Hoe maak je thuis Koud melkschuim - 5 eenvoudige methodes

ijskoffie met koud schuim in een plastic beker

Social media platforms zijn de laatste tijd gebombardeerd met #coldfoam posts.

De manier waarop het langzaam naar beneden druppelt in je koffie zorgt voor een prachtige foto of video. Het is geen wonder dat het snel de favoriete toevoeging van het internet aan ijskoffie is geworden.

Je weet dat je het bij Starbucks kunt krijgen. Maar wist je dat je het ook makkelijk thuis kunt maken?

Nou, goed nieuws voor ijskoffie liefhebbers - dat kan.

In dit artikel laat ik je zien hoe je op een paar verschillende manieren Koud melkschuim kunt maken. We zullen elke methode stap voor stap doorlopen, en het hebben over verschillende smaakvariaties. Ik zal ook een heleboel manieren bespreken waarop je je Koud melkschuim kunt gebruiken om thuis heerlijke koffiedranken te maken.

Klaar om meer te weten te komen?

Laten we er meteen induiken!

Wat is Koud melkschuim?

ijskoffie met koud melkschuim in glazen

In een notendop is Koud melkschuim een soort opgeschuimde melk die gemaakt wordt zonder warmte te gebruiken.

Je kunt Koud melkschuim op precies dezelfde manier gebruiken als gewone melk.

Voeg het toe aan een ijskoffie, koude koffie, ijskoffie, ijskoffie latte, ijskoffie chai - elke ijskoude drank die je maar kunt bedenken, eigenlijk. Nou ja, zolang het maar iets is waar je normaal melk in doet.

Koud melkschuim wordt meestal gezoet met suiker of eenvoudige siroop, en het kan vaak worden gearomatiseerd of gekruid.

Het werd oorspronkelijk geïntroduceerd door Starbucks in 2014 als een toevoeging aan hun Americano Con Crema. Vandaag de dag staan er heel veel variaties Koud melkschuim op het menu van Starbucks, die je kunt toevoegen aan elke ijskoude drank die je lekker vindt.

Zoals je misschien wel of niet weet, wordt de opgeschuimde melk die wordt gebruikt om de meeste koffiedranken te maken, bereikt met een stoomstaafje. Dit pijpje pompt hete stoom in de melk, waardoor deze luchtig wordt en u een warme, schuimige melkcrème krijgt om aan uw koffiedranken toe te voegen.

Koud melkschuim is dus eigenlijk melkschuim met dezelfde consistentie, maar dan koud.

Dit maakt het perfect om toe te voegen aan ijskoffies, want het geeft ze een mooie, romige bovenkant die langzaam samengaat met de koffie eronder.

Het beste is dat het net zo visueel aantrekkelijk is als dat het een genot is voor je smaakpapillen.

Het is eigenlijk een allround zintuiglijk genot in de vorm van een ijskoffie.

Want waarom alleen melk toevoegen als je ook schuimige melkschuim kunt toevoegen dat bovenop je ijskoffie zit als een kleine wolk van zoete, romige goedheid?

Hoe maak je thuis Koud melkschuim

dingen die je kunt gebruiken om thuis koud melkschuim te maken

Gelukkig hoef je niet naar Starbucks te gaan om te genieten van een ijskoffie met koud schuim.

Er zijn verschillende eenvoudige manieren om het thuis te maken.

Je kunt je eigen Koud melkschuim maken met een van de volgende hulpmiddelen:

  • Een melkopschuimer
  • Een handmatige melkopschuimer
  • Een staafmixer of een dompelmixer
  • Een French Press
  • Een metselkannetje

Hier zijn alle details die je moet weten over hoe elke methode werkt.

De melkopschuim machine methode

Laten we beginnen met de makkelijkste methode.

Als je thuis een melkopschuimingsmachine hebt, is het maken van je eigen Koud melkschuim net zo eenvoudig als het drukken op een knop.

De Nespresso Aeroccino is een voorbeeld van het type elektrische melkopschuimer waar ik het over heb.

Het is zo eenvoudig als u deze stappen volgt:

  1. Giet uw koude melk in het opschuimapparaat
  2. Voeg eventuele zoetstoffen, siropen en kruiden toe (optioneel)
  3. Kies de instelling voor koud schuim
  4. Laat de machine draaien

En klaar is kees.

Het is letterlijk zo gemakkelijk.

Opmerking: Als je melkopschuimmachine geen optie voor koud schuim heeft, dan is deze methode helaas niet mogelijk. In dat geval moet je een van de onderstaande methodes gebruiken.

De handmatige melkopschuimer methode

Heb je geen melkopschuimer met een instelling voor koud schuim?

Geen probleem!

Je kunt koud schuim maken met een handopschuimer - bijna net zo gemakkelijk.

Ik heb het over die opklopmachientjes die je gebruikt om oploskoffie op te kloppen voor een frappe.

Het mooie hiervan is dat ze super goedkoop zijn.

Afgezien van de mason jar methode (waar we het verderop over zullen hebben) is dit absoluut het goedkoopste apparaat waarmee je koud schuim kunt maken.

En het geeft je een creamer schuim dan de mason jar methode, met aanzienlijk minder inspanning.

Hier is hoe je koud schuim maakt met deze methode:

  1. Giet de koude melk in een hoog glas - zorg ervoor dat je het niet te vol doet
  2. Voeg eventuele zoetstoffen, siropen en specerijen toe (optioneel)
  3. Dompel het uiteinde van de melkopschuimer in de melk en zet hem aan
  4. Klop op tot u een consistentie hebt bereikt waarmee u tevreden bent

Als je klaar bent, giet je het koude schuim over je ijskoffie - en genieten maar!

De Blender Methode

Een ander keukenapparaat dat je kunt gebruiken om koud schuim te maken is een blender.

Je kunt een staafmixer of een dompelmixer gebruiken. Beide werken prima.

Dit is een uitstekende optie als je een grotere partij Koud melkschuim wilt maken.

Stel, je hebt een stel vrienden op bezoek en iedereen wil een ijskoffie. Dan kun je met een mixer in één keer genoeg Koud melkschuim maken voor ieders ijskoffie.

Als je een staafmixer gebruikt, volg je deze stappen:

  1. Giet de koude melk in de blender
  2. Voeg eventuele zoetstoffen, siropen en specerijen toe (optioneel)
  3. Sluit het deksel
  4. Zet de blender aan op lage snelheid en draai hem langzaam op tot je de snelste stand bereikt
  5. Blend tot je een consistentie hebt waar je tevreden mee bent

Als je koud schuim wilt maken met een dompelmixer, ga je als volgt te werk

  1. Giet de koude melk in een kom
  2. Voeg eventuele zoetstoffen, siropen en specerijen toe (optioneel)
  3. Dompel je mixer onder in de melk en zet hem aan op lage snelheid
  4. Als de melk dikker begint te worden, verhoog je langzaam de snelheid.
  5. Blend tot je een consistentie hebt bereikt waar je tevreden mee bent.

Zoals je ziet, zijn beide methodes vrij eenvoudig.

Maar als je beide apparaten hebt, welke moet je dan gebruiken?

Qua textuur geven ze vergelijkbare resultaten, dus het is een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Voor grotere hoeveelheden zou ik een staafmixer aanraden, en voor kleinere hoeveelheden een dompelmixer.

De French Press Methode

Het blijkt dat je French Press meer kan dan alleen geweldige koffie zetten.

Hij kan ook je melk opschuimen.

Als je een French Press hebt, raad ik je zeker aan deze methode eens te proberen.

Het geeft je een koude room met mooie, fijne bubbels zoals geen enkele andere methode je zal geven.

En koud schuim maken met een French Press kan niet eenvoudiger.

Hier is hoe je het doet:

  1. Giet je koude melk in je French Press
  2. Voeg eventuele zoetstoffen, siropen en specerijen toe (optioneel)
  3. Duw de zuiger van de French press herhaaldelijk op en neer tot je tevreden bent met de dikte van je koude schuim

Dit duurt ongeveer 30 seconden tot 2 minuten, afhankelijk van de hoeveelheid melk.

Hoe gemakkelijk is dat?

De Mason Jar Methode

Als je niet beschikt over de apparatuur waar we het over hebben gehad, kun je altijd koud schuim maken met een mason jar en wat ouderwets elleboogvet.

Dit is een geweldige methode, want waar je ook bent, je zult altijd een metselkruik kunnen vinden. Dat betekent dat je overal waar je gaat kunt genieten van melkschuim in je koffie.

Je hoeft nooit meer genoegen te nemen met gewone, vloeibare melk in je koffie.

Dit werkt, maar we waarschuwden - het is veel meer werk dan elke andere methode.

Maar, als je bereid bent om de moeite te doen, kan het gedaan worden.

Om koud schuim in een mason jar te maken, is dit wat je moet doen:

  1. Giet je koude melk in een mason jar
  2. Voeg eventuele zoetstoffen, siropen en specerijen toe (optioneel)
  3. Sluit het deksel goed af
  4. Schud de pot flink
  5. Blijf schudden tot je een consistentie hebt waar je tevreden mee bent

Zoals ik al zei, deze methode is niet gemakkelijk.

Bereid je voor op een flinke zweetdruppel als je die luchtige, romige consistentie wilt krijgen.

Melkopschuimer rvs binnenkant

Wat voor soort melk moet je gebruiken om Koud melkschuim te maken?

iced latte met koud schuim en karamel siroop

Je zou kunnen denken dat volle melk de manier is om te gaan.

Het is immers romiger en heeft een vollere smaak.

Hoewel dat het geval kan zijn, zal het u misschien verrassen te horen dat vetvrije melk eigenlijk de beste keuze is voor zelfgemaakt koud schuim.

Dat is juist - vetvrije melk.

Vetvrije melk heeft namelijk een hoger eiwitgehalte dan 2% of volle melk, waardoor het makkelijker opschuimt. Vooral als je geen superervaring hebt en niet over een hoop dure apparatuur beschikt.

Kortom - als je magere melk gebruikt, is de kans groter dat je dat mooie, romige en luchtige koude schuim krijgt waar je naar streeft.

Verschillende smaken en variaties

Er zijn eindeloos veel manieren om wat extra smaak en plezier aan je Koud melkschuim toe te voegen.

Ten eerste heb je siropen.

Vanille siroop, karamel siroop, hazelnoot, amaretto... De lijst gaat maar door.

Siropen die gebruikt worden om koffie op smaak te brengen zijn ideaal om aan je Koud melkschuim toe te voegen. Een scheutje is al genoeg om je koude schuim op smaak te brengen.

Vervolgens zijn er de specerijen.

Gekruid koud schuim is de laatste tijd een rage en dat is niet voor niets - het is verrukkelijk. Of het nu met pompoen, koffie of kaneel gekruid is, je kunt er zeker van zijn dat het hemels smaakt.

Een andere interessante manier om met je Koud melkschuim te spelen is door er een beetje zware room aan toe te voegen voordat je het opschuimt. Hierdoor krijg je een dikker, romiger schuim, zoals het Starbucks sweet cream Koud melkschuim.

Voeg daar een scheutje vanillesiroop aan toe en je hebt je eigen zelfgemaakte Starbucks vanille zoete room Koud melkschuim. Yum!

Zorg er wel voor dat je niet te veel slagroom toevoegt, of het te veel opklopt - je wilt niet eindigen met slagroom.

Half & half is iets anders wat sommige mensen graag toevoegen voor een romiger koud schuim met een vollere smaak.

Tot slot, probeer eens een snufje zeezout toe te voegen aan je Koud melkschuim.

Ik ben persoonlijk een grote fan van zoete en zoute smaakcombinaties. Als jij dat ook bent, laat me je dan vertellen - een zoet gezouten crème koud schuim is zeker een schot in de roos.

Wat komt er nu?

Gefeliciteerd, nu weet je hoe je thuis Koud melkschuim kunt maken!

Je favoriete ijskoffiedrankjes met Koud melkschuim zijn niet langer iets waarvan je alleen bij Starbucks en andere koffiehuizen kunt genieten. Je kunt ze nu zelf maken wanneer je maar wilt.

Hoe geweldig is dat?

Wees niet bang om te experimenteren met verschillende smaken. Het toevoegen van siropen en specerijen aan je Koud melkschuim kan de smaak echt naar een hoger niveau tillen, dus speel ermee en ga creatief aan de slag.

Veel plezier!

Voor meer ideeën over drankjes die je kunt proberen met Koud melkschuim, kun je een volledige lijst van ijskoffiedrankjes vinden in onze gids over soorten koffie.