Hoe ontkalkt u Nespresso Koffiezetapparaten?

ontkalken van je nespresso

U hebt waarschijnlijk al vaak over de ontkalking van Nespresso-koffiemachines gelezen, maar voor het geval dat er een minder ervaren lezer is, laten we het hele proces vanaf het begin vertellen.

Elke keer als we met ons Nespresso-koffiezetapparaat een koffie bereiden, gaat het water dat we in de tank hebben door alle interne circuits van het koffiezetapparaat en laat het kleine sporen en bezinksels van kalk achter.

Het zijn kleine monsters, nauwelijks waarneembaar, maar met het verstrijken van de maanden (dit hangt een beetje af van hoe vaak u uw Nespresso-koffiezetapparaat gebruikt) worden ze merkbaar. De circuits raken verstopt, het apparaat werkt steeds slechter, de druk is niet dezelfde als in het begin en zelfs de smaak van de koffie kan worden veranderd door al deze onzuiverheden te slepen.

Om deze puinhoop op te lossen moeten we ons Nespresso-koffieapparaat af en toe ontkalken.

Als u wilt weten hoe u Nespresso-koffiemachines kunt ontkalken, let dan goed op de volgende uitleg.

Nespresso machines ontkalken

Virtuo Next ontkalken

Virtuo ontkalken

Gran Lattissima ontkalken

Nespresso Atelier ontkalken

Lattissima One ontkalken

Pixie ontkalken

Creatista ontkalken

Citiz / Citiz&Milk ontkalken

Expert / Expert&Milk ontkalken

Pixie Clips ontkalken

Inissia ontkalken

Maestria ontkalken

Gran Maestria ontkalken

U / UMilk ontkalken

KitchenAid ontkalken

Prodigio ontkalken

Lattissima Plus ontkalken

Lattissima Touch ontkalken

Lattissima Pro ontkalken

Lattissima One ontkalken

Wat is kalkaanslag?

Kalkaanslag is een opeenhoping van mineralen op een oppervlak wanneer mineraalwater verdampt en de zware mineralen achterlaat. In al het water zitten mineralen - vooral kalk en calcium - en zelfs met een filter zijn die niet helemaal te verwijderen. Mineraalwater kan bepaalde koffiesmaken versterken, dus het gebruik van 100% zuiver water is niet de beste oplossing om kalkaanslag te voorkomen. De beste manier om kalkaanslag te verwijderen is om de zoveel tijd te ontkalken.

Voor u begint

Voordat u uw machine ontkalkt, heeft u twee dingen nodig: uw gebruiksaanwijzing en een ontkalkingsoplossing. Een ontkalkingsoplossing is een mengsel van chemicaliën dat is ontworpen om kalkaanslag efficiënt te verwijderen.

Nespresso machines hebben een ontkalkingsmodus die is ontworpen om kalkaanslag snel en efficiënt te verwijderen. Hoe u de ontkalkingsmodus activeert, verschilt van model tot model. U hebt dus uw gebruikershandleiding nodig om te weten te komen hoe u de ontkalkingsmodus van uw specifieke machine activeert.

Ontkalkingsmodus spiekbriefje

Dit is geen volledige lijst, maar als u een Nespresso Pixie, Essenza, CitiZ of U-model hebt, kunt u hier lezen hoe u de ontkalkingsmodus in- en uitschakelt.

  • Nespresso Pixie, Essenza, of CitiZ: houd beide knoppen drie seconden ingedrukt.
  • Nespresso U: houd alle drie de knoppen drie seconden ingedrukt.

Sommige Nespresso modellen - zoals de Lattissima en sommige De'Longhis - worden geleverd met een ontkalkingspijpje. Het ontkalkingsproces voor deze machines is ingewikkelder, dus raadpleeg de handleiding van uw machine voor meer informatie.

Oké, laten we beginnen!

Soorten nespresso ontkalkers

Nespresso ontkalker

Nespresso ontkalker

Bekijk de dagprijs

Een ontkalkingsset ontworpen voor alle machinelijnen.

Solute Nespresso - Koffiemachineontkalker

Solute Nespresso - Koffiemachineontkalker

Bekijk de dagprijs

Met de unieke reinigingscapsules van Solute reinig je het binnenwerk en de uitloop van uw Nespresso® machine. De reinigingsformule in de capsules is speciaal door Solute ontwikkeld en geproduceerd. In een koffiemachine blijven koffieresiduen zoals koffievetten, korreltjes koffie en tannine achter. Door regelmatig te reinigen met een Solute capsule voorkom je dat allerlei bacteriën de smaak van de Nespresso negatief beïnvloeden. Het geheim van de perfecte (N)espresso.

De reinigingscapsules zorgen voor een snelle reiniging en zijn veilig, reuk- en smaakloos. Een krachtige, hygiënische reiniging met 1 druk op de knop. Door jouw Nespresso® machine regelmatig te reiningen blijft uw machine in topconditie. Daarmee bent u verzekerd dat de aroma van uw koffie maximaal tot haar recht komen. Biologisch afbreekbaar en eenvoudig in gebruik.

Nespresso Ontkalkingsset

Nespresso Ontkalkingsset

Bekijk de dagprijs

Deze Nespresso ontkalkingsset is ontworpen voor alle machinelijnen van Nespresso en bevat twee ontkalkingssets.

Wanneer moet ik mijn Nespresso Krups ontkalken?

De frequentie van het ontkalken van een Nespresso Krups-koffiemachine (of een andere fabrikant) hangt vooral af van de hardheid van het water dat u gebruikt om de dranken te maken. Als u leidingwater gebruikt, moet u de hardheid in uw omgeving raadplegen. Toch kunnen we u in het algemeen vertellen dat we ons Nespresso-koffiezetapparaat om de 300 kopjes ongeveer moeten ontkalken.

Met zeer zacht water kunnen we meer dan 1000 kopjes vasthouden zonder te ontkalken. En onder normale omstandigheden van hardheid is het ideaal om het koffiezetapparaat om de 500 of 600 kopjes te ontkalken.

Wat heb ik nodig om een Nespresso koffiemachine te ontkalken?

Voordat u begint met het ontkalken van uw Nespresso-koffiemachine, moet u ervoor zorgen dat u over alle benodigde accessoires en elementen beschikt om het ontkalkingsproces te voltooien. Let op, en als u die mist, voegen we de directe aankooplink toe, zodat u die in maximaal 2-3 dagen in uw huis kunt hebben.

Het belangrijkste element in het ontkalkingsproces van uw koffiemachine is de ontkalkingsvloeistof.

Nespresso Ontkalker

De officiële Nespresso ontkalkingskit bevat een vloeistof of ontkalkingsmiddel op basis van citrusvruchten. Het wordt altijd aanbevolen om dit type officiële ontkalker te gebruiken, en om huismiddeltjes zoals azijn of citroensap te vermijden, die schade aan uw koffiezetapparaat kunnen veroorzaken.

Meestal bevatten deze ontkalkingskits (of Nespresso ontkalker) de nodige doses om twee ontkalkingen uit te voeren.

Naast deze producten kunt u kiezen voor een universele ontkalkingskit voor Krups-koffiemachines. Als Krups uw Nespresso machine heeft vervaardigd, wordt dit complete pakket ook gebruikt voor het ontkalken: Nespresso Krups Ontkalker.

Ontkalkingsmiddel EcoDecalk Delonghi

Een andere goede optie is Delonghi's EcoDecalc ontkalker, ongetwijfeld de meest verkochte en bekende ontkalker op het internet:

Hoe ontkalkt u een Nespresso-koffiemachine stap voor stap?

Het ontkalken van uw Nespresso-koffiezetapparaat is een eenvoudig proces, maar u moet alle stappen in volgorde en met zorg doorlopen. Hieronder leggen we uit welke fasen u moet doorlopen om uw Nespresso-koffiezetapparaat te ontkalken.

  • Zorg ervoor dat er geen capsules meer in het koffiezetapparaat zitten en maak de gebruikte capsules leeg.
  • Plaats een container (zo groot als u kunt) om het water op te vangen met de onzuiverheden die het apparaat tijdens het proces zal gieten.
  • Vul het waterreservoir met water en ontkalkingsvloeistof.
  • Start vervolgens het ontkalkingsproces in uw Nespresso koffiemachine. Om uw machine in de ontkalkingsmodus te zetten, drukt u gedurende 3 seconden op twee toetsen. De twee toetsen die u moet indrukken verschillen per model koffiemachine, dus wij raden u aan de gebruiksaanwijzing van uw machine te raadplegen. Meestal zijn dit de knoppen met het grote en het kleine kopje tegelijk, maar raadpleeg deze voor het geval dat.
  • Zodra de ontkalkingsfunctie is gestart, drukt u op de knop voor grote kopjes (alsof u een lange koffie gaat bereiden) en wacht u tot de ontkalkingsvloeistof door de slangen en de interne circuits gaat en door het koffiemondstuk naar buiten komt. Leeg het reservoir in het waterreservoir (d.w.z. hergebruik de oplossing van het water en de ontkalkingsvloeistof) en herhaal het proces meerdere keren. De machine zelf zal het proces stoppen wanneer zij vaststelt dat er geen kalkresten zijn.
  • Vergeet aan het einde van het ontkalkingsproces niet het waterreservoir te legen, af te spoelen of zeer grondig te reinigen, en het te vullen met vers en smetteloos water om uw koffiezetapparaat klaar te hebben voor het volgende gebruik. Druk nu weer op de knop op het grote kopje, zodat het verse en schone water weer door de circuits van het koffiezetapparaat loopt.
  • Druk nogmaals op de twee toetsen die u in stap 4 hebt ingedrukt om de ontkalking van uw Nespresso-apparaat uit te schakelen en zo de ontkalking van uw Nespresso-koffieapparaat te beëindigen.

Een Nespresso-koffiemachine zonder tabletten ontkalken

De bijgevoegde video geeft niet de aanbevolen procedure weer, maar we weten dat veel gebruikers dit soort goedkope oplossingen zoeken en eisen bij het ontkalken van hun Nespresso-koffiemachines. Wat moet u doen als u thuis geen Nespresso ontkalker heeft? Hoe ontkalkt u Nespresso zonder pillen?

U weet dat ontkalkingsvloeistoffen voornamelijk worden gemaakt van citrusvruchten of zuren, dus azijn of citroensap kan een goede vervanging zijn voor het ontkalken van een Nespresso-koffiemachine. Toch staan we erop dat deze natuurlijke producten weliswaar ook tegen kalkafzettingen kunnen werken, maar dat het risico bestaat dat de interne circuits van uw koffiezetapparaat worden beschadigd. Daarom raden wij altijd aan om officiële Nespresso of Krups ontkalkingskits te gebruiken.

Andere nuttige tips voor het ontkalken van uw koffiemachine

Om het meeste uit de ontkalkingen van uw Nespresso-koffieapparaat te halen, moet u ook zeker een bezoek brengen aan deze andere gidsen en documenten waarvan wij denken dat ze voor u interessant kunnen zijn. Zoals ze zeggen, is dit informatie van algemeen belang:

We hebben ook besloten om informatie over ontkalkingen in Dolce Gusto op te nemen, omdat alle ontkalkingsprocessen in elk koffiezetapparaat vergelijkbaar zijn en je altijd nuttige hints of tips kunt krijgen, zelfs als ze betrekking hebben op een ander merk.