Is azijn goed voor het ontkalken van koffiezetapparaten?

Facebook
Twitter
LinkedIn


Wanneer we onze koffiemachine moeten ontkalken, of het nu een espresso machine of een cup koffiemachine is, is de grootste twijfel die velen van ons hebben welke ontkalkingsvloeistof te gebruiken voor het proces. En meteen sluiten we aan bij de onzekerheid of het wel goed is om azijn te gebruiken voor het ontkalken van koffiemachines.

We weten dat er ontkalkingsvloeistoffen van verschillende merken zijn, en generieke merken die meestal voor bijna alle modellen dienen omdat het doel (het reinigen van de interne kanalen van kalkresten) altijd hetzelfde is. Goede voorbeelden hiervan zijn de Saeco ontkalkervloeistof of de Delonghi ontkalkervloeistof.

Toch hebben we vaak geen ontkalkingsvloeistof bij de hand of vinden we het niet in onze algemene winkel of zijn we lui om het op het internet te kopen omdat het een zeer goedkoop product is dat ons bijna hetzelfde kost als de verzendkosten. En dit is waar de dagelijkse elementen verschijnen met een hoge aanwezigheid van azijnzuur in de samenstelling zoals witte azijn.


Gebruik van azijn voor het ontkalken van koffiemachines

Gedurende het hele leven, toen er nog niet zoveel vooruitgang, merken of middelen waren als nu, werden de ontkalkingsprocessen in de koffiemachines uitgevoerd met azijn. Het gebruik van azijn is vandaag de dag meer een erfenis van het verleden dan een echte behoefte of optie die massaal wordt aanbevolen.


De’Longhi EcoDecalk – Koffiemachineontkalker – 500ml


De'Longhi EcoDecalk - Koffiemachineontkalker - 500ml

  • Maar ook krachtiger tegen kalkafzettingen in koffiemachines
  • Lost kalkafzettingen tot drie keer efficiënter en sneller op dan conventionele ontkalkt
  • De 500 ml verpakking is voldoende voor vijf ontkalkingsprocessen
  • Regelmatig gebruik van De’Longhi ecodecalk zorgt voor een langere levensduur en een betere energie-efficiëntie.
  • Geschikt voor alle koffiemachines

Bekijk de dagprijs

Gerelateerd: Delonghi ontkalker kopen: Hoe ontkalkt u een DeLonghi koffiemachine?

Het is ook een zeer geschikt -en uitgebreid- product voor algemene huishoudelijke reiniging (er zijn zelfs specifieke azijn voor de reiniging), en soms heeft het de neiging om dit gebruik van algemene reiniging te veralgemenen en te verwarren met een proces dat zo bijzonder en delicaat is als de ontkalking van een koffiezetapparaat.


Wordt azijn aanbevolen voor het ontkalken van koffiemachines?

In de regel niet, hoewel het niet aan te raden is om categorisch te zijn in deze zaken.

Bijna alle belangrijke fabrikanten van koffiemachines, met name capsuleapparaten, brengen hun ontkalkingsvloeistoffen of -tabletten op de markt en adviseren daarom de gebruikers deze te kopen. Zij zijn niet verantwoordelijk voor wat er gebeurt als gevolg van het gebruik van azijn in koffiemachines (of andere verbindingen die gebruikt kunnen worden bij ontkalkingen).

Als voorbeeld (we zouden er meerdere kunnen zetten, of u kunt ze zelf opzoeken in de gebruiksaanwijzing), hier zijn een paar uittreksels. De eerste is een gebruiksaanwijzing voor een Nespresso koffiezetapparaat, waarbij ons duidelijk en in het rood wordt verteld dat azijn schadelijk is voor het apparaat.


En in dit andere voorbeeld, overgenomen uit de gebruiksaanwijzing van een Dolce Gusto Oblo, zien we hoe het bedrijf van Nestle het gebruik van azijn expliciet verbiedt:

Tot slot zijn huismiddeltjes voor het ontkalken van koffiemachines altijd een optie die door de meeste grote fabrikanten wordt ontmoedigd, en wij zijn geen uitzondering.

Het is raadzaam om te kiezen voor officiële ontkalkingsvloeistoffen, niet omdat het gebruik van azijn schadelijk is, maar omdat bedrijven niet verantwoordelijk zijn voor de manier waarop de gebruiker huismiddeltjes toepast.

Het grootste probleem of schadelijke effect dat azijn kan hebben op uw koffiezetapparaat is corrosie of beschadiging van de interne elementen die met aluminium zijn gebouwd.

Daarom mag er niets gebeuren als u na het ontkalken met azijn de binnenkant van het koffiezetapparaat zeer grondig spoelt (tot twee of drie keer toe, indien nodig) en de binnenkant van het waterreservoir.

Er mag ook geen risico zijn als uw brouwer stalen onderdelen heeft en geen aluminium. Maar zoals we al eerder zeiden, dit hangt af van elk geval, en we kunnen niet voor alle situaties standaardregels vaststellen. Geef ze gewoon informatie en dring er bij elke gebruiker op aan om daarnaar te handelen.


Alternatieven voor het gebruik van azijn in koffiemachines

Als u echter een oplossing op zichzelf wilt gebruiken als ontkalkingsvloeistof, moet u weten dat het ideaal is om vloeistoffen te gebruiken voor het ontkalken van koffiemachines op basis van citrusvruchten, en niet van azijnzuur.

Een van de meest voorkomende argumenten tegen deze praktijk is dat azijn voor het ontkalken van koffiemachines niet aan te raden is omdat het te zuur kan zijn, en hoewel het de sporen van kalk verwijdert, kan het ook de kanalen van de koffie beschadigen of sporen van smaak achterlaten voor toekomstige dranken. Als u azijn gebruikt voor koffiemachines, dan herhalen we dat, altijd onder uw verantwoordelijkheid en met alle informatie die vooraf bekend is.

Als u thuis ontkalkingsvloeistof wilt gebruiken, adviseren wij u om het sap van één of twee citroenen te gebruiken, gemengd met heet water. De verhouding moet ongeveer een eetlepel citroensap per halve liter water zijn.

Meng beide elementen goed door elkaar en u heeft uw ontkalkingsvloeistof klaar voor gebruik. Veel veiliger en minder agressief dan het gebruik van azijn voor het ontkalken van koffiemachines. Als u uw koffiezetapparaat met citroen wilt reinigen, zouden wij het op prijs stellen als u ons in de commentaren over uw ervaring zou kunnen vertellen.


Azijn voor het reinigen van koffiezetapparaten

Het gebruik van azijn voor het reinigen van koffiemachines komt veel voor, waarbij het wordt opgevat als een oplossing voor het verwijderen van oxiden of resten van brandwonden aan de buitenkant. Maar we moeten het niet verwarren met het ontkalkingsproces, tenzij we de reiniging van koffiemachines met azijn begrijpen als een exclusieve reiniging van de binnenkanalen.


Hoe maak je een koffiezetapparaat schoon met witte azijn?

Vervolgens zullen we de nodige stappen uitleggen om een koffiezetapparaat met witte azijn te reinigen. Het is hoe we het specificeren, want er mag geen andere soort azijn worden gebruikt.

Het proces is geldig voor elke koffiemachine met een watertank (Italiaans, espresso of capsules). En we staan erop: dit is alleen maar schoonmaken, niet ontkalken. Wat we gaan schoonmaken met azijn is de afzetting van de machine.


  • Neem eerst het reservoir, spoel het grondig af en reinig met een doek of keukenpapier alle resten/resten/vervuiling van het oppervlak die in het zicht kunnen komen.
  • Als deze oppervlakkige reiniging klaar is, vult u de kan of de tank van uw machine met een oplossing die bestaat uit een deel witte azijn en twee delen koud water.
  • Zodra dit gedaan is, start u het koffiezetapparaat alsof u een koffie gaat bereiden (maar dan zonder koffie). Dit is wat u zou doen in een normaal ontkalkingsproces. (U kunt deze stap overslaan als u niet wilt dat de azijn door de leidingen van uw machine gaat).
  • Zet het koffiezetapparaat uit en laat de resterende azijn en wateroplossing ongeveer 15-20 minuten in de karafbak rusten. Gedurende deze tijd zal de azijn in stilte zijn werk doen.
  • Maak ten slotte de tank leeg en vul deze met gewoon water. Het is tijd om het vuil af te spoelen en op te ruimen. Start het koffiezetapparaat opnieuw en start een watercyclus zonder koffie. Twee keer zo goed als één keer, om te verzekeren.


Na deze reiniging met azijn in uw koffiezetapparaat is het waterreservoir vrij van vuil en bezinksels die zich op de bodem of in de hoeken van het reservoir hebben afgezet. Houd er rekening mee dat eventuele resten in de waterkan of het reservoir een goede kans hebben om te worden overgedragen op de koffie.


Maak het koffiezetapparaat schoon met witte azijn en zuiveringszout.

Een soortgelijk proces als het vorige, maar dan iets zachter (minder agressief) bij het mengen van, in dit geval, twee delen van bicarbonaat, een van water en een van witte azijn. Dat wil zeggen, 50%-25%-25% zou het aandeel zijn.

Als u niet van het idee houdt om uw koffiezetapparaat met azijn te reinigen omdat het agressief kan zijn, dan kunt u dit alternatief eerst proberen, en kijken of de resultaten in uw geval bevredigend zijn. Natuurlijk hangt het allemaal af van de toestand van de leidingen of het gebied dat u wilt schoonmaken. Niet alle gevallen kunnen op dezelfde manier worden behandeld.

Tot slot is de informatie over dit onderwerp zoals altijd uitgebreid en moet u uiteindelijk zelf beslissen.

Kent u nog andere trucs voor het ontkalken van koffiemachines met azijn (of een andere stof) thuis?Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen