De Melitta Caffeo Varianza en zijn ingenieuze accessoire voor verschillende smaken

Facebook
Twitter
LinkedIn


Melitta, bekend om de koffiefilters die het heeft uitgevonden, brengt de Caffeo Varianza CSP op de markt, een automatische espressomachine voor liefhebbers van diepe L. Zijn bijzonderheid: een bonenreservoir met de naam My Bean Select, een eenvoudig maar slim accessoire voor wie af en toe het soort koffie kopje voor kopje wil afwisselen.Melitta Caffeo Varianza

Bekijk de dagprijs
Presentatie

Dit model is verkrijgbaar in twee kleuren: zilver en zwart. Hij wordt verkocht voor 899 euro en wordt geleverd met een melktank voor het bereiden van melkdranken. Melitta benadrukt het gebruiksgemak en de soberheid van het ontwerp. Is het een goede gok? Hoe zit het met de andere functies?


Gebruiksgemak

De Varianza CSP ziet er elegant uit en voelt ook zo aan, maar toch is hij volledig met kunststof bekleed. Dit staat in schril contrast met de stalen behuizing van de schijnbaar meer luxueuze Panasonic NC-ZA1. Zijn kubusvorm blijft indrukwekkend. Voor een volautomatische machine zijn de afmetingen (25 x 40 x 38 cm) en het gewicht (8,3 kg) niettemin een vrij compact model.


Melitta Caffeo Varianza ontwerp

Zorg ervoor dat u aan beide kanten van de machine ruimte vrijhoudt om bij de startknop, het waterreservoir en de knop voor de maalinstelling aan de linkerkant van de machine te kunnen komen. De afzuigkamer bevindt zich rechts achter het schuifpaneel.

De Varianza CSP vertoont enige gelijkenis met de Melitta Caffeo Barista T, die een kopjeswarmer bovenop de machine heeft en een tot 14 cm verstelbare schenktuit om het gebruik van hoge glazen latte macchiato zonder spatten mogelijk te maken.


Melitta Caffeo Varianza chauffage

Het dubbele bonenreservoir is echter verdwenen ten gunste van het My Bean Select-systeem voor individuele dosering. Dit doseerlepeltje wordt gebruikt om een kleine hoeveelheid koffiebonen (ongeveer 10-11 g) in het bonenreservoir te gieten. Dit is een handige functie bij het bereiden van cafeïnevrije koffie of het ontdekken van een andere smaak. Zodra de gebruiker de bonen in het lepeltje doet, schakelt de koffiemachine automatisch over op My Bean Select koffiebereiding. Het staat de gebruiker vrij minder bonen in te schenken, afhankelijk van de gewenste koffiesterkte, maar de functie is inactief als de hoeveelheid bonen in het reservoir minder dan 8 g bedraagt. De molen maalt bij elke bewerking de volledige inhoud van de lepel, maar er kan een minimale vermenging tussen de koffiesoorten optreden.


Melitta Caffeo Varianza koffiebonen vullen

Opgemerkt zij dat de doseerlepel niet echt een alternatief is voor de modellen met een dubbel vat. Koppels die van 2 verschillende koffiesoorten houden, zullen de voorkeur geven aan de duurdere, maar meer geschikte optie met een dubbel vat.

In tegenstelling tot de Barista T, heeft de Varianza CSP geen touch screen. De bediening bevindt zich aan de voorkant van de machine, en dat is maar goed ook, want ondanks onze voorliefde voor aanraken, waren we niet overtuigd door de niet altijd even intuïtieve touchscreenbediening van de Barista T. Daarom geven wij de voorkeur aan de eenvoudigere knopbediening van de Varianza CSP.

Aan de linkerkant van het scherm staan de 6 belangrijkste koffierecepten (Expresso, Long coffee, Cappucino, Bereiding van melkschuim, Latte Macciato en Heet water). Ze zijn voorgeprogrammeerd, maar de hoeveelheid melk of koffie kan met de pijlen worden aangepast. Een knop op het voorpaneel is gewijd aan het aanpassen van de koffiesterkte aan de smaak. Hoewel de gebruiker de recepten kan personaliseren, beschikt het apparaat niet over een geheugenfunctie.


Melitta Caffeo Varianza recepten

Naast de 6 recepten, die elk toegankelijk zijn via een speciale knop, heeft de koffiemachine een receptknop die toegang geeft tot andere drankkeuzes. Deze omvatten ristretto, lungo, americano, espresso macchiato, café latte en café au lait. Melkdranken worden bereid met het bijgeleverde melkreservoir (niet geïsoleerd) of rechtstreeks uit de fles (binnen de lengte van de slang).


Melitta Caffeo Varianza melkfles

Let op: hoewel de machine een 2-kops modus heeft, is deze niet geschikt voor alle dranken, maar alleen voor espresso, ristretto en lange koffie.


Melitta Caffeo Varianza 2 kopjes

De positieve punten die het gebruik van de machine vergemakkelijken, zijn onder meer de grotere capaciteit van het waterreservoir (1,2 liter) en de aanwezigheid van een handvat op het reservoir, waardoor het gemakkelijker kan worden vastgehouden. Wij houden van het pedagogische aspect van deze machine die de te volgen stappen aangeeft: koffie toevoegen, bonenreservoir legen, reservoir vullen… met de mogelijkheid om de bereiding van de drank te hervatten waar deze was gebleven. Het is ook mogelijk om de bestelling van een drankje te annuleren met een eenvoudige druk.

De machine is gemakkelijk te onderhouden. Alles kan uit elkaar gehaald worden. Ter herinnering: het wordt aanbevolen de machine elke week te reinigen en om de 2 maanden te ontkalken. De Varianza geeft automatisch op de display aan wanneer reiniging of ontkalking nodig is. Ga dan gewoon naar het menu en volg de procedure stap voor stap.

De wateropvangbak, die niet zo breed en vooral niet zo diep is als die van de Barista T, is gemakkelijker te hanteren en goed te reinigen, net als de opvangbak voor koffiedik, die tot 15 koffiekoeken kan bevatten.

De machine spoelt het koffiecircuit automatisch na elke bereiding. Voor melkdranken moet de gebruiker echter bevestigen dat de Easy Steam Cleaning functie geactiveerd is. Hierdoor kunnen verschillende melkdranken na elkaar worden bereid en kan het reinigingsproces pas aan het einde worden gestart. De delen van de machine die in contact komen met melk worden gereinigd met heet water en stoom.Melitta Caffeo Varianza afval

Snel

De Varianza CSP is bijna net zo snel als de Barista T als het gaat om het zetten van de eerste koffie in de ochtend, met een tijd van 1 min 45 sec (1 min 40 sec voor zijn voorganger). Hij zet net zo snel een standaard espresso (40 ml) als de Panasonic NC-ZA1, inclusief voorverwarmen en automatisch spoelen van het mondstuk.

Merk op dat als de machine niet te lang stilstaat, het spoelen van de nozzle achterwege kan blijven, wat tijd bespaart.

Bij melkdranken zoals cappuccino duurde het echter langer voordat de koffie was gezet en de melk was opgestoomd dan bij de andere geteste modellen.Stroomverbruik

Net als zijn zustermachine Barista T, verbruikt de Varianza CSP geen elektriciteit wanneer hij uitgeschakeld is. De automatische uitschakeling kan zo worden ingesteld dat het koffiezetapparaat op een bepaald tijdstip of na een bepaalde periode uitschakelt.

Ter herinnering: wij hebben ervoor gekozen het verbruik van deze automatische machines te meten vanaf het opstarten tot het uitschakelen na de bereiding van 3 espresso’s en 3 lange koffies, met inbegrip van de spoeling. De Melitta verbruikt 0,080 kWh, wat iets minder is dan de Barista T (0,1 kWh) maar meer dan de Panasonic NC-ZA1 (0,048 kWh).

Wat het elektriciteitsverbruik betreft, is dit nog zeer redelijk en komt het neer op 17 cent per maand op de elektriciteitsrekening voor 3 koffies per dag gedurende 1 maand.Geluid

Voorverwarmen en spoelen overschrijden nauwelijks de 55 dB, maar de werking van de molen stijgt tot 74 dB; dit is iets luider dan de Barista T (73 dB) en vooral luider dan de Panasonic NC-ZA1 (70 dB). Tot slot is de koffie-extractie stil, met een meting van ongeveer 50 dB.


10 vooraf opgenomen recepten

10 recepten zijn 8 minder dan de duurdere Barista T. Met de keuzeknoppen kunt u kiezen tussen de 4 klassieke specialiteiten (espresso, long coffee, cappuccino en latte macchiato). Om de 6 andere koffiespecialiteiten (ristretto, lungo, americano, espresso macchiato, café latte, café au lait) te ontdekken, moet de gebruiker de functie Recepten gebruiken. De recepten zijn vooraf opgenomen, maar kunnen worden aangepast met de pijlen omhoog en omlaag op het frontpaneel. Als deze keuzes eenmaal zijn ingesteld, is het helaas niet meer mogelijk ze op te slaan.


Productspecificaties

 • Afmetingen (HxBxD): 25,3 x 40,5 x 38 cm
 • Druk: 15 bar(s)
 • Twee koffie’s tegelijk: Ja
 • Waterreservoir: 1,2 L
 • Type slijpmachine: staal
 • LCD-scherm: NC
 • Filterpatroon: Geen
 • Melkkan: Ja
 • Aanpassing van recepten: Ja
 • Luik voor gemalen koffie: Nee
 • Twee bonenbakken: Neen
 • Inhoud: 11 g
 • Categorieën: EspressomachinesKoffiemachinesVolautomatische koffiemachines
 • Serie: Melitta Caffeo Varianza
 • Merk: Melitta


Voordelen

 • Melkkan wordt standaard meegeleverd.
 • Kopjeswarmer inbegrepen.
 • Individueel doseringssysteem.
 • 10 voorgeprogrammeerde recepten.
 • Instelbare melk- of koffiehoeveelheid.
 • Verstelbare uitloop.
 • Automatische spoeling op verzoek voor melkdranken.
 • Gemakkelijk schoon te maken.
 • Mogelijkheid om de bestelling van een drankje te annuleren met een simpele aanraking.


Nadelen

 • Enkele bonencontainer.
 • Toegang tot de tank en de afzuigkamer langs de zijkanten (minder handig dan langs de voorkant).
 • Aanpassing, maar geen recepten opslag.
 • De 2-kops stand is niet geschikt voor alle dranken.
 • Melktank niet geïsoleerd.


Conclusie

Minder high-end dan de Barista T, is de Melitta Caffeo Varianza CSP nog steeds eenvoudiger te gebruiken zonder touch screen. Toegang tot voorgeprogrammeerde recepten met een enkele speciale knop kan het gebruik van de machine vergemakkelijken. Bovendien geeft de mogelijkheid om drankjes aan te passen de gebruikers volledige vrijheid. Eenvoudig en efficiënt, de Varianza is perfect voor liefhebbers van diepe L die niet op zoek zijn naar een dubbel bonenreservoir of een aangepaste bewaarfunctie voor recepten..


Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen