Delonghi PrimaDonna Soul ECAM610.75.MB: een koffiezetapparaat met een barista-assistent

Facebook
Twitter
LinkedIn

Het nieuwe vlaggenschip van Delonghi, de PrimaDonna Soul, maakt het zetten van uw koffie gemakkelijk dankzij de “Bean Adapt”-functie. Dit automatische koffiezetapparaat met molen heeft alle kenmerken die de Italiaanse fabrikant trots maken.

Delonghi PrimaDonna Soul ECAM610.75.MB

Bekijk de dagprijs

Presentatie

Elk high-end koffiezetapparaat dat Delonghi lanceert, introduceert een nieuwe technologie. De afgelopen twee jaar is er een Maestosainaugurated gekomen met een nieuw touchscreen, nieuwe recepten en twee zeer stille molens; vervolgens een Specialista, een halfautomatisch koffiezetapparaat waarmee de gebruiker barista kan spelen. De PrimaDonna Soul, die voor 1.299 euro op de markt wordt gebracht, legt de nadruk op zijn “Bean adapt”-functie, die alle instellingen van de machine automatiseert. Deze barista-assistent optimaliseert de instellingen om het beste uit de bonen te halen.

Gemakkelijk te gebruiken

De PrimaDonna Soul is een prachtig beest met een gewicht van 11,4 kg, dat veel te zwaar is om op een plank te zetten. Hij is hoger en dieper dan breed, zodat hij een zekere ruimte op het werkblad nodig heeft. Voordat je iets koopt, moet je zeker weten dat je genoeg ruimte hebt voor deze grote baby.

De afwerking is niet te vergelijken met die van de Maestosa, die een mooie *volledige *inox coating heeft. De PrimaDonna is grotendeels met kunststof bekleed, wat vertrouwen wekt en geen vingerafdrukken vasthoudt. Hoewel roestvrij staal de machines er prachtig laat uitzien, zagen we bij tests vaak dat de koffiemachines hun schoonheid verloren na twee of drie kopjes koffie te hebben gezet.

De PrimaDonna Soul heeft hetzelfde aanraakscherm als dat van de Maestosa, behalve dat het vast is en niet kantelbaar. Het mooie 4,3 inch scherm geeft toegang tot de 21 recepten die worden aangeboden. Naast de klassieke dranken (espresso’s, cappuccino’s, longcoffees) heeft Delonghi nieuwe recepten ontwikkeld, waaronder de Long Black, een omgekeerde Americano (heet water vóór de espresso), de Mug to go (bij de machine wordt een reismok geleverd), de Brew Over Ice (recept voor koude koffie) en de Cortado (espresso + melk). Tenslotte is het ook mogelijk om heet water voor thee of stoom (om melk op te schuimen) uit dit scherm te halen.

Alle recepten kunnen worden aangepast door op de “+”-toets te drukken: de hoeveelheid bereide koffie, de sterkte ervan, de temperatuur en het eventuele melkaandeel kunnen worden gewijzigd. In de PrimaDonna Soul kunnen vijf profielen worden ingesteld. Dit betekent dat ieder lid van het huishouden zijn eigen recepten kan aanpassen.

Bovendien is er een “Soul Expresso”-recept dat werkt in combinatie met de nieuwe “Bean Adapt”-functie die Delonghi voor deze keukenmachine heeft geïntroduceerd. Dat is waar het bij de PrimaDonna Soul om gaat, want deze automatiseert alle instellingen naargelang de te consumeren koffieboon. Hiervoor moet het koffiezetapparaat worden aangesloten op het Wi-Fi-thuisnetwerk en worden geconfigureerd via de toepassing Coffee Link van de Italiaanse fabrikant. In de toepassing moet de gebruiker verschillende gegevens verstrekken: het soort koffie (100% Arabica of Arabica + Robusta) en de graad van branding van de koffieboon op 4 niveaus (de kleur van de boon bepaalt de graad van branding).

Afhankelijk van de ingevoerde gegevens bepaalt de PrimaDonna Soul automatisch de fijnheid van de maling, de intensiteit van het aroma, de extractietemperatuur en de hoeveelheid water in het kopje om een optimale extractie te verkrijgen. Er zijn 5 extracties van een espresso nodig om de molen aan de verschillende instellingen aan te passen. Als de standaardinstellingen de gebruiker niet bevallen, kan hij de PrimaDonna Soul vragen om de instellingen via de app aan te passen. De app kan momenteel 4 soorten koffie opslaan.

Met zijn PrimaDonna Soul heeft Delonghi een automatische barista-assistent geïntegreerd en bevrijdt het de gebruiker van de omslachtige taak om de machine in te stellen. Het helpt om verkeerde instellingen te vermijden en het beste uit uw bonen te halen.

Ten slotte maakt het scherm het veel gemakkelijker om de machine te gebruiken en uw drankjes aan te passen. Alles staat er duidelijk op geschreven.

Het ontwerp van de PrimaDonna Soul lijkt sterk op dat van de automatische koffiezetapparaten uit de Delonghi catalogus. De bonencontainer bevindt zich aan de bovenkant van de machine; het deksel wordt eenvoudig verwijderd om de koffiebonen toe te voegen. Het heeft een royaal volume van 500g. Er is ook een klein luikje voor het inbrengen van een dosis gemalen koffie, wat erg handig is voor het maken van decaf. De maling kan op 13 niveaus worden ingesteld om de fijnheid van de koffie te kiezen.

De watertank van 2,2 liter bevindt zich nog steeds aan de rechterkant van de machine. Om hem te verwijderen, trekt u hem gewoon iets naar u toe. Dit maakt het zeer gemakkelijk toegankelijk. De residubak bevindt zich op de lekbak en het kopjesplateau, die naar voren kunnen worden getrokken om de verschillende onderdelen vrij te geven. Over alles is goed nagedacht, ook over de plaats van de aan/uit-knop, die niet naar de achterkant van de machine is verbannen.

Delonghi levert een reisbeker en een “Thermale” melkkan waarop de hoeveelheid melkschuim kan worden ingesteld. Als u bovendien de extractiestukken verwijdert, ziet u dat er nu twee stukken zijn voor de extractie van koffie en één voor water.

Gemakkelijk onderhoud

Bij het in- en uitschakelen van de PrimaDonna Soul worden de doseersproeiers onmiddellijk automatisch gespoeld, wat een zeer goede zaak is. Telkens wanneer het reservoir moet worden gevuld, de droesbak of de lekbak moet worden geleegd, geeft het apparaat een waarschuwingsbericht op het scherm weer. De procedure wordt ook aangegeven en het is niet nodig de papieren handleiding te raadplegen.

De sproeiers kunnen worden verwijderd, wat het mogelijk maakt de machine grondig te reinigen. En het beste is dat de melkdranken hun eigen circuit hebben en niet door de koffie-uitlopen gaan. Na elke bereiding van een melkdrank, spoelt de machine het systeem.

De afzuigkamer is toegankelijk door het waterreservoir te verwijderen. De afzuigkamer is nog verborgen achter een deksel dat gemakkelijk kan worden verwijderd. De afzuigkap kan gemakkelijk uit de behuizing worden verwijderd om koffieresten te verwijderen die in de loop der tijd beschimmeld zijn geraakt, en kan net zo gemakkelijk weer worden teruggeplaatst. U moet echter ver genoeg reiken om alle hoekjes en gaatjes schoon te maken.

Snelheid

De PrimaDonna Soul heeft 1 minuut en 10 seconden nodig om de eerste koffie van de ochtend te zetten. Dit omvat het inschakelen van de machine, het voorverwarmen, het spoelen van de spuitmonden en het inschenken van de koffie (een klassieke espresso van 40 ml). De tweede koffie wordt 44 seconden later bereid. Ter vergelijking: de Jura ENA 8, de snelste machine in onze vergelijking, heeft minder dan 1 minuut nodig om ‘s ochtends de eerste koffie te zetten.

Stroomverbruik

Wanneer de PrimaDonna Soul is ingeschakeld maar niet wordt gebruikt, verbruikt hij 2,1 W, wat niet zo veel is gezien het display. Andere machines met een veel minder geavanceerde molen blijken veel meer stroom te verbruiken, zoals de Scott Slimissimo (4,6 W).

Het stroomverbruik voor het zetten van 3 espresso’s en 3 lange koffie was 0,077 kWh. Dit omvat ook het inschakelen van de machine en de eerste reiniging van de sproeiers. In één maand komt dit overeen met 0,24 euro/maand op de elektriciteitsrekening.

Geluid

De PrimaDonna Soul is luidruchtiger dan de Maestosa, waarop Delonghi grote inspanningen heeft geleverd om het geluidsniveau van de slijpschijf te verminderen. Wij hebben 68 dB(A) gemeten tijdens het slijpen (tegenover 65 dB(A) voor de Maestosa) en 48 dB(A) tijdens het extraheren.

Connectiviteit en toepassing

De Delonghi PrimaDonna Soul is het eerste koffiezetapparaat van de fabrikant dat verbinding maakt via Wi-Fi. Het koppelen van het koffiezetapparaat met de Coffee Link app is een fluitje van een cent. Het enige wat u hoeft te doen is de Wi-Fi op het koffiezetapparaat te activeren. De app detecteert de machine en synchroniseert na het invoeren van het Wi-Fi-netwerkwachtwoord.

De toepassing zal geen revolutie teweegbrengen in het genre en er is de ultra-klassieke afstandsinstelling van het drankje, met de kleine kennisgeving die aan het einde van de bereiding wordt verzonden. De applicatie bevat een vrij uitgebreid onderdeel met statistieken, waarin het aantal bereide dranken naar soort wordt samengevat (173 cappuccino’s, 22 koffies, enz.) en een schatting van de voedingswaarde van het verbruik wordt gegeven. Er zij op gewezen dat een profiel moet zijn opgesteld om deze gegevens – die volgens ons niet erg nuttig zijn – optimaal te kunnen benutten.

Het meest interessante aspect van de toepassing lijkt de creatie van een volledig uniek drankje te zijn, hetzij op basis van een bestaand recept of op basis van een reeds geprogrammeerde bereiding. U kunt de sterkte van de koffie, de hoeveelheid melk, de temperatuur van de vloeistoffen, de volgorde van bereiding van de verschillende componenten en vele andere dingen bepalen om uw eigen persoonlijke nectar te creëren. Bovendien kunnen 10 van deze recepten worden bewaard.

De applicatie bevat ook een heel educatief gedeelte over het gebruik van de machine. Er zijn handleidingen, tips voor het gebruik van de machine, tips voor het maken van onvergetelijke koffies, alsook de gebruikershandleiding in PDF-formaat en een tabblad om de gebruiker te helpen een eerste diagnose te stellen en de machine te repareren wanneer deze tekenen van zwakte vertoont.

De connectiviteit wordt hier vooral gebruikt om de Bean Adapt functie te benutten, waarmee de machine de instellingen kan automatiseren op basis van de koffieboon die wordt verbruikt.

Productspecificaties

 • Afmetingen (HxBxD): 39 x 26,2 x 48,5 cm
 • Druk: 19 bar(s)
 • Twee koffie’s tegelijk: Ja
 • Waterreservoir: 2,2 L
 • Type slijpmachine: staal
 • LCD-scherm: Ja
 • Filterpatroon: Ja
 • Melkkan: Ja
 • Aanpassing van recepten: Ja
 • Stortkoker voor gemalen koffie: Ja
 • Twee bonencontainers: Neen
 • Inhoud: 500 g

Voordelen

 • Hoogwaardige afwerking.
 • Instinctieve bediening dankzij het touch screen.
 • Geïntegreerde barista assistent.
 • Veel recepten beschikbaar.
 • Gemakkelijk te onderhouden.
 • Snel.
 • Rustig.

Nadelen

 • Stroomverbruik in stand-by.
 • Lange koffiebereidingstijd.

Conclusie

Met de PrimaDonna Soul en zijn “Bean Adapt”-functie helpt Delonghi de gebruiker bij de bereiding van zijn koffie, zodat hij het beste uit zijn bonen haalt. Deze barista-assistent optimaliseert de bereidingsinstellingen en ontlast de gebruiker van deze zware verantwoordelijkheid. Delonghi heeft een nieuw elitair koffiezetapparaat gemaakt waar we weinig over te klagen hebben.

Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen