Reinigingstabletten koffiemachine: Wat zijn de schoonmaaktabletten om te reinigenWat voor koffiemachine je ook hebt, je komt er niet onderuit. Af en toe moet deze eens grondig schoon worden gemaakt en dat niet alleen aan de buitenkant. Omdat er water wordt gebruikt kan dit zorgen voor kalkafzetting. Dit kan ervoor zorgen dat de machine niet meer goed of zelfs helemaal niet meer werkt.

Bonen geven doordat ze gemalen worden olie en vet af. Dit kan zich ophopen in je machine en zorgt ervoor dat koffie maken een stuk moeizamer gaat. Behalve dat dit allemaal niet goed is voor je dure koffiemachine, komt het ook de smaak van de koffie zeker niet ten goede.


Om dit te voorkomen is het altijd handig om een voorraad reinigingstabletten in huis te hebben, zodat je het apparaat altijd op tijd schoon kan maken. Zo heb je er langer plezier van en blijft het apparaat doen wat hij moet doen: goede koffiezetten.


reinigingstabletten koffiemachine

Verschillende reinigingstabletten van fabrikanten

Om even te vergelijken, hier zijn de erkende reinigingstabletten die het beste passen bij jouw merk koffiemachine. Staat deze er niet bij? Dan is jouw machine waarschijnlijk geschikt voor de universele schoonmaaksets.


Jura reinigingstabletten


reinigingstabletten koffiemachine jura

Deze tabletten zijn zeker niet de goedkoopste maar ze hebben nog een extra functie behalve alleen schoonmaken. Als je hier gebruik van maakt wordt je machine niet alleen brandschoon, maar ook nog eens beschermd. Zo blijft je machine na een schoonmaakbeurt dus langer fris.

Bekijk de dagprijs


Siemens reinigingstabletten


Siemens reinigingstabletten

Deze tabletten zijn uiteraard geschikt voor de koffiemachines van dit merk, maar ze kunnen ook gebruikt worden in machines van de merken Gaggenau, Neffe en Bosch.

Bekijk de dagprijs


Melitta reinigingstabletten


Melitta reinigingstabletten

Ook dit merk heeft eigen reinigingstabletten die je prima in je apparaat kan gebruiken.

Bekijk de dagprijs


Miele reinigingstabletten


Miele reinigingstabletten

Dit merk adviseert om de machine om de 200 gezette koppen koffie schoon te maken. Zo blijft de machine optimaal zijn werk doen.

Bekijk de dagprijs


Krups reinigingstabletten


Krups reinigingstabletten

Wanneer je machine aangeeft schoongemaakt te moeten worden, doe je dat het beste met deze schoonmaaktabletten. Over het algemeen dat je koffiemachines van Krups na 360 koppen koffie moet reinigen.

Bekijk de dagprijs


Bosch reinigingstabletten


Bosch reinigingstabletten

De tabletten van dit merk kan je ook in Siemens apparaten gebruiken of apparaten van Neffe en Gaggenau. Wat een groot pluspunt is van deze tabletten is dat ze niet alleen schoonmaken, maar ook nog een speciale beschermlaag achterlaten zodat je machine beter tegen vet en vuil bestand is.

Bekijk de dagprijs


Saeco reinigingstabletten


Saeco reinigingstabletten

Dit merk, wat een onderdeel is van de grote fabrikant Philips, maakt goede reinigingstabletten die prima schoonmaken en in verschillende verpakkingen te koop zijn. Op de ene verpakking staat alleen de naam Saeco. Op de andere staat de naam Philips.

Bekijk de dagprijs


Universeel reinigingstabletten


Universeel reinigingstabletten

Naast de tabletten van de fabrikanten kan je ook kiezen voor universele tabletten. Deze komen onder andere van de volgende merken:

Bekijk de dagprijs


HG reinigingstabletten


HG reinigingstabletten

Waarschijnlijk zijn dit de meest bekende universele tabletten. Wie kent dit merk niet? Het staat voor een groot assortiment goede schoonmaakprodukten en is vrijwel overal verkrijgbaar. Volgens HG zijn hun reinigingstabletten te gebruiken in machines van onder andere de merken AEG, Kenwood, Bauknegt, Saeco, Krups, Siemens, Illy, DeLonghi en Philips.

Bekijk de dagprijs


Icepure reinigingstabletten


Icepure reinigingstabletten

Dit waarschijnlijk wat minder bekende merk zegt dat hun tabletten te gebruiken zijn in machines van Saeco, Bosch, Siemens en vele andere merken. Alleen is er niet bekend of deze tabletten ook zijn goedgekeurd door de fabrikanten van die betreffende merken. Wees dus voorzichtig!

Bekijk de dagprijsUniverseel of van de fabrikant?

Als je online op zoek gaat naar reinigingstabletten weet je soms gewoon niet meer wat je moet kiezen. Er zijn zoveel merken te koop, zowel van de bekende merken als ook merkloze. Je kan ervan uitgaan dat over het algemeen de merken universele tabletten net een stukje voordeliger zijn, maar doen deze net zo goed hun werk?


In sommige koffiemachines mogen niet zomaar alle schoonmaakmiddelen gebruikt worden, omdat deze schade zouden kunnen aanrichten aan bepaalde onderdelen. Vaak is er zelfs een garantie bepaling dat je geen aanspraak op garantie maakt als je niet de juiste reinigingstabletten gebruikt. Om er dus zeker van te zijn dat je het goede middel gebruikt, kan het niet misschien als je kiest voor een artikel wat van dezelfde fabrikant is als je koffiemachine.


Hoe vaak moet je jouw koffiemachine schoonmaken?

Dit ligt een beetje aan het gebruik. Als je vaak een kopje koffie maakt is het verstandig om elke maand even de machine helemaal te reinigen. Zo ben je er zeker van dat je de machine goed onderhoudt en dat de smaak van je koffie goed blijft.

Toch is dit ook weer een beetje verschillend. Wat je het beste kan doen is kijken naar de gebruiksaanwijzing van jouw koffiemachine. Hierin staat precies hoe vaak je de machine schoon moet maken. Hou er rekening mee, hoe meer je de machine gebruikt, hoe vaker je deze schoon moet maken.


Hoe werkt het?

Als je reinigingstabletten gekocht hebt kan het echte werk beginnen. Je gaat nu je koffiemachine schoonmaken, maar hoe pak je dat aan? Je zou denken dat een vloeibaar schoonmaakmiddel veel beter werkt, maar dit klopt niet.

Om te beginnen zit er op de meeste koffiemachines een speciaal reinigingsprogramma. De machine geeft vanzelf aan wanneer het tijd is om schoongemaakt te worden. Inderdaad, vaak is dat op een moment dat het net niet uitkomt of je hebt geen reinigingsmiddel in huis. Zorg er daarom altijd voor dat je minimaal een reinigingstablet in huis hebt, zo weet je zeker dat je er op tijd bij bent als je machine om een schoonmaakbeurt vraagt.


Schoonmaken doe je in de volgende stappen:


Koffiemachines met voorgemalen koffie

 1. Zet de machine aan
 2. Doe water in het reservoir tot de maximale inhoud en zet een schaaltje onder de tuit
 3. Leg een reinigingstablet in de ruimte waar gemalen koffie in kan.
 4. Druk op de koffieknop. Trek de stekker uit het stopcontact als er een half kopje water is doorgelpen.
 5. Laat de machine staan, de reinigingstablet moet minimaal een kwartier inwerken. Doe hierna de stekker er weer in en zet de machine aan. Deze zal nu automatisch gaan spoelen.
 6. Doe het deurtje open en haal de zetgroep uit de machine.
 7. Spoel deze vervolgens heel goed uit onder de kraan.
 8. Doe de zetgroep terug in de machine en plaats weer een schaaltje onder de tuit.
 9. Druk nu weer op de koffieknop maar voeg GEEN koffie toe. Er komt nu water uit de machine. Het beste is om deze stap twee keer te herhalen.

Machines zonder voorgemalen koffie

 1. Doe de deur open en haal de zetgroep uit de machine
 2. Neem een kopje, vul dit met 150 ml warm water en los hierin een reinigingstablet op.
 3. Neem een spons of een zachte borstel en maak met de oplossing de filter schoon.
 4. Laat dit een kwartiertje inwerken.
 5. Spoel de zetgroep heel goed schoon onder de kraan
 6. Doe de zetgroep weer in de machine


Machines met “clean” functie

 1. Zet de machine aan
 2. Kies via het menu de functie zetgroep reinigen
 3. Vul het reservoir met water
 4. Doe een reinigingstablet in de machine
 5. Zet een schaaltje onder de tuit
 6. Druk op OK en volg de instructies op het scherm van de machine.


Zijn alleen reinigingstabletten voldoende?

Het antwoord op deze vraag is nee. Om ervoor te zorgen dat je machine ook ontkalkt wordt, moet je dit ook regelmatig bijhouden. Reinigingstabletten lossen wel vuil en vet op maar kalk is net weer wat anders. Ook al gebruik je een speciale waterfilter in je koffiemachine, dit houdt helaas niet alle kalk tegen.

Ontkalken kan je zowel met vloeibaar ontkalkingsmiddel doen als met tabletten. Gebruik je de laatste? Los er dan 3 op in 500 ml warm water (dit kan even duren). Je kan dit middel pas gebruiken als de tabletten helemaal opgelost zijn.

Ga naar het menu van je koffiemachine en kies de optie ontkalken. Zodra de machine om je bevestiging vraagt druk je op de startknop. Zorg ervoor dat de machine helemaal leeg is voordat je deze gaat ontkalken. Vergeet je dit of heb je er geen zin in, zorgt dat voor een hoop troep in de keuken. Daar zit je vast niet op te wachten!

Als je heel zeker weet dat er geen rommel meer in de machine zit kan je het bakje met daarin de opgeloste tabletten legen in het waterreservoir van je machine. Zet het lege bakje onder de wateruitloop van de koffiemachine. Nu volg je de instructies die op het display staan. Dit proces kan een lange tijd duren, zet de machine niet uit terwijl deze nog bezig is!

Zodra de machine bijna klaar is met ontkalken, komt op de display te melding om de restwaterbak leeg te maken. Zodra je dat gedaan hebt, spoel je het waterreservoir met veel water schoon zodat je zeker weet dat er geen restjes meer in zitten. Zodra de machine stopt met spoelen is deze ontkalkt en schoon voor gebruik.


Kan je de koffiemachine schoon maken met azijn?

Vroeger werden koffiezetapparaten vaak ontkalkt met natuurazijn. Bij de moderne machines wordt het door de fabrikanten sterk afgeraden om dit te doen. Azijn kan sommige machines namelijk ernstig beschadigen en zo vervalt de garantie.

De beste manier om te zorgen dat je machine zo schoon mogelijk blijft, is deze schoon te maken met speciale producten van de fabrikant. Dit is misschien wel wat duurder dan andere middelen, maar op die manier weet je heel zeker dat je het juiste product gebruikt. Deze middelen bevatten geen stoffen die schadelijk kunnen zijn voor jouw machine.


Problemen bij de schoonmaak koffiemachine


Meestal lukt het probleemloos om je koffiemachine weer helemaal schoon en in orde te krijgen, maar soms zit het net een beetje tegen. De volgende dingen kunnen wel eens voorkomen tijdens het spoelen van je koffiemachine. Gelukkig is het meestal makkelijk op te lossen.

De zetgroep wil er niet uit


Mocht je een probleem ondervinden om de zetgroep te verwijderen, dan kan je het volgende proberen. Draai de machine half om zodat je de zetgroep goed kan zien. Zorg dat je er zeker van bent dat de machine echt uit staat! Open dan de servicedeur opnieuw en probeer nogmaals de zetgroep uit de machine te halen.

Let er goed op dat de machine niet meer in zijn ontkalkingsprogramma zit. Als dit wel het geval is, kan de zetgroep er namelijk niet uitgehaald worden. Heb even geduld tot de machine klaar is met ontkalken. Als het goed is haal je de zetgroep er nu zonder problemen uit.

Het beste kan je de zetgroep iedere week even goed schoonmaken, dit komt de levensduur van je koffiemachine zeker ten goede! Let er goed op dat je na het schoonmaken de zetgroep aan de lucht laat drogen voordat je deze terug in de machine doet.


De zetgroep wil er niet terug in

Heb je de zetgroep keurig schoongemaakt en wil je deze terug plaatsen maar lukt dit niet? Dat zou je hiermee op moeten kunnen lossen. Controleer eerst of de zetgroep neutraal staat. Is dit niet het geval? Volg dan deze stappen en het komt helemaal goed!


 1. Sluit de servicedeur en plaats alle overige onderdelen terug in de machine
 2. Zet de machine uit en wacht tot deze geen geluid meer maakt
 3. Zet de machine nu aan en wacht tot deze gebruiksklaar is
 4. Duw de hendel omlaag en wacht tot deze contact maakt met de zetgroep
 5. Doe de servicedeur open en schuif de zetgroep voorzichtig terug
 6. Doe de deur dicht en zet de machines vervolgens uit en weer aan


Mocht het echt niet te doen zijn om de zetgroep erin of eruit te halen, is het in alle gevallen verstandig om contact op te nemen met de leverancier. Zo weet je zeker dat je niets stuk maakt!


Kosten reinigingstabletten

Om je koffiemachine goed te onderhouden kan je dus niet zonder goede reinigingstabletten. Het is aan jou welke soort je kiest, het wil niet zeggen dat goedkopere varianten minder goed van kwaliteit zijn dan die van een duurder merk.

Kan of wil je niet de reinigingstabletten gebruiken die gemaakt worden door dezelfde fabrikant als die van je koffiemachine? Je bent natuurlijk zelf vrij om te doen wat je wilt. Let er wel altijd goed op dat de tabletten die je gaat gebruiken niet schadelijk zijn voor jouw machine. Bij sommige artikelen is het namelijk zo dat je garantie vervalt als je geen geschikt schoonmaakmiddel hebt gebruikt.

De kosten van diverse soorten reinigingstabletten verschillen onderling nogal. Daarom zou je er verstandig aan doen om hier al voordat je een koffiemachine aanschaft rekening mee te houden. Schoonmaken komt regelmatig terug, soms wel een keer per week. Ook dit verschilt weer per machine en hoe vaak deze gebruikt wordt.

Probeer in ieder geval niet te besparen op het onderhoud van je koffiemachine. Juist door deze goed schoon te maken heb je er langer plezier van en blijft deze goed werken. Zo houd je de koffie goed van smaak en geniet je elke dag van heerlijke verse koffie.

Hoeveel tabletten je in een keer koopt en van welk merk deze zijn kan heel veel geld schelen. Om even een voorbeeld te noemen, de duurste kosten bijna een euro per stuk, de goedkoopste heb je al voor nog geen 40 cent. Maar of deze net zo goed zijn voor je machine? Mocht je deze willen gebruiken, kijk dan altijd eerst na of de ingrediënten hiervan geschikt zijn voor jouw machine.