De beste waterkoker, waar moet je op letten?

Een waterkoker, het gebruik ervan is misschien zo vanzelfsprekend dat je er niet eens bij na hoeft te denken. Maar de ene waterkoker is de andere niet. Er is wel degelijk verschil tussen waterkokers. Daarbij moet je niet alleen denken aan verschil in prijs, maar ook aan verschil in bijvoorbeeld de werkwijze en inhoud van de waterkoker. Waar moet je nu op letten als je een waterkoker gaat kopen en wat is de beste waterkoker? Zijn er nog meer zaken om te weten voor je een waterkoker aanschaft? Je leest het in dit artikel.

beste waterkoker

Meer keukenapparatuur bekijken? Lees onze reviews van de beste koffiemachines.

Waar let je op bij het kopen van een waterkoker?

Wanneer je een waterkoker wilt aanschaffen, zijn er een aantal vragen die je jezelf kunt stellen.

 • Wat mag de waterkoker kosten?
 • Heb ik voorkeur voor een specifiek merk?
 • Hoe gebruiksvriendelijk is de waterkoker?
 • Hoeveel water kan er in de waterkoker?
 • Staat er een indicatie op van het waterniveau?
 • Heeft de waterkoker nog meer functies, zoals warmhouden?
 • Hoe ziet de waterkoker eruit?

De kosten van een waterkoker

Voor je de waterkoker gaat aanschaffen, wil je uiteraard eerst weten wat de kosten hiervoor zullen bedragen. De aanschafprijs van een waterkoker ligt meestal tussen de € 10 en de € 50. Natuurlijk kun je het zo duur maken als je zelf wilt. Ga je voor een echte Novis, dan betaal je meer dan wanneer je voor een merkloze waterkoker gaat. Je betaalt ook gewoon voor het design en de naam. Het verbruik van de waterkoker zal je niet veel gaan kosten. De meeste waterkokers koken ongeveer 3 minuten lang. Dit staat gelijk aan zo’n 2200 Watt en dat kost je zo’n 2 eurocent per keer. Over een heel jaar zal je dit tussen de € 5 en € 10 gaan kosten, al hangt dit natuurlijk er vanaf hoe vaak je de waterkoker gebruikt. De verbruikskosten zijn echter niet iets waar je wakker van hoeft te liggen.

Verschillende merken waterkokers

Er zijn veel verschillende merken waterkokers. In Nederland zie je meestal merken als Philips en Tefal. Deze merken zijn relatief betaalbaar en staan toch voor kwaliteit. Je kunt echter ook voor een designmerk kiezen als Novis. Maakt het merk jou niet uit, dan kun je uiteraard ook voor een merkloze waterkoker gaan. Lees dan wel eerst altijd de reviews over deze waterkoker, zodat je kunt zien wat anderen ervan vinden en hoe het apparaat in de praktijk uit de test komt.

De gebruiksvriendelijkheid van een waterkoker

De meeste waterkokers zijn behoorlijk gebruiksvriendelijk. Tenslotte is het koken van water nog nooit zo gemakkelijk geweest als in de huidige tijd. Toch is de ene waterkoker gebruiksvriendelijker dan de andere. Het is bijvoorbeeld handig als een waterkoker over een indicator voor het waterniveau beschikt. Ook wil je misschien het snoer in de waterkoker weg kunnen werken, zodat het niet onnodig op je aanrecht komt te liggen. Verder is de ene schenktuit handiger dan de andere. Kijk dus zeker naar de gebruiksvriendelijkheid van je waterkoker.

De inhoud van de waterkoker

De meeste waterkokers hebben een inhoud van 1 of 2 liter. Afhankelijk van het doel waarvoor jij de waterkoker gaat gebruiken, kun je een geschikte inhoud kiezen. Wanneer je de waterkoker alleen gebruikt om voor jezelf regelmatig een kop thee te zetten, dan is een kleine waterkoker met een inhoud van 1 liter zeker voldoende. Heb je een groter gezinnetje en wordt de waterkoker voor meerdere personen gebruikt, dan ga je voor een inhoud van 2 liter. Ook wanneer je de waterkoker regelmatig bij het koken gebruikt, is het handig om voor een grotere waterkoker te kiezen.

Indicator waterniveau

Op veel waterkokers kun je aflezen hoeveel water er ongeveer in zit. Dat is handig wanneer je de waterkoker bij koken of bakken gebruikt. Zo functioneert de waterkoker ook als een maatbeker voor gekookt water. Een indicator voor het waterniveau is eigenlijk een glaasje aan de zijkant van de waterkoker, zodat je eenvoudig kunt aflezen hoeveel water er in de waterkoker zit.

Een waterkoker met meer functies

Sommige waterkokers kunnen meer dan alleen water koken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een waterkoker met warmhoudfunctie, zodat je waterkoker eigenlijk fungeert als een soort thermoskan. Een dubbelwandige waterkoker zorgt er echter ook voor dat het water langer warm blijft. Ook zijn er waterkokers waarbij je de temperatuur van het water handmatig kunt instellen. Dat is ideaal wanneer je een echte fijnproever bent en je favoriete theesmaak op een bepaalde temperatuur wilt serveren.

Het uiterlijk van de waterkoker

Je huis is meestal je trots en het is dan ook logisch dat je wilt dat het er gelikt uitziet. Zowel het exterieur als het interieur zal de nodige aandacht krijgen. Daarom kijk je ook naar het uiterlijk van de waterkoker. Tenslotte zal deze wel bij je keuken moeten passen. Misschien ga je voor een opvallend modern ontwerp in rood of kies je juist voor elegant grijs. Uiterlijk doet ertoe, ook voor een waterkoker. Je ziet vaak rvs waterkokers, maar ook een glazen waterkoker ziet er prachtig uit. Sommige waterkokers hebben alleen een led indicatielampje, anderen zijn van binnen verlicht, zodat je precies kunt zien wanneer de waterkoker bezig is en wanneer deze klaar is.

De beste waterkokers op een rij

Nu je weet waar je op moet letten bij het kopen van een waterkoker, is het tijd om een paar modellen van dichtbij te gaan bekijken. Er zijn verschillende testen gedaan met waterkokers, hoewel er van de Consumentenbond op dit moment geen test bekend is met waterkokers. Met de onderstaande test voor waterkokers kun je jezelf echter ook een onafhankelijk oordeel vormen.

1. Philips Daily Collection HD4646/70 – Waterkoker

Philips Daily Collection HD4646/70

Bekijk de dagprijs

De Philips Daily Collection HD 4646/70 staat op een mooie eerste plaats in deze top 10 beste waterkokers. Niet zo gek, want deze waterkoker is gebruiksvriendelijk, voordelig in de aanschaf en stijlvol. Het is een waterkoker die al binnen een minuut en 40 seconden voor een heet kopje water zorgt, zodat jij snel een kopje soep of thee voor je neus hebt staan. De kan is heel lichtgewicht en is gemaakt van kunststof. Dankzij de 360 graden draaibare voet kun je de kan op alle manieren oppakken en neerzetten. De rubberen antislippootjes zorgen ervoor dat de waterkoker niet kan schuiven. Aan de zijkant zit een handige indicator voor het waterlevel, zodat je precies kunt zien hoeveel water erin zit. Er kan maximaal 1,5 liter in deze waterkoker. Heb je niet gekeken of er wel genoeg water in de waterkoker zat voor je deze aanzette? Gelukkig beschikt dit apparaat over droogkookbeveiliging, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken. De schenktuit is handig en er zit een filter in om kalk uit het water te filteren. De waterkoker is gemakkelijk schoon te houden. De Philips wordt aan de buitenzijde niet warm na het koken van het water en is dus ook een goede keuze wanneer je kleine kinderen hebt. De Philips Daily Collection HD 4646/70 is verkrijgbaar in 2 kleuren, namelijk in wit met blauw en zwart met grijs. Het snoer kan eenvoudig onder de voet worden opgeborgen. De waterkoker kost rond de € 40,00 en heeft een prima prijs-/kwaliteitverhouding.

 • Gebruiksvriendelijk
 • Kokend water binnen 1 minuut en 40 seconden
 • 360 graden draaibare voet
 • Rubberen antislippootjes
 • Indicator voor het waterlevel
 • Inhoud van 1,5 liter
 • Droogkookbeveiliging
 • Handige schenktuit met kalkfilter
 • Gemakkelijk schoon te houden
 • Verkrijgbaar in 2 varianten

2. Bosch waterkoker TWK 8613

Bosch waterkoker TWK 8613

Bekijk de dagprijs

Op nummer 2 in deze test voor de beste waterkokers staat de Bosch waterkoker TWK 8613. De waterkoker ziet er niet alleen professioneel uit, maar is dat ook. Het vermogen van 2400 Watt zorgt voor een effectieve waterkoker. De inhoud bedraagt 1,5 liter, waardoor je eigenlijk net er tussenin komt te zitten: deze waterkoker is geschikt voor de echte theeleut, maar ook voor een gezinnetje. De temperatuur is instelbaar op 70, 80, 90 of 100 graden. Is het water op temperatuur, dan geeft het indicatielampje dit aan en hoor je een piep. Aan beide kanten zit een waterlevelindicator. Handig, want zo kun je deze waterkoker ook bij het koken inzetten. Dankzij de warmhoudfunctie blijft je water gedurende 30 minuten lekker warm. Zo hoef je het water niet opnieuw te koken als je na een tijdje nog een kopje thee wilt. Dankzij de overhittingsbeveiliging is dit apparaat echt veilig in gebruik. Verder zit er een handig anti-kalkfilter in, waardoor je de Bosch waterkoker niet hoeft te ontkalken. Een ander voordeel is dat het water BPA-vrij is. Fijn om te weten dat er geen chemische stoffen in je theewater terechtkomen. De waterkoker kost momenteel bijna € 70,00. De kenmerken van deze Bosch zijn:

 • Vermogen van 2400 Watt
 • Inhoud van 1,5 liter
 • Instelbaar op 70, 80, 90 of 100 graden
 • Indicatielampje en piep als het water op temperatuur is
 • Met handige waterlevelindicator
 • Warmhoudfunctie voor 30 minuten
 • Anti-kalkfilter
 • Overhittingsbeveiliging
 • Voor BPA-vrij water
 • Indicatie kostprijs: € 70

3. Russel Hobbs Retro

Russel Hobbs Retro

Bekijk de dagprijs

Het oog wil ook wat en met deze retro waterkoker haal je beslist iets moois in de keuken. Russell Hobbs is een bekend merk als het gaat over keukenapparatuur. Hier kun je best wat luxe van verwachten. Bovendien is de retrostijl momenteel helemaal in. Helemaal als dat retro gecombineerd is met modern rvs, wat je in dit apparaat ziet. Bij deze waterkoker kun je het waterlevelniveau niet bekijken, maar je kunt wel precies zien op welke temperatuur het water is. Dat is ideaal als jij nogal precies bent wat de temperatuur van je thee betreft. Heb je echt haast, maar wil je toch nog snel een kopje thee drinken? Als je maar voor één kopje water kookt, dan is dit in 55 seconden al gebeurd! Bovendien bespaar je op deze manier 66% van de energie.

Ook een grotere hoeveelheid water is overigens zo gekookt, doordat de Russel Hobbs Retro waterkoker over een vermogen van 2400 Watt beschikt. De inhoud van deze waterkoker bedraagt 1,7 liter, zodat je ook bij het koken handig gebruik kunt maken van de Russel Hobbs. De schenktuit is bijzonder gebruiksvriendelijk. De antikalkfilter in de tuit houdt eventuele restjes kalk handig tegen. Dankzij het indicatielampje zie je precies wanneer de retro waterkoker klaar is voor gebruik. De opzetplaat is 360 graden draaibaar, waardoor je de waterkoker van alle kanten op kunt pakken en neer kunt zetten. De handgreep is ergonomisch. De waterkoker kost rond de € 50,00. De kenmerken van de Russell Hobbs Retro waterkoker nog even op een rij:

 • Mooie waterkoker in retrostijl
 • Indicator voor de temperatuur
 • Geen indicator voor het waterlevelniveau
 • Extra snel en extra zuinig voor één kopje
 • Een vermogen van 2400 Watt
 • Inhoud van 1,7 liter
 • Indicatielampje
 • Antikalkfilter in handige schenktuit
 • 360 graden draaibaar opzetplateau
 • Ergonomische handgreep

4. Aigostar Adam 30GOM

Aigostar Adam 30GOM

Bekijk de dagprijs

Deze waterkoker is niet alleen handig, maar ook heel mooi. Het is een stijlvolle waterkoker met zijn glazen wanden en bijzondere led verlichting aan de binnenzijde. Het is beslist een voordeel dat deze waterkoker transparant is, omdat je zo gemakkelijk kunt zien hoeveel water er nog in zit. Het waterlevel wordt op het glas weergegeven. Bovendien staat het mooi dankzij de blauwe led verlichting. Natuurlijk is de waterkoker gemaakt van veiligheidsglas wat extra dik is. Dat maakt het glas ook bestand tegen temperaturen rond de 100 graden.

De waterkoker heeft een vermogen van 2200 Watt. De inhoud van deze kan bedraagt 1,7 liter. Ideaal als je regelmatig voor meerdere personen een kopje thee zet of een kommetje soep klaarmaakt. Er zit een droogkookbeveiliging op deze waterkoker. Per ongeluk de waterkoker aanzetten als er geen water in zit, is dus geen probleem. Dankzij de antislippootjes staat de waterkoker stevig op het aanrecht. Je kunt de Aigostar Adam 30GOM eenvoudig schoonmaken met water en azijn. Laat dit even koken en laat het dan bij voorkeur een nachtje weken. Daarna kun je de aanslag eenvoudig verwijderen. Zorg ervoor dat de stekker niet in het stopcontact zit als je de binnenkant van de waterkoker met de hand reinigt en gebruik geen scherpe of schurende voorwerpen. Doordat de waterkoker van glas is gemaakt, is deze vrij van geuren en BPA-vrij. De waterkoker kost rond de € 20,00.

 • Stijlvolle waterkoker met glazen wanden
 • Bijzondere blauwe led verlichting
 • Waterlevelindicator
 • Veiligheidsglas dat bestand is tegen hoge temperaturen
 • Vermogen van 2200 Watt
 • Inhoud van 1,7 liter
 • Met droogkookbeveiliging
 • Antislippootjes
 • Eenvoudig schoon te maken
 • Geurvrij en BPA-vrij

5. Braun Waterkoker AquaExpress WK 300

Braun Waterkoker AquaExpress WK 300

Bekijk de dagprijs

De Braun Waterkoker AquaExpress WK 300 ziet er mooi uit, maar niet alleen het design is gelikt. Met dit apparaat kun je ook rekenen op een efficiënte waterkoker. Braun staat op alle gebieden bekend om kwaliteit en dat geldt ook voor keukenapparatuur. Deze waterkoker heeft een inhoud van 1,6 liter en heeft daarmee een mooi middenmaatje. Het is een waterkoker die eigenlijk voor elke locatie geschikt is. Als je er niet te veel water in doet, maximaal 250 ml, dan is het al binnen 1 minuut gekookt. Dankzij de draaibare voet kun je de waterkoker vanaf elke kant pakken en weer neerzetten. De antislippootjes zorgen ervoor dat de waterkoker ook op het aanrecht stevig blijft staan. Er zit een droogkookbeveiliging op, maar het apparaat schakelt ook nog eens automatisch uit als je deze van de voet af haalt of wanneer je het deksel open doet. Handig! De Braun Waterkoker AquaExpress WK 300 is BPA-vrij. Verder zit er een handig anti-kalkfilter in. De waterkoker heeft een prijs van rond de € 60,00.

 • Efficiënte waterkoker met een inhoud van 1,6 liter
 • 250 ml wordt al in 1 minuut gekookt
 • Draaibare voet
 • Antislippootjes voor extra stevigheid
 • Droogkookbeveiliging
 • Automatische uitschakeling bij openen of oppakken
 • Anti-kalkfilter
 • BPA-vrij
 • Standaard garantie van 2 jaar

6. Tefal Safe to Touch KO3718

Tefal Safe to Touch KO3718

Bekijk de dagprijs

De Tefal Safe to Touch KO3718 is een degelijke waterkoker die er ook nog eens mooi uitziet. Het apparaat heeft een vermogen van 2400 Watt en een inhoud van 1,7 liter. Daardoor staat deze waterkoker bovenaan onze lijst als je een grote, krachtige waterkoker zoekt, bijvoorbeeld omdat je een groter gezin hebt of omdat je de waterkoker op kantoor deelt met veel collega’s. Het is een stijlvolle waterkoker in matzwart en het grootste voordeel van deze waterkoker is waarschijnlijk dat deze dubbelwandig is. Daardoor wordt de waterkoker niet gevaarlijk warm aan de buitenzijde. Wel zo veilig als je kleine kinderen hebt. Bovendien blijft het gekookte water hierdoor nog een half uur op de goede temperatuur. Extra energiezuinig, want zo hoef je het water voor een tweede kopje niet nog eens te koken. De binnenzijde van roestvrijstaal is eenvoudig schoon te houden. Er zit een anti-kalkfilter in dat je eruit kunt halen. Het verwarmingselement is afgeschermd, zodat de levensduur van de waterkoker langer is. De draaibare voet maakt het eenvoudig om de kan van alle kanten te pakken en weer neer te zetten. Dankzij de waterindicator aan beide zijden zie je precies hoeveel water erin zit. De Tefal Safe to Touch KO3718 is voorzien van een droogkookbeveiliging. De waterkoker kost rond de € 40,00.

 • Vermogen van 2400 Watt
 • Inhoud van 1,7 liter
 • Matzwart en stijlvol design
 • Dubbelwandige waterkoker voor extra veiligheid
 • Het water blijft 30 minuten lang warm
 • Eenvoudig schoon te houden
 • Beschermd verwarmingselement voor langere levensduur
 • Draaibare voet
 • Waterlevelindicator
 • Met droogkookbeveiliging

7. MOA Waterkoker Retro

MOA Waterkoker Retro

Bekijk de dagprijs

Deze MOA Retro waterkoker is echt een blikvanger in je keuken. De waterkoker is verkrijgbaar in 5 verschillende kleuren en er is altijd wel een model te vinden dat bij jouw keuken past. Retro accessoires passen zowel bij een klassieke als bij een moderne keuken en zorgen vaak voor een leuk accent. Het model heeft wat weg van een vroegere fluitketel, alleen werkt deze waterkoker stukken efficiënter. Met deze waterkoker van roestvrijstaal is het water binnen mum van tijd gekookt. Dankzij de ingebouwde thermometer wordt de temperatuur van het water eenvoudig gemeten, zodat er geen energie verspild hoeft te worden. Kies bijvoorbeeld ervoor om het water niet te laten koken, maar het slechts te verwarmen tot 75 graden. Als jij een echte theeliefhebber bent, dan weet je dat dit bij bepaalde smaken gewoon lekkerder is.

Deze waterkoker heeft een vermogen van 2200 Watt. De inhoud bedraagt 1,8 liter. Doordat het water snel aan de kook is, verspil je geen energie. Het indicatielampje laat je zien wanneer het water kookt. Daarna zal de waterkoker automatisch uitschakelen. Doordat het verwarmingselement goed in de waterkoker verwerkt zit, zal het apparaat lang meegaan. De voet is draaibaar, waardoor je de MOA retro waterkoker van alle kanten kunt oppakken en neerzetten. De antislippootjes zijn handig op een aanrecht, omdat dat toch vaak wat glad is door het vocht. De uitneembare kalkfilter kun je eenvoudig reinigen. De droogkookbeveiliging en oververhittingsbeveiliging zorgen voor een extra veilig gevoel. Het apparaat kost rond de € 40,00.

 • Verkrijgbaar in 5 trendy kleuren
 • Perfect voor een klassieke en moderne keuken
 • In de vorm van een ouderwetse fluitketel
 • Gemaakt van roestvrijstaal
 • Met ingebouwde thermometer
 • Vermogen van 2200 Watt
 • Inhoud van 1,8 liter
 • Automatische uitschakeling na het koken
 • Handig indicatielampje
 • Draaibare voet met antislippootjes
 • Uitneembare kalkfilter
 • Droogkookbeveiliging en oververhittingsbeveiliging

8. Philips HD9352/80 Waterkoker

Philips HD9352/80 Waterkoker

Bekijk de dagprijs

De Philips HD9352/80 Waterkoker is duurzaam en voedselveilig. Doordat de waterkoker gemaakt is van roestvrijstaal, komen er geen chemische stoffen in het water terecht. Deze stijlvolle waterkoker is handig in het gebruik en heeft een indicatielampje waaraan je kunt zien of het water kookt. Zodra het water kookt, schakelt deze Philips waterkoker automatisch af. Er zit ook een droogkookbeveiliging op deze waterkoker en de waterkoker schakelt ook uit wanneer je deze van de voet af tilt. Fijn, want zo weet je dat de waterkoker echt veilig in het gebruik is. Dankzij de waterlevelindicator kun je eenvoudig aflezen hoeveel water er in de kan zit. Het handvat is ergonomisch. De waterkoker heeft een inhoud van 1,7 liter. Dankzij het vermogen van 2200 Watt kookt het water al binnen mum van tijd. Doordat het verwarmingselement verborgen is, wordt deze goed beschermd en zal je lang plezier hebben van deze Philips HD9352/80. Het snoer van 0,75 m kan onder de opzetvoet worden opgeborgen. Onder de voet zitten antislippootjes voor extra stevigheid. De voet is 360 graden draaibaar, voor optimaal gebruiksgemak. Op deze Philips waterkoker zit standaard een garantie van 2 jaar. Het model kost rond de € 40,00.

 • Duurzaam en voedselveilig
 • Gemaakt van roestvrijstaal
 • Stijlvol ontwerp
 • Indicatielampje
 • Automatisch uitschakeling als het water kookt en wanneer je de waterkoker oppakt
 • Droogkookbeveiliging
 • Waterlevelindicator
 • Ergonomisch handvat
 • Inhoud van 1,7 liter
 • Vermogen van 2200 Watt
 • Snoer van 0,75 m
 • Antislippootjes en draaibare voet
 • Standaard garantie van 2 jaar

9. BIKO Grote Retro Waterkoker

BIKO Grote Retro Waterkoker

Bekijk de dagprijs

Deze BIKO Grote Retro Waterkoker is prachtig! Het model doet erg denken aan een ouderwetse fluitketel, maar het design is helemaal nieuw, waardoor het zowel in een klassiek als in een modern interieur past. De Retro waterkoker is verkrijgbaar in diverse kleuren. Je kunt kiezen voor zwart, roze, rood, zilver of koper. De waterkoker werkt echter heel wat efficiënter dan een oude fluitketel en je water is veel sneller gekookt. Het model heeft een vermogen van tussen de 1850 en 2200 Watt. De voet is 360 graden draaibaar, waardoor je de waterkoker van alle kanten op kunt pakken en neer kunt zetten. De waterkoker schakelt automatisch uit als het water eenmaal gekookt is of als het water op is. Verder zit er een anti-kalkfilter in, waardoor je kunt rekenen op helder water. De BIKO Grote Retro Waterkoker heeft een inhoud van 1,8 liter. Er is een handige waterlevelindicator waarop je kunt aflezen hoeveel water er in de kan zit. De buitenkant van deze waterkoker wordt niet heet, waardoor je je handen niet kunt branden. Dat is erg fijn om te weten als je kleine kinderen in huis hebt. De BIKO Grote Retro Waterkoker kost rond de € 40,00.

 • Model van een ouderwetse fluitketel
 • Nieuw design voor een klassiek of modern interieur
 • Verkrijgbaar in 5 kleuren
 • Efficiënt met een vermogen van 1850-2200 Watt
 • 360 graden draaibare voet
 • Anti-kalkfilter
 • Automatische uitschakeling voor extra veiligheid
 • Inhoud van 1,8 liter
 • Waterlevelindicator
 • Buitenkant wordt niet heet

10. Inventum HW817D waterkoker

Inventum HW817D waterkoker

Bekijk de dagprijs

De Inventum HW817D waterkoker is relatief groot, maar zeker effectief te noemen. De waterkoker heeft een vermogen van 2200 Watt. De inhoud bedraagt 1,7 liter. De kan is daarmee zowel geschikt voor thuis als voor op kantoor. Bovendien kun je de temperatuur handmatig instellen, wat fijn is als jij voor een bepaalde smaak thee gaat die je bijvoorbeeld beter op 70 graden kunt serveren, zoals muntthee. Je kunt de temperatuur instellen op 70, 80, 90 of 100 graden. De kleur van de betreffende temperatuur zal oplichten, zodat je nooit hoeft te twijfelen op welke temperatuur je de waterkoker ingesteld hebt. De waterkoker is bovendien heel energiezuinig. Er zit namelijk een warmhoudfunctie op, waardoor het water nog een half uur lekker warm blijft. Zo hoef je het water voor een tweede kopje niet opnieuw te koken. De Inventum HW817D waterkoker is volkomen veilig in gebruik en beschikt bijvoorbeeld over droogkookbeveiliging. De voet is 360 graden draaibaar, waardoor je de waterkoker van alle kanten kunt bereiken. De waterlevelindicator met verlichting is ideaal. Het anti-kalkfilter zorgt ervoor dat er geen kalkdeeltjes in je gekookte water zullen zitten. De waterkoker kost rond de € 35,00.

 • Vermogen van 2200 Watt
 • Inhoud van 1,7 liter
 • Geschikt voor thuis en op kantoor
 • Handmatig instelbare temperatuur op 70, 80, 90 en 100 graden
 • Warmhoudfunctie
 • Energiezuinig
 • Veilig in het gebruik dankzij automatische uitschakeling
 • Droogkookbeveiliging
 • 360 graden draaibare voet
 • Waterlevelindicator met verlichting
 • Anti-kalkfilter

Welke waterkoker kun je het beste kopen?

Welke waterkoker van de hierboven genoemde waterkokers het beste bij jou past, bepaal je uiteraard zelf. Je kunt jezelf de vragen stellen die aan het begin van dit artikel staan. De antwoorden daarop zijn de leidraad waarmee jij de beste koop bepaalt. De een zal een grote waterkoker nodig hebben, terwijl de andere voor een kleine gaat. De een zal voor een retro look gaan, terwijl de ander liever een strakke, moderne waterkoker in huis haalt. Verder zal je de keuze misschien ook maken aan de hand van de temperatuur: is deze instelbaar of niet?

Voedselveiligheid & BPA-vrij

De bovenstaande waterkokers zijn allemaal voedselveilig. Je kunt hier dus gewoon gebruik van maken zonder bang te zijn voor je gezondheid. Sommige waterkokers hebben nog de speciale vermelding dat zij BPA-vrij zijn. Dat wil zeggen dat er geen chemische stoffen in je water terechtkomen, die soms door verhitting vrij kunnen komen.

Een stille waterkoker

Een waterkoker doet er maar heel even om water te koken, maar kan daarbij wel geluid maken. De meeste waterkokers produceren zo rond de 70 decibel. Wanneer je dat storend vindt, kun je het beste kiezen voor de meest stille waterkokers. Russel Hobb staat bekend om zijn stille apparaten. Wil je het geluid nog meer beperken, dan is het goed om eens naar de ondergrond te kijken. Op een harde ondergrond, produceren apparaten nu eenmaal meer geluid. Je kunt dit beperken door de voet van de waterkoker op een kleedje te plaatsen. Dat is niet alleen efficiënt, maar staat ook nog eens leuk.

Je waterkoker schoonmaken en ontkalken

De buitenkant van de waterkoker is eenvoudig schoon te houden. Deze kun je gewoon af en toe afnemen met een zachte doek. In een waterkoker verzamelt zich vaak kalk, waardoor je de waterkoker regelmatig schoon moet maken. Je wilt natuurlijk niet dat deze kalkaanslag in jouw theeglas of soepkom terechtkomt en vervolgens in je maag belandt. Het ontkalken van een waterkoker is helemaal niet moeilijk. Je doet dit bijvoorbeeld met natuurazijn of citroensap. Deze middeltjes zijn milieuvriendelijk en bovendien voordelig in de aanschaf. Doe een redelijke laag azijn of citroensap in de waterkoker en vul aan met water. Laat dit even koken en laat het mengsel dan een tijdje intrekken.

Je zal merken dat de kalkaanslag hierdoor los komt te zitten. Je kunt het ook gerust een nacht over laten staan. Is de kalkaanslag nog niet helemaal weg? Dan herhaal je gewoon deze stappen nog eens, totdat de kalkaanslag wel verdwenen is. Nadat je de waterkoker met citroen of azijn hebt laten koken, zal je merken dat deze hiernaar is gaan ruiken. Het is dan nodig om de waterkoker nog eens met puur water om te spoelen en te laten koken, net zolang tot de geur eruit is. Tenslotte wil je ook niet dat je thee naar azijn smaakt.

Ga je de waterkoker nog extra met de hand schoonmaken, doe dit dan niet met een scherp of schurend voorwerp, maar bijvoorbeeld met een theedoek. Zorg ervoor dat de stekker uit het stopcontact is voor je hiermee aan de slag gaat. Dit is altijd veiliger.

De techniek van de waterkoker

Het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend. Je doet water in de het apparaat, drukt op de knop en een poosje later begint het water te koken. De waterkoker schakelt zichzelf uit en jij kan het hete water gebruiken voor thee of wat dan ook. Maar welke techniek wordt er nu zoal gebruikt in dit apparaat. Het zal je niet verbazen dat wanneer jij de waterkoker inschakelt, er elektriciteit gaat stromen door een verwarmingselement. Soms is dat element zichtbaar; het op een soort metalen spoel. In ieder geval zorgt de elektriciteit ervoor dat het verwarmingselement wordt verhit en deze hitte wordt doorgegeven aan het water. Uiteraard is het element goed geïsoleerd, zodat elektriciteit en water niet in contact komen.

Als het water kookt (of soms een bepaalde temperatuur bereikt) wordt het apparaat automatisch uitgeschakeld. Misschien denk je dat er een sensor in zit, in combinatie met een thermometer. Dat is een beetje waar, maar beslist anders dan jij denkt. Er zit een strook metaal verborgen in de waterkoker. Het metaal trekt krom door de toegenomen hitte in de waterkoker. Als de temperatuur hoog genoeg is, zorgt de kromming ervoor dat de schakelaar om wordt gezet en gaat het apparaat uit. Daarna daalt de temperatuur en neemt de kromming van de metalen strook weer af tot de volgende keer. Beslist een ingenieus en slim bedacht systeem.

Wat kun je nog meer met een waterkoker?

Misschien denk je dat je met een waterkoker alleen maar water kunt koken om thee van te zetten of soep mee te koken, maar niets is minder waar. Een waterkoker is eigenlijk heel veelzijdig. Dat is ook de reden dat veel mensen de waterkoker meenemen naar de camping. Wat kun je dan allemaal met een waterkoker? Hieronder vind je een aantal handige tips voor koken met een waterkoker.

1. Eieren koken

Eieren koken is echt heel handig met een waterkoker. Je kunt de waterkoker met water vullen. Vervolgens doe je de eieren in. Dan zet je de waterkoker aan en wacht je rustig af. Wanneer de waterkoker klaar is met koken, is het water nog warm genoeg om de eieren verder te laten koken. Laat je de eieren er 3 tot 4 minuten in zitten, dan heb je een zacht ei. Wacht je 5 tot 6 minuten, dan is het ei hardgekookt. Je hoeft de waterkoker niet meerdere keren aan te zetten.

2. Couscous

Het is lastig om couscous precies op de juiste manier klaar te maken. Met een waterkoker niet meer. Doe de couscous in een schaaltje, kook het water en giet het kokende water in het schaaltje bij de couscous. De couscous zal het water langzaam opnemen. Wanneer het water verdwenen is, is je couscous klaar!

3. Aardappels of groenten koken

Aardappels of groenten met een korte kooktijd kun je ook prima in de waterkoker klaarmaken. Vooral voorgekookte aardappels en groenten als wortels zijn prima in de waterkoker te bereiden. Dat is zeker op de camping of tijdens het backpacken heel handig. Je kunt ook diepvriesgroenten op deze manier bereiden, zoals boontjes.

4. Pasta

Heb je een waterkoker waarbij het verwarmingselement netjes is weggewerkt? Dan kun je ook pasta in je waterkoker bereiden. Heb je een waterkoker van 1,5 liter, dan kun je ongeveer 150 gram pasta koken in deze kan. Breng het aan de kook en laat de pasta er gedurende de voorgeschreven kooktijd in zitten. Ook hier hoef je de waterkoker niet steeds opnieuw aan te zetten. Het water is warm genoeg om de pasta te garen. Als het verwarmingselement in je waterkoker wel zichtbaar is, kan het zijn dat hier pasta aan blijft plakken. Dan kun je dit dus beter niet proberen.

5. Scrambled eggs

Scrambled eggs worden toch gebakken? Dat klopt, maar dat kan ook in je waterkoker. Het is wel belangrijk dat je ook in dit geval het verwarmingselement in je waterkoker niet ziet. Anders blijft het ei na het bereiden hieraan kleven en krijg je de waterkoker maar moeilijk schoon. Wanneer je scrambled eggs wilt maken, kun je bijvoorbeeld 4 eieren kloppen met 75 ml melk. Voeg peper en zout naar smaak toe en doe een beetje olijfolie op de bodem om ervoor te zorgen dat het niet aanbakt. De scrambled eggs zijn binnen mum van tijd klaar. Het kan zelfs zijn dat ze al gaar zijn voor je waterkoker zelf afslaat. Let dan ook goed op de geur van de scrambled eggs. Ga op je neus af en geniet van een lekker eitje!

Energie besparen met je waterkoker

Een waterkoker verbruikt in principe niet veel energie, maar er valt altijd te besparen. Zo is het beter om exact het water in de waterkoker te doen wat je nodig hebt. Op die manier is het water sneller gekookt en verbruikt de waterkoker geen onnodige energie. Hoeft het water niet op het kookpunt te zijn? Wanneer je bijvoorbeeld voor een flesje water verwarmt, wil je liever niet dat dit 100 graden is. Zet de waterkoker dan gerust voortijdig uit. Ontkalk de waterkoker regelmatig voor optimale efficiency. Een echte theedrinker? Gebruik een aparte kan met een theemuts of warmhoudplaatje. Zo kun je het water warm houden en hoef je niet steeds de waterkoker aan te zetten.