Voor wie nieuw is in de koffiewereld, is het je misschien opgevallen dat sommige bonen er prat op gaan 100% Arabica of zelfs Robusta te zijn. Maar wat betekent dat precies?
Wist je dat er meer dan 100 verschillende koffiesoorten zijn? Arabica- en Robusta-bonen zijn slechts twee verschillende koffiesoorten, maar het zijn wel de twee meest geteelde bonen voor koffieconsumptie. Maar wat is het verschil tussen Arabica en Robusta koffiebonen en maakt het echt uit welke soort je in je koffie gebruikt?
Laten we deze twee middelen eens nader bekijken en onderzoeken wat ze verschillend en uniek maakt in de wereld van koffie.
Arabica vs Robusta: Een snelle introductie
Voordat we ingaan op de uitsplitsing van de bonen, volgt hier wat korte informatie over elk van beide.
Koffiebonen 100% Arabica 1000 gram
Deze heerlijke koffie is eigenlijk bestemd voor de horeca maar brengen wij nu naar de consument. Zo kunt u genieten van de heerlijke volle smaak van de 100% arabica bonen.
Arabica koffiebonen zijn meer ovaal en plat van vorm en hebben een zoetere, lichtere, gladdere smaak. Ze hebben ook meer oliën in de bonen zelf, zodat ze meer fruitige, pittige, zoete smaken kunnen hebben. Arabica-bonen maken ongeveer 75% van alle koffie op de markt uit en zijn doorgaans duurder in aankoop.
Robusta-bonen zijn iets kleiner en ronder van vorm en hebben een sterkere, bittere en krachtige smaak. Omdat ze minder oliën bevatten, hebben ze vaak meer natuurlijke, aardse, zwaardere smaken. Zij maken 25% van de koffie op de markt uit en zijn vaak minder duur dan arabicabonen.
L’OR Espresso Fortissimo Koffiebonen
De intense en krachtige FORTISSIMO combineert de prikkeling van kruiden met de kracht van donker gebrande Arabica- en Robusta espressobonen.
Planten, teelt en kosten
Nu over tot de kern van de zaak.
Arabica wordt algemeen beschouwd als de meest populaire koffie onder de meeste drinkers, vooral vanwege de zachtere, lichtere smaak die voor meer mensen gemakkelijker te genieten is. Latijns-Amerika, met name Brazilië, is momenteel de grootste producent van arabica-koffie, terwijl Vietnam koploper is op het gebied van robustakoffie.
Deze bonen worden normaliter op grotere hoogte geteeld, zijn kwetsbaarder voor ongedierte en zijn over het algemeen moeilijker te verzorgen en te oogsten. De planten, die ongeveer 1 meter hoog zijn, leveren ook een lagere oogst op. Daarom moet er veel meer worden geoogst om de vereiste hoeveelheid koffie te krijgen die nodig is om te brouwen.
Robusta-bonen zijn minder bekend en worden minder geconsumeerd dan Arabica-bonen vanwege hun bitterdere smaak. Ze worden op lagere hoogte geteeld en komen vooral voor op het oostelijk halfrond, in plaatsen als Afrika, Indonesië en Vietnam, waarbij Vietnam de grootste producent van de planten is.
Het is veel gemakkelijker te kweken, en de planten zelf zijn ook minder vatbaar voor ziekten en plagen. Ze worden ongeveer 2 meter hoog en vergen minder aandacht en verzorging dan Arabica bonenplanten. Robusta planten produceren ook een hogere opbrengst, dus zijn ze efficiënter te telen.
Cafeïne, antioxidanten en suikers
Bovenop de verschillen tussen de planten en de teelt van deze planten, bevat elke boon verschillende niveaus van mineralen en andere chemische verbindingen.
Robusta-bonen bevatten bijvoorbeeld veel meer cafeïne dan Arabica-bonen. Robusta bonen bevatten 2,7% cafeïne. Zet dat eens af tegen de 1,5% cafeïne in Arabica bonen en je zult zien waarom Robusta, met bijna het dubbele cafeïnegehalte, op maat gemaakt is voor diegenen die houden van een stevige cafeïne boost in de ochtend.
Het cafeïnegehalte is echter niet het enige verschil. Arabica bonen bevatten 60% meer lipiden en bijna het dubbele aantal natuurlijke suikers in vergelijking met Robusta. Dit kan zeker invloed hebben op de smaak van de koffie, maar daar hebben we het later nog over.
Velen weten dat koffie in het algemeen veel gezonde antioxidanten bevat, maar niet velen weten dat de hoeveelheid antioxidanten per koffiesoort verschilt. Robusta bonen bevatten bijvoorbeeld 7 tot 10% Chlorogeenzuur, maar Arabica bonen hebben slechts ongeveer 5,5 tot 8% CGA.
Zoals je ziet zijn zelfs de chemische samenstelling van deze koffiesoorten en wat het ons oplevert nogal verschillend van elkaar.
Kosten van de bonen
Op de markt brengen Arabica koffiebonen een veel hogere prijs op dan Robusta koffiebonen. Dit is te wijten aan het feit dat ze moeilijk te telen en te oogsten zijn, en aan de grote vraag over de hele wereld.
Waar worden de bonen gebruikt
Als je de kleine lettertjes gaat lezen van de meeste bonen die je in je plaatselijke koffieshop vindt, zul je merken dat het meestal om Arabica-koffie gaat. Veel koffiebranders gaan er zelfs prat op dat hun bonen 100% Arabica zijn, alsof het een ereteken is.
Hoewel Arabica de populairste boonsoort is die voor koffie wordt gebruikt, betekent dat niet dat Robusta-bonen niet hun plaats hebben in de koffiewereld. In veel espressobonen, vooral in Italiaanse brandingen, vind je een mengsel van zowel Arabica- als Robusta-bonen. Robusta-bonen worden ook gebruikt in koffie die sterker is qua cafeïnegehalte.
Robusta-bonen worden ook bijna uitsluitend gebruikt voor de productie van oploskoffie. Aangezien oploskoffie eigenlijk alleen nuttig is voor een cafeïne fix en niet echt om de smaak gaat, zijn Robusta-bonen de directe keuze.
Smaak
We weten dus dat de meeste mensen Arabica verkiezen boven Robusta bonen, maar waarom is dat precies? In werkelijkheid komt het allemaal neer op smaak.
Robusta-bonen smaken door de hogere cafeïne en het gebrek aan suikers sterker, bitterder en hebben aardse, nootachtige en houtachtige boventonen. Deze bonen zijn perfect voor espresso en geven elk kopje koffie veel pit en smaak.
Arabica-bonen hebben een veel fruitigere en zoetere smaak in vergelijking met robustabonen, waardoor ze populairder zijn dan robustabonen.
Er moet ook worden opgemerkt dat Robusta-bonen van echt hoge kwaliteit net zo goed kunnen smaken als Arabica en in sommige gevallen zullen velen er zelfs meer van genieten dan van een Arabica-boon van hoge kwaliteit.
Robusta-bonen krijgen vaak de reputatie dat ze van mindere kwaliteit zijn dan Arabica-bonen, maar dat is echt niet het geval. Ze brengen zelfs hun eigen unieke smaken op tafel. Hoewel ze meer geschikt zijn voor koffiedrinkers die een beetje extra cafeïne en een veel sterkere smaak prefereren, is het verre van waar om te zeggen dat ze van mindere kwaliteit zijn.
Conclussie
De waarheid is dat beide bonen iets unieks in de koffiewereld brengen en daarvoor erkend zouden moeten worden. Als je een koffieliefhebber bent die zijn smaak wil uitbreiden, dan is het de moeite waard om deze twee bonen een kans te geven. Als je deze primaire kenmerken in aanmerking neemt, zijn de mogelijkheden om je kopje koffie te verbeteren eindeloos.
Gerelateerd
Inhoudsopgave
Toggle