Zo kan je een koffiezetapparaat schoonmaken

Facebook
Twitter
LinkedIn


koffiemachine reinigen

Ook de allerbeste koffiemachines kunnen na enige tijd gaan tegenvallen. Wanneer je ze niet goed schoonmaakt zal de koffie vanzelf slechter gaan smaken. Je moet ze eigenlijk spoelen met heet water na elke keer dat je koffie hebt gezet. Ieder halfjaar moet je het apparaat dan stevig schoonmaken. Wanneer een espressoapparaat bezit, zou dat eigenlijk zelfs wekelijks moeten. Aan de hand van de volgende tips maak je het voor jezelf een stuk gemakkelijker.


Een stappenplan voor het schoonmaken van een koffiezetapparaat


koffiemachine schoonmaken

Een koffiezetapparaat schoonmaken begint met het spoelen met azijn. Daarvoor gebruik je een mengsel van 90ml azijn met 600ml water. Dit laat je door je koffiezetapparaat lopen. Daarna laat je er tweemaal alleen water door lopen om het azijn weg te spoelen. Eventueel kan dit zelfs nog een derde keer om zeker te zijn.


Het vuil eruit borstelen

Wie snel een koffiezetapparaat goed wil schoonmaken, doet dat door een schoonmaakkit voor espressomachines te gebruiken. Daarin zijn goede borstels te vinden. Die heb je nodig om al het vuil uit de hoekjes te borstelen. Zelfs het meest hardnekkige vuil is op die manier los te krijgen.


koffiezetapparaat reinigen

Let ook op de zijkanten

Wanneer je de borstels gebruikt, dan kan er nog altijd wat achterblijven omdat je het toch niet goed los krijgt. Daar kan je gewoon een normaal schuursponsje voor gebruiken. Waarbij het slim is om specifieke schoonmaakvloeistof te gebruiken voor het schrobben.


Stappen voor de espressomachine reinigen


espressomachine reinigen

Voor een espressomachine zet je nog enkele extra stappen om alles goed schoon te maken. Je gebruikt daar bijvoorbeeld specifieke schoonmaakmiddelen voor. Al is het dan wel slim om eerst de handleiding te lezen voordat je het door de pomp laat gaan.


Het schoonmaken van de filterhouder

Ook ga je met de filterhouder aan de slag wanneer je een espressomachine schoonmaakt. Je doet dit door de houder boven het spuitstuk te houden en de pomp aan te zetten. Zo gebruik je een combinatie van water met de schoonmaakvloeistof. Dit kan je een beetje schudden om alle vuil uit de filterhouder te krijgen. Daarna borstel je deze ook nog even schoon.


schoonmaken koffiezetapparaat

De druppelbak schoonmaken

Er blijft ook altijd residu op de druppelbak achter. Dit is vaak de grootste boosdoener voor een slechte smaak van de espresso’s. Daarom gebruik je ook hier een klein beetje van de espressoschoonmaakmiddelen voor. Was de bak wel goed af met water. Alles kan daarna weer terug in de machine.


Alles nog eens spoelen

Het is nu zaak om het spoelen nog eens te herhalen. Daarvoor gebruik je schoon water. Dit laat je drie of vier keer door de pomp gaan. Laat een interval van zo’n twintig seconden tussen elke beurt vallen.


De laatste onderdelen

Het is nu zaak om ook de laatste onderdelen nog schoon te maken. Gebruik bijvoorbeeld een keukendoekje of een speciale borstel voor de stoompijp. Zo kan je de binnenzijde goed reinigen. Ook de filterhouder kan je nog eens goed schoonmaken op deze manier. Spoel wel alles goed schoon met water.


reinigen koffiemachine

Hoe maak je een koffiezetapparaat schoon: uitgebreid?


Kunt u het proeven… de vreemde smaken die in uw kopje sijpelen, zich nestelend in uw gevoelige smaakpapillen? Uw koffiezetapparaat maakte altijd het perfecte kopje koffie, maar nu is er iets gebeurd en doet uw eens zo betrouwbare koffiezetapparaat vreemd.

Is ze erachter gekomen dat je naar Starbucks ging voordat je haar vond? Maakt ze nu koffie voor iemand anders, misschien zelfs voor je huisgenoot? Waar komt deze funky (smakende) houding vandaan?

Hoe moeilijk het ook is om te zeggen, de waarheid moet gezegd worden: je hebt je geliefde (koffiezetapparaat) niet goed behandeld, en ze staat nu op het punt om kapot te gaan. Gelukkig heeft je falende relatie alleen een goede schoonmaakbeurt nodig om alles weer terug te brengen naar hoe het ooit was.

Dus vandaag, omwille van haar, ga ik je laten zien hoe je je koffiezetapparaat schoonmaakt – op een makkelijke manier.


Wat je nodig hebt

Voor deze “how to” zullen we ons alleen richten op druppel koffiezetapparaten zoals deze, die berucht zijn om het feit dat ze moeilijk schoon te maken zijn. Nummer één op de lijst is kennis, want er wordt nooit iets gedaan (tenminste niet in mijn huis) zonder te weten waarom het gedaan moet worden.

Volgens de National Sanitation Foundation (NSF) is het reservoir van uw koffiezetapparaat de op vier na bacteriologischste plek in uw huis (1), hoger dan zelfs het favoriete kauwspeeltje van uw hond. Hoewel ik geen voorstander ben van een overmatig ontsmet huis – tenslotte heeft iedereen op zijn minst een paar bacteriën in zijn leven nodig – streef ik wel naar leefbare netheid.

Door alle vervelende ziektekiemen (mogelijk ook colibacteriën) die zich als konijntjes voortplanten op te ruimen, verminder je aanzienlijk het risico dat je jezelf onbewust vergiftigt (denk er maar eens aan hoe vreselijk dat in je overlijdensbericht zou staan).

Het maakt niet uit wat voor geavanceerd snufje je gebruikt, het maakt niets uit als je koffiezetapparaat niet schoon is.

Maar als bacteriefobie nog niet genoeg is om u te overtuigen, hoe zit het dan met de smaak? Oude, aangebrande oliën laten uw koffie bitter en ranzig smaken. Met een beetje moeite kunt u zich zo nu en dan beschermen tegen de schande (en niet te vergeten de walging) van een vieze, muffe koffiesmaak.

Om uw koffiezetapparaat schoon te maken, heeft u het volgende nodig:


  • Water
  • Koffiezetapparaat – duh
  • Witte azijn (genoeg om de karaf van uw koffiezetapparaat te vullen)
  • Warm zeepwater
  • Een spons
  • Wattenstaafjes (optioneel)
  • Papieren filters
  • Papieren handdoeken of theedoeken
  • Ongekookte witte rijst


Voordat we beginnen met de “how to”, nog een korte opmerking: veel koffiezetapparaten beweren vaatwasmachinebestendig te zijn (en dat zijn ze meestal ook), maar een vaatwasmachine zal je niet verlossen van alle bacteriën die zich in je koffiezetapparaat nestelen. Want hoewel je de verwijderbare onderdelen van je machine in de vaatwasser kunt stoppen, werkt het binnenwerk meestal niet op die manier.

Bovendien laat de vaatwasser vaak een fijn laagje zeepfilm (3) achter op de onderdelen van uw koffiepot, wat alleen maar bijdraagt aan het funky smaakfonds waar u al veel te lang in investeert.


Uw koffiemachine reinigen

Nu we al onze apparatuur hebben, is het tijd om er in te duiken en onze handen vuil te maken!


1. Dumpen en spoelen


Eerst en vooral: gooi alle oude koffiedrab die nog in uw zetmandje zit en alle oude koffie die nog in de karaf zit eruit. Maak je nog geen zorgen over het schrobben, dat komt later wel.

Als je toch bezig bent, spoel de karaf dan ook even om, zodat de laatste druppels van het brouwsel van gisteren, die nog op de bodem liggen, worden weggespoeld.


2. Water en azijn

Vul het reservoir van uw koffiezetapparaat tot de volledige capaciteit met gelijke delen water en witte azijn. Hoewel het niet nodig is om helemaal precies te zijn, kunt u uw karaf gebruiken om er zeker van te zijn dat u in ieder geval dicht bij de juiste afmetingen zit.

Plaats vervolgens een schoon filter in het brouwmandje van de machine en zet de karaf op zijn plaats. Dit moet aanvoelen als gewoon koffiezetten, maar dan zonder koffiedik en met de water-azijnoplossing (4). (Bij nader inzien voelt dit helemaal niet als alledaags koffiezetten).


3. Half brouwen

Start de koffiezetcyclus van uw koffiezetapparaat en laat hem maar voor de helft lopen. Zodra je halverwege bent, zet je hem uit en laat je hem minimaal 30 minuten, maar niet langer dan een uur staan.

Deze stap geeft de opgewarmde oplossing voldoende tijd om uw koffiezetapparaat te ontdoen van alle moeilijk te doden bacteriën, die zijn ontsnapt aan de onzorgvuldige reiniging van uw wasmachine.


4. Maak het brouwen af

Zodra de 30 minuten voorbij zijn, zet je het koffiezetapparaat weer aan en laat je het de brouwcyclus afmaken. Als de machine klaar is, giet u de karaf weg en vult u het reservoir opnieuw met vers water.

Voer nu de hele koffiezetcyclus opnieuw uit en herhaal dit nog een keer als de cyclus is voltooid. Op deze manier spoelt u alle resten van de oplossing uit die zich nog op de wanden en buizen van uw koffiezetapparaat bevinden. Als uw kopje koffie naar salade smaakt, is dat niet echt een verbetering.


5. Maak de karaf schoon

Gebruik vochtig keukenpapier om de buitenkant van uw koffiezetapparaat schoon te vegen, stof of koffievlekken te verwijderen, en droog het dan snel af met droog keukenpapier zodat er geen vlekken ontstaan.

Giet vervolgens wat warm, zeepwater in de karaf en doe er een handvol rijst in. Schud de karaf een paar minuten rond, zodat de schurende werking van de rijst alle vuil kan verwijderen dat nog aan de binnenkant kleeft, en giet de karaf vervolgens uit in de gootsteen.

Als alternatief kunt u een eetlepel zuiveringszout gebruiken, dat u in de nog vochtige karaf strooit en vervolgens lichtjes schrobt met een vochtige doek of een papieren handdoek.

Dit heeft als bijkomend voordeel dat het de azijnresten neutraliseert die overblijven van de volledige reiniging, en de licht schurende aard van het zuiveringszout doet het glas glanzen. Indien nodig kunt u de spons ook gebruiken om de binnenkant van uw karaf schoon te vegen, en zet hem dan te drogen.

PRO TIP: Doe deze laatste stap na elke volgende kop koffie, om je karaf schoon te houden van oude smaken van vorige kopjes.


6. Maak het filtermandje schoon (optioneel)

Een van de geheimste trucjes van de geurveroorzakers is dat ze op de loer liggen in de lamellen van je filtermandje. En hoewel het spoelen met azijn zijn werk goed doet… is er geen alternatief voor het schrobben van de afzettingen.

Om dit te doen, strooi een kleine hoeveelheid zuiveringszout in de mand en zorg ervoor dat het tussen alle lamellen komt. Wrijf ze vervolgens krachtig door alle lamellen in de filterkegel, waarbij u de koffievlekken opmerkt die u uit het mandje verwijdert. Als u geen wattenstaafjes hebt, kunt u met een dichtgevouwen papieren doekje ook de koffieresten tussen de lamellen wegvegen.

Oh, en de enige reden waarom we deze stap optioneel noemen is als uw filterkegel geen lamellen heeft. Veel automatische druppelmachines hebben dat wel, en als ze dat hebben – geloof me, dan maakt dit een enorm verschil. (Wil je de beste vriend van iedereen op kantoor zijn? Doe dit dan af en toe met de machine in de pauzeruimte). Als de filterkegel van je machine geen lamellen heeft, strooi je gewoon zuiveringszout op een vochtig papieren handdoekje en schrob je het grondig schoon om alle vettige resten van het brouwen te verwijderen.

Et voilà!

U bent nu weer op de goede weg naar een gelukkige en gezonde relatie met uw geliefde (en veel gebruikte) koffiezetapparaat.

Uw dagelijkse koffie is de laatste plek waar u vreemde, zichzelf vermenigvuldigende microben zou willen (of verwachten), en daarom is het zo belangrijk om te weten hoe u uw koffiezetapparaat schoonmaakt.

Als het niet voor uw gezondheid is, doe het dan voor de smaak van uw koffie. Een goede reiniging van de rommel uit het verleden zorgt ervoor dat de koffie smaakt zoals het hoort, en niet als een zure kop van lang geleden joe.


Vaak gestelde vragen


Hoe maak ik mijn koffiezetapparaat schoon zonder azijn?

U kunt uw koffiezetapparaat schoonmaken zonder azijn door citroensap te gebruiken. Zowel citroensap als azijn hebben genoeg zuur om bacteriën, schimmels en gisten die in uw koffiepot groeien te doden, en ook om minerale afzettingen van de interne onderdelen van de machine te helpen verwijderen.


Doodt azijn schimmels in koffiezetapparaten?

Azijn doodt schimmel in koffiezetapparaten wanneer het wordt gebruikt zoals hierboven beschreven (5). Het belangrijkste deel van de instructies, voor het doden van schimmel, is de half-brew: gebruik een 50/50 mix van water en witte azijn, draai de normale brew cyclus tot de karaf halfvol is, zet dan het koffiezetapparaat uit en laat het minstens 30 en niet meer dan 60 minuten staan.


Hoe vaak moet u uw koffiezetapparaat reinigen?

U moet uw koffiezetapparaat in twee cycli reinigen: dagelijks en maandelijks. Spoel de werkende delen dagelijks, maak één keer per maand een grondige reiniging of vaker als u hard water of veel water gebruikt. Gebruik ook dagelijks een vochtige papieren doek of keukendoek om de binnenkant van de koffiekan en het deksel, het filter en de douchekop waar het water in het filter spuit, schoon te maken. En doe de douchekop als laatste – u zult versteld staan van de hoeveelheid koffieslijpsel die daar terechtkomt.
Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen