Het ontluchten van een koffiemachine is eenvoudig

Facebook
Twitter
LinkedIn


Loopt er weinig water uit uw koffiezetapparaat? Of geeft uw koffiezetapparaat een foutmelding zoals “Ontluchten” of “Vul systeem”? Dan is het tijd om je koffiemachine te ontluchten. Wij leggen hieronder uit hoe u dit kunt doen.


koffiemachine ontluchten

Waarom moet je ontluchten?

Als er lucht in het warmwatersysteem zit, kan er minder druk worden opgebouwd en stroomt er dus minder water of, in het ergste geval, helemaal geen water. U zult dit merken doordat het langer duurt om uw koffie te zetten of dat u helemaal geen koffie kunt zetten.


Typische foutmeldingen

Voordat het water stopt met stromen, geeft de machine meestal een foutmelding. De formulering varieert naar gelang van de fabrikant en de productversie. Terwijl oude Saceo koffiemachines en de meeste Jura machines de melding “Fill system” geven, zijn nieuwere Saceo producten veel preciezer met “Vent”. Volgens Blöchle Koffiemachine Service geeft de DeLonghi vaak de volstrekt misleidende melding “Koffie te fijn gemalen”, wat volgens het servicebedrijf uiterst zelden voorkomt. De oplossing van het probleem is vaak eenvoudigweg de machine te ontluchten.


Hoe ontlucht je je koffiemachine?

De oplossing voor het probleem is heel eenvoudig: druk op de heetwaterknop en wacht tot er heet water komt. Zorg ervoor dat het waterreservoir met voldoende water is gevuld, zodat de pomp geen lucht aanzuigt.

Bij oudere Saceo modellen met een draaiknop moet u eerst de machine aanzetten en het reservoir met voldoende water vullen. Plaats een kopje onder de heetwateruitlaat. Schakel vervolgens de machine uit en draai aan de knop. Nu zullen hete lucht en stoom stromen tot alle lucht de pijp heeft verlaten. Schakel vervolgens de machine weer in en draai opnieuw aan de warmwaterknop totdat er warm water stroomt.


Wat te doen als de foutmelding niet verdwijnt

Wees volhardend! Volgens de ervaring van gebruikers van koffiemachines kan het probleem meestal worden opgelost met volharding, verschillende keren ontluchten en in- en uitschakelen. Geef niet toe!


TIPS & TRICKS

Om te voorkomen dat de leidingen verkalken en dus verstopt raken, moet u uw koffiezetapparaat regelmatig ontkalken. Wij geven u instructies voor het ontkalken van uw Petra koffiezetapparaat, het ontkalken van uw Saceo apparaat of het verwijderen van kalkaanslag uit uw Senseo koffiezetapparaat.


Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen