Hario® Skerton Pro koffiemolen - Wij vertellen u alles

De laatste jaren is er bij de consumenten een hernieuwde belangstelling voor kwaliteitskoffie.

De oudere koffiebranderijen en -verkooppunten in het hart van de steden hebben gezelschap gekregen van jongere instellingen die zijn opgericht door liefhebbers van de beroemde nectar en die nieuw leven inblazen door jaargangen te selecteren die voorheen alleen bij insiders bekend waren.

De fabrikanten van koffiezetapparaten en andere apparatuur die zich op deze passie toeleggen, zijn niet achtergebleven, samen met gerenommeerde ontwerpers die voorwerpen als koffiezetapparaten en koffiemolens, die niet langer zijn weggestopt, maar nu prominent in de keuken staan, een nieuw elan, moderniteit en stijl hebben gegeven.

Wij zijn van eenvoudige koffiedrinkers uitgegroeid tot steeds meer verlichte en veeleisende liefhebbers van diepe L. Kortom, koffie wordt niet alleen gedronken, maar ook gedronken! Het wordt bereid volgens de regels van de kunst.

Daarom wordt tegenwoordig de nadruk gelegd op de keuze van de koffie, die van essentieel belang is, evenals de keuze van het koffiezetapparaat, die even belangrijk is als de keuze van de koffiemolen, waarmee onder meer de maling kan worden verkregen die het best geschikt is voor het soort koffie dat u wenst.

Maar hoe vind je je weg in het oerwoud van apparatuur dat er bestaat? Focus vandaag op de nieuwste manuele koffiemolen van Hario: de SKERTON Pro.

Hario bonenmaler keramische koffiemolen Skerton

Bekijk de dagprijs

 • Tankvermaler
 • Verbeterd mechanisme
 • Versterkte slinger
 • Aanpassing door inkepingen
 • Ideaal voor alle toepassingen
 • Handmatige interface
 • Inhoud trechter: 100 g

De Hario® SKERTON Pro koffiemolen

Zijn uiterlijk

Om de rest van dit artikel beter te begrijpen, is het beter om het vanaf het begin te visualiseren: hier is het!

Korte geschiedenis van de Hario koffiemolen

Deze molen is een zuiver product van de firma Hario®, gespecialiseerd in serviesgoed. Dit bedrijf is gevestigd in Japan en zijn reputatie is goed gevestigd! Het maakt al producten sinds 1921. Hario betekent in het Japans "koning van het glas".

De onderneming dankt haar eerste successen inderdaad aan de vervaardiging van bijzonder hittebestendig glas. Vervolgens, in 1964, breidde het zijn faam uit met het ontwerpen van theepotten die over de hele wereld bekend zijn.

Sindsdien heeft het zijn productie gediversifieerd door de ontwikkeling van een reeks koffiezetapparaten, waaronder de beroemde V60, en handmatige koffiemolens, waarvan de nieuwste, de SKERTON Pro, een evolutie is van het vorige vlaggenschipmodel de SKERTON Plus.

Op de website van Hario vindt u een vijftiental manuele koffiemolens (voor één elektrische).

Waarom heb je de SKERTON Pro ontworpen?

Voor Hario, zoals voor veel professionals, is de koffiemolen het uitgangspunt voor het maken van uitstekende koffie.

Toen rees de vraag hoe de knowhow die aanvankelijk was gewijd aan de productie van glaswerk van hoge kwaliteit, kon worden gecombineerd met het ontwerp van een koffiemolen die zowel technisch als esthetisch perfect zou zijn.

En in de loop der tijd heeft Hario zijn koffiemolens verbeterd op basis van feedback van klanten. De voornaamste klachten over de modellen die aan de SKERTON Pro voorafgingen, waren dat ze een onregelmatig (en vooral moeilijk af te stellen) maalbeeld gaven en dat ze er een beetje slordig uitzagen.

Het zijn in hoofdzaak deze twee punten die zij wilden aanpakken en het resultaat is helemaal niet slecht.

Dus u vraagt zich vast af welke echte voordelen deze molen heeft? En waarom zou je überhaupt je eigen koffie malen? Waarom kiezen voor een handmaler?

Maar waarom zou je je eigen koffie malen?

Er zijn drie voordelen aan het malen van je eigen koffie en niet aan het kopen van reeds gemalen koffie:

 • Het belangrijkste betreft het teruggeven van aroma's. Het belangrijkste voordeel is dat koffie het best bewaard blijft in bonen. Eenmaal gemalen, en door de vergroting van het oppervlak van de uitwisseling met de lucht, oxideert het en verliest het snel zijn aroma's. Op het laatste moment vermalen is de enige manier om de maximale hoeveelheid smaak zo lang mogelijk te bewaren.
 • De prijs is ook een belangrijk voordeel. Het is in feite in bonen dat koffie u minder zal kosten per kopje, aangezien het het minst verwerkt is.
 • Tenslotte is de keuze van "ruwe koffie" ontegenzeggelijk groter bij bonen dan bij gemalen koffie. En wat een genot is het om ze bij een brander te ontdekken.

Waarom kiezen voor een manuele koffiemolen in plaats van een elektrische?

Dit is inderdaad een vraag die kan worden gesteld. De kosten zijn ongetwijfeld de eerste reden. De aankoopprijs van een elektrische koffiemolen is inderdaad hoger, dit komt voornamelijk door de kosten van de motor die de messen of molens aandrijft.

Een andere reden is zijn draagbaarheid, geen motor, dus geen noodzaak om een stopcontact te zoeken om het in te pluggen.

En laten we ook opmerken, dat men ook kan denken dat men beter kan controleren wat men doet.

En met een mobiel koffiezetapparaat, waarvan er vele op de markt zijn, zoals de Aeropress A 80, kunt u zelfs op een plaats die volledig van de wereld is afgesloten, genieten van uitstekende koffie.

Sommige mensen zullen u ook vertellen dat koffie met de hand malen beter is voor de gezondheid, al was het maar vanwege de fysieke inspanning die het vergt, maar dit argument zullen we als anekdotisch classificeren.

Beschrijving en werking van de Hario® SKERTON Pro koffiemolen

Beschrijving

Het eerste wat opvalt als u de nieuwe SKERTON Pro koffiemolen in uw hand houdt, is de kwaliteit van het ontwerp. Zeker, je zult denken dat het schattig is, maar het is meer dan dat.

Ook al ziet het er vrij eenvoudig uit, het bestaat uit 4 hoofdonderdelen:

 • Het glazen recipiënt is aan de onderkant beschermd door een siliconenlaag, een basis, waardoor het op een tafel kan worden gebruikt zonder gevaar voor uitglijden. Dit laatste is verbeterd in de pro versie. De vorm is gewijzigd om een betere stabiliteit te waarborgen (de nieuwe basis rechtsonder op de foto).
 • De trechter, of zo u wilt, de graantank, is aan de basis uitgerust met twee keramische maalstenen, één vast en één beweegbaar.
 • Het perfect passende en luchtdichte deksel.
 • Een nieuw metalen handvat voor meer duurzaamheid en vooral meer ergonomie. Hij kan met één enkele beweging worden verwijderd, in tegenstelling tot de vorige waarbij een element moest worden losgeschroefd.

Hario® heeft goed werk geleverd bij het ontwerpen van de zwengel, alles past perfect in elkaar met een mannetje-vrouwtje anker, wat het geheel echt consolideert in vergelijking met het vorige model.

Zoals u ziet, kunt u uw koffie heel gemakkelijk malen met de koffiemolen in de ene hand en de zwengel in de andere.

Operatie

Niets is eenvoudiger.

 • Verwijder de plastic afdekking
 • Doe de gewenste hoeveelheid koffie in de molen
 • Doe het plastic deksel er weer op
 • Doe de slinger om
 • En slijpen met elleboogvet!

Technische specificaties van de SKERTON Pro koffiemolen

 • Hoogte: 19,5 cm (zonder de aluminium slinger)
 • Breedte: 10 cm
 • Gewicht: 568 g
 • Max. capaciteit van de trechter: 60 g
 • Max. capaciteit van het opvangbakje: 100 g
 • Maalmachines: Keramisch
 • Materialen: methacrylaathars, polypropyleen en glas

Onderhoud

Wij adviseren u voor het dagelijks onderhoud een droge doek en een borstel te gebruiken, anders kunt u het in de vaatwasser doen. Ja, je leest dat goed. Het moet gezegd worden dat alle onderdelen compatibel zijn, ook de keramische slijpschijven en niet de metalen die in veel concurrerende modellen worden gebruikt.

Wat heeft de SKERTON Pro Hario dat de vorige modellen niet hebben?

Ook hier wilden de ontwerpers van dit nieuwe model de gebreken corrigeren die in het vorige model bestonden.
De belangrijkste verandering betreft de afstelling van de maling, die vroeger ingewikkeld en toch zeer belangrijk was!

Vroeger moest je een heleboel onderdelen losschroeven, het deksel en een vergrendelring verwijderen, en dan de instelling openen. Bovendien had je geen markeringen, wat het resultaat van de operatie erg onzeker maakte. Hier hebben ze zich laten inspireren door een ander model van hetzelfde merk, de Hario Slim mini-hakselaar.

Voortaan kunt u het slijpsel aanpassen dankzij een kleine incrementele ring die zich onder de slijpschijven bevindt. Dit wordt gedaan met de hendel (de zwengel). Dit maakt de aanpassing sneller en vooral gemakkelijker. Zo kunt u op verzoek de maling produceren die het best bij uw type koffiezetapparaat past.

Onthoud dat:

 • Voor vacuümkoffiezetapparaten moet de maling zeer grof zijn
 • Voor koffiezetapparaten met piston moet de maling grof zijn
 • Voor koffiezetapparaten met langzame extractie, zoals Chemex en Italiaanse koffiezetapparaten, moet de maling medium.
 • Voor V60 filterkoffiezetapparaten moet de maling fijn zijn.
 • Voor koffiezetapparaten met snelle extractie, zoals Aeropress of espressomachines, moet de maling zeer fijn zijn.

Hier zijn 4 soorten slijpsel verkregen met de SKERTON pro:

Ook de snelheid waarmee de koffie wordt gemalen, is verbeterd dankzij de kwaliteit van de keramische maalstenen. Het systeem met slijpschijven is veel bevredigender dan het messensysteem (waarmee veel slijpmachines zijn uitgerust). Met de maalstenen kan namelijk echt worden gemalen, in tegenstelling tot de messen die de koffiebonen wel "snijden" maar niet malen. Het maalsel is daardoor veel homogener.

Wat de tijd betreft, duurt het ongeveer 1,5 minuut voor 30 gram koffie voor een fijne maling.

Reken voor een espresso 2 minuten voor 14 g zeer fijne koffie.

Het deksel is ook herzien. Het is ook veel ergonomischer.

Kleine focus op de kwaliteit van de maling wat het sterke punt is van de SKERTON Pro

Dit is de vraag die u zich stelt bij het kiezen van een koffiemolen, en met reden. U zult zien dat de SKERTON Pro in dit opzicht niets te benijden heeft van sommige elektrische modellen. Hiermee bereikt u een fijnheid waarmee u espresso's kunt maken en de maling is veel regelmatiger dan bij eerdere modellen.

Hier is het bewijs door de foto, links een zeer fijne maling voor een espresso en rechts een ideale maling voor een filterkoffiezetapparaat.

En zoals gezegd, het feit dat de SKERTON Pro koffiemolen is uitgerust met keramische maalstenen voorkomt dat de bonen tijdens het maalproces opwarmen, wat garandeert dat uw koffie, eenmaal gemalen, geen van zijn karakteristieke oliën of smaken zal verliezen.

Overzicht van de voor- en nadelen van de Skerton Pro koffiemolen

Op het internet vindt u veel positieve recensies over deze nieuwe koffiemolen van Hario®. Het moet gezegd worden dat er reikhalzend naar werd uitgekeken, vooral vanwege de aangekondigde verbeteringen van de slijpkwaliteit.

In zijn categorie, is het waar dat het een succes is. Zowel qua uiterlijk als qua technische verbeteringen, met name wat betreft de aanpassing van de kwaliteit van het maalsel. Ook al zijn er nog enkele onregelmatigheden, deze zijn veel minder significant dan die welke kunnen worden aangetroffen bij het gebruik van bepaalde elektrische koffiemolens met messen.

De beperkingen hebben echter vooral te maken met de capaciteit en de tijd die nodig is om deze kleine hoeveelheid koffiebonen te malen.

Een ander voordeel is het nomadische aspect dat wij reeds hebben besproken. Een koffiemolen en een mini-koffiezetapparaat meenemen naar het werk is iets wat veel wordt gedaan in Angelsaksische landen.

Het komt nog maar zelden voor, wij geven er nog steeds de voorkeur aan om naar de cafetaria te gaan en een moment van gezelligheid te delen met onze collega's, vooral sinds de vriesdroogkoffieautomaten zijn vervangen door machines waarmee het gewenste type koffie nauwkeurig kan worden geselecteerd en, vooral, een systeem is geïntegreerd waarmee de koffie op verzoek kan worden gemalen.

En tenslotte de prijs. Daar hebben we het nog niet over gehad. Het kost ongeveer 45 €, het is te vinden voor ongeveer 57 $ op Amazon. Daarmee neemt hij een zeer goede positie in ten opzichte van zijn concurrenten, of het nu handgeschakelde of elektrische zijn.

Conclusie

De Hario® Skerton Pro zal zeker navolging vinden, zoals hierboven vermeld. Deze molen is schattig, hij ligt lekker in de hand, enz. Maar pas op dat het geen gadget wordt dat je hebt, maar waar je uiteindelijk niet veel aan hebt.

Als u echter het assortiment koffiezetapparaten van Hario® bekijkt, zult u een heel mooi effect krijgen, bijvoorbeeld met het TCA 2-kops Syphon koffiezetapparaat of de beroemde V60.

Kortom, als koffie voor u een speciaal moment is waaraan u de nodige tijd kunt besteden om er een echte ceremonie van te maken, zoals voor thee, dan vindt u in deze koffiemolen het essentiële element om het te maken.

Dit is ook het moment om een ander voordeel van deze manuele koffiemolen te onthullen, dat gemeenschappelijk is met andere uit dezelfde familie. Wat is er aangenamer dan 's morgens wakker te worden, uw favoriete koffie te malen zonder de hele familie wakker te maken (het is waar dat dit een van de grootste nadelen van elektrische koffiemolens is!) en bovenal de aroma's op te snuiven?

Maar wat het geval en wat het gebruik ook is, u zult niet verkeerd doen door te kiezen voor de SKERTON pro molen van Hario