Havermelk opschuimen: tips voor perfect melkschuim

havermelk opschuimen

Als u havermelk wilt opschuimen, moet u andere ingrediënten toevoegen aan de normale havermelk of een speciale barista-versie gebruiken. We geven je tips en recepten.

Havermelk wordt steeds populairder als veganistische melkvervanger. Terecht: haver groeit in Duitsland, wordt over het algemeen als gezond beschouwd en heeft een aangename smaak.

Het grootste nadeel voor velen: Havermelk kan niet worden opgeschuimd. Maar maak je geen zorgen: ook daar zijn oplossingen voor, zoals speciale barista-versies in winkels. U kunt ook zelf havermelk met schuim maken. Wij leggen u uit hoe u dat moet doen en geven u aanbevelingen voor de aankoop.

Havermelk opschuimen: recept voor barista havermelk

Ingrediënten:

  • 1 lWater
  • 100 g havervlokken
  • 50 g cashewnoten
  • 1 snuifje(s) zout

Voorbereiding

  1. Als je geen blender met een hoog vermogen hebt, moet je de cashewnoten van tevoren weken: Acht uur in koud water of ongeveer 30 minuten in heet water.
  2. Doe water, gerolde haver, cashewnoten en zout in een krachtige blender.
  3. Mix alle ingrediënten op hoge snelheid gedurende ongeveer 20 tot 30 seconden tot ze goed gemengd zijn.
  4. Zeef de barista havermelk onmiddellijk door een fijne zak notenmelk. Draai en knijp dit om al het vocht eruit te halen. Je kunt de restjes in het zakje notenmelk gebruiken voor cornflakes of havermoutkoekjes.
  5. Schuim de havermelk van de barista op met een melkopschuimer.

Barista havermelk recept: variaties en tips

  • Natuurlijk kun je voor dit recept ook havermelk uit de winkel gebruiken. Maar bedenk wel dat zelfgemaakte havermelk veel goedkoper is en je zelfs kunt besparen op de verpakking.
  • Je kunt de hele cashewnoten ook vervangen door een eetlepel cashewpuree.
  • Als u de cashewnoten volledig wilt vervangen, kunt u in plaats daarvan plantaardige olie toevoegen. Canola-olie, zonnebloemolie of zelfs kokosolie zijn goede keuzes. Voeg ongeveer 50 tot 80 milliliter olie toe aan een liter havermelk.
  • Eventueel kunt u een theelepel lecithinepoeder aan het recept toevoegen. Deze emulgator voorkomt dat de ingrediënten van de op te schuimen havermelk later uit elkaar vallen. Als je de havermelk meteen gebruikt, is dit meestal niet nodig. Naast sojalecithine kunt u ook zonnebloemlecithine kopen.
  • Afhankelijk van je smaak kun je een of twee Medjool dadels, wat agavesiroop of een andere zoetstof naar keuze toevoegen aan de barista havermelk. Voor meer variaties zijn kaneel, cacaopoeder of vanille ook goed te combineren met havermelk.
  • Ook twee tot drie eetlepels kokosvlokken zijn een goede toevoeging: deze geven de barista havermelk niet alleen een heerlijke kokosnuance, maar maken hem ook wat romiger. Dit maakt het makkelijker om de melk op te schuimen.

Havermelk opschuimen: Barista-versies in de winkel

Intussen bieden sommige producenten en supermarkten ook havermelkvarianten aan die specifiek geschikt zijn om op te schuimen. Deze worden meestal verkocht als "barista havermelk".

Vergeleken producten:

  • De barista havermelk van Oatly is populair omdat hij bijzonder gemakkelijk op te schuimen is. Het bevat echter additieven, waaronder de zuurteregelaar dipotassiumfosfaat. De Oatly barista havermelk is niet verkrijgbaar in biologische kwaliteit.
  • Het eigen dm-merk dmBio biedt ook een barista havermelk, in biologische kwaliteit. Deze schuimt niet zo goed op als de Oatly versie, maar bestaat alleen uit water, haver, soja, zonnebloemolie en zout.
  • Alpro's Barista Havermelk maakt gebruik van zonnebloemolie en extra erwteneiwit om de melk schuimbaar te maken. Afgezien van de toegevoegde vitaminen B2, B12 en D2, is het vrij van andere additieven. Het is echter niet verkrijgbaar in biologische kwaliteit.
  • De fabrikant Voelkel biedt de eerste barista havermelk aan in een glazen fles (retourneerbaar). Naast de gebruikelijke ingrediënten bevat het rijstproteïne en zonnebloemlecithine, en is het ook biologisch.

In het algemeen raden wij aan om bij het kopen van havermelk altijd goed de ingrediëntenlijst te controleren op toevoegingen. Omwille van het milieu moet u ook biologische producten kiezen.