Melitta CI Touch Espressomachine – review en kopen

Facebook
Twitter
LinkedIn

De Melitta CI Touch F630 koffiezetautomaat met molen, gelanceerd voor € 899, is eenvoudig en laat het touch screen, de internetverbinding en andere gepersonaliseerde profielen achterwege om zich te concentreren op de basisfuncties. Is het het waard?

 • Premium koffiezetapparaat met veel aanpassingsmogelijkheden
 • Gemakkelijk te gebruiken en schoon te maken
 • Duur, maar goede waarde voor koffiekenners


Presentatie

Op papier heeft de CI Touch F630 een zeer aantrekkelijke lay-out. Inderdaad, Melitta heeft het uitgerust met alles waar een liefhebber van kleine zwarte koffiesoorten van kan dromen: een dubbel bonenreservoir om de geneugten te variëren, de mogelijkheid om een decaf te bereiden dankzij de aanwezigheid van een reservoir voor reeds gemalen koffie, een kopjeswarmer… Op het eerste gezicht is de CI Touch goed op weg om een referentie te worden in onze vergelijking van automatische koffiemachines met molen.


Gebruiksgemak

Terwijl sommige automatische koffiemachines met molen (zoals de Delonghi Magnifica ESAM 3000.B) eruit zien als cockpits van vliegtuigen met hun overvloed aan draaiknoppen, knoppen en andere fysieke knoppen, is de Melitta CI Touch heel sober. Deze mooie baby van 9 kg moet echter wel op het werkblad staan, want hij is 47 cm diep en 25 cm breed.

Het bovenste deel van het frontpaneel is gemaakt van glanzend zwart plastic en bevat een bedieningspaneel met aanraakgevoelige toetsen en een duimwiel van kennelijk twijfelachtige kwaliteit. Het is ook gemaakt van plastic en lijkt klaar om in de vingers van de gebruiker te blijven steken als het te ruw wordt gehanteerd. Het onderste deel van het frontpaneel is afgewerkt in een mooie kleur van geborsteld roestvrij staal: het is jammer dat het ook van plastic is gemaakt. We hadden liever wat nobelere materialen gezien, zeker voor een toestel dat voor ongeveer € 1.000 wordt verkocht. Volledigheidshalve dient te worden opgemerkt dat Melitta links op het bedieningspaneel van de CI Touch een klein niet-touch kleurendisplay heeft geplaatst om de voortgang van de drankbereiding te controleren.

Het waterreservoir van de CI Touch heeft een inhoud van 1,8 liter, zodat u het niet al te vaak hoeft bij te vullen. De tank kan gemakkelijk uit zijn positie aan de linkerkant worden verwijderd. De aanwezigheid van een waterfilter zal degenen die op dit punt letten plezieren en geruststellen.

Koffieliefhebbers zullen de twee containers op de bovenkant van de machine waarderen, die 135 gram bonen kunnen bevatten; u kunt van de ene naar de andere container overschakelen door de keuzeschakelaar eenvoudig naar rechts of links te draaien. Liefhebbers van cafeïnevrije diepe L worden niet vergeten: het is mogelijk gemalen koffie te gebruiken. Dit is een goed punt, dat sommige van de machines in onze vergelijking (waaronder de Krups Evidence, bijvoorbeeld) niet bieden. Bovenop de CI Touch bevindt zich nog een kopjeswarmer, afgedekt met een glanzende roestvrijstalen plaat. Dat is de geest! Dit element, dat essentieel is voor de bereiding van een goede koffie, ontbreekt ook vaak, dus Melitta verdient lof voor deze inspanning.

Minder enthousiast zijn we over de lekbak, waarin ook het koffiekiezelbakje is ondergebracht. Door zijn lengte van 38 cm is het zeer moeilijk hem te legen zonder overal bruin water te morsen.

De schenktuit (beschermd door een plastic behuizing met metaalimitatie) is in hoogte verstelbaar. De ruimte tussen de sproeiers en de bekerhouder is maximaal 14 cm. Dit is genoeg ruimte voor een mok van goede grootte. Wij waarderen de aanwezigheid van twee LED’s die oplichten zodra de CI Touch in werking is. Het voordeel in het gebruik is niet doorslaggevend, maar het geeft een keurig accent aan het geheel.

De CI Touch is in staat melkdranken te bereiden. De melkkan is echter niet in de machine geïntegreerd en moet op de uitloop worden aangesloten. Zoals vaak het geval is in deze configuratie, wordt de melk niet verwarmd in de container, hetgeen noodzakelijkerwijs de mogelijkheden beperkt. Zo is het bijvoorbeeld onmogelijk om de dikte van het schuim te variëren, in tegenstelling tot de Delonghi Dinamica ECAM350.55.B.

