Arabica koffiebonen kopen, review en aanbiedingen

Facebook
Twitter
LinkedIn
arabica-aroma-aromati

De Arabica koffieplant is een tere plant die lastig te verbouwen is. Deze soort koffie wordt het meest gedronken omdat deze een verfijnde smaak heeft. Ongeveer 70 % van alle koffie die op de wereld gedronken wordt is afkomstig van deze soort koffieplanten.

Arabica koffieplanten groeien op grote hoogtes van soms wel 800 meter. Hier kunnen geen plukmachines komen en daarom worden deze koffiebonen met de hand geplukt. Dit is de reden waarom dit een net iets duurder koffiesoort is.

Arabica koffiebonen worden in verschillende landen verbouwd en dat maakt dat ze veel verschil in smaak hebben. Ze worden geïmporteerd uit Midden- en Zuid-Amerika, Ethiopië, Azië, Oost-Afrika en het grootste deel komt uit Colombia. Hierom zijn dus alle bonen verschillend van smaak.

arabica aroma aromati

Beste Arabica bonen kopen overzicht

Omdat Arabica koffiebonen het meest gebruikt worden, is er een selectie gemaakt van de beste soorten en smaken. Of jij je daar helemaal in kan vinden is de grote vraag, want zoveel soorten koffie zoveel smaken. Wat de een lekker vindt is dat voor de ander juist helemaal niet! Daarom een vergelijking van de verschillende soorten en smaken bonen na branding.

Gerelateerd: Beste en lekkerste soorten koffiebonen kopen

Illy Classico

Illy Classico

Bekijk de dagprijs

Deze koffiebonen zijn populair over de hele wereld en dat is niet voor niets. Het is niet alleen vanwege hun geweldige smaak, maar het komt ook door de speciale verpakking. De bonen worden namelijk na het branden verpakt in een zilverkleurig blik. Dit ziet er niet alleen opvallend en aantrekkelijk uit, het zorgt er ook nog eens voor dat de koffiebonen veel langer vers blijven.

De smaak van deze koffiebonen is lekker zoet en heeft noten van chocolade en karamel. Heel geschikt dus voor mensen die van een zachte smaak koffie houden. Als je een volautomatische espressomachine hebt kan je deze bonen prima gebruiken.

Douwe Egberts Aroma Excellent

Douwe Egberts Aroma Excellent

Bekijk de dagprijs

Het is niet zo gek dat de bonen van dit wereldberoemde Nederlandse koffiemerk ontzettend populair zijn. Ook deze koffie heeft een heerlijke zoete smaak met groene accenten. Krijg je na het drinken van deze koffie zin in meer van dit merk? Er is ook nog een Mokka variant te koop die zeker net zo lekker is.

Illy Intenso

Illy Intenso

Bekijk de dagprijs

Ook deze donkere bonen van dit merk zijn ontzettend geliefd bij veel mensen. Ook bij deze versie is weer gekozen voor het handige blik wat de bonen lang goed houdt. Als je houdt van een pittig kopje koffie met een vleugje karamelsmaak is deze koffie geschikt voor jou. Hij is te gebruiken in volautomatische espressomachines.

Douwe Egberts Aroma Rood

Douwe Egberts Aroma Rood

Bekijk de dagprijs

Deze speciale mix bestaat niet alleen uit Arabica bonen maar ook uit een deel Robusta bonen. Hierdoor is deze koffie lekker pittig van smaak en je bereidt hem eenvoudig in je eigen espressomachine. Al vallen deze bonen in principe niet onder een donkere branding, qua smaak zijn ze dat dan weer wel. Het is zeker de moeite voor espressoliefhebbers om deze bonen eens uit te proberen.

Lavazza Tierra

Lavazza Tierra

Bekijk de dagprijs

Dit bekende Italiaanse merk vindt het belangrijk om boeren in armere landen toch een goed bestaan te geven. Echter dienen deze bonen wel verbouwd te worden met respect voor de natuur. Deze heerlijke koffiebonen hebben een lichtfruitige smaak en heeft deze naast heerlijke aroma’s een tamelijk zoete afdronk.

Melitta Bella Crema

Melitta Bella Crema

Bekijk de dagprijs

Deze koffiebonen zijn 100 % Arabica bonen en daarom heeft deze koffie een heerlijke zachte smaak. De cremalaag maakt een kopje koffie met deze variant heel speciaal. Omdat deze koffie een hele lage zuurgraad heeft kan je hem prima gebruiken om koffiespecialiteiten te maken.

Kenmerken van Arabica koffiebonen

Arabica koffiebonen staan bekend om hun heerlijke zachte smaak. Hun geur is zoet met een tikje bitterheid. Ze zijn licht van kleur, een beetje als een hazelnoot. Omdat de koffie een zachtzure smaak heeft kan je deze prima combineren met melk en zo de lekkerste koffiespecialiteiten maken. Je kan er echt alle kanten mee op.

Verschillende soorten

Er was al bekend dat er diverse soorten koffiebonen zijn die allemaal onder de noemer Arabica bonen vallen. Toch hebben die soorten bonen ook weer hun eigen namen en kenmerken.

Arabica-koffiebonen

Criollo

Deze koffievariant, ook wel de Typica genoemd, komt voornamelijk uit Mexico. Je zou dit een van de beste soorten kunnen noemen. Deze plant groeit hoog en de bonen hebben een heerlijke smaak. Een voordeel van deze planten is dat ze goed tegen wind kunnen, maar ze worden wel in de schaduw geplant. Hierdoor hebben ze een iets lagere productiviteit.

Bourbon

Deze soort koffiebonen komt oorspronkelijk van het eiland La Reunion, ook wel bekend als Bourbon eiland. Deze soort kan zich makkelijk aanpassen aan sterkte hoogtes en kan ook een storm verdragen. Deze planten geven een hoge opbrengst en komen voornamelijk uit Mexico.

Caturral

Dit is een compacte plant die voornamelijk in Brazilië groeit. Door deze te kruisen met de Bourbon verdient deze minder zorg en levert toch genoeg vruchten. De smaak is goed maar net iets minder dan die van de Criollo.

Verder zijn er nog een aantal andere soorten, die over het algemeen van deze 3 afgeleid zijn. Omdat er zoveel varianten zijn in Arabica bonen is er ook een grote verscheidenheid in smaak.

Cafeïne

Omdat Arabica bonen op hele hoge plaatsen groeien, hebben ze daar weinig last van ziektes en dieren die ze op willen eten. Daarom is het voor deze bonen niet nodig om zichzelf te beschermen met cafeïne. Dit zorgt niet alleen voor een veel zachtere smaak, maar ze zijn ook makkelijker cafeïne vrij te maken.

Branding

De smaak van de koffiebonen ontstaat eigenlijk pas bij de branding, Hier zijn verschillende methodes voor en ook de duur van de branding heeft invloed op de smaak van de koffiebonen. Meteen na het plukken zijn koffiebonen namelijk groen, grijs of blauw van kleur. Door het brandingsproces veranderen ze van kleur.

Hoe langer de branding is, des te donkerder zal de kleur van de koffiebonen worden. Ook de smaak verschilt hierdoor. Bij een lange branding zal de smaak dan ook veel sterker zijn dan in het geval de bonen licht gebrand worden.

Lichte branding

Door koffiebonen maar heel licht te branden is deze variant geschikt voor mensen die graag zwarte koffiedrinken met een subtiele smaak. Door te kiezen voor een lichte branding behouden de koffiebonen de meeste cafeïne dus je koffie wordt er behoorlijk sterk door.

Medium branding

Bij deze manier van branden worden de bonen net een tikje donkerder van kleur dan bij een lichte branding. Omdat de temperatuur hierbij niet heel hoog wordt gemaakt is er nog geen olielaagje op de koffiebonen te vinden. Je proeft dus nog steeds heel goed de natuurlijke smaak met daarnaast bepaalde aroma’s en de koffie heeft een volle smaak.

Donkere branding

Deze bonen zijn zo donker dat ze op pure chocolade lijken. Ze zijn zo donker geworden omdat ze zo lang gebrand zijn. Omdat bij dit brandingsproces gebruik is gemaakt van een hele hoge temperatuur ligt er een klein laagje olie op de koffiebonen. De natuurlijke smaken van de koffie zijn nu bijna allemaal verdwenen en vervangen door diverse aroma’s. Deze bonen lenen zich prima voor het maken van een heerlijke espresso of om ze te gebruiken in een pistonmachine.

Gerelateerd: Het verschil tussen arabica- en robusta koffiebonen

Grote keus

De types koffiebonen die hierboven staan, zijn mar het topje van de ijsberg. Er is nog veel meer te ontdekken wat betreft koffiebonen van Arabica bonen. Alle bekende en minder bekende merken hebben deze bonen in hun assortiment. Dat maakt het juist zo leuk om de voor jou perfecte smaak te vinden.

Door alleen al een andere branding te proberen geniet je van een totaal andere koffiesmaak. Zo blijft een kopje koffiezetten elke dag weer een leuke uitdaging. Omdat je met al die verschillende soorten en smaken nooit klaar bent gaat koffie ook nooit vervelen!

Proefpakketten

Natuurlijk ga je niet zomaar op de gok dure koffiebonen kopen. Vaak zitten deze in een grote verpakking. Stel je nou eens voor dat je er na een kop koffie al achter komt dat het totaal niet jouw smaak is? Het zou zonde zijn om ze weg te gooien.

Om toch zoveel mogelijk verschillende soorten koffie uit te proberen zijn er diverse proefpakketten te koop. Dit zijn over het algemeen kleine verpakkingen zodat je wel de gelegenheid hebt om goed de verschillende soorten en smaken te proeven maar je niet met een heel groot overschot zit als een of meer smaken je toch niet blijken te bevallen.

In de meeste gevallen zijn deze proefpakketten ook vriendelijk geprijsd. Zo betaal je niet te veel en kan je op een simpele manier heel veel smaken en merken ontdekken. Proefpakketten kan je heel gemakkelijk online bestellen. Zo worden ze gewoon bij je thuisbezorgd.

Zelf malen

Heb je geen luxe koffiemachine thuis maar zou je toch graag eens Arabica bonenkoffie willen proberen? Ook met een filterkoffiezetapparaat kan je dat doen, al zal de smaak dan misschien iets minder zijn. Het enige wat je hoeft te doen is zelf een koffiemolen te kopen. Dit kan zowel een handmatige als een elektrische zijn.

Met zelfgemalen koffiebonen heb je koffie met een veel betere smaak, het verschil is echt heel groot! Zo geniet je nog meer van je kopje koffie en zelf malen is echt niet veel werk. Vind je de koffie uit je koffiezetapparaat niet lekker? Dan zou je kunnen overwegen om een cafetiere aan te schaffen. Deze heb je al vanaf een paar tientjes en zo maak je zelf heel gemakkelijk verse bonenkoffie.

Dat gaat heel simpel: Maal de koffie en doe deze in de cafetiere. Voeg warm water toe en laat dit even trekken, ongeveer 5 minuten. Druk nu langzaam de pers naar beneden en druk de koffie aan. Klaar is je zelfgemaakte koffie! Cafetieres en koffiemolens zijn te koop in verschillende maten en materialen. Je kan het zo duur maken als je zelf wilt.

Een koffiemolen en een cafetiere kan je ook makkelijk meenemen als je er op uit gaat. Ook op de camping heb je er veel plezier van. Het is zo gemaakt en het is een stuk goedkoper dan dat je een paar keer per dag ergens een kop verse koffie moet kopen. Zo heb je overal lekkere koffie voor weinig geld. En wat ook niet onbelangrijk is: Verser dan met zelfgemalen bonen krijg je het kopje koffie nergens!

Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen