Een koffiemachine ontkalken draagt er aan mij dat je iedere keer weer het lekkerste kopje koffie kan zetten. Je kan dan optimaal genieten van de smaken en de aroma’s van de koffiebonen. Een kalklaag kan er niet alleen voor zorgen dat je koffiemachine kapot gaat, maar ook de smaak en de aroma van de koffie neemt behoorlijk af.
Als er kalk in je machine zit is het water minder goed in staat om de smaak van de koffie in zich op te nemen. Als je je koffiemachine op zijn minst twee keer per ontkalkt zorg je er voor dat je langer kan blijven genieten van je koffie machine en de heerlijke koffie die je er mee kan zetten.
Ontkalken van het koffiezetapparaat: algemene informatie
Bijna elk Duits huishouden heeft ten minste één koffiezetapparaat. De keuze is tegenwoordig zeer groot: filterkoffiemachines, volautomatische koffiemachines, capsulemachines, padmachines en filtermachines. Al deze machines hebben één ding gemeen: ze moeten regelmatig worden schoongemaakt en ontkalkt. Elk van deze machines wordt op een iets andere manier gereinigd, maar bijna altijd op dezelfde manier ontkalkt – omdat ze allemaal brouwwater en een soort waterreservoir gebruiken. In het volgende gedeelte geven wij u eerst wat algemene informatie over het ontkalken.
Ontkalken is net zo belangrijk voor de hygiëne, de koffiesmaak en de levensduur van de koffiemachine als regelmatig reinigen. Kalkaanslag verstoort het aroma van de koffie en is een broedplaats voor ongewenste bacteriën. Dus als de koffie niet lekker smaakt, kan dat komen door kalkaanslag. Regelmatig en consequent ontkalken van de koffiemachine kan helpen!
De kalkaanslag in uw koffiezetapparaat verstoort niet alleen de smaak, maar ook het bereidingsproces, zodat het meer energie en dus elektriciteit vergt. Dit komt doordat kalk zich afzet op de verwarmingsspiraal in waterkokers en koffiezetapparaten, die het water niet meer snel kunnen opwarmen. Door kalkaanslag raken ook de slangen verstopt, waardoor de machine niet meer zo gemakkelijk water kan aanzuigen. Als het toch lukt, met veel lawaai, dan krijg je een paar mooie brokken kalk uit het verkalkte binnenste van de machine in je koffie… En niemand wil dat echt!
Hoe vaak moet je de koffiemachine ontkalken?
De aanbevolen frequentie voor het ontkalken van de koffiemachine hangt af van twee factoren: De hoeveelheid koffie die je drinkt en de hardheid van het water. Hoe meer koffie u zet, hoe meer (kalkhoudend) water er door de machine wordt aangezogen, en hoe harder het leidingwater, hoe meer er daarvan in de machine terechtkomt. Dit betekent natuurlijk dat de machine des te vaker moet worden ontkalkt! Gemiddeld moet u uw koffiezetapparaat om de 1 à 2 maanden ontkalken – maar zoals gezegd, voor frequente drinkers en in regio’s met bijzonder hard en dus kalkhoudend water kan een hogere frequentie zinvol zijn.
Over het algemeen wordt het gebruik van een waterfilter aanbevolen: Dit maakt uw leidingwater zachter of verwijdert kalkaanslag uit het water, waardoor de kwaliteit en smaak van het brouwwater en de afgewerkte koffie verbeteren, en bovendien hoeft u de koffiemachine niet zo vaak te ontkalken!
Sommige koffiemachines geven handig aan wanneer ze ontkalkt moeten worden. Sommigen raden aan te ontkalken, anderen bevelen het ook echt, en laten u pas weer koffie zetten als de kalk verwijderd is. Goede automatische koffiemachines, bijvoorbeeld, bieden soms hun eigen ontkalkings- en reinigingsprogramma’s. In de meeste machines wordt een bepaald aantal brouwprocessen in het geheugen opgeslagen: Als dit getal bereikt is, moet er ontkalkt worden. Bij sommige machines kunt u ook de waterhardheid instellen, waarmee dan rekening wordt gehouden bij het bepalen van de ontkalkingscycli. Als u de hardheid van uw water niet kent: U kunt dit snel te weten komen met een waterhardheidstest!
