Hoe werkt een koffie percolator?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Heeft u wel eens koffie gezet met een percolator? Benieuwd naar dit retro ontwerp dat na al die jaren nog steeds populair is?

Als je van sterke en hete koffie houdt, ben je misschien een percolatorkoffiefan. In dit artikel leggen we uit wat het is en hoe het werkt. Ik durf te wedden dat je aan het eind in de verleiding komt om het eens te proberen!

Wat is een percolator?

Een koffie percolator is een old school manier van koffie maken die het meest populair was voor de uitvinding van druppel koffie machines. Maar het heeft nog steeds een aantal fervente fans. Het is een koffiezetapparaat dat eruit ziet als een waterkoker. Binnenin wordt water dat bijna zijn kookpunt heeft bereikt, voortdurend door het koffiemaalsel geleid, waardoor het brouwsel sterker wordt naarmate het proces langer duurt.

Er zijn twee soorten percolators: fornuis en elektrisch. Ze werken in wezen op dezelfde manier, alleen met verschillende warmtebronnen. Een elektrische koffiepercolator heeft een elektrisch verwarmingselement in de voet en moet worden aangesloten op een stopcontact. Een stovetop-percolator daarentegen heeft een externe warmtebron nodig, zoals een brander of een vlam.

Elektrische percolators kunnen duurder zijn, maar ze hebben het voordeel dat ze automatisch uitschakelen en vaak een warmhoudfunctie hebben.

Aan de andere kant zijn percolators op een fornuis minder duur en populair bij kampeerders als een van de gemakkelijkste manieren om een grote hoeveelheid koffie te zetten met alleen een kampvuur. Het nadeel van de stovetop-methode is dat deze uw volledige aandacht vereist.

hoe werkt een percolator

Percolator of Moka Pot?

Percolators worden vaak verward met Moka pots, maar het zijn heel verschillende brouwmethodes. De verwarring ontstaat omdat beide methoden op een fornuis werken en beginnen met een mandje koffie boven een waterkamer. Maar daar houden de overeenkomsten op; ze maken gebruik van heel verschillende zetprincipes.

De percolator maakt gebruik van de zwaartekracht om het water tijdens het brouwen voortdurend door de gemalen koffie te laten stromen. De Moka pot daarentegen gebruikt stoomdruk om het water slechts één keer door de koffie te persen. Omdat de Moka pot veel sneller koffie zet, gebruikt u een veel fijnere koffiemaling.

Ook het resulterende kopje koffie is anders. Moka pot koffie is zeer sterk, bijna als een shot espresso. Percolatorkoffie kan ook sterk zijn, maar heeft een body die meer lijkt op druppelkoffie.

Hoe een percolator koffiezetapparaat werkt

Een percolator is een koffiepot met een kamer op de bodem. Een verticale buis loopt van de kamer naar de bovenkant van het vat, en een geperforeerd mandje bevindt zich aan de bovenkant van de buis. Op de bodem bevindt zich een warmtebron, intern of extern.

Om percolatorkoffie te zetten, vult u de onderste kamer met water en de bovenste korf met grof gemalen koffie, en zet u het vuur aan. Voor een gedetailleerde stap-voor-stap handleiding, zie ons artikel Hoe zet ik koffie in een percolator.

Wanneer de percolator wordt verwarmd, creëert de stoom een vacuüm dat water naar de centrale buis zuigt. Het water stroomt vervolgens over de gemalen koffie terug naar de kamer eronder. Dit proces wordt herhaald tot de koffie de gewenste sterkte heeft.

Waarom een percolator gebruiken?

Voor de fans van percolator koffie is er eigenlijk geen ander koffiezetapparaat dat dezelfde stijl koffie oplevert. Het maakt een heet en sterk kopje koffie.

Omdat het heet water gebruikt dan de meeste brouwmethodes, is overextractie een probleem, wat kan leiden tot bittere smaken.

Maar volgens de fans kan dit gemakkelijk worden vermeden door de temperatuur tijdens het zetten zorgvuldig te regelen.

Als u uw koffieroutine wilt oppeppen, probeer dan eens een koffiepercolator. Wie weet? Deze retro koffiezetter zou wel eens je volgende grote ding kunnen zijn!

FAQs

Hoe weet een elektrische percolator wanneer hij moet stoppen?

In een elektrische koffiepercolator wordt het gerecirculeerde water heter naarmate de tijd verstrijkt. Wanneer het een bepaalde temperatuur bereikt, is de percolator geprogrammeerd om uit te schakelen of over te schakelen op warm houden.

Wat is het verschil tussen een French Press en een percolator?

Het verschil tussen een French Press en een percolator is dat de French Press een dompelzetmethode is. De gemalen koffie wordt in heet water geweekt voordat de gemalen koffie eruit wordt gefilterd. Het levert een vol brouwsel op.

Wat is het verschil tussen een koffiepercolator en een koffiezetapparaat?

Het verschil tussen een koffiepercolator en een koffiezetapparaat is dat in een koffiezetapparaat het hete water slechts één keer door de gemalen koffie stroomt, in plaats van dat het een cyclus doorloopt. Ook is het waarschijnlijker dat u een papieren filter gebruikt bij het zetten van druppelkoffie.

Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen