Melitta Caffeo Solo e950: compact en gebruiksvriendelijk

Facebook
Twitter
LinkedIn


Melitta, bekend als uitvinder van koffiefilters, brengt ook machines met een molen op de markt, waaronder het instapmodel Caffeo Solo. Het is ultra-basic, maar biedt een minimum aan instellingen om aan de smaak van elke gebruiker te voldoen. De belangrijkste beloften zijn een aangenaam gebruiksgemak en een compact formaat.Melitta Caffeo Solo e950

Bekijk de dagprijs
Presentatie

De Melitta Caffeo Solo is een instapmodel automatische machine met molen, gelanceerd voor €369. Met zo’n prijskaartje is het, zoals te verwachten was, geen volwaardige machine en is hij beperkt in zijn gebruiksmogelijkheden. Maar Melitta heeft hard gewerkt aan zijn ontwerp en biedt nog steeds de mogelijkheid om bepaalde parameters in te stellen, zoals de fijnheid van de maling (3 keuzes), de intensiteit (mild, medium, sterk), het volume (30 tot 220 ml) en de temperatuur (3 niveaus) van de koffie. Het heeft ook programmeerbare energiebesparende functies en automatische reinigings- en ontkalkingsprogramma’s. De Caffeo Solo is verkrijgbaar in chilirood, paars, blauw, zilver en zwart. De Caffeo Solo Deluxe versie (ons testmodel) is ook verkrijgbaar voor 399 euro, met een uniek design in mat en gesatineerd antraciet met een 3D-effect op de voorkant. Een esthetische keuze die 30 euro meer kost dan de aanbevolen verkoopprijs. Voor liefhebbers van melkdranken biedt Melitta een Caffeo Solo Perfect Milk-versie (alleen zwart) met een stoompijpje, voor een adviesprijs van 549 euro. Voordelen, nadelen, wij vertellen u alles in deze testbank.


Gebruiksgemak

Qua esthetiek is de Caffeo Solo zowel sober als enkelvoudig, met zuivere en elegante rondingen. Hoewel het plastic ontwerp niet kan tippen aan het met staal beklede ontwerp van de Panasonic NC-ZA1, straalt het toch vertrouwen en robuustheid uit. Wat de praktische kant betreft, past deze volautomatische koffiemachine gemakkelijk in elke ruimte. Naast de grillige en gevarieerde kleuren, die kunnen worden gecombineerd met de keukeninrichting, zijn de afmetingen bijzonder klein voor dit type machine (45,4 x 32,5 x 20 cm).


Melitta Caffeo Solo e950 ontwerp

De fabrikant omschrijft het als “de slankste automatische espressomachine op de markt”. Het is inderdaad een van de meest compacte modellen in onze vergelijking, maar het concurreert met de Delonghi Autentica Cappuccino, die ook 20 cm breed is (bij een hoogte van 48 cm en een diepte van 34 cm, d.w.z. iets meer dan deze Melitta).

Zoals vaak het geval is, zal de gebruiker moeten plannen om toegang te krijgen tot de achterkant van de machine. Net als bij de Melitta Caffeo Varianza, bevindt het waterreservoir zich in de hoek aan de achterkant van de machine. De watertank heeft een grotere inhoud (1,2 liter) en een handvat aan de tank waardoor hij gemakkelijker kan worden vastgehouden.


Melitta Caffeo Solo e950 waterreservoir

De machine is gemakkelijk te bedienen vanaf een niet-touch bedieningspaneel met insteltoetsen op het frontpaneel. Hoewel deze toetsen vooral duidelijk zijn voor hun primaire functie, namelijk het bestellen van koffie, worden zij ook gebruikt voor andere programmeerfuncties, zoals het programmeren van de automatische uitschakeling en het instellen van de verwarmingstemperatuur, functies waarop wij nog zullen terugkomen. Er zij op gewezen dat voor dit “extra gebruik” de handleiding van essentieel belang is.

Naast de aan/uit-knop zijn er 3 insteltoetsen. De eerste is een knop om de hoeveelheid koffie in te stellen: 30, 125 of 220 ml. Deze hoeveelheid wordt verdubbeld als u kiest voor een bereiding voor twee kopjes. Deze keuze kan rechtstreeks worden gemaakt via de twee speciale knoppen op het voorpaneel: één voor de bereiding van één kopje en de andere voor twee kopjes. Met de laatste knop, voorgesteld door een koffieboon, kan de intensiteit van de koffie rechtstreeks worden ingesteld tussen 1 en 3 bonen voor sterkere bereidingen.


Melitta Caffeo Solo e950 bediening

Naast het instellen van de koffiesterkte kan de gebruiker, zoals bij de meeste bean-to-cup machines, ook de fijnheid van de maling instellen via een instelknop met drie standen die zich onder het deksel aan de linkerkant van de machine bevindt. Het is niettemin gemakkelijk toegankelijk.

Voor de verschillende formaten, van kleine espressokopjes tot mokken voor bereidingen van 220 ml, beschikt de machine over een in hoogte verstelbare (niet-verlichte) schenktuit.


Melitta Caffeo Solo e950 2 kopjes

De verwarmingstemperatuur is eveneens instelbaar en volgt eveneens de regel met 3 niveaus: laag (87°C), normaal (standaardinstelling 90°C) en hoog (93°C). Aangezien de machine geen “instellings”- of “menu”-toets heeft, moet de gebruiker stap voor stap de instructies in de handleiding volgen om de programmering te wijzigen met de toetsen op het voorpaneel. Dit is gemakkelijk te doen, hoewel helemaal niet intuïtief.

Laten we verder gaan met het “noch noch” gedeelte. Want hoewel deze machine gemakkelijk te gebruiken en te onderhouden is, is zij ook beperkt door haar basisfuncties: geen touch screen, geen programmeerbare of aanpasbare recepten, geen dubbel bonenreservoir; een functie die alleen de topmachines bieden. Er zijn echter alternatieven in het middensegment, zoals de Melitta Caffeo Varianza, die een bonenreservoir heeft met de naam My Bean Select, een eenvoudig accessoire waarmee u het soort koffie kopje voor kopje af en toe kunt afwisselen.

Zoals u ziet, zijn de basisfuncties, zoals de eenvoudige bereiding van een kopje koffie, gemakkelijk te vinden. Zodra je echter de meer uitgebreide instellingen wilt gaan gebruiken, is het intuïtieve aspect er niet meer.


Bekijk de dagprijsGemak van onderhoud

Er gaat een lampje branden wanneer de koffieresidubak of het lekbakje moet worden geleegd. Wij raden aan het apparaat met de hand schoon te maken, wat gemakkelijk is, omdat het reinigen in een vaatwasmachine de lekbak kan vervormen en de kleur van de lekbak kan veranderen (informatie van de fabrikant). Let op: als de lekbak vol is, moet hij voorzichtig naar de gootsteen worden gedragen, anders kan er water op de vloer terechtkomen; hij is erg lang en de randen zijn niet erg hoog.


Melitta Caffeo Solo e950 schoonmaken

Het is ook belangrijk dat u de afzuigkamer niet vergeet schoon te maken. Deze kan gemakkelijk uit de behuizing worden verwijderd door op de ontgrendelknop te drukken en aan de hendel te trekken. Nogmaals, schoonmaken is heel eenvoudig.


Melitta Caffeo Solo e950 reinigen

Na 200 kopjes verschijnt een symbool op het display om de consument erop te wijzen dat het tijd is om een automatisch reinigingsprogramma te starten. Het doel hiervan is residuen en olie- en koffieresten die niet met de hand kunnen worden verwijderd, te verwijderen. Met automatisch bedoelen we echter dat u de instructies moet raadplegen om de 4 stappen van het programma, dat 15 minuten duurt, te volgen. Het automatische ontkalkingsprogramma is langer (30 minuten). Ook hier verschijnt een pictogram op het scherm om de gebruiker te waarschuwen en de instructies leiden hem/haar door de uit te voeren handelingen.


Snelheid

De gemeten tijden zijn sneller dan die welke we hebben waargenomen bij de andere modellen in de vergelijking. Volgens ons protocol wordt in deze tijd rekening gehouden met het starten van de machine, het voorverwarmen, het spoelen van de spuitmonden en het schenken van de koffie. We baseren ons hierbij op de bereiding van een klassieke espresso (40 ml). Tussen het starten van de machine, het spoelen en het zetten van een espresso, is de eerste koffie van de ochtend klaar in 1 min 24 sec. Dit is de snelste tijd die we in deze vergelijking hebben gevonden. Dit in vergelijking met 1 min 55 sec met de Delonghi Autentica Cappuccino en 1 min 45 sec met de Panasonic NC-ZA1.


Stroomverbruik

Nadat één koffie is gezet, verbruikt de machine 3,6 W. Na 5 minuten (standaardinstelling) schakelt het apparaat automatisch over op de energiebesparingsmodus en geeft het nulverbruik aan. Voor deze modus kunnen verschillende tijden worden ingesteld (5, 15 of 30 minuten).

Volgens onze metingen, gebaseerd op het zetten van 3 koffie per dag, zal het gebruik van deze Melitta resulteren in een stroomverbruik van 0,073 kWh, wat neerkomt op ongeveer 15 cent per maand. Dat is 5 cent meer dan de Delonghi of Panasonic, maar half zo veel als de Barista T.


Geluid

Voorverwarmen en spoelen zijn behoorlijk lawaaierig, met een waarde van 66 dB. Dit is bijna even luid als het geluid van de slijpmachine, dat 68 dB bedraagt. De koffie-extractie bedraagt 56 dB, wat meer is dan de 50 dB van de Melitta Varianza, die wij als geruisloos beschouwen.


Productspecificaties


 • Afmetingen (HxBxD): 20 x 32,5 x 45,5 cm
 • Druk: 15 bar(s)
 • Twee koffie’s tegelijk: Ja
 • Waterreservoir: 1,2 L
 • Type slijpmachine: staal
 • LCD-scherm: Nee
 • Filterpatroon: Geen
 • Melkkan: Nee
 • Gemalen koffie val: Nee
 • Twee bonencontainers: Neen
 • Inhoud: 120 g
 • Categorieën: EspressomachinesKoffiemachinesVolautomatische koffiemachines
 • Serie: Melitta Caffeo Solo
 • Merk: Melitta


Bekijk de dagprijs
Voordelen

 • Gemakkelijk te gebruiken en te onderhouden.
 • Compactheid.
 • Regelbare verwarmingstemperatuur.
 • Programmeerbare automatische uitschakelfunctie.
 • Snel.


Nadelen

 • Geen specifieke recepten.
 • Geen dubbele graantank.
 • Luidruchtig.
 • Niet-tactiel.


Conclusie

De Melitta Caffeo Solo doet het minimale, maar hij doet het goed. Elegant en goed doordacht, zal het gebruikers tevreden stellen die een bonenmaler willen voor een redelijke prijs.


Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen