Beste koffiemolens in 2023

Bent u een van die mensen die van een sterke koffie houdt, een persoonlijke espresso…? Koffiemolens kunnen uw favoriete keukenapparaat worden. Of het nu met de hand of elektrisch is, dergelijke apparatuur zal de smaken van de koffie kunnen versterken en alle aroma’s ervan kunnen onthullen. Als u geïnteresseerd bent in versgemalen koffie, zal onze gids voor de beste koffiemolens u in de richting wijzen van het model dat het beste bij uw behoeften past.beste koffiemolens

Baratza Encore

De beste koffiemolen in 2023

Met zijn afmetingen van 11,94 x 16 x 35,05 cm is de Baratza Encore meer dan alleen maar compact. Deze koffiemolen is eenvoudig te gebruiken en schoon te maken. De bonen worden zeer bevredigend gemalen.

Bonenmaler / koffiemolen 'Encore' BA485 - Baratza

Bekijk de dagprijs

De Baratza Encore wordt geleverd met een 40 mm roestvrijstalen conische slijpschijf, wat hem nog robuuster maakt. Dankzij de automatische uitschakelfunctie schakelt het toestel onmiddellijk uit wanneer het een vreemd voorwerp detecteert. Met deze elektrische koffiemolen kunt u de maling in 40 standen regelen. Draai gewoon aan de bonencontainer om hem aan uw behoeften aan te passen.

Met een maaldikte tussen 250 en 1200 micron, belooft de Baratza Encore een snelheid van 450 omw/min. Ondanks zijn uitstekende prijs/prestatieverhouding is het niet de snelste graanmolen op de markt. Als u echter op zoek bent naar een solide en consistente molen, zult u tevreden zijn met deze machine.

Melitta Molino 1019-01

De beste instapkoffiemolen

De Melitta Molino 1019-01 elektrische koffiemolen is relatief licht en weegt iets meer dan 1,5 kg. Het heeft een vlakke slijpschijf en 17 slijpfuncties.

Melitta Molino elektrische koffiemolen

Bekijk de dagprijs

Bent u op zoek naar een gebruiksvriendelijke koffiemolen? De Melitta Molino 1019-01 zal zeker in de smaak vallen. Dit laaggeprijsde model is ook zeer gemakkelijk schoon te maken. Het apparaat kan zonder problemen worden gedemonteerd en is geschikt voor vele espressomachines. De mogelijkheid om andere ingrediënten dan koffie te malen is een van zijn grootste troeven.

De Melitta Molino 1019-01 koffiemolen is zeer populair bij liefhebbers van espresso en lange diepe L. Hij onderscheidt zich door zijn instelbare maalfijnheid (17 niveaus) en zijn compatibiliteit met verschillende soorten koffiezetapparaten, waaronder filterkoffiezetapparaten, Italiaanse koffiezetapparaten en piston koffiezetapparaten. Dankzij de capaciteit van 200 g biedt de bonenmaler u een instelbare hoeveelheid koffie, variërend van 2 tot 14 kopjes.

Eureka Mignon Istantaneo

De beste premium koffiemolen

Deze Eureka koffiemolen is ideaal voor espresso. Met zijn capaciteit van 250 g kunt u koffie malen voor het hele gezin. Het is een semi-professioneel model met hoge prestaties.

Eureka Mignon Istantaneo

Bekijk de dagprijs

Deze semi-professionele molen is uitgerust met een uitschakelbare timer, zodat u de dosering kunt aanpassen aan uw voorkeuren. Het is een zeer geschikt apparaat voor thuisgebruik, met vlakke slijpschijven van 50 mm dik. De gehele behuizing is van staal, wat de stevigheid garandeert. Hij is uitgerust met antislipvoetjes om hem stabiel te houden wanneer u hem opstart. Qua design zal zijn soberheid met zijn vierkante stijl de elegantie in uw keuken bepalen.

Bovendien is de Eureka Mignon Istantaneo voorzien van alle technologie die u nodig zou kunnen hebben. Het is namelijk uitgerust met een micrometrisch stelwiel dat zeer nauwkeurige aanwijzingen geeft. De trechter is groot genoeg voor een pak koffiebonen van 250 gram. De motor draait met een snelheid van 1.350 omwentelingen per minuut. Hij registreert minder statische elektriciteit dankzij de perfecte afstelling van de steunpennen, de filterhouder en de doseertuit.

Hario MSCS-2DTB Skerton Plus

De beste manuele koffiemolen

Met de Hario MSCS-2DTB Skerton Plus hebt u geen stroomvoorziening nodig om uw koffiemolen te gebruiken. De prijs en de verschillende maalinstellingen zijn zijn sterke punten.

Hario bonenmaler keramische koffiemolen Skerton

Bekijk de dagprijs

Hoewel minimalistisch, heeft de Hario MSCS-2DTB Skerton Plus een onopvallend ontwerp. Het is even efficiënt als effectief. En dat is niet voor niets: deze handmatige koffiemolen doet zijn werk perfect en maalt koffiebonen naar uw smaak. We houden van zijn compacte formaat en lichte gewicht, waardoor hij gemakkelijk mee te nemen is.

De Hario MSCS-2DTB Skerton Plus vereist een beetje ellebogenvet en is zeer stabiel. Het resultaat is nog uniformer. De conische keramische slijpschijf is duurzaam en solide. Het lekbakje heeft een schroefdop om ervoor te zorgen dat de gemalen koffie goed bewaard blijft. U kunt ook gemakkelijk de maalgraad instellen. U kunt genoeg bonen malen voor maximaal 4 kopjes.

Baratza 587 Virtuoso+

Een kwaliteitsvol alternatief

De Baratza 587 Virtuoso+ heeft een ongeëvenaarde veelzijdigheid. Als aanvulling op de koffiemachine past hij zich aan uw wensen aan wat betreft de maalkwaliteit: licht grof, zeer fijn, grof…

Baratza Virtuoso koffiemomelen

Bekijk de dagprijs

De Baratza 587 Virtuoso+ is uitgerust met een 40 mm conische slijpschijf en heeft een variabele slijpsnelheid tussen 1,5 en 2,4 g/s. Het bonenreservoir heeft een capaciteit van 230 g en kan grote hoeveelheden koffie malen. Het bakje voor de gemalen koffie heeft een inhoud van 142 g.

De Virtuoso+ is uitgerust met een bedieningsscherm waarmee u de juiste hoeveelheid koffie kunt selecteren die u nodig hebt. Bovendien is de variabele maalgraad van 1 tot 18 zeer praktisch, vooral als u de fijnheid van de maling wilt kiezen. Onder de vele kenmerken zult u zeker de enkele bedieningsknop, de automatische uitschakeling of de eenvoudige reinigingsopties waarderen.

Sage the smart grinder pro

De beste semi-professionele koffiemolen

Als u op zoek bent naar een molen met hoge capaciteit, dan is deze perfect. Bovendien kunt u dankzij het digitale display het slijpproces nauwkeurig volgen. Dit is een pro-toestel dat de nadruk legt op gebruiksgemak.

Sage the smart grinder pro

Bekijk de dagprijs

De Sage The Smart Grinder Pro is een professionele machine die zowel snelle malingstijden als een hoge kwaliteit gemalen koffie biedt. Aan de voorzijde is een digitaal display aangebracht waarop u de maalinformatie in real time kunt volgen. Het informeert u ook over het aantal geplande doses en de maalduur.

Met een capaciteit van 450 g kan deze koffiemolen zowel milde koffie als espressokoffie malen. Het heeft kegelvormige slijpschijven met een dikte van 40 mm en 60 slijpinstellingen. Het heeft ook spindels om de filterhouder vast te houden, wat statische elektriciteit minimaliseert voor een schonere verstrekking.

Bistro BODUM 10903

Een koffiemolen met inkepingen

Voor thuisgebruik is deze koffiemolen ideaal. Gemakkelijk te gebruiken, je kunt nooit de verkeerde dosis krijgen met dit model. U geniet van een perfect gemalen kwaliteitskoffie zonder uw huis te verlaten.

Bodum Bistro Koffiemolen

Bekijk de dagprijs

Deze koffiemolen heeft een duurzame glazen houder, die te verkiezen is boven plastic modellen. Het is dus inherent niet-statisch. Het volledig gesloten nylon en siliconen deksel beperkt morsen. Het is uitgerust met praktische kegelvormige kasten waarmee koffie met een hoog aroma of vette koffie gemakkelijk kan worden gemalen.

De BODUM 10903 Bistro is ook een tankmolen met inkepingen. Dit is meer geschikt voor elektrische filterkoffiezetapparaten. De handmatige interface is zeer intuïtief, waardoor hij gemakkelijk te gebruiken is. Het heeft een vermogen van 120 W om de 220 g koffie in de trechter te malen.

Hoe kiest u uw koffiemolen?

Zijn commerciële koffiepads en gemalen koffie duur? In dat geval gaat er niets boven een koffiemolen. Zijn belangrijkste rol is het malen van de koffiebonen volgens uw wensen. En om de juiste keuze te maken, moet u aandacht besteden aan een aantal belangrijke factoren.

koffiemolen kiezen

Criterium 1: Volgens uw type koffiezetapparaat

Als u een plunjerkoffiezetapparaat hebt en u drinkt slechts af en toe koffie, kunt u beter kiezen voor een koffiemolen met mes. De bonen worden grof gemalen, zodat er minder neerslag op de bodem van uw kopje komt. Modellen met een conische slijpschijf zijn ook geschikt voor veelvuldig gebruik overdag. De snijmolen is o.a. geschikt voor filterkoffiemachines. Het biedt een maling die een optimale extractie van alle aroma’s mogelijk maakt. Dankzij het zetsysteem van dit koffiezetapparaat zult u tevreden zijn over het resultaat. Een conische of platte molen volstaat als u de maling fijn afstemt en de instelling juist is.Tot slot is de molen ideaal voor wie een espressomachine bezit. Het maalrendement zorgt voor een uitstekende maalfijnheid. Met vlakslijpmachines profiteert u van een duurzaam en stil apparaat.

Criterium 2: Het maalmechanisme

Het resultaat dat u wilt bereiken hangt af van het maalwerk van uw koffiemolen. U kunt kiezen tussen een roterende messenslijpmachine, een conische slijpmachine of een vlakslijpmachine. De met een snijmolen verkregen gemalen koffie is tamelijk grof en onregelmatig. Het is het meest geschikt voor een filterkoffiezetapparaat, vooral omdat de messen de bonen vaak verhitten, waardoor de smaak van de drank verandert. Conische molens verdienen de voorkeur als u het aroma van de koffiebonen wilt behouden. In plaats van de bonen te hakken, zal de machine ze fijnmalen om u de fijnste maling te geven. Als u een espressoliefhebber bent, kies dan voor een platte molen. Hij heeft de neiging de bonen langzaam en zeer stil te malen.

Criterium 3: De materialen

De kwaliteit van de materialen die bij de vervaardiging van de molen worden gebruikt, heeft een bijzondere invloed op het behoud van de versheid van de gemalen koffie. De roterende messen zijn over het algemeen gemaakt van roestvrij staal, terwijl de molens kunnen zijn gemaakt van staal, titanium of keramiek. Wij raden u echter aan te kiezen voor een koffiemolen met keramische maalstenen, omdat de bonen dan niet oververhit raken tijdens het maalproces. Dit materiaal heeft de bijzonderheid dat het aroma behouden blijft en toch stil is. Zijn duurzaamheid en stevigheid zijn bewezen.

Criterium 4: Functionaliteit

Een van de belangrijkste kenmerken is de mogelijkheid om de maalgraad van de bonen aan te passen. Het aantal niveaus varieert van model tot model. Op de meest eenvoudige modellen vindt u een verstelbaar hendel- of knopsysteem. Anderzijds kunnen moderne en gesofisticeerde modellen tot 40 niveaus bieden. Sommige koffiemolens hebben indicatielampjes om u te laten weten wanneer de gewenste consistentie is bereikt. Bovendien is er een keuzeschakelaar voor het aantal koppen om de hoeveelheid te malen bonen aan te passen aan het aantal te bereiden koppen koffie.

Criterium 5: Ontwerp en omvang

Kies een compact model als u van plan bent uw koffiemolen na elk gebruik op te bergen. Er zij op gewezen dat een slijpmachine voor huishoudelijk gebruik over het algemeen wordt geleverd met een gemiddeld mes van 40 mm. Als u van plan bent de machine dagelijks te gebruiken, moet u een design koffiemolen kiezen die op een vaste plaats op uw werkblad kan worden geplaatst. De keuze van de machine hangt natuurlijk ook af van de capaciteit en het aantal kopjes koffie dat moet worden bereid.

Hoe werkt een koffiemolen

De koffiemolen is voorzien van een bonenreservoir, ook wel trechter genoemd, messen of molens, en een motor voor elektrische modellen of een zwengel/hendel voor handmatige molens. Het maalproces verschilt naar gelang van het model. Terwijl de schoepmolen gemaakt is van roestvrij staal, zijn de maalstenen (vlak of kegelvormig) van staal of keramiek.

Dankzij de innoverende technologieën van vandaag is het mogelijk koffie naar wens onmiddellijk of op voorhand te malen. Als de machine de maling van tevoren klaarmaakt, slaat zij deze op totdat u besluit de hendel te bedienen om de gemalen koffie af te geven. Modellen met een timer malen de bonen echter op verzoek met de perfecte hoeveelheid koffie om het filter te vullen. Het is belangrijk op te merken dat voorgemalen koffie snel zijn aroma en smaak zal verliezen.

De verschillende soorten koffiemolens

Er zijn veel verschillende soorten koffiemolens op de markt. Maar om uw taak te vergemakkelijken, is het mogelijk om ze op de eenvoudigste manier in te delen: manueel of elektrisch.

Manuele koffiemolen

Manuele koffiemolen

Peugeot is een referentie als het gaat om handmatige koffiemolens. In de loop der jaren zijn echter vele nieuwe merken en vormen verschenen. Het werkingsprincipe van een manuele koffiemolen is eenvoudig. Een hendel, meestal boven op de machine, wordt gebruikt om de koffie te malen.

Het belangrijkste voordeel is dat het economisch en praktisch is. Dit type koffiemolen is betaalbaar en vereist geen elektriciteit, waardoor hij gemakkelijk te vervoeren is. De lichtste zijn gemaakt van plastic, terwijl andere gemaakt zijn van behandeld natuurlijk hout. French press of Bialetti, de handmatige koffiemolen is zeer geschikt voor filterkoffie.

Elektrische koffiemolen

Elektrische koffiemolen

Dit type koffiemolen wordt gevoed door een stopcontact en is het geesteskind van Jean Mantelet, stichter van het merk Moulinex. Het biedt een breed scala aan fijnheidsinstellingen (via inkepingen of een gekalibreerd mechanisme). Met dergelijke apparatuur hoeft u niet langer elke ochtend moeite te doen om uw koffiebonen te malen.

De elektrische koffiemolen is relatief duurder dan een manueel model. De investering zal zich echter snel terugbetalen dankzij de efficiëntie en de prestaties van het toestel. Aangezien het veel lawaaieriger is, is het beter het niet ‘s morgens vroeg te gebruiken, aangezien het uw buren kan storen.

Blad of wiel koffiemolen?

Mes koffiemolen

Qua design heeft de mes koffiemolen een onovertroffen esthetische aantrekkingskracht. Desondanks kan de maalfijnheid niet nauwkeurig worden ingesteld en is deze niet homogeen. Het is dus vrij ingewikkeld om de extractiemethoden te variëren, aangezien de machine de bonen snijdt in plaats van ze te malen. U krijgt een onregelmatige maling, waarbij de fijnste met de grofste worden vermengd. De koffiemolen met mes neemt zeer weinig plaats in en wordt meestal verkocht voor een relatief lage prijs. Bovendien is de resulterende maling specifiek ontworpen voor filterkoffiemachines.

Koffiemolen met maalstenen

In tegenstelling tot de messenmolen maalt de slijpsteen de bonen zelf, wat een gelijkmatige maling garandeert. Platte molens zorgen voor een verse, gelijkmatige maling. Ze werken zeer snel en zijn zeer stil. Bijna geen gemalen koffie zal in de molen blijven steken. De platte slijpmachine is echter nogal omvangrijk en duur. Het voordeel van de conische molen is dat hij door zijn langzame draaisnelheid een uitstekende maling geeft. Bovendien is er geen gevaar voor oververhitting van de motor.

Conclusie

Als u koffie gaat zetten met een filter- of plunjerkoffiezetapparaat, zijn de bladenmodellen, vaak van roestvrij staal, een uitstekende keuze. Hetzelfde geldt voor modellen met conische en vlakke slijpschijven. Als u echter een espressomachine gebruikt, moet u een molen met conische schijven kiezen. De platte molen is ideaal voor het maken van Turkse koffie.

Tips

Wees voorzichtig met keramische slijpstenen

Keramische slijpstenen verliezen hun prestatievermogen wanneer zij versleten zijn. Zorg ervoor dat uw bonen vrij zijn van deeltjes en steentjes voordat u ze in de machine laadt. Vergeet niet de maalschijven te vervangen als u een licht verschil in de smaak van de koffie opmerkt of als de kwaliteit van de maling is veranderd.

Vermijd het voormalen van uw koffiebonen

Gemalen koffie bederft sneller dan hele bonen. Het is daarom het beste om ze alleen te malen wanneer u uw koffie fix wilt krijgen. Dit is om ervoor te zorgen dat u de volle smaak, aroma en aroma krijgt.

Bewaar uw koffiebonen in de beste omstandigheden

Om uw koffiebonen goed te bewaren, gebruikt u een luchtdichte houder en plaatst u deze op een donkere plaats. Ze zullen niet oxideren of uitdrogen. Vermijd zoveel mogelijk de koelkast, glazen verpakkingen en vooral zonlicht.

Maak uw houten koffiemolen goed schoon

Gebruik ultrafijn schuurpapier om uw houten koffiemolen goed te onderhouden. Wrijf het zachtjes langs de nerf van het hout. Gebruik een doek om eventueel achtergebleven stof en vernis te verwijderen. Het kleurloze poetsmiddel zorgt ervoor dat uw houten slijpmachine er goed blijft uitzien. Eindig de operatie met het polijsten van de zaak.

Onderhoud de koffiemolen op het juiste moment

Hoewel het een goede gewoonte is uw koffiemolen na elk gebruik schoon te maken, is een grote onderhoudsbeurt om de 3 maanden aan te bevelen, vooral als u een zware koffiedrinker bent. Voor occasionele gebruikers moet het onderhoud worden uitgevoerd zodra u een onregelmatigheid in de snelheid of de kwaliteit van het maalsel opmerkt.

Faq

Wat is de beste koffiemolen?

De beste koffiemolen hangt af van uw behoeften en uw budget. Lees onze koopgids om uit te vinden welke producten op dit moment de beste zijn.

Hebben alle koffiemolens een maalinstelling?

Deze functie is afhankelijk van het type model dat u kiest. Sommige koffiemolens bieden de mogelijkheid de maling in verschillende standen in te stellen, terwijl dat bij andere niet het geval is.

Wat is het minimum vermogen dat nodig is om een bevredigende maling te verkrijgen?

U hebt minimaal een vermogen van 100 W nodig. Een krachtiger model is echter nodig als u van plan bent regelmatig andere soorten zaden te malen.

Wat is de ideale capaciteit voor een goede koffiemolen?

De capaciteit van een koffiemolen varieert tussen 50 en 400 g. Met een capaciteit van 200 g, kunt u tot tien kopjes maken.

Hoe maak ik de plastic onderdelen van de koffiemolen schoon?

De plastic onderdelen zijn vaatwasmachinebestendig, althans als ze uitneembaar zijn. Aarzel niet ze vooraf te reinigen om ze te ontdoen van koffieresten alvorens ze in de machine te plaatsen.