso zelf


Espresso en vele op espresso gebaseerde dranken zijn ontstaan in Italië in het begin van de 20e eeuw. Er ontstond een heel sociaal fenomeen omheen, zozeer zelfs dat er vandaag de dag nog steeds espressobars bestaan in Italië. 50 jaar later verspreidden de drank en zijn varianten zich naar andere delen van de wereld.

Vandaag de dag is het maken van de perfecte espresso half kunst, half wetenschap. Het is de drank die centraal staat in veel schijnbaar pretentieuze koffiediscussies, en met goede reden. Als je het goed doet, geeft een goede espresso je een heerlijk uitgesproken, sterke smaak die moeilijk te overtreffen is.

Espresso is over het algemeen dikker en veel sterker dan gewone Amerikaanse koffie. Het heeft meer cafeïne per eenheid, maar door de kleine portiegrootte krijg je een vergelijkbare kick van een shot espresso als van een kop zwarte koffie.


Het gaat allemaal om de crema


Dit kleine laagje bubbels, dat vaak de heilige graal van koffieschuim wordt genoemd, wordt over het algemeen beschouwd als de belangrijkste indicator voor een espresso van topkwaliteit.

De crema is een dun, delicaat laagje bruin schuim dat het natuurlijke resultaat is van het extractieproces. Het kan een licht zurige smaak hebben omdat de gemalen koffie onder druk ontgast, waarbij kooldioxide vrijkomt waarmee de ionen in het hete water reageren. Deze processen resulteren in een verhoogde pH en uiteindelijk in bubbels.

Bovendien vermengen bepaalde oliën uit de gemalen koffie zich met het hete water, wat bijdraagt tot de cremavorming. Zodra het shot is getrokken, kan de crema tot 40 minuten blijven bestaan voordat het oplost in je kopje. Maar we raden aan het voor die tijd te drinken.

De waardering van crema is een relatief nieuwe koffiepraktijk. Het dunne laagje schuim was pas mogelijk toen aan het eind van de jaren veertig machines met een hogere druk en een hendel werden geproduceerd. Crema werd toen op de markt gebracht als een indicator voor rijkere espresso van hogere kwaliteit.

Over het algemeen heeft de crema zelf niet veel invloed op de smaak van de espresso, als het al invloed heeft. Maar het laat je wel zien hoe vers de bonen waren die in je koffie zijn gebruikt, wat een goede indicator kan zijn voor de kwaliteit van het etablissement waar je je bevindt.


Cappuccino


Cappuccino’s komen ook oorspronkelijk uit Italië en waren een van de eerste op espresso gebaseerde dranken die populair werden in Engelssprekende gebieden. Het begon pas echt tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen het zich ontwikkelde tot de drank die we vandaag kennen.

Cappuccino’s worden meestal geserveerd in glazen of keramische kopjes van 1,5 tot 2,5 oz, in tegenstelling tot de borrelglaasjes waarin espresso wordt geserveerd. De basis bestaat uit 1-2 espressoshots, samen met gestoomde melk en opgeschuimde melk (melkschuim).

Een cappuccino bevat dus een espresso. Maar omdat melk wordt toegevoegd en de toplaag wordt onderbroken, is crema niet van belang bij het maken van deze dranken.


Het gaat allemaal om het evenwicht


Wat wel van belang is, is de verhouding tussen espresso en gestoomde melk en schuim. Die moet 1:1:1 zijn.

Als je een cappuccino maakt, geeft een getalenteerde barista je 1/3 espresso, aangevuld met (niet gemengd met) 1/3 gestoomde melk en 1/3 luchtig melkschuim (niet super romig).

Omdat het zo’n gestructureerd drankje is, kun je vaak aan het gewicht en het gevoel van het kopje in je hand zien of je een cappuccino van goede kwaliteit hebt gekregen of niet.

Vaak hebben cappuccino’s in winkels met een hoog volume en een lagere kwaliteit een meer latte-achtige smaak. Om dit probleem te omzeilen, kun je vragen om een droge cappuccino of een aan de droge kant. De barista bereidt de drank dan zonder of met minder gestoomde melk, zodat de klassieke cappuccino evenwichtiger aanvoelt.


Wat zit er bovenop?


Zoals je misschien al geraden hebt, is het belangrijkste verschil tussen deze dranken wat er bovenop de espresso zelf zit.

Bij een gewoon espressoshot krijg je een mooi bruin laagje bruisend crèmelaagje. Terwijl je bij een cappuccino gestoomde melk en schuim hebt.


Hebt u melk?


Nu we het toch over melk hebben, kunt u die aan espresso toevoegen?

NEE. Je zou het kunnen proberen, maar dan is het geen espresso meer, maar gewoon een drankje op basis van espresso. Het is echter sociaal aanvaardbaar om suiker toe te voegen aan een espresso als de gewone smaak je iets te veel is. Voeg echter niet te veel toe, want het doel van een espresso shot (in tegenstelling tot sommige andere shots) is om de espresso te proeven.

Aan de andere kant kun je geen cappuccino maken zonder gestoomde melk. Zorg er wel voor dat je niet te veel toevoegt, want dat verzwakt de espresso en geeft je latte-gevoel.


Cappuccino of espresso?


Welke drank u ook kiest, u krijgt een kopje java waarin de klassieke “koffie”-smaak zeer aanwezig en sterk is. Bij een espresso wordt dat begeleid door een crema en misschien een beetje suiker. Bij een cappuccino wordt die smaak in evenwicht gebracht door gestoomde melk en luchtig schuim.


Aanbevolen leestips


Maakt perfecte crema een perfecte espresso?

Crema is het dikke smaakvolle goudbruine schuim dat tijdens het koffiezetten op je espresso komt. Bekijk onze tips en trucs om het op de juiste manier te maken.

Beste Nespresso Machine: Beoordelingen en Aanbevelingen

Een merk dat vaak aan de top staat! Lees verder voor meer achtergrondinformatie en onze topkeuzes voor de beste Nespresso machine.

Jura vs De’Longhi: Uitgeven of sparen?

Soms is het moeilijk om te bepalen of het beter is om nu uit te geven en later te sparen of nu te sparen en later uit te geven. Dit debat komt tot een hoogtepunt met deze Jura vs De’Longhi krachtmeting. Lees verder voor meer achtergrondinformatie, productvergelijkingen en dingen die u moet overwegen voordat u uw volgende (of eerste) espressomachine koopt.

Wacaco Minipresso Review

Reizen is beter met koffie, dat weet iedereen! Wij raden de Wacaco Minipresso aan voor uw koffiebehoeften voor onderweg.


Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen