Beste pistonmachines in


De aankoop van een geweldige pistonmachine kan een gelegenheid zijn om thuis met je barista karbonades te pronken, of gewoon een geweldige manier om ervoor te zorgen dat je altijd wakker wordt voor een bevredigend schot. Of u nu op zoek bent naar het gemak en comfort van een machine die slim genoeg is om bijna alles voor u te doen, of naar de sensatie van de eindeloze aanpassings- en knutselmogelijkheden, deze machines zijn stuk voor stuk solide keuzes om deel uit te maken van uw ochtendroutine.


pistonmachine

Pistonmachines omvatten een scala aan modellen die variëren van supereenvoudig en met blote botten tot meer decadente keuzes die rijk zijn aan speciale functies. Het sorteren van deze opties kan een moeilijk en tijdrovend proces zijn. Het is moeilijk om te weten welke machine u moet kopen. We hebben deze beoordelingen geschreven om u te helpen bij het uitsplitsen van wat elke machine uniek maakt, waarbij we specifiek kijken naar de speciale eigenschappen, het ontwerp en de duurzaamheid.

Bekijk de beste pistonmachine, hieronder.


De’Longhi ECP35.31 – Pistonmachine


De'Longhi ECP35.31 - Pistonmachine

Bekijk de prijs


Solis Grind & Infuse Pro 115/A Pistonmachine – Geborsteld RVS


Solis Grind & Infuse Pro 115/A Pistonmachine - Geborsteld RVS

Bekijk de prijs


De’Longhi Icona Vintage ECOV311.BK – Pistonmachine


De'Longhi Icona Vintage ECOV311.BK - Pistonmachine

Bekijk de prijs


De’Longhi Dedica Style EC 685.R – Pistonmachine – Rood


De'Longhi Dedica Style EC 685.R - Pistonmachine - Rood

Bekijk de prijs

Lees meer over de review van De’Longhi Dedica EC 685

De’Longhi Dedica Style EC 685.W – Pistonmachine – Wit


De'Longhi Dedica Style EC 685.W - Pistonmachine - Wit

Bekijk de prijs


Livoo – Retro Espressomachine – kleur petrol


Livoo – Retro Espressomachine – kleur petrol

Bekijk de prijs


Solis Barista Perfect Pro 118 Pistonmachine


Solis Barista Perfect Pro 118 Pistonmachine

Bekijk de prijs


De’Longhi EC157 – pistonmachine


De'Longhi EC157 - pistonmachine

Bekijk de prijs


Ariete 1389 Vintage – Pistonmachine


Ariete 1389 Vintage - Pistonmachine

Bekijk de prijs


Smeg ECF01PBEU – Pistonmachine – Blauw


Smeg ECF01PBEU - Pistonmachine - Blauw

Bekijk de prijs

Lees ook: beste smeg koffiemachines

Solis Primaroma 1010 Pistonmachine


Solis Primaroma 1010 Pistonmachine

Bekijk de prijs


Krups Opio XP3208 – Pistonmachine


Krups Opio XP3208 - Pistonmachine

Bekijk de prijs

Bekijk de krups koffiemachines

Smeg ECF01RDEU – Pistonmachine – Rood


Smeg ECF01RDEU - Pistonmachine - Rood

Bekijk de prijs

Gerelateerd: Smeg ECF01 Pistonmachine review


Solis Grind & Infuse Compact 1018 Espressomachine – RVS


Solis Grind & Infuse Compact 1018 Espressomachine - RVS

Bekijk de prijs


BIALETTI MOKONA


BIALETTI MOKONA

Bekijk de prijs


Arzum OKKA Turkish Coffee Machine| OK002WHITE| White – Chrome |Turks Koffizetapparat – Wit & Zilver – Full Automatic | 2 kopjes


Arzum OKKA Turkish Coffee Machine| OK002WHITE| White - Chrome |Turks Koffizetapparat

Bekijk de prijs


Solis Barista Gran Gusto 1014 Pistonmachine


Solis Barista Gran Gusto 1014 Pistonmachine

Bekijk de prijs


DeLonghi ECZ 351 BG Scultura


DeLonghi ECZ 351 BG Scultura

Bekijk de prijs


Arzum OKKA Turkish Coffee Machine| OK001BLACK| Black & Gold |Turks Koffizetapparat – Zwart & Goud – Full Automatic | 2 kopjes


Arzum OKKA Turkish Coffee Machine| OK001BLACK| Black & Gold |Turks Koffizetapparat

Bekijk de prijs


B400 Espressomachine Zwart voor espresso, cappucino en latte


B400 Espressomachine Zwart voor espresso, cappucino en latte

Bekijk de prijs


Cafelizzia 790 Shiny Pro


Cafelizzia 790 Shiny Pro

Bekijk de prijs


Magimix 11423 Espresso & Filtre Automatic – Combinatie Espressomachine – Mat Chroom


Magimix 11423 Espresso & Filtre Automatic - Combinatie Espressomachine - Mat Chroom

Bekijk de prijs


Welke pistonmachine raden wij aan?


 • De eerste plaats gaat duidelijk naar Rancilio. Met de Silvia is de traditionele fabrikant erin geslaagd de bijna perfecte all-round machine te leveren voor een uitstekende prijs.
 • Sage heeft zich snel gevestigd als de toonaangevende fabrikant van espressomachines voor thuisgebruikers in Duitsland. Het nieuwe model “The Barista Express” is niet voor niets een topverkoper op Amazon. Dankzij de geïntegreerde espressomolen en de baanbrekende bediening is het de alles-in-één oplossing voor ambitieuze beginners.
 • De Bezerra heeft het tot onze top 3 geschopt. Qua smaak behoren zowel de Unica als de BZ10 tot de beste espressomachines, maar qua prijs liggen ze ook iets hoger, waardoor Bezerra “slechts” op de 3e plaats in het totaalpakket is beland.
 • Als dit te duur voor u is om de wereld van de espresso te betreden, moet u eens kijken naar De’Longhi. Met de EC 685.M Dedica biedt de Italiaanse fabrikant zijn 2017 update van een top instapmachine. Ondanks zijn lage prijs, is het een goed alternatief voor elke beginnende barista.
 • Als u op zoek bent naar een betaalbare Sage machine zonder molen, dan is de Sage Appliance “The Duo Temp Pro” de perfecte keuze. De eenvoudige bediening en de uitgebreide functies & accessoires maken het tot een topklasse halfautomatische machine voor een topprijs.


Hoe werkt een espressomachine met portafilter

Het water in de pistonmachine wordt verwarmd door een verwarmde boiler of door gas. Er zijn echter ook modellen met een warmtewisselaar. De waterketel is gewoonlijk van roestvrij staal, maar koper kan ook worden gebruikt.

Volgens de regels van het Barista World Championship ligt de watertemperatuur van een echte espresso tussen 90,5 en 96 graden Celsius. Aangezien met dit temperatuurbereik zeer uiteenlopende resultaten worden bereikt, zijn de meeste portafilters gekalibreerd tot ongeveer 93 graden Celsius.

Nu wordt het door de fijngemalen espressomaling geleid bij een druk van 9-15 bar. Deze druk wordt opgewekt door een elektrische pomp of een hefboom. Er zijn echter ook de verouderde systemen waarbij stoom met een te hoge temperatuur en een zeer lage druk door de zeef wordt gepompt. Dit is niet langer het geval met onze gepresenteerde portafiltermachine modellen.

Achille Gaggia vroeg in 1938 octrooi aan, waarbij water onder zeer hoge druk door het koffiepoeder wordt geperst met behulp van een zuiger. Door de hoge druk ontstaat de zogenaamde crema op de espresso. Om te voorkomen dat de gemalen koffie in de zetkamer wordt gespoeld en de espresso aan kracht verliest, wordt het koffiepoeder samengedrukt met de tamper (koffietamper). De espressomachine was geboren.

In de volautomatische machines van tegenwoordig (zie hieronder) wordt deze taak uitgevoerd door een brouwplunjer, waaruit tegelijkertijd ook het brouwwater loopt. Hoewel deze technologie het stopproces automatiseert, kan het niet individueel worden aangepast. Dit beïnvloedt uiteindelijk de kwaliteit van het eindproduct.


Koffie malen met een espressomolen

De machines die wij hebben voorgesteld, werken meestal met een zeef die uit de pistonmachine kan worden verwijderd. Deze wordt gevuld met gemalen koffie en vervolgens in de portafiltermachine vastgezet met een bajonetsluiting. Je hebt dus ook een espressomolen nodig om espresso te maken. Tegenwoordig zijn er zelfs espressomachines met koffiemolen (zoals deze met geïntegreerde molen). Bij de meeste machines wordt de koffie echter apart gemalen en vervolgens in de zeef gegoten.

In ieder geval moet de juiste hoeveelheid koffie vers worden gemalen alvorens te zetten. Het is belangrijk om nogmaals te vermelden dat alle machines alleen werken in combinatie met een goede koffiemolen. Een goed gekozen maling is van cruciaal belang voor het succes van de crema en een authentieke Italiaanse espresso.Soorten

 • De dual-boiler technologie is al enige tijd op weg naar de top onder professionele barista’s. In dit type portafiltermachine werken een grote stoomketel of een paar kleine brouwketels. Deze zorgen ervoor dat de temperatuur in het waterreservoir steeds constant blijft.
 • Bij de ketelmachines (eenkringsmachine) moet de ketel gewoonlijk 15-30 minuten worden opgewarmd. Een temperatuurregeling (PID-regeling) zorgt voor constante watertemperaturen. Aangezien de ketels echter niet permanent hoeven te worden verwarmd, zijn thermoblok espressomachines zeer populair.
 • Bij deze thermoblok-variant is er geen sprake meer van een boiler en wordt het water rechtstreeks in een elektronische doorstroomverwarmer gevoerd en verder getransporteerd door een vibratiepomp. Met deze machines is het mogelijk espresso te bereiden met slechts 2 minuten opwarmtijd na het inschakelen. Nadeel: Deze machines hebben geen regeling van de brouwdruk en de watertemperatuur kan ook schommelen.


De ketels worden altijd elektronisch verwarmd. De portafiltermachines met dubbel circuit die beschikbaar zijn voor de horeca, worden ook gemaakt met een extra gasverwarming, afhankelijk van de prijsklasse. Deze machines kunnen ook worden aangesloten op zwakke stroomaansluitingen, zoals in strandbars, aangezien zij zeer snel opwarmen wanneer het koud is en met een elektrisch verwarmingselement kunnen worden gebruikt.

Bijna alle machines hebben een verwarmd kopjesplateau. Dit zorgt ervoor dat de voorverwarmde kopjes ervoor zorgen dat de espresso heet kan worden geserveerd. Andere functies, zoals een automatische uitschakeling, kunnen ook nuttig zijn.


FAQ

Wat is een pistonmachine?

De term wordt gebruikt om een espressomachine met een portafiltersysteem aan te duiden. Hier wordt de zeef gevuld met het versgemalen espressopoeder, stevig aangedrukt met een tamper en vervolgens gebrouwen onder een druk van 9-12 bar. Hij is in staat om echte Italiaanse espresso te produceren in al zijn glorie en met het aroma dat er zo kenmerkend voor is. De espresso kan dienen als basis voor vele andere koffiespecialiteiten, zoals:


 • Cappuccino
 • Latte Macchiato
 • Café Crema


Het bijzondere aan een pistonmachine is de speciale zettechniek, die het mogelijk maakt het volle aroma uit de gemalen koffie te halen. Tegelijkertijd ontstaat de typische espressocrème, een aromatisch schuim met fijne poriën op het oppervlak van het resultaat.

Intussen wordt de pistonmachine niet meer alleen in de branderij gebruikt, bijvoorbeeld om te proeven, maar ook in steeds meer cafés of in de particuliere sfeer.


Waarom een pistonmachine?

De meeste gebruikers zijn geïnteresseerd in het creëren van de echte “echte” Italiaanse espresso. Alleen met de hand bediende pistonmachines zijn in staat dit resultaat te bereiken. Met hun hulp krijgt u de perfecte espresso met een karakteristiek aroma. De kunst van deze bereiding wordt samengevat onder de term barista.

De nadruk ligt dus op smaak, en als de smaak van onvervalste koffiebonen van hoge kwaliteit bijzonder belangrijk voor u is, moet u in geval van twijfel altijd kiezen voor een portafiltermachine. De beste modellen vindt u op deze pagina.


Welke piston machine voor beginners?

De De’Longhi Ec 685.M Dedica (zie hier), bijvoorbeeld, is een kleinere portafilter met een thermobloksysteem. Deze technologie werkt vergelijkbaar met een doorstroomverwarmer. De temperatuur is niet zo stabiel, maar er is slechts een kortere opwarmtijd nodig. Dit is bijzonder voordelig voor beginners, omdat u snel een goed resultaat kunt bereiken.

Bovendien kan de watertemperatuur gemakkelijk worden geregeld door middel van de toetsen. Dit is ideaal voor beginners, omdat het een aangebrande smaak voorkomt en u ook uw eigen instellingen kunt maken.

Bovendien werkt dit model ook met koffiepads, wat vooral voor beginners een alternatief is wanneer het snel moet gaan.

Welke goedkope pistonmachine is de moeite waard?

Als beginner wil je vaak niet veel geld uitgeven aan je eerste portafilter.

Hier, bijvoorbeeld, zou de Krups XP3440 Calvi (we rapporteerden hier) een goede keuze zijn. Het model is zeer geschikt voor beginners en met een prijs van €124,00 op Amazon is het bijzonder betaalbaar. U hebt ook niet veel ruimte nodig, aangezien dit model een kleinere machine is.

Welke koffiemolen voor een pistonmachine?

Bij het kiezen van de juiste koffiemolen komen de volgende factoren samen:

 • Slijpresultaat
 • Maalsnelheid
 • Ontwerp
 • Maat

Er zijn enkele uitstekende molens om uit te kiezen. Een van de kwaliteitscriteria is dat de molen niet te snel te heet mag worden. Dit zou het aroma van de espresso schaden. Bovendien moet de molen in staat zijn zeer fijn gemalen koffiepoeder af te leveren, zodat dit vervolgens in de portafiltermachine tot een hoge kwaliteit kan worden verwerkt.