Geteste volautomatische koffiemachines met molen –Mensen die van espresso van goede kwaliteit houden, geven vaak de voorkeur aan koffiebonen. Om alle smaken te extraheren zijn volautomatische machines met molens, ook wel volautomaten of koffiezetapparaten genoemd, ideaal.

Minder vervuilend dan capsule- of podkoffiemachines, maar grotere, machines met molens zijn ook duurder. Volautomatische braadmachines, die lange tijd voorbehouden waren aan professionele braadders of aan een bepaalde elite, zijn gedemocratiseerd. Om dezelfde kwaliteit aan particulieren te kunnen bieden, willen de fabrikanten de machines gebruiksvriendelijker maken, door ze uit te rusten met touchscreens of -bediening, automatische recepten, verlichte pictogrammen die voor zichzelf spreken, of voorgeprogrammeerde functies… De machines zijn talrijk, evenals de diversiteit van de opties.

Espresso wordt verkregen door water onder druk (idealiter tussen 15 en 19 bar) door de maling te spuiten. Vers gemalen koffiebonen “on demand” bieden een onvergelijkbaar aroma en smaak. Er is een tendens naar machines die zijn uitgerust voor de bereiding van melkdranken. Voor de aankoop is de keuze moeilijk en er zijn veel meningen over de producten. Daarom is het van essentieel belang om uw behoeften en wensen te identificeren: om veel recepten te hebben, verschillende tanks om de bonen te variëren, een melkkan om melkdranken te bereiden… ?

Delonghi, Jura, Krups, Philips, Saeco… al deze merken bieden volautomatische koffiezetapparaten met molen aan met verschillende functies en prijzen. Van instapmodel tot topklasse, de prijzen variëren van gemiddeld 300 euro tot meer dan 2.000 euro. Om u te helpen uw koffiemachine te kiezen, bieden wij u deze vergelijking van vele modellen aan. U kunt ook onze gids over de beste verkrijgbare koffiemachines raadplegen.


Vergelijk volautomatische koffiemachines
Lees ook:


Koopgids


Het is een chique apparaat om in een modern huis te hebben: een automatische espressomachine. Nog niet zo lang geleden moest je naar een Italiaans restaurant of een koffiehuis gaan om van een andere koffiesoort te genieten. Tegenwoordig is een koffiezetapparaat in staat deze dranken te produceren en kan van u zijn voor slechts een paar honderd euro. Hoewel sommige van deze machines een prijs hebben van rond de 2.000 euro.

Hoe kan een dergelijk bereik worden gerechtvaardigd? Deze volautomatische koffiezetapparaten gebruiken alleen koffiebonen en heet water om koffie te zetten en toch kosten ze veel meer dan gewone koffiezetapparaten. Desondanks, of misschien juist daardoor, lijkt de kunst van het koffiezetten een wetenschap op zich te zijn.

Een scène uit de televisieserie Breaking Bad is hier een goed voorbeeld van: Walter White, de scheikundeprofessor, zit in zijn meth-lab en verbaast zich over de machine die zijn collega heeft gebouwd. Er zijn pijpen, pompen en buizen, en allerlei andere snufjes, allemaal nauwgezet aangesloten. Op de vraag waar het apparaat voor dient, antwoordt Walters collega dat hij een leeg bekertje onder het mondstuk aan het eind van een van de buizen moet zetten. Een paar seconden later, vult het kopje zich met hete koffie. Walter’s reactie: “Dit is de beste koffie die ik ooit heb gehad. De scène laat zien hoe ingewikkeld het koffiezetten eigenlijk is. Om ervoor te zorgen dat je niet twee scheikundigen hoefde aan te nemen en ze van een heel laboratorium moest voorzien, werd de espressomachine uitgevonden. Als u overweegt er een te kopen, zijn er verschillende belangrijke details waarmee u rekening moet houden. Wij hebben ze hieronder opgesomd.

De geschiedenis en de functionaliteit van een volautomatisch koffiezetapparaat


De voorganger van de koffiemachine was de zelfbedieningsmachine. Een versie ervan bestond al in het oude Griekenland, in een meer vereenvoudigde vorm. Later, vanaf de 19e eeuw, werd dit type machine vooral gebruikt voor het uitdelen van snoepgoed. De inkomens waren echter zeer laag en toen koffiemachines werden uitgevonden, wendden vele bedrijven zich tot deze lucratieve handel. Deze machines waren echter te groot en veel te omvangrijk voor particulier gebruik. Technologische vooruitgang maakte ze kleiner en betaalbaarder. Een van de grootste pioniers op dit gebied was Otto Bengtson in Berlijn. Hij vond een koffiezetapparaat uit dat zelf de koffiebonen kon malen en dat in de jaren 1970 een onmiddellijke bestseller werd. Het basisprincipe van Bengtson’s machine is nog steeds hetzelfde systeem van veel huidige machines.

Hoe automatische espresso machines werken:

Met de machine kunt u de maalgraad van de bonen vóór het zetten precies instellen, zodat u zelf kunt bepalen hoe sterk de smaak van uw koffie zal zijn. De tweede fase van het proces maakt dan het verschil, aangezien de machine in staat is een waterdruk van meerdere bar aan te brengen, wat voor een vollere koffiesmaak zorgt. Daarna stroomt de koffie in het brouwapparaat, wordt verwarmd en stroomt in het kopje.


Belangrijkste kenmerken en aankoopcriteria

Er zijn veel onderscheidende kenmerken als het gaat om volautomatische koffiezetapparaten en sommige zijn duidelijk minder belangrijk dan andere. Hier is een lijst van de kenmerken waarnaar u moet zoeken.


Karaf en melkopschuimer

Een machine met een ingebouwd melkreservoir is iets voor u, als u op zoek bent naar een romigere koffie-ervaring. De melk wordt automatisch toegevoegd en opgeschuimd. De tanks zijn gewoonlijk uitgerust met een eigen koelsysteem, zodat de melk vers kan worden gehouden. Sommige van deze reservoirs zijn echter niet gemakkelijk schoon te maken en een melkopschuimer met een mondstuk aan de zijkant van het koffiezetapparaat kan een goed alternatief zijn.


Diversiteit van verschillende koffiedranken

Terwijl de meer betaalbare koffiemachines meestal slechts een paar verschillende dranken aanbieden (hoofdzakelijk koffie of espresso), bieden de duurdere modellen een grotere verscheidenheid aan verschillende dranken: Latte macchiato, espresso, cappuccino, enz.


Gebruikersvriendelijkheid

Vooral in het hogere marktsegment bieden volautomatische koffiemachines extra functies, zoals door de gebruiker gedefinieerde programma’s. Natuurlijk moet men zich afvragen of dergelijke functies nodig zijn, aangezien zij het gebruik van de machine moeilijker en ingewikkelder kunnen maken. Het is altijd het beste om naar een winkel te gaan en de koffiemachine te bekijken, aangezien de interface van elk model anders is en soms ook verwarrend kan zijn.


Inhoud waterreservoir en bonenreservoir

Het waterreservoir is meestal even groot, ongeacht het model of merk dat u koopt, en heeft meestal een inhoud tussen 1,5 en 2,0 liter. Ter informatie: anderhalve liter is genoeg om twaalf koppen koffie te zetten. Dit is vaak genoeg, zelfs voor grote gezinnen. En hoe kleiner het reservoir, hoe vaker u het bijvult, zodat het water waarmee u koffie zet altijd vers is.

Hetzelfde principe geldt voor de bonen. Zelfs de kleinste bonen zijn meestal groot genoeg om minstens twintig kopjes koffie te zetten.


In hoogte verstelbare uitloop

Een in hoogte verstelbare tuit is belangrijk als u uw koffie graag uit een bijzonder grote kop drinkt. Zet de tuit gewoon hoger en uw grotere beker glijdt eronder.


Instellingen: Maalfijnheid, koffiesterkte en watertoevoer

De mate waarin uw koffiezetapparaat werkt, kan meestal persoonlijk worden ingesteld. Bijna alle modellen van alle merken hebben een dergelijke functie en bieden u de mogelijkheid te kiezen uit het hele gamma van koffiesterkte tot aroma’s, variërend tussen de uitersten van zoete tot bijna bittere koffie. “Hoe fijner de maling, hoe intenser het aroma” wordt als algemene regel beschouwd. De sterkte van uw koffie wordt echter ook bepaald door de maalgraad van uw machine. Hoe lager het tarief, hoe sterker de koffie. Als u de machine niet telkens opnieuw wilt programmeren, kunt u ook kiezen uit de reeds geprogrammeerde instellingen van de machine.


Afneembare zeteenheid

Sommige modellen hebben een afneembare zetgroep, wat het schoonmaken vergemakkelijkt. Dit betekent dat u bij uw volautomatische machine geen speciale reinigingstabs hoeft te gebruiken.


Een goede molen

Slijpmachines zijn gemaakt van keramiek en staal. Deskundigen wijzen ze af omdat ze smaakverlies veroorzaken. Ze produceren te veel warmte vóór het brouwen en nemen daardoor een deel van het aroma weg. Maar de stalen slijpmachine is natuurlijk het goedkoopst en daarom een haalbaar alternatief.


Druk

Een hogere waterdruk zorgt voor een sterker kopje koffie. Bij de meeste modellen is het mogelijk de waterdruk handmatig in te stellen.


Onderdelen

Nog niet zo lang geleden was het slechts een complottheorie, maar tegenwoordig is het een algemeen aanvaard feit: de meeste fabrikanten verkopen producten met een geschatte levensduur van ongeveer twee jaar. Gelukkig is dit bij koffiemachines niet het geval (bij duurdere producten is dit meestal niet het geval, omdat dit echt slecht voor de zaken zou zijn). Maar als uw koffieautomaat na enige tijd een onderdeel nodig heeft, kunt u er zeker van zijn dat deze onderdelen verkrijgbaar zijn; en ook nog tegen een redelijke prijs.


Geluid

Het geluid van een volautomatische koffiemachine is vergelijkbaar met dat van een boomtak die in een grasmaaier terechtkomt. De meeste mensen geven echter niet echt om het volume, aangezien de smaak die door deze lawaaierige machine wordt gegeven veel belangrijker is. Er zijn echter machines met een bijzonder stille mulcher, dus let daarop als u thuis het geluidsniveau laag wilt houden.


Automatische reiniging

Vooral de duurdere modellen hebben een automatische reinigingsfunctie. Hoewel deze functie het handmatig reinigen niet volledig overbodig maakt, wordt de vorming van kalkaanslag wel voorkomen.


Kopjeswarmer

Een kopjeswarmer is in wezen een gadget voor mensen die hun koffie langzaam drinken. Plaats het kopje in het daarvoor bestemde gedeelte van de machine en het verwarmingselement voorkomt dat uw koffie koud wordt door het kopje voorzichtig op te warmen.


Verlichte uitloop

Zoals de naam al doet vermoeden, verlicht een verlichte tuit uw drankje terwijl u de beker vult. Het is leuk om naar te kijken, maar het is zeker niet belangrijk. Als u uw koffie graag in een nieuw licht ziet, houd dan deze functie in de gaten.


Bedienbaar via smartphone of tablet

Bij sommige koffieautomaten kunt u ze via bepaalde apps bedienen, dit is niet zomaar een gimmick. Vooral als u de neiging hebt om de machine voor elk kopje koffie handmatig te programmeren en geen gebruik maakt van de reeds geïnstalleerde programma’s van uw koffiemachine, dan is dit een heel handige functie. U kunt uw favoriete instellingen opslaan op uw smartphone en tablet en ze snel oproepen.


Gebruik van gemalen koffie

Sommige koffiemachines werken ook met gemalen koffiepoeder in plaats van bonen, zelfs met een ingebouwde molen. De verpakking en de gebruiksaanwijzing geven meestal aan of dit het geval is.


3. De belangrijkste fabrikanten

Jura

Het bedrijf werd in 1931 opgericht door mecanicien Leo Henzirohs-Studer. Het merk werd oorspronkelijk op de markt gebracht als een verscheidenheid van elektrische en huishoudelijke apparaten, maar vandaag is het gespecialiseerd in volautomatische koffiemachines. Er wordt veel belang gehecht aan hoge kwaliteitsnormen, daarom zijn er geen goedkope Jura koffiezetapparaten. Het design van de koffiezetapparaten van Jura is bijzonder opvallend. De naam Jura gaat terug op de locatie van de eerste fabriek van de onderneming aan de voet van het Juragebergte. Het bedrijf zelf produceert nu echter alleen nog buitenplanten en heeft geen productie-eenheid meer. Wereldwijd werken ongeveer 700 medewerkers voor Jura en zij genereren een omzet van ongeveer CHF 360 miljoen.


De’Longhi

De’Longhi is een reeds lang gevestigd Italiaans bedrijf. Het hoofdkantoor, dat in 1902 is opgericht, bevindt zich in Treviso. Het bedrijf begon als een kleine fabrikant en maakte al snel naam als leverancier van onderdelen voor huishoudelijke apparaten. Naast espressomachines produceert De’Lhongi volautomatische koffiemachines voor verschillende prijsklassen.

Met ongeveer 7.300 werknemers en een omzet van ongeveer 1,3 miljard euro is het bedrijf veel meer gevestigd dan Jura, met 220.000 verkochte eenheden, en is het de grootste fabrikant van koffiezetapparaten.


Saeco

Saeco is een ander Italiaans merk en werd in 1981 opgericht door Arthur Schmed en Sergio Zappella. De merknaam zelf is een combinatie van de eerste letters in de namen Sergio, Arthur en company. Vanaf het begin was Arthur Schmed de creatieve voorloper van de onderneming, die verschillende koffiezetapparaten en zelfs een speciaal soort koffiezetapparaat heeft uitgevonden. Koffiezetapparaten zijn de kernactiviteit van Saeco, maar het bedrijf produceert ook andere huishoudelijke apparaten. Met 1.400 werknemers genereert het bedrijf een omzet van ongeveer 318 miljoen euro.


Siemens

Siemens is een zeer bekend en gevestigd bedrijf in Duitsland. Bijna iedere Duitser kent de naam van het bedrijf en er is bijna geen huis waar geen Siemens-toestel staat. Siemens is wereldwijd een van de belangrijkste leveranciers van een breed assortiment elektrische en huishoudelijke producten en heeft ongeveer 350.000 mensen in dienst.

In het segment koffiemachines kan het merk bogen op een breed gamma: er zijn betaalbare en zeer dure machines. Maar ondanks zijn omvang staat Siemens “slechts” vijfde op de lijst van best verkopende fabrikanten.


Krups

Krups werd in 1846 in Solingen opgericht door Robert Krups als een kleine smederij. Oorspronkelijk was het bedrijf een fabrikant van weegschalen, maar in 1956 werden elektronische koffiemolens aan hun productie toegevoegd. Krups steeg snel op de markt en haalde in 1990 een omzet van meer dan een half miljoen DM.

Alleen al op basis van de verkoopcijfers heeft Krups zijn plaats in de top zes van fabrikanten van koffiemachines nog niet verdiend. Hun machines zijn echter zeer populair en goed ingeburgerd op de markt, en een steeds groeiend klantenbestand belooft een mooie toekomst.


Bosch

Naast Siemens is ook Bosch een belangrijke speler op de Europese markt. De onderneming werd in 1886 opgericht door Robert Bosch en levert haar producten nog steeds aan de automobielsector en de huishoudelijke sector met allerhande toestellen.

Gevestigde bedrijven hebben het vaak moeilijk om de laatste trends en technologische ontwikkelingen bij te houden. Nieuwe concurrenten gebruiken dit vaak in hun voordeel en proberen hen te overtroeven. Om dit te voorkomen, blijft Bosch investeren en ontwikkelen, wat duidelijk te zien is in zijn productassortimenten, die altijd voorzien zijn van de nieuwste technologie.

De koffiezetapparaten van Bosch zijn erg populair en bezorgen het bedrijf een stevige zesde plaats in deze rangschikking.


Melitta

Melitta werd opgericht in 1908 en produceert sindsdien huishoudelijke en gastronomische toestellen. De naam van het bedrijf is ontleend aan Melitta Bentz, een echte familienaam in sommige koffiekringen. Zij vond de koffiefilter uit, terwijl haar man het bedrijf oprichtte om haar uitvinding te distribueren. Sindsdien is het bedrijf gegroeid en uitgebreid, tot het punt waarop de besluitvormers moesten ingrijpen toen Melitta probeerde te fuseren met het Belgische bedrijf Airflo, uit vrees voor een te sterk monopolie.

In deze lijst van fabrikanten van volautomatische koffiemachines staat Melitta op de vierde plaats.


Voor- en nadelen van een volautomatisch koffiezetapparaat

Dit is ongetwijfeld de machine die op de eerste plaats staat als het gaat om de meest populaire methoden om tegenwoordig koffie te zetten en te proeven. Maar waar er voordelen zijn, zijn er ook altijd nadelen te vinden. Hier is een vergelijkende lijst.

Voordelen

  • Ruime keuze uit verschillende soorten koffie
  • Vol en goed ontwikkeld aroma
  • Schuimende melk
  • Vers gemalen bonen
  • De prijs per kopje is lager dan de prijs van een enkele container koffie.
  • Er zijn veel handmatig in te stellen opties voor het zetten van uw koffie

Nadelen

  • Nogal duur.
  • Schoonmaken en onderhoud kan ingewikkeld zijn
  • Automatische espressomachines maken veel lawaai
  • Er kunnen maximaal twee kopjes tegelijk worden gevuld


Reiniging en onderhoud

Het klinkt misschien bekend in de oren als u aan uw waterkoker denkt: na een tijdje begint zich kalk op te hopen, het is smerig en het is ook een doorn in het oog. Meestal is dit geen groot probleem, want uw elektrische waterkoker is vrij gemakkelijk schoon te maken. De binnenkant van de machine is echter veel moeilijker te bereiken. Sommige machines zijn echter in staat zichzelf te ontkalken. De chemicaliën die hier worden gebruikt, moeten van tijd tot tijd handmatig worden bijgevuld. In de meeste gevallen werkt dit proces heel goed en houdt u een schoon koffiezetapparaat over. Als uw water bijzonder hard is, zult u uw koffiezetapparaat van tijd tot tijd handmatig moeten reinigen.


Ontkalking zonder een automatisch reinigingsprogramma:

Ook zonder een automatisch reinigingsprogramma kan uw koffiezetapparaat gemakkelijk worden ontkalkt. Er zijn speciale tabletten die oplossen in water en dan hun reinigingsmiddel in de machine verspreiden. Een pictogram op de interface van het koffiezetapparaat geeft meestal aan wanneer het tijd is voor een schoonmaakbeurt.

Een ander probleem dat zich bij volautomatische espressomachines kan voordoen, is dat van bacteriën, zoals fecale streptokokken of E. coli pathogenen, die zich na langdurig gebruik in het koffiezetapparaat kunnen ophopen. Sommige schimmelsoorten kunnen zelfs de binnenmuren koloniseren en als voedingsbodem gebruiken. Dit kan gevaarlijk zijn, vooral voor kinderen en ouderen. Dit is minder een probleem bij zelfreinigende machines of machines die zoveel mogelijk kunnen worden gedemonteerd. Bacteriën hopen zich hoofdzakelijk op in de brouwinstallatie, in het water of in de melktank. Zolang deze onderdelen verwijderbaar zijn, kunt u ze in uw vaatwasmachine stoppen om problemen te voorkomen.

Wanneer u een machine koopt, kunt u er dus het beste een zoeken die u kunt demonteren. Dit zorgt zowel voor minder bacteriën als voor een langere levensduur van uw machine.


Verschillende soorten koffiebonen


Afgezien van al deze technologie is het de boon zelf die het belangrijkst is voor de smaak van uw koffie. Er zijn veel verschillende soorten koffiebonen en ook veel verschillende leveranciers.

De meest elementaire splitsing is het onderscheid tussen koffie- en espressobonen. Deze laatste worden ongeveer twintig minuten langer geroosterd, wat resulteert in een donkerdere kleur en een vollere smaak. Een neveneffect van dit proces is het verlies van zuur in de boon zelf, waardoor deze beter verteerbaar wordt. Als u van koffie houdt maar uw maag niet, kunt u misschien beter overschakelen op espresso.

De bonen zelf komen echter van dezelfde plant; het is de verwerking die het verschil maakt.

Ook zijn niet alle koffiebonen geschikt voor gebruik in een koffiezetapparaat. Kijk goed op de verpakking, gedetailleerde informatie hierover is meestal te vinden. Naast het brandproces is ook de koffie zelf een doorslaggevende factor voor de smaak. De belangrijkste en meest voorkomende koffieplanten zijn


Arabica

Arabica-koffie is afkomstig uit Ethiopië en heeft een lange geschiedenis. Volgens de legende ontdekte een herder de opwekkende werking toen hij een geit ervan zag eten. De geit begon nerveus te springen en kon enkele dagen niet slapen. Na het incident verspreidde het verhaal zich en begonnen monniken in het dorp de plant te kweken, in de hoop dat het hen zou helpen om lang wakker te blijven en zo hun gebeden te versterken.

Arabica is nu een zeer populaire koffiesoort en wordt vaak geserveerd in de meest voorname etablissementen. Slechts vijf procent van de totale oogst haalt echter de hoge standaard en de uitzonderlijke kwaliteit die nodig zijn om het keurmerk voor Arabica te verdienen. In cijfers, de sterkte van deze koffie komt met 12 mg cafeïne per gram koffie.


Robusta

Robusta-koffie is de op één na beste arabica-koffie en is eveneens afkomstig uit Afrika. De plant kan tot acht meter hoog worden en is goed voor ongeveer 30% van de wereldwijde vraag naar koffie. Robusta is zo populair vanwege zijn goede smaak, maar de plant is ook zeer gemakkelijk te telen, omdat hij tamelijk taai en veerkrachtig is.

Vanwege de bijna houtachtige en bittere smaak worden de bonen vooral gebruikt voor espresso’s. Het effect is zeer stimulerend en de bonen bevatten tweemaal zoveel cafeïne als Arabica-bonen.


Liberica

Liberica wordt zowel in West-Afrika als in delen van Azië geteeld. De bonen bevatten meer cafeïne en minder suiker dan Arabica of Robusta, waardoor ze vaak als van slechte kwaliteit worden beschouwd. De planten zijn niet erg rendabel, want het duurt lang voordat ze klaar zijn voor de oogst. De planten zijn echter zeer winterhard en produceren veel graan.

De smaak van Liberica is intens en bitter. Velen hebben het sinds het begin afgewezen, maar Liberica koffie heeft zijn eigen kleine handvol toegewijde fans die het waarderen om zijn originaliteit.


Maragogype

Deze variëteit is een hybride van Liberica en Arabica. Kenmerkend voor deze koffie zijn de bijzonder grote bonen, die een vrij milde koffie opleveren met een zeer geringe zuurgraad en een licht chocoladeachtige smaak. Hij wordt vooral geteeld in Nicaragua en Mexico, waarbij de beste Maragogype uit de Mexicaanse deelstaat Chiapas komt.


Een grote verscheidenheid aan koffiedranken

Koffie is niet zomaar koffie, zoveel is tegenwoordig wel duidelijk. Als je naar Starbucks of de koffieshop op de hoek kijkt, kan een gewone, traditionele koffie moeilijk te vinden zijn. Hier is een lijst van de populairste koffiedranken.


Cappuccino

Meestal geserveerd in cappuccino kopjes. Volgens het originele recept bestaat hij uit gelijke delen espresso, melk en melkschuim.


Latte Macchiato

In tegenstelling tot de cappuccino wordt de melk opgeschuimd tot hij niet meer vloeibaar is. Eerst giet je de melk in het glas, dan voeg je het schuim toe. Omdat het opgeschuimd is, mengen ze niet.

Daarna voeg je de espresso toe, die zich niet mengt met de andere twee lagen, waardoor je een latte met drie lagen krijgt.


Espresso

Bij espresso wordt water onder hoge druk door de bonen geperst. Het resultaat is een geconcentreerde aromatische koffie met een donkere kleur en een bittere smaak. Het wordt gewoonlijk onmiddellijk na de maaltijd gedronken in kleine, dikwandige bekertjes van 40 ml.


Café Crème

Café Crème is een Zwitserse uitvinding. Het wordt ook wel “ontbijtkoffie” genoemd en wordt bereid zoals espresso, met als enig verschil dat espresso wordt verdund met 120 ml water en daardoor lichter van kleur is.


Gezondheidseffecten van koffie

Halve waarheden leven langer. Zoals deze: Koffie is niet gezond. Op een bepaalde manier, beschadigt het de zenuwen. Of het verhongert het lichaam van water. Het laat je handen trillen. Maar hoewel niet al deze beweringen helemaal onwaar zijn, zijn ze wel een beetje vergezocht. Koffie is veel gezonder dan het slechte imago doet vermoeden. Vooral als je een paar tips in acht neemt.


Wat doet koffie?

Koffie bevat veel ingrediënten die verschillende effecten hebben. Het belangrijkste en bekendste ingrediënt is cafeïne. Gebruikt als gif door de koffieplant om zich te beschermen tegen insecten, beïnvloedt het mensen op een verkwikkende manier. Het centrale zenuwstelsel wordt gestimuleerd en uw lichaamsfuncties beginnen sneller te werken. Vermoeidheid verdwijnt, concentratie en algemeen welzijn nemen toe.

Dat koffie ook de spijsvertering stimuleert, komt niet alleen door de cafeïne. Andere ingrediënten, zoals chlorogeenzuur, stimuleren de productie van maagzuur. Daarom is een klein kopje koffie na een zware maaltijd veel nuttiger dan alcohol.


Wat is er niet gezond aan koffie?

In grotere hoeveelheden, te beginnen met meer dan vier kopjes per dag, kan koffie ook een negatieve invloed hebben. Cafeïne, bijvoorbeeld, kan aanzienlijke negatieve effecten hebben als het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd. Maar het zal je nauwelijks vergiftigen – daarvoor moet je meer dan honderd kopjes of meer drinken, afhankelijk van het soort en type koffie. Maar zelfs in kleine doses kan cafeïne ons overprikkeld en onberekenbaar maken, wat leidt tot een hectische hartslag en zweten. Als u deze effecten begint te merken, moet u onmiddellijk uw koffie-inname verminderen.

De maag van sommige mensen kan gemakkelijk van streek raken door koffie. Dit kan echter vaak worden vermeden. Niet alleen cafeïne, maar ook andere ingrediënten irriteren het maagslijmvlies. Dit gebeurt in verschillende mate bij verschillende soorten koffie. Zeer milde en lang gebrande koffie is veel lichter verteerbaar. Espresso, bijvoorbeeld, is een vrij lang gebrande koffiesoort. En als u op zoek bent naar een licht gebrande koffie, moet u niet de goedkoopste in uw supermarkt kopen, maar naar een gespecialiseerde handelaar gaan.

Eén echt triviaal probleem wordt echter vaak over het hoofd gezien als het over koffie gaat: drinken met veel melk en suiker betekent ook dat je tegelijkertijd veel calorieën binnenkrijgt. Een hoge koffieconsumptie is dus voelbaar op de heupen.


Kan koffie je ziek maken?

Er bestaan nog steeds stadslegendes over de schadelijke effecten van koffie. Sommige zijn oud, andere verschijnen als slecht gedocumenteerde roddelbladen. Recente studies hebben aangetoond dat koffie geen hartziekten veroorzaakt of bevordert. Het hart wordt zeker gestimuleerd, maar normale, regelmatige koffieconsumptie heeft geen langdurige of blijvende bijwerkingen.

Het wetenschappelijke debat over de vraag of koffie al dan niet verslavend is, is ook zeer hardnekkig. Vandaag weten we dat verslaving echt psychologisch is. Het ontwikkelen van een lichamelijke afhankelijkheid is iets waar niemand zich zorgen over moet maken. Het botverslappende effect van koffie is een andere mythe die niet op wetenschappelijke waarheid berust. En uitdroging is een ander effect dat koffie zeker niet heeft. Hoewel de drang om te plassen wordt versterkt, telt koffie nog steeds als een dagelijkse vloeistof in uw hydratatiecyclus. Recente studies hebben aangetoond dat zelfs zwangere vrouwen koffie mogen drinken – hoewel zij hun consumptie moeten beperken en aandacht moeten besteden aan de signalen die hun lichaam afgeeft.


Waarom is koffie gezond?

Koffie helpt bij het denken: Koffie verhoogt niet alleen snel uw concentratievermogen, maar kan volgens recente bevindingen ook de ziekte van Alzheimer bij ouderen helpen voorkomen. Bovendien daalt het risico op diabetes in groepen frequente koffiedrinkers, zoals studies hebben gesuggereerd.

Studies over de wonderbaarlijke werking van koffie (bij kanker) moeten echter niet al te serieus worden genomen. Als ze al in de kranten worden vermeld, dan meestal in een vervormde en vaak afgekorte vorm. Koffie is niet een of ander toverdrankje dat je gezond maakt. Zoiets bestaat niet. Maar koffie kan gemakkelijk deel uitmaken van een gezonde, verstandige en evenwichtige voeding. Niemand hoeft zijn koffie met een slecht geweten te drinken.


9. Vaak gestelde vragen (FAQ)

Kan ik espressobonen gebruiken om gewone koffie te zetten?

De lichter gekleurde bonen zijn geschikt, de donkerder espressobonen zijn niet echt geschikt.

Is een verlengde garantie voor mijn espressomachine de moeite waard?

Dat hangt van veel voorwaarden af. Garantie is meestal alleen van toepassing bij beschadiging van onderdelen door een externe kracht en geldt niet voor versleten onderdelen. Koffiezetapparaten zijn echter delicate apparaten en hun mechanische onderdelen raken na verloop van tijd defect. Als de garantie verlopen is, kunnen reparaties relatief duur zijn, dus een verlengde garantie kan een goed idee zijn voor high-end machines.

Hoeveel onderhoud en reiniging is vereist?

Als het koffiezetapparaat meerdere malen per dag wordt gebruikt, moet het elke dag worden schoongemaakt. Over het algemeen moet een volautomatisch koffiezetapparaat vaker worden schoongemaakt dan een gewoon koffiezetapparaat.

Hoeveel kopjes koffie krijg ik uit 1 kg koffiebonen?

In het algemeen wordt ongeveer tien gram per kopje gebruikt, wat neerkomt op 100 kopjes voor 1 kg.

Hoe vaak moet een volautomatische machine worden ontkalkt?

Ongeveer eenmaal per maand, afhankelijk van de kwaliteit van het water en het model van de machine. De meeste modellen herinneren de gebruiker eraan ze schoon te maken.

Waarom zijn espressomachines zo duur?

Geavanceerde technologie is niet goedkoop. In ruil daarvoor krijgt u een superieure kwaliteit koffie.

Is koffie niet gezond?

Van koffie wordt gezegd dat het de bloeddruk verhoogt. Anderzijds zou het ook doeltreffend zijn tegen diabetes. De algemene regel is: matig verbruik is altijd beter.

Wat is de duurste koffiesoort ter wereld?

Het is de Kopi Luwak. De vrucht is gemaakt van de Aziatische palm civet. De kat verteert ze en scheidt ze uit. 200 gram kost ongeveer 50 euro.
Laat onze experts u begeleiden


Wat is de ideale druk voor een espresso?

Om een goede espresso te maken, moet het koffiezetapparaat een druk van ten minste 15 bar hebben. Sommige modellen gaan tot 19 bar.

Stalen of keramische bonenmaler, welke te kiezen?

De meeste van de volautomatische koffiezetapparaten in onze vergelijking hebben stalen molens. Stalen koffiemolens hebben de reputatie sterker te zijn, maar staal kan de neiging hebben de koffiemolens te oververhitten en zelfs te verbranden, wat de smaak van de koffie kan beïnvloeden. De keramische molen is weliswaar kwetsbaarder, maar loopt geen risico op dit verschijnsel. Het is ook minder lawaaierig. In feite is het te vinden op koffiezetapparaten van hoge kwaliteit.

Hoe onderhoud je een volautomatisch koffiezetapparaat?

Er zijn verschillende stappen om uw koffiezetapparaat schoon te maken. Om te beginnen is het belangrijk ervoor te zorgen dat het model de sproeiers voor en na de extractie spoelt. De afvalbak moet regelmatig worden geleegd en schoongemaakt, anders kan er schimmel in de bak komen. De toegang tot de afzuigkamer is een cruciaal punt bij dit type toestel, aangezien het sterk wordt aanbevolen de afzuigkap vrij regelmatig te verwijderen voor een grondige reiniging. Jura koffiemachines bieden geen toegang tot de extractiekamer, wat nadelig kan zijn. Tenslotte hebben de meeste van deze koffiezetapparaten een automatische ontkalking; zij waarschuwen de gebruiker wanneer ontkalken noodzakelijk is en helpen hem of haar daarbij. Onderhoud van een volautomatische koffiemachine is van essentieel belang om de levensduur ervan te garanderen.

Wat is het doel van het stoompijpje op een volautomatische koffiemachine?

De meeste koffiemachines hebben een stoompijpje dat vooral wordt gebruikt om een mooi melkschuim te produceren bij het maken van een melkdrankje. Wanneer het mondstuk in gebruik is, geeft het veel stoom af en moet er voorzichtig mee worden omgegaan. Voor dagelijks onderhoud wordt een snelle schoonmaakbeurt met een schone doek rond het mondstuk aanbevolen.

Melkkaraf of melkpijp, welk apparaat moet u kiezen?

De meest gesofisticeerde (en dus duurste) koffiemachines zijn uitgerust met een melkkaraf (vaak isotherm) die in de machine wordt geplaatst. De voordelen van de karaf liggen vooral in de praktische bruikbaarheid en het onderhoud. Andere machines geven de voorkeur aan een melkslang die is ondergedompeld in een melkkan en die, in het algemeen, is aangesloten op de stoompijpjes. Het nadeel van de slang is dat hij minder gemakkelijk schoon te maken is en gemakkelijker verloren gaat in de keuken. Het is echter een goedkoper alternatief voor de melkkan.

Wat is de juiste temperatuur om espresso te drinken?

De ideale temperatuur voor de extractie van een espresso ligt tussen 90 en 95°C.

Wat is het doel van de maalinstelling?

Met deze functie kunt u de dikte van de maling aanpassen, wat een invloed heeft op de extractie. Hoe fijner de boon is gemalen, hoe langer het duurt voor het water erdoor komt. Ook de smaak van de koffie wordt beïnvloed: hoe fijner de maling, hoe sterker de smaak. Omgekeerd geldt: hoe dikker de maling, hoe minder intens de koffie.

Wat is het doel van connectiviteit op volautomatische machines?

Met deze functie kunt u uw koffie op afstand starten, of de voortgang van uw bereiding volgen, allemaal vanaf uw smartphone. Soms vindt u een geschiedenis van de bereiding, per type, met een geschatte voedingswaarde van het verbruik, zoals op de Delonghi Maestosa EPAM960.75.GLM. Met sommige toepassingen kunt u ook een drankje maken op basis van een bestaand recept. U kunt de sterkte van de koffie of de hoeveelheid melk die nodig is voor de bereiding, toevoegen. Het moet gezegd worden dat een aansluiting op volautomatische koffiemachines niet echt noodzakelijk is.

Hoe luid is een volautomatische koffiemachine?

Een volautomatische koffiemachine is noodzakelijkerwijs een lawaaierig apparaat, vooral wanneer het de bonen maalt. Gemiddeld bereikt het geluidsniveau tijdens deze oefening 65 dB(A), maar sommige producten kunnen dit resultaat overtreffen, zoals de Melitta Caffeo Varianza, waarvan het geluidsniveau 74 dB(A) bereikt. Tijdens de extractie daalt het geluidsniveau tot ongeveer 50 dB(A). Het stilste model in onze vergelijking is de Jura ENA 8 met een geluidsniveau van 47 dB(A).

Kunnen alle cupmaten gebruikt worden?

In de overgrote meerderheid van de volautomatische machines is het kleine espressokopje altijd welkom. Anderzijds zijn reisbekers niet welkom omdat er vaak niet genoeg ruimte is tussen de bekerhouder en de afzuigmond om ze goed te kunnen plaatsen.

Hoe lang duurt de extractie?

De extractietijd wordt bepaald door de fijnheid van de maling. Hoe fijner de maling, hoe langer de extractietijd (omdat het water moeite heeft zijn weg te vinden). Gemiddeld duurt het tussen 45 seconden en 1 minuut om ‘s morgens de eerste koffie te zetten (deze tijd omvat het inschakelen, het voorverwarmen, het spoelen van de spuitmonden en het zetten van de koffie).

Is de watertank hetzelfde op alle machines?

Afhankelijk van de grootte van de machine kan de inhoud van het waterreservoir variëren van 1,1 liter tot 2,5 liter. Hoe groter de capaciteit, hoe minder water de gebruiker nodig zal hebben om de tank bij te vullen. In elk geval is het belangrijk eraan te denken de tank te legen als u langere tijd afwezig zult zijn, om te voorkomen dat het water stilstaat en vol ziektekiemen zit.

Aanraakscherm of fysieke toetsen?

In vergelijking met fysieke knoppen geeft een touchscreen op een volautomatische machine vaak duidelijke informatie, zoals op de Delonghi Maestosa EPAM960.75.GLM. Met een dergelijk systeem is de gebruiker minder verloren tussen alle functies die worden aangeboden om koffie te zetten. U moet echter wel rekening houden met de vingerafdrukken die op het scherm te zien zijn zodra het koffiezetapparaat is uitgeschakeld.

Wat te doen met de koffiebonen nadat ze gemalen en gebruikt zijn?

Koffiedik bevat veel kalium en kan worden gebruikt als meststof voor planten – vooral rozen. Zodra de grond koud is, meng je het met aarde en klaar is Kees.TestresultatenJaarlijks testen wij diverse typen koffiezetapparaten. Bekijk hieronder de verschillende beste uit :Inhoudsopgave