Alle programmeringen gebeuren met behulp van de aanraakgevoelige toetsen en het duimwiel, uitgerust met een drukknop in het midden. Laten we eerlijk zijn, we waren er niet echt enthousiast over. Afgezien van de relatieve kwaliteit van het duimwiel, zijn de aanraakgevoelige zones niet erg responsief en is het niet ongebruikelijk dat men het symbool van de gewenste drank verschillende malen moet aanraken voordat het commando daadwerkelijk in aanmerking wordt genomen.

In dit opzicht is het het beste de instructies een beetje te bestuderen alvorens de CI Touch te gebruiken, aangezien de pictogrammen niet erg betekenisvol zijn. Zonder etiket is het moeilijk onderscheid te maken tussen de knoppen waarmee een van de 6 bereidingen wordt bereid die in directe toegang worden aangeboden: espresso, lange koffie, cappuccino, latte macchiatto, melkschuim/warme melk, heet water. Bovendien kan de CI Touch twee kopjes tegelijk bereiden en 4 gepersonaliseerde drankjes opslaan, die zelfs een naam kunnen krijgen. De wijzerplaat is niet echt aangepast aan dit gebruik, maar het kan ook niet anders.

De CI Touch-instellingen zijn toegankelijk door de centrale toets op de draaischijf 2 seconden ingedrukt te houden. Op het scherm dat dan verschijnt, kunt u uw machine grondig instellen (instellen van de tijd, de waterhardheid, de onderhoudsfase, enz.) Ook hier navigeert u door de boomstructuur met het wieltje en bevestigt u uw keuzes met de centrale knop.

Net als veel andere automatische koffiemachines met een molen, geeft de Melitta CI Touch de gebruiker een zekere mate van vrijheid bij de bereiding van zijn of haar drank. Voordat de bonen worden gemalen, kan de koffiesterkte in vier standen worden ingesteld door de gevoelige knop (die nog steeds niet erg reageert) aan de rechterkant van het bedieningspaneel te bedienen. Bedenk dat hoe fijner de bonen worden gemalen, hoe sterker de smaak van de koffie. Hier wordt de maalfijnheid niet ingesteld met een knop in het bonenreservoir (in tegenstelling tot veel modellen), maar met een keuzeschakelaar op de achterkant van de machine. Dit is handiger.

De drankwissels eindigen hier. U zult genoegen moeten nemen met de basisrecepten, want de CI Touch biedt geen extra opties – u kunt bijvoorbeeld geen “espresso shot” toevoegen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Krups Evidence.


Gemak van onderhoud

De CI Touch is vrij gemakkelijk te onderhouden. Meldingen op het display waarschuwen de gebruiker dat het tijd is om de tank te vullen of de lekbak te legen. Een klein schema geeft zelfs aan waar het te behandelen onderdeel zich bevindt. Heel praktisch!

De sproeiers worden bij het opstarten gereinigd en hygiënefreaks kunnen ook een spoeling programmeren wanneer de machine is uitgeschakeld: een goede zaak, want koffie- of melkresten hebben nog geen tijd gehad om op te drogen en zijn dus veel gemakkelijker te verwijderen.

Melitta beschikt over een complete set automatische programma’s voor het reinigen van de sproeiers, het melkcircuit of voor het ontkalken. Als dit niet voldoende is, biedt de fabrikant toegang tot de afzuigkap voor een grondiger reiniging van dit element.

Het is dan ook moeilijk iets te vinden om over te klagen.


Snelheid

De CI Touch heeft 1,31 minuten nodig om de eerste espresso van de ochtend te zetten, waarmee hij op gelijke hoogte staat met de andere molens in onze vergelijking. Deze tijd omvat het voorverwarmen, het spoelen van de spuitmonden, het malen van de bonen en het bereiden van de drank.

Een tweede espresso is klaar in 45 seconden, en deze keer is de CI Touch niet echt zo snel: ter vergelijking, de Jura Ena Micro 1 is twee keer zo snel in deze oefening (slechts 22 seconden).


Stroomverbruik

De gebruiker heeft de keuze om een uitschakeltijd in te stellen of een gebruiksduur waarna het apparaat automatisch wordt uitgeschakeld (9 min, 30 min, 1 uur, 4 uur, 8 uur). Wanneer de Melitta CI Touch is ingeschakeld, wachtend op de commando’s van de gebruiker, verbruikt hij 2 W, dat is het gemiddelde verbruik. En mocht dit stroomverbruik te hoog blijken, dan is de aan/uit-knop aan de linkerzijde gemakkelijk bereikbaar.

Het kost 0,066 kWh om de CI Touch in te schakelen en voor te verwarmen, de spuitmonden te spoelen en 3 espresso’s en 3 longcoffees te zetten: dat is 14 eurocent op de maandelijkse elektriciteitsrekening.


Geluid

Het geluidsniveau veroorzaakt door het spoelen van de sproeiers bedraagt 51 dB, wat bijna even luid is als de koffie-extractie (54 dB). Het malen van de bonen is uiteraard veel luider (64 dB) en overtreft het geluidsniveau van een normaal gesprek (ongeveer 60 dB).
Melitta CI Touch F630-101 – Espressomachine – Zwart/Zilver


Melitta CI Touch F630-101 - Espressomachine - Zwart/Zilver

Bekijk de dagprijs


Met de Melitta CI Touch espressomachine maak je snel en gemakkelijk je favoriete koffie en melkspecialisteit via de snelkeuzefuncties. Deze espressomachine met koffiebonen van Melitta kan de volgende 4 koffiespecialiteiten snel bereiden als koffie creme, espresso, cappuccino en latte macchiato. Verder kun je in de instellingen ook nog eens je eigen profiel opslaan en die van je familie, zodat je altijd jouw favoriete kopje koffie kan zetten. Zet tot twee koffie en melksspecialiteiten tegelijkertijd en geniet elke dag van jouw favoriete kop koffie met de Melitta CI Touch espressomachine.

Deze espressomachine van Melitta komt met een waterreservoir van 1,8 liter en twee bonenreservoirs van totaal 270 gram, zodat jij kan kiezen tussen twee soorten koffiebonen. Ook de koffiemolen is fluisterstil, zodat je in alle rust de espressomachine gewoon zijn gang kan laten gaan om de koffiebonen te malen in vijf verschillende standen.

Goed om te weten:

Het melkreservoir is verwijderbaar zodat deze ook makkelijk in de vaatwasser kan.

Deze Melitta espressomachine heeft een ingebouwd reinigingssysteem en ontkalkingssysteem.


Ontdek meer met Melitta Companion App

De app bevat tips om meer uit je Melitta CI Touch te halen. Zo vind je er meer informatie over perfecte koffie en stapsgewijze instructies om jou door de onderhoudsprogramma’s heen te loodsen. En dankzij de diagnosetool kun je snel meer leren over de functionele status van je Melitta volautomatische koffiemachine.


Onze specialist adviseert deze Melitta CI Touch espressomachine voor:

Om elke dag te genieten van vers gemaakte espresso, koffie creme, cappuccino of latte macchiato snel gezet met maar één druk op de knop.Melitta CI Touch – Espressomachine – Zwart


Melitta CI Touch - Espressomachine - Zwart

Bekijk de dagprijs
Wat is het?

De Melitta CI Touch is een volautomatische koffiemachine van bonen tot kopjes, die met één druk op de knop tot 10 voorgeprogrammeerde dranken levert. Deze machine voor twee kopjes is ontworpen voor liefhebbers van koffie die hun handen niet vuil willen maken, verwarmt kopjes automatisch voor, schuimt melk op en produceert authentieke koffiehuisdrankjes met één druk op de knop. Hij stoomt ook zichzelf schoon voordat hij automatisch uitschakelt. Fancy…

De CI Touch is volledig aanpasbaar en kan twee drankjes tegelijk bereiden, waarbij de gebruiker zelf de koffiesterkte, de temperatuur en de maalfijnheid van de bonen kan instellen. Hij heeft ook aparte spuitmonden voor de koffie, melk en heet water, zodat u het kopje niet hoeft te verplaatsen. En de in hoogte verstelbare automaat biedt ruimte voor hoge latteglazen.

De CI Touch wordt verkocht met twee jaar garantie en bevindt zich in het topsegment van het Melitta bonen-kop-assortiment. Hij wordt geleverd met een insteekbare melkcontainer die in de koelkast kan worden bewaard wanneer hij niet wordt gebruikt, terwijl al het afvalwater en de afgewerkte koffiekorrels worden opgevangen in een verwijderbare lade die onder de machine zit.


Hoe ziet het eruit?

De Melitta CI Touch is een slanke koffiemachine die een vrij grote ruimte in een keuken of eetkamer nodig heeft. Voor de meest praktische plaatsing adviseren wij een ruimte van 500 x 300 mm voor de machine en de melkcontainer die ernaast kan worden aangesloten.

Met 10 voorgeprogrammeerde dranken produceert de CI Touch espresso, café crème, cappuccino en latte lungo van koffiekwaliteit. Hij maakt ook uitstekende americano en espresso macchiato.

Voor niet-ingewijden kan deze grote en complexe machine een beetje overweldigend aanvoelen. Er zijn inderdaad tientallen aanpassingsmogelijkheden voor individuele koffiesterkte, temperatuur, melkhoeveelheid en koffiegrootte. Gelukkig – voor wie gewoon aan de slag wil met een kopje koffie – heeft de machine vier touchscreen knoppen die in een paar seconden espresso, café crème, cappuccino en latte macchiato leveren.

Voor degenen die hun perfecte kopje koffie willen vinden, bieden de draaiknop en het TFT-scherm van de CI Touch eenvoudige toegang tot een scala aan aanpassingsmogelijkheden. Zowel de koffiesterkte als de hoeveelheid kunnen worden aangepast, net als de temperatuur en de hoeveelheid melk. Met de bonenkamer met twee kamers kunt u de koffie afstemmen op uw persoonlijke smaak, zodat u ‘s ochtends een sterke cappuccino kunt drinken en ‘s avonds thuis kunt komen met een milde latte.


Met de functie My Coffee Memory kunt u uw favoriete koffiespecialiteiten ook volledig individueel opslaan, zodat u uw koffiekeuze niet telkens opnieuw hoeft te selecteren wanneer u de CI Touch gebruikt. Het apparaat slaat de voorkeursinstellingen ook op voor maximaal vier personen, dus het is een zeer handige functie voor een koffieliefhebbend gezin.

De kwaliteit van de koffie is aromatisch, terwijl de automatische melkopschuimer zorgt voor een zijdezachte afwerking van lattes en cappuccino’s. Maar hoewel de CI Touch gemakkelijk te gebruiken is, duurt het niet lang voordat hij automatisch stopt.

Het apparaat heeft een reeks ingebouwde sensoren die de machine automatisch stoppen als het water op is of als een van de bonenreservoirs leeg raakt of vastloopt. Ook de kleine lekbak loopt met hinderlijke regelmaat vol en dit brengt de CI Touch (weer) tot stilstand.

Het uittrekbare waterreservoir is gemakkelijk te vullen en het zelfreinigende aspect van de CI Touch zal worden toegejuicht door degenen die niet hun ochtenden willen besteden aan het schoonmaken van hun koffiemachine voordat ze naar hun werk vertrekken. Melitta beweert dat de CI Touch één keer per jaar ontkalkt moet worden, maar dit is grotendeels afhankelijk van het zes keer per jaar vervangen van het interne waterfilter. Sommigen zullen de extra kosten van het waterfilter, ruwweg £12 per stuk, een extra uitgave te ver vinden gaan.


Moet ik er een kopen?

De Melitta CI Touch is duidelijk een van de beste koffiezetapparaten die op dit moment te koop zijn. Gebruiksvriendelijk, stijlvol en enorm aanpasbaar – hij biedt eenvoud in de anders zo complexe en (soms) verbijsterende wereld van de high-end koffie.

Uiteraard is de Melitta CI Touch een aanzienlijke uitgave in termen van kosten – maar het is moeilijk om de uitstekende kwaliteit die hier wordt geboden te ontkennen. Er zijn weliswaar goedkopere alternatieven, maar weinig machines kunnen tippen aan de CI Touch voor melkdranken. Voor twee volwassenen die bereid zijn de koffieshopkoffie op te geven en te vervangen door een zelfgebrouwen alternatief in een reisbeker, zal het Melitta apparaat zijn kosten snel terugverdienen in de loop van een jaar.


Voordelen

 • Produceert koffie van winkelkwaliteit
 • Gemakkelijk te gebruiken en schoon te maken
 • Veel aanpassingsmogelijkheden om heerlijke, op maat gemaakte drankjes te maken


Nadelen

 • Klein lekbakje dat voortdurend geleegd moet worden
 • Melkreservoir voelt aan als een goedkope aftermarket-toevoeging
 • Neemt veel ruimte in de keuken in


Specificaties

 • Afmetingen: 48cm hoog, 26cm breed, 36cm diep
 • Inhoud waterreservoir: 1,8 liter
 • Auto Clean-functie: Ja
 • Automatisch ontkalkingsprogramma: Ja
 • Bar druk: 15 bar
 • Geschikt voor koffiesoorten: Koffiebonen/gemalen koffie
 • Verwarmingssysteem: Thermoblock
 • Geïntegreerde braam molen: Ja


Conclusie

Ondanks zijn plastic uiterlijk, dat naar onze smaak te uitgesproken is, en zijn temperamentvolle aanraaktoetsen, is de Melitta CI Touch een aangename verrassing. Hij is veelzijdig dankzij het dubbele bonenreservoir en de ruimte voor gemalen koffie, waardoor drie soorten koffie kunnen worden bereid, ook cafeïnevrije. Bovendien is hij zeer gemakkelijk te onderhouden dankzij een groot aantal automatische programma’s die de meest kieskeurige gebruikers kunnen aanvullen met handmatige reiniging van de afzuigkap.
Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen