Braziliaanse koffie: alles wat u moet weten om goed te kiezen

Facebook
Twitter
LinkedIn

Braziliaanse koffieVandaag de dag is Braziliaanse koffie net zo bekend als samba, caipirinhas en capoeira!

 

Deze (landbouw)cultuur maakt deel uit van het erfgoed en de collectieve verbeelding wanneer men het over dit prachtige land heeft.

 

We staan er echter niet altijd bij stil dat Brazilië de grootste producent van koffie ter wereld is, en ook van arabica (als u meer wilt weten, lees dan trouwens ons artikel over arabica en robusta).

illy Arabica Selection koffiebonen Brazilië

Bekijk de dagprijs

 

De geschiednis van koffie in Brazilië

 

De kleine en grote geschiedenis van koffie in Brazilië

 

Allereerst moet u weten dat de koffie uit Brazilië is geïmporteerd! Deze plant heeft nooit in zijn natuurlijke staat bestaan in Zuid-Amerika. Het was in 1727 dat koffie in Brazilië werd geïntroduceerd door Francisco de Mello Palheta, een Portugese sergeant, die planten meebracht uit Guyana (planten die zelf al waren ingevoerd).

 

Dus, voor de goede orde, na zijn bezoek aan de gouverneur van Frans Guyana bracht hij een paar koffiebonen mee terug. Het verhaal gaat dat deze aan de sergeant werden gegeven door de vrouw van de gouverneur, na een kort sentimenteel avontuur :-). Info of intox, maar het kleine verhaal hielp mee de bladzijden te schrijven van de grote geschiedenis van Braziliaanse koffie vandaag!

 

Brazilië: 1ste koffieproducent en -exporteur ter wereld

 

Brazilië produceert momenteel 32% van de wereldvoorraad koffie en is daarmee ‘s werelds grootste producent en exporteur. Twee derde van de productie wordt buiten de grenzen geëxporteerd.

 

Maar ondanks deze belangrijke export blijft Brazilië het grootste koffieverbruikende land ter wereld, vóór de Verenigde Staten.

 

Braziliaanse koffie: spitstechnologie en koffiespecialiteiten

 

Ook loopt Brazilië voorop op technologisch gebied met steeds verder ontwikkelde landbouwbedrijven (“Fazendas”). Deze technologische ontwikkelingen zijn erop gericht de verwerking van grote volumes te bevorderen door de kwaliteit te optimaliseren.

 

De Braziliaanse koffieplantages hebben de hoogste opbrengst ter wereld met ongeveer 12 tot 35 zakken per hectare.

 

Kwantiteit rijmt hier echter met kwaliteit: de Braziliaanse koffieproducenten leggen zich steeds meer toe op koffiespecialiteiten.

 

De beste koffies ter wereld worden “koffiespecialiteiten” genoemd.

 

De regering steunt dit streven naar kwaliteit, met name door de uitvoering van programma’s zoals het programma voor koffiekwaliteit (PQC), dat gericht is op de ondersteuning van de sector speciale koffie.

 

Wat de koffiespecialiteiten betreft, beveel ik de Rose Diamond Label Café van Cafés Lugat aan: een koffie van zuivere oorsprong met gastronomische toetsen van chocolade en pinda’s. Het is vrij mild, maar heeft een zeer aanwezige body.

Rose Diamond Label Café van Cafés Lugat

Bekijk de dagprijs

 

Of de gemalen Braziliaanse Buena de Cosmai koffie met een intensere aanzet dankzij zijn donkerder branding.

emalen Braziliaanse Buena de Cosmai koffie

Bekijk de dagprijs

 

Kenmerken van Braziliaanse koffie

 

En in termen van smaak, hoe smaakt deze koffie?

 

Café du Brésil staat bekend om zijn zeer lage zuurgraad en zoetheid. Het is over het algemeen niet erg sterk (tenzij het uitgebreid geroosterd is). Er zijn ook vleugjes noten. Het is een koffie die je daarentegen veel body geeft.

 

Brazilië is:

 

    • 67% Arabica en 33% Robusta.

 

 

Om het verschil tussen Arabica en Robusta te begrijpen, zit het zo.

 

    • Verscheidene botanische variëteiten

 

 

In Arabica zijn er de variëteiten Typica, Bourbon, Caturra, Maragogype.

 

In Robusta, de Conillon variëteit.

 

Om meer te weten te komen over de genetica van koffie, neem even de tijd om dit artikel te lezen.

 

    • Een hoogte tussen 200 en 1300 meter

 

    • Een mechanische oogstmethode (stripping)

 

 

Bovendien is Brazilië bij uitstek het land van de grote open ruimten: de mechanische methode is heel gebruikelijk omdat die minder mankracht vergt en tijd bespaart.

 

Hier is een kleine selectie van mijn favoriete Braziliaanse koffiesoorten:

cafe cerrado mineiro lugat

Bekijk de dagprijs

 

    • Verschillende verwerkingsmethoden voor Braziliaanse koffie

 

 

Droog, halfnat of nat, afhankelijk van het bedrijf (meer info over behandeling hier).

 

    • Mechanisch of elektronisch sorteren
    • Een oogstperiode die loopt van mei tot augustus

 

    • Karakteristieke aroma’s

 

 

Als u van een zeer volle koffie houdt, raad ik u een Braziliaanse koffieversie in Italiaanse branding aan:

Lavazza Expert Crema & Aroma Koffiebonen - 1 kg

Bekijk de dagprijs

 

Koffieproductiegebieden in Brazilië

 

Tenslotte nog een kleine opmerking over de plantagegebieden. Er zijn 6 belangrijke productiegebieden voor Braziliaanse koffie.

 

– Minas Gerais –

 

Ten eerste is het de Braziliaanse staat met de meeste plantages.

Deze staat heeft 4 productiegebieden: Sul de Minas, Cerrado, Minas Chapada, de bergen van Minas Gerais.

Dit vertegenwoordigt een totaal van 1.042.310 hectare!

Bovendien is de Cerrado-regio in 1997 door het Geografisch Instituut erkend als productiegebied voor gastronomische koffie. 200 landbouwbedrijven hebben deze benaming reeds, een garantie voor de hoge kwaliteit van het product.

Ten slotte is de meeste koffie die uit deze staat wordt uitgevoerd, droogverwerkt.

 

– Bahia –

 

Dit gebied produceert hoofdzakelijk Arabica, waaronder enkele van de beroemdste “gewassen” Arabica van Brazil Coffee.

 

– Espirito Santo –

 

Ook in het zuidoosten van het land zijn de plantages voornamelijk Robusta. Deze koffiebonen worden meestal gebruikt voor melanges, omdat zij niet dezelfde erkende smaakkenmerken hebben als Arabica.

 

– São Paulo –

 

In de eerste plaats werd in São Paulo in 1817 de eerste koffieboerderij gesticht in de Paraíba-vallei.

São Paulo heeft twee belangrijke productiegebieden: Mogiana en Center West.

 

– Paraná –

 

In dit produktiegebied zijn de produktiekosten hoger dan in Minas Gerais. De opbrengsten zijn lager, in de orde van grootte van 25 zakken per hectare.

 

– Rondônia –

 

Tenslotte is het in deze streek dat de Conillon (een soort Robusta) groeit. Hoewel de koffie als van mindere kwaliteit wordt beschouwd, hebben verschillende producenten in 2019 toch prijzen van uitmuntendheid ontvangen voor hun producten, die de neiging vertonen te verbeteren.

 

Dat is het! Je weet iets meer over Café du Brésil. Ik nodig u uit ze te proeven om alle specifieke aroma’s van deze koffiebonen te ontdekken. En deel uw ontdekkingen met uw dierbaren!

 

Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen