Lavazza Qualità Oro Koffiebonen kopen en aanbieding

Facebook
Twitter
LinkedIn


Nog een koffie van de traditionele Italiaanse branderij in de brandmarktest: deze keer hebben we de Lavazza Qualità Oro voor u getest, die natuurlijk slechts een van de vele producten van de wereldberoemde branderij is. Als u de variëteit met de prachtige gouden verpakking al bent tegengekomen, herinnert u zich die vast nog wel. Wij willen u graag vertellen of de Lavaza koffie ook om zijn smaak zal worden herinnerd.lavazza oro

Bekijk de dagprijs


De verpakking

Goud, goud, goud. De verpakking moet al anticiperen op de inhoud: Want “Qualità Oro” betekent niets anders dan “gouden kwaliteit”, het synoniem voor “het beste bij uitstek”. Bovenaan de voorkant van de verpakking vinden we de stad, het land en het jaar van oprichting: Turijn, Italië, 1895. Ja, het bedrijf Lavazza kan bogen op een lange traditie. In het midden staat een soort zegel in opvallend rood, met de naam van de variëteit, “Qualità Oro”. Het vertelt ons dat de koffie van geselecteerde topkwaliteit is en 100% Arabica bonen bevat. Op de achterkant staat informatie over de smaken:


  • Chocolatey
  • Gedroogd fruit
  • Pikant
  • Hout en tabak
  • Caramel
  • Mout en honing
  • Biscuit


De brandingsgraad wordt aangegeven als 5 en aan de rechterkant lezen we dat deze bonen na maling geschikt zijn voor bereiding in alle gangbare koffiemachines. Of de verpakking in de ware zin van het woord “mooi” of “geslaagd” kan worden genoemd, is natuurlijk een kwestie van smaak – maar in het oog springen doet hij zeker. Maar wij zijn natuurlijk nog meer geïnteresseerd in wat ons binnenin de verpakking te wachten staat.lavazza oro koffiebonen

Bekijk de dagprijsDe geur bij opening

Aangenaam vol, zacht en toch uitgesproken aromatisch: we waren zeer tevreden over de geur. Helaas konden we, zoals we altijd met Lavazza hebben ervaren, de aangegeven smaken niet “ruiken”. Noch de karamelachtige noot, noch biscuit, mout of honing, laat staan het aroma van hout en tabak drongen onze neuzen binnen! In tegenstelling, het rook gewoon smakelijk naar koffie.


De bonen

Wij konden een grotendeels gelijkmatige brandgraad constateren met een zeer harmonieus bonenpatroon, waarbij slechts zeer weinig beschadigde bonen te zien waren. Hun grootte was ook gelijkmatig en evenwichtig. Op de website van de fabrikant kwamen we te weten wat niet meteen duidelijk was op de verpakking: de samenstelling van de bonen omvat zowel een deel uit Centraal-Amerika als een deel uit Brazilië. Onze unanieme mening: het zou mooi zijn geweest als deze informatie al op de verpakking aan de consument was meegedeeld! Al met al hebben we echter een zeer bevredigend schouwspel voorgeschoteld gekregen.


De crema

De crema is wat de consument mag verwachten van een koffie die als topproduct wordt gelanceerd: Langdurig, robuust, fluweelzacht maar toch met een sterke body. Wij waren uiterst tevreden met het resultaat. De bijna schuimige consistentie was bijzonder goed bij het maken van espresso: echt heerlijk!


De smaak

Kortom, voor een koffie die zo “op voorhand geprezen” is, was de smaak bevredigend, maar hij heeft ons ook niet van de sokken laten lopen. We begonnen met het maken van espresso in onze volautomatische koffiemachine. De crema, zoals beschreven, maakte echt indruk op ons, de smaak was mooi aromatisch en zacht, maar naar unanieme mening en ondanks verschillende tests, konden we helaas niet zo veel proeven van de genoemde nuances. De licht zoetige aroma’s van mout en honing sprongen er bovenuit. Aangezien de aromatische variaties echter slechts gedeeltelijk tot uiting kwamen in de pure espressovariant, stonden wij enigszins sceptisch tegenover de productie van andere specialiteiten, zoals latte macchiato en cappuccino. Het bleek dat we gelijk hadden!

Helaas blijft er in de combinatie met melk niet veel over van de volle body van de espresso, ook al waren speciale smaken slechts in delen duidelijk te proeven. Misschien waren het de volle beloften op de verpakking die onze hoge verwachtingen aanwakkerden. In verband hiermee waren wij enigszins teleurgesteld over de geteste melkvariaties. De koffie smaakte een beetje saai als een cappuccino, bijvoorbeeld. Jammer. In dit opzicht sprak de variëteit “Qualità Rossa” van hetzelfde bedrijf ons meer aan. Hoewel Lavazza Qualità Oro aangenaam mild is, wil dat niet zeggen dat het niet kan verrukken met een uitgesproken aroma. Wat volgens ons goed werkt in de pure variant, werkt helaas niet in dezelfde mate in combinatie met melk.lavazza qualita oro

Bekijk de dagprijsWelke koffiespecialiteiten kunt u met deze variëteit maken?

In principe heeft u natuurlijk de mogelijkheid om alle koffievariaties met de Lavazza Qualità Oro te bereiden. Zoals we in onze smaaktest al zeiden, waren we onder de indruk van de pure variant, maar minder van de combinatie met melk. Als het honingzoete aroma u aanspreekt, als u niet veel waarde hecht aan bijzonder uitgesproken noten en als u in het algemeen de voorkeur geeft aan een eerder ingetogen aroma, dan is deze variëteit zeker geschikt voor u, ook al blijft het algemene resultaat wat de “gouden kwaliteit” betreft naar onze mening achter bij de verwachtingen.


Welke machine heb je nodig?

Naast de bereiding in een volautomatische koffiemachine is het natuurlijk ook mogelijk koffie te bereiden in een portafiltermachine, een mokkapot, een Franse persmachine of met behulp van een filter, mits u over een koffiemolen beschikt. In ieder geval gaven wij in onze test de voorkeur aan de volautomatische machine.


Opslag

U doet er altijd goed aan de bonen niet alleen in hun verpakking te laten zitten, maar ze ook in een lucht- en lichtdichte verpakking te doen, die u vervolgens zonder zorgen in de koelkast kunt bewaren. Droog, koel en donker bewaren houdt uw koffie vers en behoudt het aroma langer. Natuurlijk is het altijd verstandig om de bonen onmiddellijk te malen voordat u van de koffie gaat genieten.lavazza oro aanbieding

Bekijk de dagprijs


Conclusie

Qua smaak verwachtten we iets te veel van Lavazza Qualità Oro. De consistentie van de crema was wat we wilden, maar het aroma was veel minder evenwichtig en gevarieerd dan we verwachtten van een product dat als “goudkwaliteit” wordt aangeprezen.

Als een bijzonder sterke, karakteristieke koffiesmaak voor u niet van het allergrootste belang is en u de voorkeur geeft aan een eerder ingetogen aroma, zult u niet teleurgesteld zijn. Als je het sterker wilt, moet je alternatieven zoeken.


Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen