Beste Koffiebonen kopenAls het gaat om het rangschikken van koffiebonen, wat betekent dat woord “beste” dan? Er moeten parameters zijn over wat het definieert, dus laten we afdwalen wat de ene branding van koffie “beter” maakt dan de andere, dit soort bonen is wenselijker dan die ene, en ga zo maar door. Dan, en alleen dan, kunnen we echt uitsplitsen wat het betekent om te worden opgenomen in de beste koffiebonen.

Best koffiebonen overzichtStarbucks Koffiebonen Proefpakket


Starbucks Koffiebonen Proefpakket

Bekijk de dagprijs

Geniet nu thuis van de Starbucks® koffie die bij jou past. Dit pakket bevat 3 verschillende smaken in zakjes van 200 gram.

De Pike Place® Roast is mooi afgerond met subtiele tonen van cacao en geroosterde noten, in balans met het zachte gevoel in de mond.

 • Koffiebonen
 • 100% Arabica
 • Medium geroosterd
 • Zacht met tonen van chocolade

De Blonde Espresso Roast is onze lichtst gebrande espresso, met een zachte, milde smaak.

 • Koffiebonen
 • 100% Arabica
 • Licht geroosterd
 • Zacht met zoete tonen

Geniet nu thuis van de Starbucks® koffie die bij jou past. De Espresso Roast is intens en karamelachtig zoet – zó goed dat die nooit meer veranderd is. Een perfecte basis voor een latte.

 • Koffiebonen
 • 100% Arabica
 • Donker geroosterd
 • Rijk met tonen van karamelStarbucks® Holiday Blend Whole Bean Koffie


Starbucks® Holiday Blend Whole Bean Koffie

Bekijk de dagprijs

Starbucks® Holiday Blend. Een medium roast koffie met een gelaagde en gebalanceerde smaak, perfect in dit seizoen.- Zoet gebrand met tonen van donkere cacao- 100% Arabica- Intensiteit 8- KoffiebonenDouwe Egberts Excellent Koffiebonen


Douwe Egberts Excellent Koffiebonen

Bekijk de dagprijs

Met Excellent zet je een milde koffie met een bijzondere smaak. De 100% Arabica melange is mild gebrand waardoor fruitige en bloemige accenten boven komen.

 • Geschikt voor: Lungo, Cappuccino, Latte Macchiato
 • Smaakintensiteit 5 (op schaal 01-10)
 • 100% Arabica koffiebonen
 • Zetsysteem: volautomaat (bonen)

De meest vertrouwde koffie van Nederland gemaakt van pure kwaliteits koffiebonen.illy koffiebonen – normale branding


illy koffiebonen - normale branding

Bekijk de dagprijs

illy koffiebonen normale branding verpakt in blikken van 250 gram. De melange bestaat uit 100 procent Arabicabonen, heeft een normale branding en is geschikt voor een heerlijke espresso.Douwe Egberts Koffiebonen Variatiepakket – Aroma Rood, Excellent, Intens, Mocca


Douwe Egberts Koffiebonen Variatiepakket

Bekijk de dagprijs

Het Douwe Egberts Koffiebonen Variatiepakket bestaat uit 4 verschillende smaakvarianten van 500 gram bonen: Aroma Rood, Aroma Variaties Excellent, Intens en Aroma Variaties Mocca.

 • Douwe Egberts Aroma Rood: Aroma Rood is dé koffie van Nederland. Sinds 1753 de meest geschonken koffie en gedronken koffie.
 • Douwe Egberts Aroma Variaties Excellent: De 100% Arabica melange is mild gebrand waardoor fruitige en bloemige accenten boven komen.
 • Douwe Egberts Intens: Aromatisch, intens, zoet en smaakvol met een plezierige lange nasmaak. Donker gebrand voor een vol aroma en intense smaak.
 • Douwe Egberts Mocca: Met Mocca zet je koffie met een volle en rijke smaak. De melange is lekker donker gebrand. Een heerlijke verleiding waarin je zelfs subtiele accenten van specerijen en cacao kunt proeven.


illy Arabica Selection koffiebonen Brazilië


illy Arabica Selection koffiebonen Brazilië

Bekijk de dagprijs

Unieke blend van Illy bestaande uit 100% arabicabonen afkomstig uit Brazilië. Intense koffiebonen die zich kenmerken door een hint van chocola.Lavazza Super Crema Koffiebonen


Lavazza Super Crema Koffiebonen

Bekijk de dagprijs

Lavazza Super Crema koffiebonen verpakt in luchtdichte zakken van 1 kilo. De Lavazza Super Crema is een mix van 60 procent Arabica en 40 procent Robusta koffiebonen en kenmerkt zich als een pittige koffie.Lavazza Crema e Aroma Koffiebonen


Lavazza Crema e Aroma Koffiebonen

Bekijk de dagprijs

Lavazza Crema e Aroma koffiebonen verpakt in 1kg verpakkingen. Deze koffie bestaat uit 50 procent Robusta en 50 procent Arabica bonen.Aroma Club Koffiebonen – No. 2 Smooth James – Koffie Intensiteit 3/5


Aroma Club Koffiebonen - No. 2 Smooth James - Koffie Intensiteit 3/5

Bekijk de dagprijs

No. 2 Smooth James is een heerlijke koffie uit Colombia.

Wij branden de koffie volgens de ambachtelijke slow-roast methode. De arabica boon voorziet de koffie van een heerlijke notige smaak en een volle body. De koffie wordt verder gekenmerkt door de heerlijke crème laag.Koffiekompaan Eerlijk Verdiend koffiebonen


Koffiekompaan Eerlijk Verdiend koffiebonen

Bekijk de dagprijs

Maak kennis met Eerlijk Verdiend, een mooie blend afkomstig uit Colombia, Guatemala, Brazilië, Togo en Indonesië. Deze blend bestaat voor 85% uit Arabica en voor 15% uit Robusta koffiebonen.

Deze koffie heeft het Rainforest Alliance keurmerk. Rainforest Alliance is een internationale organisatie die zich inzet voor betere arbeidsomstandigheden, milieu en natuurbehoud. Het keurmerk richt zich op producten uit gebieden waar regenwoud groeit.

Eerlijk Verdiend is donker gebrand, pittig en vol van smaak.

 • Intensiteit 4 / 5
 • Body 4 / 5
 • Aciditeit 1 / 5
 • Smaakprofiel: Kruidig / aards / spicy


Cafés Ibiza Extra Superior koffiebonen


Cafés Ibiza Extra Superior koffiebonen

Bekijk de dagprijs

Cafés Ibiza Extra Superior koffiebonen verpakt per kilozak.O’ccaffè – Italiaanse koffiebonen Proefpakket Barista kwaliteit


O'ccaffè - Italiaanse koffiebonen Proefpakket

Bekijk de dagprijs

Kom je er niet uit welke variant je moet kiezen? Of zoek je naar een leuk cadeau voor een echte koffieliefhebber? Probeer dan ons proefpakket.

Dit pakket bevat onderstaande varianten:

 • 1x ESPRESSO CLASSICO 250 gr.
 • 1x CREMA E AROMA – 100% ARABICA 250 gr.
 • 1x CAFÈ CRÈME 250 gr.


Douwe Egberts Aroma Rood Koffiebonen


Douwe Egberts Aroma Rood Koffiebonen

Bekijk de dagprijs

De vertrouwde Aroma Rood is ook beschikbaar in bonen formaat. Geniet nu nog meer van uw dagelijkse bakje koffie met deze heerlijke verse bonen. De bonen zijn gebrand met passie en kennis. Zo krijgen de bonen een unieke, doch bekende smaak en aroma. Het voordeel van bonen is dat de smaak van de koffie nog beter tot recht komen doordat de bonen pas op het laatste moment worden verwerkt. Voor een uniek en vertrouwd thuisgevoel gebruikt u Aroma Rood koffie van Douwe Egberts. Een doos bevat 12 zakken á 250 gram.

Het bekendste koffiemerk van Nederland is ook te verkrijgen via Kantinewinkel.nl! Wie aan koffie denkt, denkt automatisch aan Douwe Egberts. Al ruim 260 jaar bestaat het bedrijf in Nederland, en is uitgegroeit van kruidenierswinkel tot nationaal concern. In de loop der jaren heeft het bedrijf zich ontwikkelt tot een speler die zowel koffie als apparaten ontwikkeld en onderhoudt. Douwe Egberts is een begrip in Nederland. Met een rijke variatie aan heerlijke koffie is er voor elk wel wat wils.Lavazza proefpakket Koffiebonen


Lavazza proefpakket Koffiebonen

Bekijk de dagprijs

Kun je niet kiezen tussen alle heerlijke smaken van Lavazza? Probeer dan dit proefpakket bonen. Maak zo voordelig kennis met verschillende koffies van Lavazza en bepaal zelf je favoriet. Je zult ervaren hoe uiteenlopend de smaken van Lavazza zijn. Waan je in Italië en geniet van de kwaliteit van Lavazza. Bestel nu en profiteer van gratis verzending en onze 100% proefgarantie.Douwe Egberts Intens koffiebonen


Douwe Egberts Intens koffiebonen

Bekijk de dagprijs

Douwe Egberts Intens, een karaktervolle en donker gebrande melange. Aromatisch, intens, zoet en smaakvol met een plezierige lange nasmaak. Donker gebrand voor een vol aroma en intense smaak.

 • Smaakintensiteit 07 (schaal 01-09)
 • Geschikt voor volautomaat & halfautomaat (koffiebonen)
 • Smaaksegment Intens: Karaktervol & Intens
 • Meest geschikt voor het zetten van: Zwarte koffie, Melkkoffie & Espresso


Koffiekompaan Proefpakket koffiebonen


Koffiekompaan Proefpakket koffiebonen

Bekijk de dagprijs

Geen idee welke koffiesoort het beste bij je past? Met ons Koffiebonen proefpakket heb je de mogelijkheid om alle soorten uitgebreid te proberen. Ons proefpakket is ook erg handig voor mensen die van afwisseling houden.


Inhoud proefpakket:

 • Eerlijk Verdiend 500 gram: intensiteit 4/5

  Dit is Eerlijk Verdiend, een sublieme blend die voor 85% uit Arabica en voor 15% uit Robusta koffiebonen bestaat. De Arabica geeft hem een verfijnde en ronde smaak terwijl de Robusta hem juist wat pit geeft. Dit zorgt ervoor dat hij zich goed thuis voelt in een espresso of cappuccino.

  Eerlijk Verdiend is pittig, vol van smaak met een licht bittertje. Wat wij het leukst aan hem vinden is dat hij een lekker kruidige afdronk heeft, dit maakt hem wat ons betreft echt speciaal.

  Naast dit alles zorgt Eerlijk Verdiend er ook voor dat er van elke verkochte kilogram €1,- naar het Wereld Natuur Fonds gaat. Op deze manier wil hij z’n steentje bijdragen om de wereld een stukje beter te maken.
 • Harde Bikkel 500 gram: intensiteit 5/5

  Dit is Harde Bikkel, een sublieme blend die voor 80% uit Arabica en voor 20% uit Robusta koffiebonen bestaat. De Arabica geeft hem een verfijnde en ronde smaak terwijl de Robusta hem een stevige afdronk geeft. Dit zorgt ervoor dat hij zich het lekkerst voelt in een espresso of cappuccino.

  Harde Bikkel is stevig en vol van smaak, met tonen van chocolade en noten. Wat wij het leukst aan hem vinden is dat hij mooi blijft hangen zonder overweldigend te zijn.
 • Allemansvriend 500 gram: intensiteit 3/5

  Dit is Allemansvriend, een sublieme blend die voor 100% uit Arabica koffiebonen bestaat. De Arabica koffiebonen geven hem een verfijnde en ronde smaak. Allemansvriend wordt het liefst zwart gedronken maar om zijn naam eer aan te doen heeft hij er niets tegen om in bijvoorbeeld een cappuccino gebruikt te worden.

  Allemansvriend is boterachtig en vriendelijk van smaak. Het leukst aan Allemansvriend vinden wij dat het ook daadwerkelijk een Allemansvriend is die je gewoon niet zat kunt worden, hoeveel koffie je ook drinkt.
 • Mild Gestemd 500 gram: intensiteit 2/5

  Dit is Mild Gestemd, een sublieme blend die voor 100% uit Arabica koffiebonen bestaat. De Arabica koffiebonen geven hem een verfijnde en ronde smaak. Mild gestemd wordt het liefst zwart gedronken, je kunt hem ook goed gebruiken voor een milde filterkoffie.

  Mild Gestemd is boterachtig en vol van smaak, met een lichte rins in de afdronk. Wij waarderen de complexe smaken van Mild Gestemd, jij ook?
L’OR Espresso Forza Koffiebonen


L'OR Espresso Forza Koffiebonen

Bekijk de dagprijs

De robuuste FORZA, is een temperamentvolle espresso met een goed opgebouwde complexiteit van intense en stevige smaken, verlicht door amberkleurige tinten met een delicate crèmelaag.


 • Intens, robuust en temperamentvol
 • Smaakintensiteit 9 (schaal 01-12)
 • UTZ gecertificeerd | 100% Arabica koffiebonen
 • Zetsysteem: volautomaat (bonen)


Elk kopje L’OR-koffie laat je een moment zorgeloos genieten . Geef je zintuigen een unieke ervaring en laat jezelf verleiden door een wereld van intense, weelderige smaken en aroma’s. Door het perfecte evenwicht tussen zacht en scherp. Jij gaat toch ook voor Goud?


Gerelateerd: L’OR Koffiecups kopen en bestellen

Douwe Egberts Mocca Koffiebonen


Douwe Egberts Mocca Koffiebonen

Bekijk de dagprijs

Met Mocca zet je koffie met een volle en rijke smaak. De melange is lekker donker gebrand. Een heerlijke verleiding waarin je zelfs subtiele accenten van specerijen en cacao kunt proeven.

 • Geschikt voor: Lungo, Cappuccino, Latte Macchiato
 • Smaakintensiteit 7 (op schaal 01-10)
 • 100% Arabica koffiebonen
 • Zetsysteem: volautomaat (bonen)

De meest vertrouwde koffie van Nederland gemaakt van pure kwaliteits koffiebonen.


Lavazza Espresso Cremoso Koffiebonen


Lavazza Espresso Cremoso Koffiebonen

Bekijk de dagprijs

Lavazza Espresso Cremoso 6 x 1 kg koffiebonenL’OR Espresso Fortissimo Koffiebonen


L'OR Espresso Fortissimo Koffiebone

Bekijk de dagprijs

De intense en krachtige FORTISSIMO combineert de prikkeling van kruiden met de kracht van donker gebrande Arabica- en Robusta espressobonen.

 • Kruidig, intens en prikkelend
 • Smaakintensiteit 10 (schaal 01-12)
 • UTZ gecertificeerd | Samenspel van Arabica en Robusta bonen
 • Zetsysteem: volautomaat (bonen)

Elk kopje L’OR-koffie laat je een moment zorgeloos genieten . Geef je zintuigen een unieke ervaring en laat jezelf verleiden door een wereld van intense, weelderige smaken en aroma’s. Door het perfecte evenwicht tussen zacht en scherp. Jij gaat toch ook voor Goud?


Aroma Club Biologische Koffiebonen No. 4 Fair Frank – Koffie Intensiteit 4/5 – Fair Trade


Aroma Club Biologische Koffiebonen No. 4 Fair Frank - Koffie Intensiteit 4/5 - Fair Trade

Bekijk de dagprijs

No. 4 Fair Frank is een heerlijke 100% arabica koffie uit Peru. Verder de boon 100% Biologisch/Organic en Fairtrade.

Wij branden de koffie volgens de ambachtelijke slow-roast methode. De arabica boon is voorzien van een heerlijke donkere smaak met cholade tonen en een stevige body. De boon is perfect geschikt voor het maken van zowel lungo’s als espresso en wordt verder gekenmerkt door de heerlijke volle crème laag.


Koffiebonen proefpakket – 8 variëteiten


Koffiebonen proefpakket - 8 variëteiten

Bekijk de dagprijs

Dit algemene ontdekkingspakket voor de (toekomstige) koffieliefhebber bestaat uit:

 • 100g Snickers (gearomatiseerde koffie)
 • 100g Caramel (gearomatiseerde koffie)
 • 100g Macadamia Nut (gearomatiseerde koffie)
 • 100g Irish Cream (gearomatiseerde koffie)
 • 100g Date (gearomatiseerde koffie)
 • 100g Mon Chéri (gearomatiseerde koffie)
 • 100g Pistachio (gearomatiseerde koffie)
 • 100g Mango Cream (gearomatiseerde koffie)

Verras een geliefde met dit originele koffiepakket of bestel dit leuke aanbod aan gearomatiseerde koffies gewoon voor jezelf! Geniet thuis van een heerlijk kopje koffie met een unieke smaak.


L’OR Koffiebonen Variatiepakket – Classique, Forza, Fortissimo, Onyx


L'OR Koffiebonen Variatiepakket - Classique, Forza, Fortissimo, Onyx

Bekijk de dagprijs

Het L’OR Koffiebonen Variatiepakket bestaat uit 4 verschillende smaakvarianten van 500 gram bonen: L’OR Crema Classique, L’OR Forza, L’OR Fortissimo en L’OR Onyx.

4 smaakvarianten met verschillende intensiteiten:

 • De zachte Classique bonen hebben een gebalanceerde smaak van pittig groene tonen en een milde branding, een zachte elegantie waarvan je blijft genieten
 • De robuuste FORZA, is een temperamentvolle espresso met een goed opgebouwde complexiteit van intense en stevige smaken, verlicht door amberkleurige tinten met een delicate crèmelaag
 • De intense en krachtige FORTISSIMO combineert de prikkeling van kruiden met de kracht van donker gebrande Arabica- en Robusta espressobonen
 • De intense ONYX is een ode aan de ultieme essentie van pure espresso: superieure, donker gebrande Arabica- en Robusta bonen zijn fijn gebrand om een uitgesproken en krachtige melange te onthullenLavazza Caffe Crema Dolce


Lavazza Caffe Crema Dolce

Bekijk de dagprijs

Lavazza Crema Dolce koffiebonen. Deze koffie is verpakt in zakken van 1000 gram en bestaat uit 80 procent Arabica- en 20 procent Robustabonen. Vrijgekomen caramel blijft behouden door de typerende branding.
Kimbo Espresso Bar Superior Blend Koffiebonen – 1 kg


Kimbo Espresso Bar Superior Blend Koffiebonen

Bekijk de dagprijs

Kimbo espresso bar superior blend koffiebonen hebben een onmiskenbaar aroma en een verleidelijk zachte smaak.

Eersteklas koffie voor een uitstekend kopje espresso volgens de Italiaanse traditie. Origineel uit Napels. Uitermate geschikt voor espressomachines. Onder een beschermende atmosfeer verpakt.
Waar komen de koffiebonen vandaan? Een korte achtergrond


Het is het 11e eeuwse Ethiopië en de mensen zijn gestruikeld over rood, kersenachtig fruit dat vaag ruikt naar jasmijn die in het wild groeit. Natuurlijk, ze koken het en drinken het, want, nou ja, wat doe je nog meer met buitenlandse fauna die aan de rand van de stad groeit? Het wordt magisch verklaard en het was slechts een kwestie van tijd voordat andere landen het ook wilden.

De koffieteelt verspreidde zich over het Arabische schiereiland en Jemen dronk de komende 300 jaar koffie op dezelfde manier als de Ethiopiërs, gekookt.

Pas in 1555 werd in Istanbul de koffie gebrand, zoals we dat vandaag de dag doen. Na het branden worden de vruchten fijngemalen en met water gekookt boven de as van een houtskoolvuur.

Het was ook in Istanbul dat het eerste koffiehuis, genaamd Kiva Han, ontstond, en het werd al snel gevolgd door vele anderen die er net zo op leken.

Je dacht misschien dat ik Italië vergeten was te noemen, maar dat heb ik niet gedaan.

De koffie kwam pas in 1615 in Venetië terecht en het eerste koffiehuis kwam pas in 1645 tevoorschijn.

Op dat moment waren koffiehuizen, kunstenaars, literatuur en reizigers allemaal onlosmakelijk met elkaar verbonden, en dat zou door de eeuwen heen zo blijven als deze vrucht naar Marseille, Parijs, Wenen en Londen reisde. Nederland, Duitsland en Amerika volgden.

Hoewel dit een verkorte geschiedenis van koffie is geweest (ik heb het deel weggelaten waar Duitsland koffie meer dan 30 jaar lang als een drank van de adel beschouwde voordat het de gemiddelde leek werd toegestaan het te drinken), is het waarschijnlijk meer dan je moet weten om een koffieboon uit te kiezen, realistisch gezien.

Maar voor degenen onder u die het wonder in de geschiedenis vinden, was dat een wonder voor u.

De geografie speelt echter wel een belangrijke rol in elke zak koffie die te koop is.

Als je voornamelijk van je lokale Starbucks of Dunkin’ hebt gedronken en je wilt je horizon verbreden, kun je misschien beter beginnen met Midden-Amerikaanse en Colombiaanse bonen van een ander bedrijf – die zullen je het meest bekend zijn.

Dit is een van de gemakkelijkste manieren om te raden of je een type boon wel of niet lekker vindt: waar is die geoogst?

Braziliaanse bonen kunnen prat gaan op chocoladeachtige smaken, terwijl Hawaïaanse bonen meer bloemig zijn. Ethiopische koffies kunnen stroperig zijn, maar ze hebben ook vaak boventonen van aardbeien of bosbessen. In principe heeft de bodem veel te maken met hoe de koffie smaakt, dus let op waar de bonen worden verzameld!

Tot slot is het eenvoudigste onderscheidende kenmerk van koffie de kleur, en het heeft niets te maken met het cafeïnegehalte – hoe lichter de boon, hoe hoger de zuurgraad. Lichte brandingen behouden vaak ook noten van hun oorsprong, waar we in een oogwenk meer in zullen krijgen. Donkere gebrande koffie daarentegen heeft een brutale smaak en een rijkere smaak.


Hoe kiest u de beste koffiebonen?

Er is zoveel over koffie dat zo persoonlijk is. Drink je het zwart of meng je het in een of andere creamer? Waarvoor drink je koffie?

Is het omdat het je letterlijke levensbloed is en je zult ontwenningsverschijnselen krijgen als je niet een bepaalde hoeveelheid indrinkt?

Of rol je een beetje meer casual dan dat, weet je, en drink je het gewoon af en toe als je denkt?

Je kunt wel ergens tussen die twee uitersten een punt kiezen. Natuurlijk.

Waar je je marker ook laat vallen, je moet nadenken over het cafeïnegehalte dat je zoekt (max), de zuurgraad (laag), het lichaam (vol), en meer.

Het kan veel lijken om over na te denken, maar er zijn enkele eenvoudige correlaties die je kunt gebruiken om mee te beginnen.


Arabica Bonen vs Robusta Bonen

Soort bonen doet er wel toe. Net zoals we bepaalde bloeiende planten categoriseren als onkruid en andere als bloemen, worden bepaalde soorten koffiebonen hoger gewaardeerd dan andere.

Arabicabonen zijn het primo spul dat afkomstig is uit de Ethiopische hooglanden waar we eerder over spraken, coffea arabica maakt 60% van de koffieproductie in de wereld uit. Gemakshalve is arabicakoffie ook moeilijker te verbouwen.

Gekweekt in subtropische klimaten gedijt arabica in de schaduw, met vochtigheid en absoluut geen vorst. Hoogte is een ander belangrijk element, met een voorkeur voor hellingen en een hoogte van 1900 voet (of meer) boven de zeespiegel. Het is het beste als het met de hand wordt geplukt, net als bosbessen, omdat ze allemaal op verschillende tijden rijpen, en het heeft meer aandacht nodig voor de bestrijding van ongedierte.

Arabica koffiebonen worden nu op verschillende plaatsen buiten Ethiopië verbouwd, onder andere in Costa Rica, Guatemala, Ecuador, Colombia, Burundi, Brazilië (de grootste producent ter wereld), Rwanda en India.

Robusta daarentegen is stevig. Het kan overleven in een breder scala van klimaten, het kan omgaan met direct zonlicht, en het heeft geen hoogte nodig om zijn beste leven te leiden. Hij produceert meer per hectare dan Arabica, is veerkrachtiger tegen ongedierte en heeft, als je je hierop voorbereidt, het dubbele van de cafeïne van Arabica.

Dus waarom, vraagt u zich misschien af, geeft iedereen, van barista’s tot gemiddelde consumenten tot toevallige drinkers, de voorkeur aan arabica? Vanwege dat simpele feit smaakt het gewoon beter.

Voor wat arabica mist in de extra schok van cafeïne, heeft het het dubbele van de suiker. Het roept meer traditioneel gezien aangename smaken op, zoals chocolade, noten en fruit. Robusta is aards, een soort van houtachtig, maar kan ook een verbrande, rubberachtige smaak hebben. Jammer.

Sommige culturen omarmen deze boon echt, maar in Vietnam kun je exclusief gebruik maken van Robusta-koffie, hoewel ze hem wel snijden met gezoete gecondenseerde melk.


Zuurgraad en bitterheid

Zowel de zuurgraad als de bitterheid zijn belangrijke componenten in een goed kopje koffie. Typisch, als we zeggen dat iets “zuurgraad” heeft, hebben we het meestal niet over veel dat positief is. Koffie is de enige opvallende uitzondering.

Koffie recensenten zullen vaak commentaar geven op de “zuurtegraad” van een koffie, en waar ze eigenlijk naar verwijzen is de heldere smaak, die meestal duidt op een vers gewas. Als het gaat om de zuurgraad, zullen lichtere brouwsels meer zuurgraad hebben, terwijl donkerder brouwsels een voller lichaam zullen hebben.

Het gesprek over de zuurgraad kan een nieuwe voor u zijn, maar er zijn eigenlijk meerdere soorten zuur die in uw koffie kunnen zitten, waaronder citroenzuur, appelzuur, chlorogene zuren, wijnsteenzuur en kweeperenzuur, waarvan de laatste de meest waarschijnlijke is om een maagzuur te veranderen.

Bitterheid, aan de andere kant, is bijna nooit een goede zaak om te horen van een koffierecensent. Bitterheid kan worden veroorzaakt door een heleboel dingen, waaronder een slechte kwaliteit koffie, onjuiste maling, of een onjuiste water-op-malen rantsoen.

Een ding om in gedachten te houden is dat koffie een balans nodig heeft van zowel zuurgraad en bitterheid, als zoet, zout en zuur. Te veel van één smaak leidt echter nooit tot iets goeds. Het draait allemaal om het raken van de metaforische zoetigheid (dat is niet te zoet!).


Enkele Oorsprong vs. Mélanges

Bij het kopen van uw koffie zult u waarschijnlijk veel ophef krijgen over een “Single Origin” dit of dat. Mélanges worden vaak genoteerd in kleinere font- niet dat er iets te verbergen valt, maar het merendeel van de koffie wordt verkocht in blended packages.

Hoewel er ook een prijsverschil is, is dat om een paar verschillende redenen, maar de kwaliteit hoort daar niet bij.

Een zakje “single origin” koffie betekent dat de bonen allemaal uit één streek komen, mogelijk zelfs maar uit één streek. Je krijgt een heel aparte smaak met duidelijke noten die spreken over de regio. U zult ook merken dat het prijskaartje wat hoger ligt, omdat ze alleen per seizoen worden geproduceerd.

Aan de andere kant, worden de mengsels veel vaker geproduceerd en zijn beschikbaar het hele jaar door, hoewel het zeker betwistbaar is dat de mengsels een hoog niveau van kunstenaarschap aan hen hebben. Het kost tijd en veel smaakproeven om koffie te vinden van twee tot vier verschillende locaties die elkaar aanvullen, waardoor er complexe notities in een enkel kopje komen.

Afhankelijk van wat je zoekt of met wie je praat, zeggen sommigen dat de beste koffie op de plaats van herkomst te vinden is, anderen staan garant voor het meesterschap dat nodig is om een dynamische melange te creëren.

Mijn stem is om alle soorten koffie te proberen en uw gelukkige plaats te vinden in welk type dan ook dat uw smaakpapillen kietelt!


Brandingsdatum

Ik zal je altijd sterk aanmoedigen om een nieuwe zak met hele bonenkoffie te kopen, deze zelf te malen en een royale hoeveelheid in elke pot te doen die je zet. Ik zou u echter geen dienst bewijzen, tenzij ik u zou vertellen hoe u uw koffie het verst kunt consumeren.

Net als in de rest van de voedingsindustrie is er geen echte regeling voor hoe lang koffie duurt. De beste indicator is je reukzin en een goede oude smaaktest. Zoals bij de meeste voedingsmiddelen, zult u een zo recent mogelijk gebrande zak willen vinden. Normaal gesproken wordt alles wat binnen 3 tot 7 dagen geroosterd wordt, voor onze doeleinden, als recent beschouwd.

In een perfecte wereld zou je de achterkant binnen ongeveer twee weken na aankoop consumeren, maar in alle eerlijkheid, zolang de koffie goed wordt bewaard, kun je zelfs weken later genieten van een zeer gelijkaardige goede smaak.

U zult merken dat sommige branders zelfs een “piek versheid” aanbeveling op hen zullen zetten, met het gevoel dat wat oxidatie eigenlijk leidt tot de perfecte smaak voor die specifieke boon.

Al met al is dit eerlijk gezegd meer een gesprek voor, en ik zeg dit met de grootste vertedering, koffie snobs. De meeste drinkers zullen het verschil pas merken als de koffie echt draait wat de meesten traditioneel gezien muf zouden noemen.

Koop in principe de meest recente brandingsdatum die mogelijk is in ongeveer 8 tot 12 oz zakken en maak ze binnen de maand af. Het is super gemakkelijk om te doen als je een pot per dag zet.


Eerlijke handel koffie


Er zijn veel dingen die we vergeten als we kopen, vooral als het een product is waar we van houden. Kiezen voor Fair Trade koffie betekent dat je je koffie zonder zorgen kunt drinken, want de FTC verbiedt kinderarbeid en dwangarbeid en gedijt op transparantie, respect en duurzaamheid, zowel voor de industrie als voor het milieu.

Dat is veel belofte in drie simpele woorden, en zoals de meeste grote dingen is het veranderd en, zoals sommigen hebben bekritiseerd, verwrongen tot een manier om “het idee van ethisch consumentisme op de markt te brengen”.

In het licht hiervan zijn veel koffietelers en -distributeurs overgestapt op een Direct Trade-model, dat dezelfde principes van Fair Trade hoog in het vaandel heeft staan, maar geen kostbare certificeringen kent. De telers werken rechtstreeks samen met de distributeurs om eerlijke lonen te betalen en duurzaamheid te waarborgen.

Aan de andere kant is er geen derde partij die de directe handelsrelaties bewaakt, noch een manier om een directe handelsrelatie te hebben.

Dus… doe je best. Veel succes!Hoe kies je de beste koffiebonen?


Dit is het. Het laatste. Ik beloof het.

Het maakt wel uit hoe je de koffie koopt, in het bijzonder, of het nu voorgemalen is of hele bonen. (Oploskoffie heeft zijn eigen unieke criteria, waarover je hier kunt lezen.)

Luister: Ik ben de laatste persoon die iemand beoordeelt voor het kopen van een zak gemalen koffie. Ik heb een hele zak Dunkin’ Donuts voorgemalen koffie van Costco in mijn kast hangen, maar het is een restje van mijn voorverlichte fase.

Het kopen van een hele boon en het vermalen in kleine partijen, als dat nodig is, is een totaal verhoogde ervaring vergeleken met het voorgemalen spul.

Als je het in een hele boonvorm laat staan, behoudt het die frisheid en smaak voor een echt bevredigend kopje joe.

Als je hier niets anders van neemt, koop dan een hele boon. Koop vers. Je kunt niet fout gaan.Conclussie

“Beste” is altijd subjectief voor je eigen specifieke smaakpapillen, maar we kunnen praten over kwaliteit.

De tien hierboven genoemde, deze beste koffiebonen van , zijn kwaliteitsvolle hele bonen die (letterlijk) boven wat je in de kruidenierswinkel krijgt voorgemalen zijn. Ook zullen geen twee brouwsels ooit hetzelfde zijn.

Maar wees gewaarschuwd: als je eenmaal de kwaliteit van deze tien proeft, zul je het nooit meer kunnen afleren. Ooit. Dat kunnen we beloven, lieve diepe L-liefden.


FAQ’s

Ik bedoel, je kunt zien dat we hier zijn om al je vragen over het kopen van koffie te beantwoorden, want we zijn hier teruggekomen om bij te praten over een aantal van de meest populaire vragen die je ons hebt gesteld. (Klik op de vraag om het antwoord te bekijken.)

Wat is de beste manier om koffiebonen op te slaan?


Het opslaan van koffie is eerlijk gezegd vrij eenvoudig. Ik weet dat het er misschien leuk uitziet om ze in een heldere pot op de toonbank te zetten, maar zon, zuurstof en warmte zijn koffiemoordenaars. Je wilt je koffie in het donker bewaren, in een bij voorkeur metalen potje met een strak deksel. De kamer op een gelijkmatige temperatuur houden is ook ideaal.

Nooit, nooit, nooit, alsjeblieft, nooit uw bonen invriezen. Bonen zijn bedoeld om vettig te zijn en als ze bevroren zijn, zijn de oliën helemaal verpest.

Doe het gewoon niet.

Kijk eens naar een aantal geweldige opties voor koffiebussen en zorg voor die kwaliteitsbonen!


Hoe lang gaan koffiebonen mee?

We hebben dit al eerder aangepakt, maar het ligt echt aan je reuk- en smaakgevoel. Verse bonen worden meestal beschouwd als onlangs geroosterd in de afgelopen 3 tot 7 dagen of zo. Bonen kunnen lang meegaan, als het erop aankomt, maar omdat ze “lang meegaan” betekent dat niet dat ze goed smaken.

Gemiddeld genomen is koffie in zijn geheel het beste binnen drie weken na het branden.Inhoudsopgave