Hoe maak je een originele Irish Coffee?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Authentiek Irish Coffee recept

wat is een Irish Coffee

Als er één kopje koffie is met een zoete smaak en veel pit, dan is het Irish Coffee wel. Gelukkig hoef je niet helemaal naar Ierland af te reizen om een slokje van deze hartige drank te nemen. We hebben het recept in dit artikel voor je op een rijtje gezet, zodat je het lekker thuis kunt maken en ervan kunt genieten.

 

Inleiding tot Irish Coffee

 

Deze drank heeft niet alleen een warme en hartige smaak, maar ook een sterke traditie.

 

De originele Irish coffee werd op een koude winternacht in 1943 uitgevonden door een chef-kok genaamd Joe Sheridan. Hij werkte in de luchtmachthaven van Foynes in het graafschap Limerick in Ierland. De creatie van Irish coffee ontstond toen Sheridan de transatlantische passagiers verzorgde die de haven van Foynes aandeden.

 

Het verhaal gaat dat er op die nacht een vlucht uit de haven van Foynes vertrok die moest terugkeren nadat ze al halverwege haar bestemming was. Verscheidene passagiers van deze vlucht, die begrijpelijkerwijs moe en chagrijnig waren van de vertraging, kwamen Sheridan’s café tegen.

 

Sheridan had medelijden met de vermoeide reizigers en besloot een speciaal koffiedrankje te maken, waaraan hij impulsief een scheutje Ierse whisky toevoegde. Het drankje kreeg een overweldigende hoeveelheid positieve reacties. Op de vraag van een Amerikaanse klant of het geserveerde drankje “Brazilliaanse koffie” was, antwoordde Sheridan trots dat het eigenlijk “Irish coffee” was. En zo was Irish coffee geboren.

 

Opkomst van Irish Coffee

 

Nadat het een gewoon drankje werd dat Sheridan serveerde in Foynes Port, groeide het uiteindelijk in populariteit en werd het een specialiteit op de luchthaven zelf. Na de Tweede Wereldoorlog bleef de drank aan populariteit winnen en vond in het begin van de jaren 1950 zijn weg naar de Verenigde Staten.

 

De drank werd in de Verenigde Staten geïntroduceerd door Stanton Delaplane, een reisschrijver voor de San Francisco Chronicle. Nadat hij in Foynes Port van een Irish coffee had genoten, probeerde hij de drank zelf te maken door samen te werken met Buena Vista Cafe in San Fransisco. Sheridan werd al snel daarna uitgenodigd om naar Buena Vista Café te verhuizen om de drank daar te recreëren en te serveren.

 

Sindsdien zijn er over de hele wereld verschillende variaties op het concept verschenen. In dit artikel baseren we het recept op de klassieke, traditionele versie.

 

Variaties van Irish Coffee

Irish Coffee

In de loop der tijd zijn er verschillende variaties op dit beroemde drankje geweest. Het klassieke recept wordt altijd als favoriet beschouwd, maar het recept aanpassen en er hier en daar een draai aan geven kan ook leuk zijn. Hier zijn enkele van onze favoriete Irish coffee variaties:

 

De klassieker

 

De traditionele versie van Irish coffee wordt gemaakt met witte suikerklontjes, zwarte koffie, Ierse whisky en slagroom. Het is bedoeld om zoet, robuust en dik en romig te zijn, waardoor je bij elke hartige slok een warm gevoel over je hele lichaam krijgt. In dit artikel geven we instructies over hoe je dit klassieke recept maakt.

 

Verschillende Zoetstoffen

 

Als je niet van bruine suiker houdt, zijn er vele andere mogelijkheden om je Irish coffee zoeter te maken. Enkele veelgebruikte zoetstoffen zijn witte suiker, ahornsiroop, chocoladesiroop of zelfs honing.

 

Serveer het met ijs

 

Geen fan van hete koffie? Probeer het dan eens koud! Irish coffee met ijs kun je maken door een scheutje Irish whiskey over ijs te gieten, er cold brew coffee bij te gieten, half om half te doen en af te toppen met slagroom.

 

Garneer het

 

Wil je wat pit toevoegen? Nadat je je slagroom aan je koffie hebt toegevoegd, kun je de slagroom garneren met van alles en nog wat. Een paar heerlijke opties zijn chocoladeschilfers, chocoladesiroop, kaneel, nootmuskaat, karamel, of zelfs ijs.

 

Bailey’s Irish Cream

 

Als je echt brutaal wilt worden, kun je altijd de whisky vervangen (of weglaten) door Bailey’s Irish Cream toe te voegen in plaats van melk of half & half. Zet eerst je koffie zoals je gewend bent, giet je Bailey’s erbij en doe er desgewenst slagroom op. Deze methode werkt ook met koude koffie.

 

Schenk Irish Coffee

 

Een andere heerlijke methode om Irish coffee te maken is de pour-over methode. Om dit te doen, voeg je eerst whiskey toe aan je water om te koken, en giet je het vervolgens over je koffiedik om het te laten trekken. Hierdoor wordt de smaak van de whisky beter opgenomen in de gebrouwen koffie, wat een heerlijk pittig kopje koffie oplevert. U kunt er nog steeds lichtjes opgeklopte room bovenop doen als u dat wenst.

 

Zonder slagroom?

 

Als je geen room aan je Irish coffee wilt toevoegen, hoeft dat ook niet. Hoewel de combinatie van whisky en koffie eigenlijk alleen als whisky en koffie wordt beschouwd, kun je er ook zonder room van genieten als dat beter bij je smaak past.

 

Hoe maak je een klassieke Irish Coffee?

Irish Coffee maken

Voordat we ons kopje Irish koffie maken, moeten we onze ingrediënten verzamelen en de stappen doornemen die nodig zijn om dit heerlijke drankje te maken.

 

Wat heb je nodig

 

  • 180ml.Irish Coffee glas of Irish Coffee mok

 

  • 120ml vers gezette koffie

 

  • 2 klontjes suiker

 

  • 45ml oz goede Irish Whiskey

 

  • 2-3 el slagroom

 

 

Traditioneel Irish Coffee servatieglas

 

Tegenwoordig bestaat er een koffieglas dat “Irish Coffee Mug” wordt genoemd en dat in de meeste bars wordt gebruikt voor het brouwsel. Voor de historische ervaring gebruiken we echter het San Francisco Irish Coffee Glass van 6 oz, beroemd geworden door de Chronicle vanwege het langdurige gebruik en de associatie met het iconische Old Town-gebied van San Francisco.

 

1. Verwarm het glas voor

 

Giet gedurende 10-15 seconden heet water in het glas om het voor te verwarmen. Zodra het glas is opgewarmd, schenk je het uit.

 

2. Voeg suikerklontjes en verse koffie toe

 

Doe twee suikerklontjes in het glas. Voor de extra mijl in historische authenticiteit, kunt u bruine suiker gebruiken, maar de blokjes zijn gemakkelijker te meten.

 

Voeg vervolgens 120ml vers gezette koffie toe tot het glas voor ongeveer 2/3 gevuld is. Roer tot de suiker is opgelost.

 

Aanbeveling: Gebruik een French Press om je koffie te zetten; het zal een mooie, volle kop creëren die echt tegen de whisky op kan. We raden ook aan een lichte tot medium branding te gebruiken.

 

3. Voeg Ierse whiskey en slagroom toe

 

Voeg 45ml van je favoriete Ierse whiskey toe. Zorg ervoor dat je echte Ierse whiskey gebruikt, niet zomaar wat bruine alcohol. Chris beveelt Teeling Irish Whiskey aan. Geproduceerd in Dublin en afgewerkt in rumvaten, is het een authentieke en uitzonderlijke whiskey die prachtig combineert met koffie.

 

Als de whiskey er eenmaal in zit, top het geheel dan af met (bij voorkeur zelfgemaakte) slagroom. Nu we het er toch over hebben…

 

Hoe maak je thuis slagroom

 

Om je eigen slagroom te maken, koop je zware room of slagroom. Met een beetje ellebogenwerk en een garde klop je het op tot er genoeg lucht in zit om luchtig te worden.

 

Voor de garnering kunt u de room bestrooien met nootmuskaat of chocolade.

 

Conclussie

 

Irish coffee is een klassiek drankje dat elke koffieliefhebber minstens één keer moet proberen. Niet alleen geniet je van een heerlijk, zoet, romig kopje koffie, maar je geniet ook van een geliefd drankje dat al heel lang door vele anderen wordt gedronken. Of je het nu op de traditionele manier drinkt of het eens anders aanpakt, er is een versie van Irish coffee waar bijna iedereen van kan genieten.

 

Irish Coffee Recept

 

Irish Coffee is geen doorsnee kopje koffie. Het is niet alleen een pittige koffiedrank die geliefd is bij koffieconsumenten over de hele wereld, maar hij is ook zoet van smaak en heeft een flinke scheut whisky. Het goede nieuws is dat je niet naar Ierland hoeft te reizen om dit hartige drankje te proberen – je kunt het gewoon in je eigen keuken maken!

 

Ingrediënten

 

  • 180ml.Irish Coffee glas of Irish Coffee mok

 

  • 120ml vers gezette koffie

 

  • 2 klontjes suiker

 

  • 45ml oz goede Irish Whiskey

 

  • 2-3 el slagroom

 

 

Hoe maak je een irish coffee: Instructies

 

  1. Verwarm uw Irish Coffee-glas voor met heet water.

 

  1. Zet 120ml druppelkoffie.

 

  1. Doe 2 suikerklontjes in het Irish Coffee Glass.

 

  1. Giet er 120ml vers gezette koffie in.

 

  1. Voeg 45ml whisky toe.

 

  1. Voeg tenslotte je slagroom toe als garnering.

 

  1. Geniet ervan!

 

 

Gerelateerde artikelen

Philips-3300-EP334150
Philips 3300 EP3341/50
Introductie Welkom bij mijn blog over hoogwaardige koffiemachines! In deze blogpost ga ik je alles vertellen...
Philips-2300-EP233640
Philips 2300 EP2336/40
Hallo allemaal! Welkom terug bij mijn blog over koffiemachines. Vandaag ga ik jullie alles vertellen...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen