Thee vs. Koffie: Welke heeft een grotere cafeïne stoot?

De term cafeïne wordt meestal gezien als een synoniem voor koffie. Maar sommige andere bronnen van cafeïne in je dieet dragen misschien meer bij aan de consumptie ervan.

Dit zijn onder andere energiedranken, frisdranken, chocolade en verschillende soorten thee. Geschat wordt dat 80% van de bevolking dagelijks een cafeïnehoudende drank drinkt. Of dat nu zwarte thee is of een latte, ze bevatten allebei cafeïne.

Hoe verhouden ze zich tot elkaar? En is de ene beter dan de andere?

Is cafeïne de boosdoener die je zoveel mogelijk moet proberen te beperken of is dat slechts een populaire mythe?

Vrees niet, dit artikel zal al deze vragen beantwoorden. En meer.

Hoeveel cafeïne in koffie vs thee?

Als we kijken naar het cafeïnegehalte in koffiebonen versus theebladeren, dan bevat de eerste meer. Maar het is koffie die meestal meer cafeïne bevat.

Dit komt omdat de cafeïne in beide dranken afhankelijk is van de bereiding en de zettijd. Een kopje koffie is geconcentreerder dan een kopje thee, omdat we voor een kopje koffie meestal minder dan 5 gram theebladeren per kopje gebruiken, terwijl we voor een kopje koffie minstens 10 gram koffiemalen gebruiken.

Ook het feit dat koffie meestal bij een hogere temperatuur wordt gezet dan thee (ongeveer 195F-205F) betekent dat het cafeïnegehalte hoger zal zijn.

hete thee

Koffie en cafeïne

De zettijd en de bereidingswijze zijn van invloed op de hoeveelheid cafeïne in je kopje. Daarom verschillen de cafeïnegehaltes in verschillende koffiedranken.

Een kopje gebrouwen koffie van 8 oz bevat gemiddeld 85 milligram cafeïne, terwijl een espresso ongeveer 60 mg per shot bevat. In de meeste cafés wordt een dubbel shot beschouwd als een standaard portie. Dit betekent dat dranken zoals lattes of cappuccino's gewoonlijk 120 mg cafeïne per kopje bevatten.

Instantkoffie heeft ongeveer 60 mg cafeïne en zelfs als je kiest voor een cafeïnevrije koffie, bevat die nog steeds wat cafeïne, al is het maar een te verwaarlozen hoeveelheid, ongeveer 2 mg.

Opvallend is dat een cold brew koffie, wat verschilt van een ijskoffie omdat het op kamertemperatuur wordt bereid en zo'n 8-12 uur wordt geweekt, kan resulteren in 150-230 milligram per kopje!

Nu weet je voor welke je moet gaan de volgende maandagochtend.

Niet alle thee (cafeïnegehalte) is gelijk geschapen

Hoewel alle zwarte, witte en groene thee afkomstig zijn van de bladeren van dezelfde plant, onderscheidt het tijdstip van oogsten en de oxidatie hen van elkaar. Dat geldt ook voor de trektijd, die van invloed is op de hoeveelheid cafeïne.

Zwarte thee wordt gezet met kokend water en trekt het langst, maar bevat ook de grootste hoeveelheid cafeïne, ongeveer 45-60 mg per kopje, wat vergelijkbaar is met een espressokopje.

Ter vergelijking, een kop groene thee levert ongeveer 20-45mg en een kop witte thee ongeveer 6-60mg per kop. Deze worden korter gezet, maximaal 3 minuten, terwijl ook water van een lagere temperatuur wordt gebruikt.

Enkele voorbeelden van thee met een hoog cafeïnegehalte zijn matcha-thee, die 35mg cafeïne bevat per portie van 1 gram. Een ander voorbeeld is Yerba Mate, dat traditioneel wordt gedronken in Zuid-Amerika en tot 85mg cafeïne per kopje kan bevatten. Dat zou inderdaad vergelijkbaar zijn met een kop gezette koffie.

Als u daarentegen thee wilt drinken met de laagste hoeveelheid cafeïne, kunt u het beste kiezen voor kruidenthee, zoals pepermunt, kamille of rooibos, die in principe cafeïnevrij zijn. Een andere mogelijkheid om het cafeïnegehalte te verminderen is het verkorten van de trektijd van witte of groene thee.

Koffie vs Thee

Welke is beter voor u?

Bij de keuze voor koffie of thee hangt de hoeveelheid cafeïne sterk af van het soort koffie of thee dat je gebruikt.

En als je je zorgen maakt over het cafeïnegehalte, lijkt zwarte thee misschien een verstandigere optie dan een kop gezette koffie, maar je krijgt er in feite vergelijkbare hoeveelheden van.

In het algemeen wordt aanbevolen dat je als gezonde volwassene niet meer dan 400 mg cafeïne per dag binnenkrijgt. Dat komt overeen met meerdere koppen koffie en thee.

Overmatige hoeveelheden cafeïne worden in verband gebracht met angst, rusteloosheid en een verstoorde slaap.

U moet de hoeveelheid aanpassen aan uw gevoeligheid voor cafeïne en hoe uw lichaam erop reageert. Sommige mensen kunnen de roes urenlang voelen, maar bij anderen nemen de effecten snel af.

Als u behoort tot de groep mensen die de inname van cafeïne moet beperken, zoals zwangere vrouwen, kinderen, mensen met een hartaandoening of mensen die gevoelig zijn voor migraine, kunt u het beter houden bij een kopje thee met minder cafeïne of kiezen voor cafeïnevrije versies als u toch van deze dranken wilt genieten.

Laten we niet vergeten dat frisdranken, energiedranken en bepaalde soorten voedsel ook aanzienlijke hoeveelheden cafeïne met toegevoegde suiker kunnen bevatten. Daarom zijn zowel koffie als thee, die van nature geen suiker bevatten, gezonde dranken als ze met mate worden gedronken.

Voordelen van cafeïne

Hoewel cafeïne veel slechte kanten heeft, heeft het ook een reeks gezondheidsvoordelen. Het kan atletische prestaties stimuleren, je humeur verbeteren en je helpen meer vet te verbranden.

Natuurlijk zijn wij voor het team "koffie". Afgezien van de genoemde voordelen van cafeïne, bevat koffie ook voedingsstoffen zoals vitamine B2, B5, antioxidanten en helpt het naar verluidt diabetes type 2 voorkomen.

Bovendien bleek uit een studie van Harvard dat vrouwen die 4 koppen koffie per dag dronken 20% minder kans hadden om depressief te worden.

Zie je wel, wetenschappelijk bewezen, koffie maakt gelukkig.

Koffie cafeïne

De Conclusie

De hoeveelheid cafeïne die je kopje koffie of thee bevat, varieert aanzienlijk, afhankelijk van het soort drank en de bereidingswijze. Een kop koffie bevat meestal 60mg cafeïne, maar sommige dranken kunnen tot 230mg bevatten.

Het cafeïnegehalte van thee varieert afhankelijk van het soort thee, de watertemperatuur en de trektijd. Groene en witte thee bevatten minder cafeïne dan zwarte thee of zeer cafeïnehoudende yerba mate of groene matcha.

Als u gevoelig bent voor cafeïne, zwanger bent of een hartaandoening hebt, moet u de geconsumeerde hoeveelheid beperken. In dit geval zijn kruidenthee of cafeïnevrije koffie goede opties om te overwegen.