Groet aan de fervente koffieliefhebbers, hier is het onmisbare apparaat dat absoluut een plek in uw leven moet vinden – de percolator. Doeltreffend en ergonomisch, dit apparaat biedt u de mogelijkheid om uw koffie drinkervaringen te verrijken. Bewonder het subtiele ontwerp dat slim een feilloos mechanisme verbergt om u een kopje overheerlijke en geurige koffie te serveren. Ontdek uw perfecte percolator door ons te volgen in deze koopgids waarin we de koffiebonen en het zetproces benadrukken om een verbeterde koffiesmaak en aroma te bieden die past bij uw voorkeur en de kwaliteit waar u naar op zoek bent.
Voordat de koffiezetapparaten werden uitgevonden, waren de koffie percolators de populaire recensies van miljoenen koffie liefhebbers. De klassieke manier van koffie zetten, plus het aroma van de koffie die wordt gezet, zijn een van de redenen waarom de koffiekenners de voorkeur gaven aan de percolators. Het zetproces van de koffiedik maakt een groot verschil voor de smaak en de textuur van de koffie. Als u een van de miljoenen mensen bent die van koffie houden voor het ontbijt of midden op de dag, moet u begrijpen hoe verschillende soorten koffiemachines het beste kunnen worden gebruikt om u te helpen de beste koffiesmaak te krijgen die u wilde.
De percolators bieden de traditionele manier van koffie zetten. Als u gewend bent aan de traditionele manier, zult u dit apparaat het beste vinden.
Wil je de beste percolator kopen voor de lekkerste koffie? Bekijk hieronder de beste percolators voor koffie zetten eenvoudig te maken.
Bekijk de beste percolators, hieronder.
Bialetti Percolator Moka Express 6 kopjes per zetbeurt koffie- 300ml
Bialetti Moka Express – Klein – 2 kopjes koffie
Bialetti Moka Express – Middel – 4 Kops – Zilver
Bialetti Moka Express – 200 ml – 3 kops
Bialetti Moka Express Zwart – 300ml – 6 kops
Bialetti Class RVS – Inductie – 6 kops
Bialetti Espressomaker – Moka Express – 3 kops – zwart
Percolator 9 kops – 500 ml – RVS espresso maker / espressomaker
Bialetti Kitty Peculator RVS Inductie – 6 kops
Bialetti Moka inductie 3T anthraciet
Percolator 3 Kops – Mokkapot Coffee Espresso Maker – Italiaanse Koffiepot Moka Express Pot – 150ml – Zwart
BIALETTI – Percolator -Koffie – Easy Timer – Electrisch – aantal kopjes 6
BIALETTI- koffiezetter – Moka Eletrika – Perculator- Koffiezetapparaat
XL Percolator aantal kopjes 9 – Mokkapot Coffee Espresso Maker – Italiaanse Koffiepot Moka Express Pot – 450ml – Zwart
Percolator – aantal kopjes 6 – Mokkapot Coffee Espresso Maker – Italiaanse Koffiepot Moka Express Pot – 300ml – Zwart
Koffiepot INDUCTIE – Italiaanse Espresso Maker – 600ml – 12 kops – Moka Express aantal kopjes 12 – ‘Galaxy’ LICHT GRIJS
Bialetti Espressomaker – Moka Express – aantal kopjes 3 – rood
Bialetti Rainbow Groen Percolator 300ml – 6 kopjes koffie
Wat zijn koffie percolators?
Een koffie percolator is een soort koffiezetapparaat dat gebruik maakt van een ander proces om de gemalen koffie te zetten. Bij het zetproces gaat het om percolatie, wat betekent “om te filteren of door te sijpelen”. De heerlijke koffie wordt blootgesteld aan een hogere temperatuur om te brouwen. Omdat het kokende water de gemalen koffie blijft zetten, wordt het aroma nog beter.
Het principe van percolatie is dat het kokende water steeds weer door de gemalen koffie gaat totdat de gemalen koffie smaakloos wordt. Het resultaat is een pot koffie die gevuld is met het rijke aroma en de rijke smaak die u altijd al wilde voor uw koffie. Om een koffie percolator te gebruiken, heeft u uw grof gemalen koffie canephoraboon, koud water en een warmtebron nodig, als u gebruik maakt van de kookplaat percolators.
Uw eerste stap is het toevoegen van water aan de pot of het reservoir, afhankelijk van de hoeveelheid die u gaat drinken. Een 4-kops water zal twee mokken koffie vullen. De volgende stap is het plaatsen van de kamer en de buis aan de percolator. Voeg vervolgens uw koffiedik in het mandje toe. Een eetlepel koffiedik is voldoende voor een kopje water. De koffiedik moet laag in zuur zijn omdat de percolator de koffiedik steeds opnieuw zal verwarmen. Het gebruik van koffiebonen met een hoog zuurgehalte zal leiden tot een bittere en onaangename koffie. Als het koffiedik klaar is, kunt u de percolator boven op de warmtebron plaatsen. Wacht tien minuten tot de percolatie voltooid is en u kunt uw lekkerste koffie zetten.
Een percolator kopen ?Er zijn twee soorten koffie percolators: de drukpercolator en de zwaartekrachtspercolator.
- Pressure Percolator – houdt in het gebruik van de druk van het kokende water als het door de grond gaat en de koffie te zetten voor een betere smaak en aromatische koffie.
- Gravity percolator – houdt in het gebruik van de zwaartekracht als de kookcyclus te zetten door de grond tot het bereiken van de vereiste sterkte van de koffie smaak.
Met een percolator wordt de gemalen koffie blootgesteld aan een dergelijke hitte, die de gemalen koffie kan overdrijven. Als u een robuustere koffie zetten wilt, overweeg dan het type koffie arabica boon dat u voor deze manier van zetten wilt gebruiken. In deze moderne generatie zijn er verschillende soorten automatische en elektronische percolators die zijn ontworpen met moderne innovatie, maar toch de smaak van koffie behouden. Met verschillende ontwerpen, stijlen en maten kunt u de ene thuis gebruiken en de andere op kantoor.
Hoe werkt een percolator
Een percolator werkt net iets anders dan een druppelkoffiezetapparaat, wat we hieronder nader zullen toelichten als we de percolator vs druppelmethodes vergelijken.
Dus, hoe werkt een percolator? Nou, het is eigenlijk heel simpel. De percolator pot werkt als een recirculerend water fontein systeem, dat kokend water omhoog duwt door een buis. Het kokende water stroomt omhoog en stroomt over in een filtermandje, waarin zich de heerlijke koffie bevindt. Het water stroomt vervolgens terug in het waterreservoir, waar het proces zich herhaalt.
De term “percolatie” komt van het proces waarbij water of vloeistof geleidelijk door een poreuze substantie wordt gevoerd en er met een andere kwaliteit uitkomt dan voor het proces van percolatie.
De koffiepercolator maakt gebruik van een soortgelijk proces. De belletjes die ontstaan uit het kokende water stijgen op van de bodem van de pot. De percolator maakt vervolgens gebruik van een holle pompbuis om ervoor te zorgen dat de belletjes zich concentreren en het kokende water dwingen zich door de buis naar boven te bewegen.
De buis sproeit het water vervolgens over een strooideksel, waardoor het water grondig over de koffie wordt verspreid en deze verzadigt. Het strooideksel heeft gaten van verschillende grootte, zodat de koffie gelijkmatig en grondig kan worden verzadigd. Bovendien dient het strooideksel ook als een preventief mechanisme om te voorkomen dat de gemalen koffie naar boven spat en in de rest van de percolatorpot terechtkomt.
De beste koffiepercolator zal dit doen op een manier die een sterker kopje koffie oplevert, terwijl ook wordt voorkomen dat de koffie verbrandt. Als u het nog nooit hebt geprobeerd, dan mist u iets.
Waarom wordt het een percolator genoemd
De term “percolator” verwijst naar de manier waarop kokend water stijgt door een buis en herhaaldelijk wordt afgebogen of omgeleid naar beneden door een strooideksel of een geperforeerde korf. De geperforeerde korf bevat de koffie en ontvangt het water om de essentie van de koffiebonen te extraheren.
Terwijl het hete water in grotere rollen blijft koken, spat het naar boven en door de bodem van de korf en baant het zich een weg terug naar de rest van het kokende water. Deze cyclus herhaalt zich steeds wanneer het water blijft koken.
Hoe langer de cyclus zich herhaalt, hoe sterker de koffie wordt, omdat de olie van de koffiebonen meerdere malen wordt geïnfuseerd. Dit proces gaat door totdat de warmtebron niet meer beschikbaar is.
Dus, waarom wordt het een percolator genoemd? Simpel, de brouwmethode die wordt gebruikt om de koffie te extraheren gebeurt met percolatie in plaats van de gebruikelijke praktijk van infusie.
Een koffiepot is dus een percolator als hij is voorzien van een rechtopstaande pompbuis, die samen met een mandje de koffie vasthoudt en het hete water doorlaat. De koffiepot moet ook een standaard hebben die de buis op zijn plaats houdt terwijl de mand op de buis rust. De mand wordt meestal geleverd met een geperforeerde strooideksel, dat er bovenop wordt geplaatst.
Soorten percolators
Er zijn twee soorten koffiepercolators: het zwaartekrachttype en het druktype. Elk van deze types duidt op een andere manier waarop heet, kokend water door uw koffiedik stroomt. Beide percolatorsoorten maken verschillende soorten koffie en hebben hun eigen voordelen.
Zwaartekrachtpercolator: Dit is de traditionele koffiepercolator zoals hierboven beschreven. Nadat het kokende water door de buis naar boven is gestroomd, druppelt het naar buiten over het deksel van de filterkorf, die vol gaten zit. Hierdoor kan het water gelijkmatig in de koffiekamer terechtkomen in plaats van allemaal op dezelfde plaats. Naarmate er meer water in de koffiekamer komt, sijpelt het andere water door naar de bodem van de koffiekamer, waar weer kleine gaatjes zijn om het water eruit te laten, maar de koffiedik erin te houden.
Bij het brouwen met een gravity percolator moet je goed opletten dat je niet te ver doorstroomt, anders krijg je een onaangename smaak. Als je echter niet te veel koffie zet, zijn de smaak en de geur van gepercoleerde koffie geweldig. Vergeet niet voor het inschenken het filtermandje uit de pot te halen, zodat er niet ook losse koffiedrab in je kopje terechtkomt.
Percolator onder druk: Het is echt een verkeerde benaming. De term “percoleren” verwijst eigenlijk naar het proces van water dat door de gemalen koffie sijpelt, wat niet het geval is bij percolators onder druk. De echte naam voor dit type koffiepot is een Moka, maar behalve in sommige gebieden in Europa waar ze bijna 100 jaar geleden de populariteit van percolators hebben ingehaald, zijn maar weinigen bekend met deze term en wordt hij gewoon op één hoop gegooid met percolators.
Daarom ben ik er zeker van dat sommigen van jullie hier aan het rondneuzen zijn in de hoop een Moka van goede kwaliteit te vinden, maar dan met een andere terminologie. Het inwendige van de Moka lijkt op een gravity percolator, maar het brouwproces is anders. In dit geval is het begin hetzelfde. Water op de bodem; verticale buis naar de top; gemalen koffie ertussen.
De kamer met de koffie is echter een verbreed gedeelte van de centrale buis, met een filter dat de gemalen koffie op zijn plaats houdt, waar de druk het water dwingt door het filter en de koffie te gaan voordat het zijn weg naar boven naar de buis afmaakt, waar het aan de bovenkant uitkomt en een bakje vult om de gebrouwen koffie in op te bergen, weg van de warmtebron. Hier blijft de koffie tot hij in uw kopje wordt gegoten.
Hoe een percolator te gebruiken
Uit onze review lijst, zijn er twee hoofdtypen van koffie percolators, de stovetop koffie percolator en elektrische percolators. In het geval dat u wilt weten hoe u een of de andere te gebruiken, zijn we verder gegaan en hieronder info over het gebruik van beide opties. Er is geen duidelijke winnaar voor de beste koffie percolator, maar er zijn betere opties op basis van uw specifieke behoeften.
Stap 1: Bereid uw percolator voor
Zorg ervoor dat uw percolator schoon is. Vul vervolgens uw waterreservoir met de juiste hoeveelheid water. Tijdens het percolatieproces verlies je wat water door de stoom, dus houd hier rekening mee.
Stap 2: Maal je bonen
Of je je koffiebonen nu vers maalt of voorgemalen koffie gebruikt, doe ze vervolgens in het bovenste mandje in de percolator. Dit is geheel afhankelijk van uw voorkeur, maar de hoeveelheid koffie die u gebruikt zou vergelijkbaar moeten zijn met die van druppelkoffie. Voor sterke koffie gebruikt u een 1:1 verhouding van één eetlepel gemalen koffie op één kopje water. Voor een zwakker kopje gebruikt u een verhouding van 1:2, een eetlepel gemalen koffie op een kopje water. De juiste verhouding ligt ergens in het midden!
Stap 3: Verwarm uw percolatorkoffie
Als je klaar bent, is het tijd om je percolator op te warmen. Nadat het water heet genoeg is, zul je zien dat het apparaat begint te percoleren of het zal je melden dat het klaar is. Over het algemeen is dit het punt waarop u het vuur iets zou verminderen terwijl u uw percolatorkoffie laat beginnen te percoleren. Voor specifieke instructies voor percolators op het fornuis en elektrische percolators, kunt u de onderstaande gidsen raadplegen.
Stap 4: Laat het Perk
Zodra het apparaat is begonnen met percoleren, laat het perk voor ongeveer 8 tot 10 minuten. Dit is een kwestie van smaak, maar met wat vallen en opstaan vind je de perfecte tijd.
Stap 5: Schenken en genieten
Zodra de koffie klaar is, verwijdert u de warmtebron door het fornuis uit te zetten of de stekker uit het stopcontact te halen. Verwijder het koffiekorfje en de gemalen koffie. Laat de koffie vervolgens een paar minuten staan, zodat het koffiedik naar de bodem zakt. Zodra de koffie is afgekoeld tot de juiste temperatuur, schenkt u een kopje in en geniet u ervan!
Hoe gebruik je een percolator op een fornuis
- Vul eerst de pot met de hoeveelheid water die u verkiest, zorg ervoor dat u niet onder of boven de maatstrepen komt waar deze beschikbaar zijn. Zodra u klaar bent, plaatst u de pompslang in het water en plaatst u het mandje bovenop de slang.
- Vul vervolgens de koffiemand met de gewenste hoeveelheid koffie – het koffiefilter is optioneel. Plaats het deksel van de percolator over de koffiemand en plaats het deksel op de percolator.
- Zet de percolator op het fornuis en verwarm hem tot het water begint te koken. Zet het vuur vervolgens lager zodat uw koffie een paar minuten kan trekken voordat u de percolator van het fornuis haalt.
- Schenk nu uw koffie in en geniet van de vruchten van uw arbeid. Wees wel voorzichtig, want de koffie kan broeien.
Koffie zetten met een elektrische percolator?
- Allereerst moet u de specifieke instructies op uw elektrische percolator lezen, als deze is uitgerust met een aantal unieke functies.
- Verwijder het deksel aan de binnenkant van de mand en de steel en vul de pot met de gewenste hoeveelheid water. Als uw pot is voorzien van maataanduidingen, zorg er dan voor dat u niet meer water vult dan de hoogst aanbevolen hoeveelheid en niet minder dan de laagst aangegeven hoeveelheid.
- Zodra u klaar bent, plaatst u de steel van uw percolator terug en plaatst u de mand er overheen. Voeg uw gemalen koffie toe en steek de stekker in het stopcontact. Zet vervolgens uw percolator aan als er een aan/uit-knop aanwezig is en laat uw percolator zijn werk doen.
- Houd het indicatielampje in de gaten (als uw apparaat er een heeft) om te weten wanneer uw koffie klaar is. Schenk uw koffie als hij klaar is en geniet ervan!
Hoe maak je een percolator schoon?
Het is aan te raden uw percolator na elk gebruik schoon te maken, omdat dit het proces vergemakkelijkt en de opbouw van koffieaanslag voorkomt, die de kwaliteit en smaak van uw koffie kan beïnvloeden. De meeste roestvrijstalen percolators zijn vaatwasmachinebestendig, maar zorg er altijd voor dat u de gebruiksaanwijzing leest. U kunt uw percolator ook grondiger reinigen door de pot met warm water te vullen en er een eetlepel zuiveringszout aan toe te voegen. Laat het mengsel een nacht staan en was het de volgende dag grondig af.
Als u last heeft van vlekken, kunt u een mengsel van azijn en water gebruiken om de percolator grondiger schoon te maken. Verwarm het mengsel en giet het in uw percolator. Nadat u dit mengsel een nacht heeft laten staan, wast u het de volgende dag af met schoon water en uw vlekken zouden allemaal verdwenen moeten zijn!
Om als één van de beste koffiepercolators te worden beschouwd, moet de percolator gemakkelijk schoon te maken zijn en gemaakt zijn van een hard en duurzaam stuk metaal. Hoewel er glazen percolators zijn, raden wij ze niet aan. Hoewel u misschien een paar verstokte koffiedrinkers vindt die niet geloven in het schoonmaken van hun koffiepercolatorpot, raden wij u aan te leren hoe u een percolator moet schoonmaken. Bovendien zijn dit geen spekpannen, u wilt geen oude muffe koffie maakt of koffiedik drinken.
Percolator Filters
Een ding om te overwegen bij het gebruik van een stovetop percolator of een elektrische percolator is dat je percolator filters nodig hebt. Gelukkig voor u, percolator filters zijn zeer gemakkelijk te verkrijgen en zijn bijna altijd op voorraad. Als je percolator filters nodig hebt, maar geen tijd hebt om ze te kopen, kun je misschien druppelfilters gebruiken, omdat die qua ontwerp en functionaliteit vergelijkbaar zijn.
Hoewel het kan worden gedaan, raden wij niet aan percolator filters die niet zijn ontworpen voor de stovetop percolator of de elektrische percolator te gebruiken. In plaats daarvan, gewoon voorraad op Amazon om ervoor te zorgen dat je nooit opraken. Trouwens, als je wilt genieten van de lekkerste kop koffie, kan je net zo goed met behulp van de juiste filters.
Lees ook:
- Hoe gebruik je een percolator en zet je er koffie mee?
- Welke soort koffie te gebruiken in een Percolator
- Hoe werkt een koffie percolator?