U kunt uw koffiezetapparaat echter ook te vaak ontkalken. Omdat in de meeste gevallen, de reinigers pure chemicaliën zijn! Als u zoiets dagelijks door de slangen en onderdelen van uw koffiezetapparaat laat lopen, zou dat alleen maar een onnodige aanslag op het apparaat zijn – en een negatief effect hebben op de levensduur.
Wat heb je nodig om de koffiemachine te ontkalken?
U kunt verschillende producten gebruiken om uw koffiezetapparaat te ontkalken. Wij zullen u kort de afzonderlijke methoden voorstellen – maar benadrukken nu al dat wij een professionele ontkalker aanbevelen. Waarom, waarom, waarom? Wij zullen u dit uitleggen bij de bespreking van de respectieve ontkalkingsmiddelen.
De koffiemachine ontkalken met azijn
Veel mensen willen hun koffiezetapparaat ontkalken met huismiddeltjes en nemen hun toevlucht tot azijnessence. Laat hiervoor twee delen water en een deel azijn door het apparaat lopen, in het geval van een filterkoffiezetapparaat door een leeg papierfilter. Dit is een goedkope en praktische optie, omdat azijn altijd beschikbaar is. Maar azijn is helaas ook zeer agressief en kan bij het ontkalken van de koffiemachine gevoelige onderdelen beschadigen. Vooral de rubberen leidingen en dichtingen lopen gevaar en kunnen poreus en broos worden als gevolg van de azijn. Tot op heden raden veel machinefabrikanten het gebruik van azijn af, vooral voor machines die met pompen werken.
Persoonlijk zouden wij het risico ook niet nemen, vooral omdat de meeste koffiezetapparaten niet bepaald goedkoop waren in aanschaf. Naast de nadelen van azijn is er ook de onaangename geur die u niet zo snel kwijt zult raken na het ontkalken van de koffiemachine. Ik heb mijn koffiezetapparaat één keer met azijnessence schoongemaakt en nooit meer – daarna smaakte de koffie smerig! Ik moest er vele kopjes water doorheen laten lopen tot de smaak in het kopje koffie weer acceptabel was.
Ontkalking van de koffiemachine met citroenzuur
Eerst het goede nieuws: Zuiver citroenzuur is veel minder agressief dan azijn, laat de rubberen afdichtingen in de machine intact en heeft van zichzelf geen onaangename geur. Bovendien kan het zeer goedkoop worden gekocht. Dit maakt het theoretisch ideaal voor ontkalken: Neem hiervoor 1 tot 3 eetlepels per liter water (afhankelijk van de mate van verkalking), meng de twee en laat het door de machine lopen. Voordat je dat doet: stop, beter van niet!
Omdat citroenzuur alleen geschikt is voor koude ontkalking! Dit betekent dat het water niet warmer mag worden dan 60 °C, omdat calciumcitraat wordt gevormd wanneer citroenzuur wordt verhit. Deze kleverige witte massa zet zich dan af in de machine in plaats van de kalk en veroorzaakt grote schade, en je krijgt het spul er ook niet meer af. Elke koffiemachine kookt het brouwwater en is dus ontkalkt heet! Helaas betekent dit dat citroenzuur niet geschikt is voor het ontkalken van koffiemachines. U kunt het alleen gebruiken met koud tot lauw water in andere apparaten die het citroenzuur/watermengsel niet extra verhitten. Anders bestaat er gevaar voor beschadiging van het toestel!
Nog meer slecht nieuws over citroenzuur: in zijn geconcentreerde vorm heeft het tegenwoordig weinig meer te maken met echte citroenen, maar is het een sterk chemisch middel dat wordt verkregen op basis van schimmels. Geïsoleerd citroenzuur is een metaalvormer, dus kan het worden gebruikt om aluminium en Co te verwijderen. (b.v. bij het ontkalken van een koffiezetapparaat). Zelfs de kleinste restjes passeren de bloed-hersenbarrière en komen in ons lichaam terecht. Dat is alles, maar niet gezond.
Ontkalken van de koffiemachine met een professionele ontkalker
Nu komen we bij onze aanbeveling: ontkalk de koffiemachine met professionele producten. Dit maakt het ontkalken zeer eenvoudig en u hoeft niet bang te zijn dat de ontkalker uw machine aantast. In het algemeen zijn er vloeibare ontkalkers en ontkalkingstabletten. De meeste zijn speciaal ontworpen voor koffiezetapparaten, en dit zijn de enige die wij aanbevelen.
Vaak worden speciale reinigings- en ontkalkingsmiddelen aanbevolen door de fabrikant wanneer u uw koffiezetapparaat koopt. Logo, hij heeft hiervoor partnercontracten afgesloten. Ik kan alleen uit persoonlijke ervaring spreken: Doe het niet. Toen we onze Saeco volautomatische koffiemachine kochten, kochten we ook ontkalkingstabletten en speciale reinigingstabletten voor melkreservoirs. Ik kan niet beschrijven hoe vreemd de koffie smaakte na dit reinigingsproces, ook al had ik alles gedaan volgens de instructies. Natuurlijk kan dit beter met andere fabrikanten of producten, maar ik zou onze hieronder genoemde ontkalker van AmbiClean aanbevelen. Het kostte verhoudingsgewijs veel minder dan de producten van “mijn” machinefabrikant, en ik had nog steeds goed smakende koffie na het eenvoudig ontkalken van de koffiemachine!
Ontkalken van de koffiemachine, afhankelijk van het type machine
Elk type koffiezetapparaat moet iets anders worden ontkalkt. Daarom hebben wij de verschillen tussen de afzonderlijke machinetypes voor u op een rijtje gezet en kort en bondig uitgelegd hoe u ze het beste kunt ontkalken.
Ontkalken van een volautomatisch koffiezetapparaat
Het ontkalken van een volautomatisch koffiezetapparaat is vrij eenvoudig. De meeste machines zullen u zelfs vertellen wanneer het tijd is om te ontkalken! Mijn Saeco gaf een pictogram weer wanneer hij werd aangezet, dus met een druk op de knop (en de juiste ontkalker bij de hand) kon ik de ontkalkingscyclus meteen starten. De frequentie van het ontkalken hangt, zoals hierboven reeds beschreven, af van de hoeveelheid koffie en de hardheid van het water, die u gedeeltelijk op de machine kunt instellen met behulp van de gebruiksaanwijzing. De machine houdt dan rekening met deze factor wanneer de volgende ontkalking nodig is.
Als algemene regel geldt: beter te vroeg ontkalken dan te laat! Als het water harder is en dus meer kalk bevat, moet vaker worden ontkalkt, en bij normaal gebruik ten minste eenmaal per maand.
Het ontkalken van het koffiezetapparaat zelf is vrij eenvoudig omdat u alleen het automatische ontkalkingsprogramma hoeft te activeren. Het soort ontkalker dat u moet gebruiken en hoeveel u ervan moet gebruiken, vindt u meestal in de handleiding van de machine, samen met de gebruiksaanwijzing. Vloeibare ontkalker wordt gewoonlijk aanbevolen: Ik giet het juiste product in de aangegeven hoeveelheid in het waterreservoir, plaats een bakje of maatbeker onder de machine, en laat het ontkalkingsprogramma lopen. Bij sommige volautomatische machines moet u het programma verschillende keren laten lopen. De volgende video laat zien hoe het proces in zijn werk gaat op een Jura volautomatische koffiemachine – de Mercedes, zogezegd.
De procedure voor handmatig ontkalken is enigszins anders: Meng water en ontkalker in de juiste verhouding en giet de oplossing in het waterreservoir van de volautomaat. Nu moet je gewoon een paar keer een kop heet water maken. Blijf dit doen tot het waterreservoir met het wasmiddel leeg is! Herhaal dit proces vervolgens ten minste 1 of 2 maal met schoon water, zodat de vloeibare ontkalker volledig uit de slangen van de machine is opgelost.
En als u nog op zoek bent naar een geschikt automatisch koffiezetapparaat, neem dan een kijkje in onze koopgids. Hier presenteren wij enkele testwinnaars en vergelijkbare modellen!
Ontkalken van een filterkoffiezetapparaat
De beste manier om een gewone filterkoffiemachine te ontkalken is vloeibare ontkalker te mengen met de aangegeven hoeveelheid water (volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking) en deze in het waterreservoir van de machine te gieten. Plaats vervolgens een lege filterzak in het filterelement om de opgeloste kalk- en vuildeeltjes op te vangen. Zet nu de filterkoffiemachine aan zoals gewoonlijk. Wanneer een deel van de oplossing is doorgelopen, zet u de machine uit en wacht u ongeveer 15 minuten tot de oplossing is uitgewerkt. Schakel vervolgens de filtermachine weer in en laat de rest van de oplossing doorlopen.
Vul vervolgens het waterreservoir van de filterkoffiemachine met schoon water en spoel het opnieuw uit. U kunt dit proces het beste 2 tot 3 keer herhalen. Let op de aanwijzingen voor het ontkalken in de gebruiksaanwijzing! Moderne filterkoffiezetapparaten hebben tegenwoordig zelfs reinigings- en ontkalkingsprogramma’s, bijna zoals een volautomatisch koffiezetapparaat.
Ontkalkingspad en capsule rmachines
Zelfs bij pad- en capsulemachines moet u eerst de gebruiksaanwijzing bekijken. In de regel wordt de vloeibare ontkalker samen met een bepaalde hoeveelheid water in het reservoir van de machine gedaan, wordt een opvangreservoir onder de koffie-uitloop geplaatst en wordt vervolgens een speciaal ontkalkingsprogramma gestart. Als de oplossing is doorgelopen, moet meestal 2 of 3 keer vers water aan de tank worden toegevoegd, zodat de machine na het eigenlijke ontkalkingsproces opnieuw wordt gespoeld. Dat is alles!
Ontkalken van een portafiltermachine
Hier zullen we bijzonder kort zijn: een portafiltermachine wordt op precies dezelfde manier ontkalkt als een volautomatische koffiemachine en de capsule- en padmachines. Raadpleeg dus eerst de gebruiksaanwijzing van uw machine – daar staat alles in wat u moet weten over ontkalken, van het product tot de dosering en de procedure.
Hoe ontkalk je je koffiemachine?
Niet alle koffiemachines zijn op dezelfde wijze te ontkalken. Hoe je jouw machine kan ontkalken staat helemaal omschreven in de gebruiksaanwijzing die je bij je machine gekregen hebt toen je hem aan ging schaffen. Over het algemeen moet je een aantal dingen doen. Deze dingen zijn:
- Stap 1 – Gooi de waterbak leeg en haal het waterfilter uit de waterbak
- Stap 2 – Doe de aanbevolen hoeveelheid ontkalkingsmiddel in de waterbak en vul deze aan met water
- Stap 3 – Zet een opvangbak onder de machine en zet het ontkalkingsprogramma aan op je machine
- Stap 4 – Gooi de opvangbak die vol zit met het smerige water leeg en vul de waterbak met nieuw water. Laat de machine nog een keer alles doorspoelen zodat de laatste resten van het ontkalkingsmiddel uit je machine verdwenen zijn.
Tips voor het ontkalken van je machine
Wanneer je je machine gaat ontkalken is het aan te raden alleen de daarvoor bestemde ontkalkingsmiddelen te gebruiken. In de gebruiksaanwijzing van je machine staat beschreven welk ontkalkingsmiddel voor jouw machine de beste is. Het is aan te raden deze ook te gebruiken.
Vind je dat je machine te vaak aangeeft dat deze ontkalkt moet worden dan kan je er voor kiezen een waterontharder te gaan gebruiken. Dit apparaatje is niet goedkoop, maar deze zorgt er wel voor dat er in je drinkwater veel minder kalk zal zitten, waardoor je machine ook veel minder last zal hebben van kalkaanslag.
Je kan ook gebruik maken van een waterfilter. Deze plaats je in de waterbak , deze zal dan kalk en overige mineralen uit het water filteren. Alleen wordt niet al de kalk uit het water gefilterd op deze manier. Met een waterfilter is het dus nog steeds mogelijk om kalkaanslag in je machine te krijgen.
Bij het gebruik van een waterfilter moet je de data van plaatsen goed bijhouden. Je moet de waterfilter op tijd wisselen, want al deze verzadigd raakt verliest hij zijn werking.
Wat moet je laten bij het ontkalken van je machine?
Het is niet aan te raden azijn te gebruiken bij het ontkalken van je machine. De kalkaanslag zal hierdoor niet verdwijnen. Azijn kan je apparaat beschadigen en je koffie kan er een beetje een vreemde smaak van krijgen. Dat zou jammer zijn van het heerlijke kopje koffie.
Mijn conclusie: Was de smaak beter na het ontkalken? <:h2>
Ja, de koffie smaakte beter na het ontkalken van de koffiemachine! Ik kon geen resten van het schoonmaakmiddel proeven of ontdekken. Het is echter bijzonder belangrijk om na het gebruik van de ontkalker of het reinigingsmiddel nog ten minste 2 tot 3 keer met schoon water te spoelen. Op die manier spoelt u het residu uit de machine en loopt u niet het risico dat het in uw koffie terechtkomt. Hier is mijn kleine samenvattende tabel:
- Gebruiksduur: Ontkalking 30 minuten, inspanning voor mij slechts 2 minuten (dankzij automatisch ontkalkingsprogramma).
- Koffiesmaak: Zeer goed, zeker beter dan voor gebruik. Behalve de ontkalker hebben waarschijnlijk ook de reinigingstabletten hiertoe bijgedragen, omdat zij de molen reinigen.
- Netheid van de machine voor/na het schoonmaken: Vroeger was het al erg smerig. Daarna waren de kalkresten in het waterreservoir verdwenen en was het melkschuimsysteem weer als nieuw.
- Residuen: Geen. Er zijn geen ontkalkingsresten meer in het waterreservoir en ook geen ongewone deeltjes in de koffie.
In ieder geval ben ik volledig tevreden over de AmbiClean producten en kan ik ze u zonder mitsen en maren aanbevelen! Een bijzonder pluspunt voor mij is de hoeveelheid: in dit stadium kan ik natuurlijk alleen maar schatten, maar alle producten zullen minstens een jaar meegaan. Er zitten 240 reinigingstabletten in – dat is genoeg voor 240 schoonmaakbeurten. De vloeibare ontkalker wordt bij u thuis geleverd in een verpakking van 4 en u gebruikt er de helft van per toepassing. Dus als u het één keer per maand gebruikt, zoals aanbevolen, kunt u met één verpakking 8 maanden vooruit!
We kunnen alleen maar herhalen hoe belangrijk het is om uw koffiezetapparaat regelmatig te ontkalken en schoon te maken. Koop professionele ontkalker en reiniger, en volg altijd de instructies en aanwijzingen in uw gebruiksaanwijzing! Tot slot nog een kleine tip: zet een herinnering in uw agenda, zodat u eraan denkt uw machine tijdig te ontkalken!
Gerelateerd
Inhoudsopgave
Toggle