Buikpijn veroorzaakt door koffie

Facebook
Twitter
LinkedIn

Koffie is een geliefd drankje bij de meeste mensen, een heerlijke start van de dag of juist in de pauze op je werk. Het is vaak ook een sociale gebeurtenis om samen even een lekker kopje koffie te drinken. Maar naast dat koffie veel voordelen met zich mee drenkt zoals alert zijn, ontspannen en een sociaal moment kan koffie ook nadelen met zich meebrengen. Als je er gevoelig voor bent kun je lichamelijke klachten krijgen door het drinken van koffie. Eén van die klachten is bijvoorbeeld buikpijn. Heel erg vervelend als je daar mee te maken krijgt. Hier lees je er alles over hoe buikpijn door koffie kan ontstaan en wat je eraan kunt doen.

buikpijn door koffie

Enkele van de meest voorkomende klachten na het drinken van koffie:

 

    • Buikpijn

 

    • Hoofdpijn

 

    • Chronische vermoeidheid

 

    • Slaapproblemen

 

    • Stress, angst en depressie

 

 

Overgevoeligheid voor koffie

 

Je kunt op een bepaalde manier overgevoelig zijn voor koffie. Als dat zo is kun je klachten zoals hoofdpijn, hartkloppingen, nervositeit en nog veel meer krijgen. Maar ook buikpijn, en dat is allemaal heel erg vervelend.

 

Zeker als je dol bent op koffie en merkt dat je vaak na het drinken van koffie lichamelijke problemen krijgt. Dan kun je twee dingen doen, je gaat op zoek naar een alternatief of je stopt met het drinken van koffie.

buikpijn van koffie

Koffie en de werking op de darmen

 

Buikpijn na het drinken van koffie komen door het effect wat koffie heeft op de darmen. Koffie heeft namelijk een laxerend effect. Niet bij iedereen trouwens maar over het algemeen ga je net even wat makkelijker na het toilet in de ochtend na het drinken van een heerlijke bak koffie.

 

Maar als jouw darmen gaan rommelen in jouw buik dan kan dit dus ook buikpijn tot gevolg hebben. Rommelende darmen kunnen namelijk heel erg vervelend en pijnlijk zijn. Dus buikpijn na de koffie hoeft zeker niet altijd de oorzaak van de koffie te zijn. Het kunnen ook gewoon jouw darmen zijn die nogal gevoelig zijn en dan daarop reageren.

 

Lactose

 

Als je koffie met melk drinkt dan is dit, als je er gevoelig voor bent, ook een recept voor het ontwikkelen van buikpijn. Zeker als je misschien een lactose-intolerantie hebt en je drinkt je koffie met melk.

 

Vaak weten mensen niet eens dat ze een intolerantie voor lactose hebben. Ze hebben vaak al jarenlang vage klachten zoals buikpijn of huiduitslag en gaandeweg dat ze ouder worden gaan ze een keer naar de huisarts met hun klachten die dan al snel een intolerantie vermoedt en hierop test. Pas dan krijgen mensen te horen dat ze iets niet goed verdragen.

 

Gaan ze dan ineens hun dieet en voeding aanpassen merken ze dat ze helemaal geen klachten meer hebben. Of dat de klachten fors verminderd zijn.

 

Maar lactose kan dus ook een belangrijke oorzaak zijn vaak buikpijn na het drinken van een kopje koffie. Super vervelend natuurlijk als jij dol bent op koffie en gewoon lekker wilt kunnen genieten van een bakje troost. Maar gelukkig zijn er genoeg alternatieven.

 

Probeer dan bijvoorbeeld eens een melk op basis van soja of amandelmelk in je koffie toe te voegen. Met name amandelmelk kan ook nog eens een bijzondere smaak aan jouw koffie meegeven. Maar daar moet je natuurlijk wel van houden hoor. Amandelmelk heeft van zichzelf best wel een sterke smaak en dat is iets waar je zeker aan moet wennen.

 

Probeer decafé koffie

 

Als je lichamelijke klachten hebt na het drinken van een koffie dan is het zeker eens de moeite waard om een decafé koffie te drinken. En echt, de decafé van tegenwoordig is niet meer te onderscheiden van een normale koffie met cafeïne. Zeker als je een koffie koopt met een goede boon, merk je echt niet het verschil.

 

Heb je geen koffieapparaat die gebruik maakt van verse koffiebonen dan zou je bijvoorbeeld eens Nespresso koffie kunnen proberen. Zeker de decafé van Nespresso is niet te onderscheiden van de normale koffie. Deze koffie is zo lekker van smaak dat je niet eens door zult hebben dat je decafé koffie aan het drinken bent.

buikpijn na koffie

Kijk naar je eet en drinkgewoontes

 

Niet alle schuld van klachten zoals buikpijn kun je ook toeschrijven aan koffie. Het kan ook zomaar zijn dat je bijvoorbeeld tijdens het drinken van je koffie in de ochtend een ontbijt maakt waarbij er voedingsmiddelen zijn die jou klachten geven. Het kan dus meerdere oorzaken hebben. Het is best handig om dan een dagboekje bij te houden.

 

In een dagboekje schrijf jij op wanneer je precies de klachten hebt gekregen en op welke momenten van de dag jij ze hebt. Zo krijg je een goed inzicht of de klachten echt van de koffie komen of misschien ook van andere voedingsmiddelen. Je krijgt dus zo een inzicht in jouw patroon van voedingsgewoonten en klachten die je ervan krijgt.

buikpijn en misselijk na koffie

Overal waar ‘te’ voor staat

 

Dit klinkt cliché maar het is natuurlijk wel waarheid als een koe. Overal waar té voor staat is niet goed. Dat geld ook voor het drinken van koffie. Als je merkt dat je veel klachten hebt van het drinken van koffie zoals hoofdpijn, buikpijn, maagzuur of onrust kijk dan ook eens eerlijk of je misschien niet te veel koffiedrinkt?

 

Sommige mensen kunnen wel 8 tot 10 bakken koffie per dag drinken terwijl andere mensen na een 2 tot 4 bakken koffie al heel erg last van de koffie krijgen. Dat is dus heel erg persoonlijk. Als je merkt dat je veel lichamelijke klachten hebt en je drinkt stevig koffie, probeer dan gewoon eens wat te minderen.

 

Doe dit in kleine stapjes, overdrijf daar ook niet mee. Je lichaam raakt ook gewend aan koffie en als je al jarenlang koffiedrinkt kun je ook ontwenningsverschijnselen krijgen van het minderen of stoppen met koffie drinken. Klachten zoals hoofdpijn bijvoorbeeld is een veel gehoorde klacht van mensen die stoppen met het drinken van koffie.

 

Daarom moet je alle wijzigingen die je maakt in je voedingspatroon rustig aanpakken. Overdrijf niet gelijk, en maak er niet een drama van als je weleens een dagje weer meer koffiedrinkt. En als je het niet vertrouwd met je lichamelijke klachten, maak dan wel een afspraak met jouw huisarts. Met sommige klachten moet je ook niet te lang willen doorlopen.

 

Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen