Koffielikeur kopen of maken ? Welke moet je kiezen?

Het is weer zo ver. Het is acht uur in de ochtend en je staat voor jouw koffieapparaat, klaar om het eerste kopje te nuttigen en de dag productief te beginnen. Heerlijk smaakt het en je gaat aan de slag. Deals worden behaald, targets worden gescoord en collega’s geven je een schouderklopje voor een goede dag. De dag eindigt, je bent thuis en wilt ontladen op de bank met een lekker bakje koffie. Met de eerste slok, merk je dat je wat meer smaak wilt. Wat is dan de oplossing? Een lekker koffielikeur. Heerlijk smaakt dat bij de koffie. Een fijne afsluiting van de dag. koffie likeur

Wat is een koffielikeur?

Wat is nu een koffielikeur? Een smaakmaker om door het zwarte goedje te roeren of te gieten over twee witte bolletjes vanille roomijs. Het gebruik van een koffielikeur bij dessert wordt regelmatig gedaan. Er zijn een aantal verschillende koffie likeuren. Allen zijn wel overeenkomstig. Een koffielikeur heeft vaak dezelfde ingrediënten. De koffiebonen mogen niet ontbreken, dan wordt er alcohol toegevoegd en smaakmakers zoals kruiden, specerijen en oliën. Regelmatig komt er een koffielikeur voor met cacaobonen. En suiker op het laatst voor een lekkere zoete afdronk.

Koffielikeur aanschaffen of zelf de handen uit de mouwen steken?

Nu is de beslissing zo ver. Het water heeft geprutteld. De koffiebonen zijn gemalen. De koffie is gezet. Jouw kopje koffie is gevuld met de zwarte warme drank. Een koffie likeur wordt toegevoegd aan jouw bakje. Wat nu? Wil je zelf de koffielikeur maken? Een eigen smaak toevoegen aan jou kopje? Of ga je toch naar de winkel en schaf je de likeur aan? Er zijn verschillen tussen zelf koffielikeur kopen en zelf koffie maken. Voor en nadelen. Op deze pagina ben je op de juiste plek. Als je deze pagina hebt doorgelezen is het voor jou duidelijk. Likeur maken, of kopen?

De tijd voor likeur voor in de koffie te maken

Het maken van elk product kost tijd. Ook het maken van een likeur voor bij de koffie. Het aanschaffen van koffielikeur kan online en dan wordt het bij je bezorgd. Of je moet de deur uit, naar de winkel, bekijkt alle opties en maakt dan een keuze. Dat kost tijd. Misschien wel een uur als je alles bij elkaar optelt. Het maken van eigen likeur kost maar tien minuten. Een uur of tien minuten. Dat is een groot verschil. Maar, voordat je jouw eigen gemaakte koffielikeur kan nuttigen dien je wel vier weken te wachten. Koffielikeur uit de winkel, kan je na een uur tijdsbesteding gelijk opdrinken. Eigen gemaakte, kan je na tien minuten werk, vier weken wachten, nuttigen.

De prijs

Helaas is het maken van een eigen koffielikeur vaak duurder dan het kopen van koffielikeur. De ingrediënten dienen allen los aangeschaft te worden. Denk aan koffiebonen, of oploskoffie en een fles jenever. Maar wil je het graag zelf maken en heb je toevallig alle ingrediënten in huis? En het geduld om te wachten op een eigen brouwsel? Dan is het aan te raden.

Koffiel ikeur kopen, voor welke likeur kies je? Een overzicht

koffielikeur soorten

Toch dan maar kopen? Je staat voor het schap in de winkel. En er zijn een aantal merken. Voor welk merk koffielikeur kies je dan? Wil je het likeurtje gebruiken voor dessert, of juist in de koffie? Wij leggen graag voor jou uit welke merken koffielikeur er op de markt zijn. Van de tien populairste koffie likeuren hebben wij een beschrijving voor je en maken we de keuze hopelijk een beetje makkelijker.

1. Irish velvet

Irish velvet

Bekijk de prijs

De keuzemogelijkheden zegt het al in de naam. Deze koffielikeur wordt gebruikt voor het maken van Irish Coffee. Wat zijn de ingrediënten van Irish Velvet koffielikeur? De basis is een concentraat van koffie, vers en sterk getrokken. In deze koffie likeur is ook suiker en Ierse Whiskey verwerkt. Een heerlijke basis voor de Irish Coffee. Hoe maak je dan Irish Coffee met deze likeur? Eigen koffie hoeft niet gezet te worden met het gebruik van dit likeurtje. Giet een scheut Irish Velvet in een glas met kokend water en hou nog een beetje ruimte in jouw glas over voor slagroom. Vers geslagen, of uit een spuitbus, dat is aan jou!

2. Amaretto di Saronno

Amaretto di Saronno

Bekijk de prijs

Een heerlijke amandel likeur gezocht? Probeer dan amaretto di Saronno. Dit is een koffielikeur dat beroemd is in meerdere landen ook in Nederland. Deze amandellikeur bevat wel een hoog percentage aan alcohol. En bestel je het nu, dan komt er een mooie cadeauverpakking bij in de vorm van 2 glazen.

3. Sheridan’s double

Sheridan’s double

Bekijk de prijs

Zin in een heerlijke romige koffie? Koffie verkeerd met een kick en een vleugje chocolade? Probeer dan Sheridan’s Double. Deze koffielikeur bestaat uit twee delen. Het ene deel bevat chocolade en Ierse whiskey. Het andere deel is romig en gevuld met crème likeur. Beide delen zitten in een aparte verpakking. Bij het inschenken van deze koffielikeur, zie je de verschillende ingrediënten, laag voor laag met elkaar vermengen tot een heerlijk, warm, brouwsel.

4. Chouffe koffie

Chouffe koffie

Bekijk de prijs

Chouffe koffie is een Belgische likeur gedistilleerd uit de bierbrandewijn Esprit d'Achouffe. Deze likeur afkomstig van het merk La Chouffe wordt vaak voor desserts. Maar wat let jou om deze koffielikeur gewoon in de koffie te gebruiken. Verwarm de likeur en gebruik een beetje slagroom. Dan komt deze likeur echt tot zijn recht. Wil je deze koffielikeur toch gebruiken voor waar het bestemd is, een dessert? Maak dan gebruik van de sterke koffiesmaak en koffiegeur.

5. Sambuca Isolabella

Sambuca Isolabella

Bekijk de prijs

Sambuca koffielikeur. Een doorzichtige koffielikeur met een sterke anijssmaak. Traditioneel wordt de Sambuca ijs en ijskoud gedronken met drie koffiebonen. Sambuca wordt vaak als een digestieve gedronken. Na een heerlijke maaltijd een afsluiter van ijskoude Sambuca.

6. Café Marakesh

Café Marakesh

Bekijk de prijs

Een verfijnde bruine koffielikeur gemaakt van de rijke arabica koffiebonen. Bij het openen van de fles dringt de rijke koffiegeur al naar binnen. Door de geraffineerde en rijke smaak met een zachte afdronk kan deze likeur voor veel toepassingen worden gebruikt. Deze koffielikeur is in 2023 als een van de beste koffielikeuren benoemd.

7. Bailey’s Salted Caramel

bailey’s Salted Caramel

Bekijk de prijs

Bailey’s Salted Caramel is een rijke lichtbruine likeur met een volle en complexe smaakcombinatie van Ierse Whiskey, Ierse Room, karamel en een snufje zout. Een variant van de originele Baileys Irish Cream met een extra smaak dimensie van karamel. Bij het openen van de fles is een zoete geur van karamel aanwezig met een vleugje vanille.

8. Bailey’s Vanilla Cinnamon

Bailey’s Vanilla Cinnamon

Bekijk de prijs

Ook deze vanille variant op de originele Baileys is rijk van smaak met een zachte afdronk. Met een vleugje kaneel wordt de Baileys Vanilla Cinnamon afgemaakt. Een overheerlijke Irish Cream Likeur met vanille en kaneel.

9. Tia Maria

Tia Maria

Bekijk de prijs

Tia Maria, een heerlijke koffielikeur gemaakt door dezelfde fabrikant van Kahlua en di Saronno. Tia Maria is kenmerkend door de oorsprong van productie in Jamaica. Een overheerlijke cold brew. Geproduceerd van Arabica bonen, vanille uit Madagascar en Jamaican rum. Met een zoet begin, wordt de combinatie van de rijke koffie, karamel en vanille geproefd.

10. Kahlua

Kahlua

Bekijk de prijs

Deze koffielikeur bestaat al sinds 1936. Een smaakcombinatie van rum en arabica koffiebonen, maakt deze bruine koffielikeur een van de best verkochte ter wereld. Met een alcoholpercentage van 20% is deze likeur een perfecte basis voor cocktails. Zeker in de herfst kan je met deze koffielikeur mooie smaakcombinaties maken.

Zelf koffielikeur maken

likeur voor in de koffie

Hoe maak je dan jouw eigen likeur? Wij hebben een recept voor het maken van jouw eigen perfecte koffielikeur. We hebben twee manieren waarop je koffielikeur kan maken. De eerste mogelijkheid is met koffiebonen. En de tweede mogelijkheid is met oploskoffie. Een recept met koffiebonen hebben we voor je uitgeschreven.

Eigen koffielikeur met koffiebonen

Wat heb je nodig om een koffielikeur te maken met koffiebonen?

  • Een bron van alcohol – wij kiezen voor 600 ml jenever;
  • Een bron van suiker - wij kiezen voor 350 gram kandijsuiker;
  • 50 gram koffiebonen;
  • 1 vanillestokje;
  • Een fles welke gesloten kan worden.

Plaats in deze volgorde ook de ingrediënten in de fles. Vergeet niet het vanille stukje eerst in de lengte open te snijden. De volgorde is dus; eerst jenever, dan suiker, dan de bonen en als laatste de vanille. Schud de fles elke dag goed, gedurende vier weken. Wanneer de kandijsuiker volledig is opgelost, is de koffielikeur klaar. Vergeet niet door een zeef te halen en de vloeistof in een schone fles te gieten.