Delonghi PrimaDonna S EVO ECAM510.55.M koffiezetapparaat: maatwerk is goed

Facebook
Twitter
LinkedIn


Met de PrimaDonna S EVO ECAM510.55.M wil Delonghi een “nieuwe koffie-ervaring” bieden. Om dit te bereiken, rekent de Italiaanse fabrikant op een grote catalogus van recepten, een vrij rijke toepassing en aanpassingsmogelijkheden.Delonghi PrimaDonna S EVO ECAM510.55.M

Bekijk de dagprijsPresentatie

De Delonghi PrimaDonna S EVO ECAM510.55.M is de nieuwste aanwinst in het PrimaDonna-assortiment van de Italiaanse fabrikant, met een prijs van €1099. Net als zijn zustermodellen, de PrimaDonna Class en PrimaDonna Elite, maakt dit koffiezetapparaat met molen via Bluetooth verbinding met een toepassing die tal van aanpassingsmogelijkheden biedt. De fabrikant zegt dat hij de EVO heeft ontworpen met drie hoofddoelstellingen voor ogen: “prestaties, connectiviteit en interactie”. Dat zegt alles.


Gebruiksgemak

De PrimaDonna S EVO is een prachtige baby: met een gewicht van 11,5 kg is het een van de zwaarste machines in onze vergelijking. Dit is een zeer grote machine die moeilijk in kleine keukens zal passen.

Met dit model breekt Delonghi niet met zijn esthetische normen. Het slanke, industriële ontwerp van de PrimaDonna Elite is nog steeds hetzelfde. De glanzende metalen coating is net zo rommelig als altijd. Koffie- en melkvlekken op het kopjesplateau en vingerafdrukken op de tuit komen te snel. De kwaliteit van de materialen en de afwerking zijn echter onberispelijk, een constante voor de Italiaanse fabrikant.

Het koffie-uitgiftesysteem heeft twee spuitmonden waarmee twee koffieën tegelijk kunnen worden bereid. De tuit is uiteraard verstelbaar naar gelang van de gekozen beker (kleine beker of grote mok).

Aan de linkerkant van het voorpaneel vinden we het heetwaterpijpje (of stoompijpje) dat kan worden verwijderd en vervangen door de geïsoleerde melkkaraf. Daarbovenop zit een knop op het deksel waarmee u de dikte van het schuim op verschillende niveaus kunt instellen.

Bij een dergelijke prijspositionering waarderen we het dat Delonghi kiest voor een karaf die veel hygiënischer is dan een aansluitpijpje dat in de melkkan moet worden ondergedompeld, zoals bijvoorbeeld het geval is bij de “>Saeco Xelsis SM7685/00.

Het bonenreservoir heeft een comfortabele capaciteit van 250 g, zodat de gebruiker het niet te vaak hoeft bij te vullen. Bovendien is er een doorgeefluik voor gemalen koffie, wat handig is als u een cafeïnevrije koffie wilt zetten.

Het bonenreservoir heeft een knop waarmee u de maling van de koffie in 13 stappen kunt aanpassen. De pijlen op dit wiel geven de gebruiker aan in welke richting hij het moet draaien om de fijnheid van de koffie te veranderen. Ter herinnering: hoe fijner de koffie gemalen is, des te uitgesprokener is de smaak.

Het grote waterreservoir van 1,9 liter van de PrimaDonna S EVO bevindt zich aan de rechterkant van de machine. De tank is gemakkelijk toegankelijk en kan worden verwijderd door hem naar u toe te trekken en teruggeplaatst door hem in de groeven te duwen.

Een filterpatroon wordt met het toestel meegeleverd. U bent vrij om het al dan niet te installeren, maar besef wel dat hard water de smaak van de koffie verandert en de machine sneller verslijt.

Laten we overgaan tot het bedieningspaneel: het bestaat uit twaalf aanraakgevoelige toetsen rondom een klein LCD-scherm. Op het bedieningspaneel zijn acht dranken afgebeeld en in hoofdletters geschreven: espresso, koffie, long coffee, doppio+, cappuccino, latte macchiato, café au lait, warme melk.

De rest van de toetsen direct aan weerszijden van het scherm geven toegang tot de instellingen van de machine. Met het icoontje van de twee koffiebonen kunt u de koffiesterkte op 5 niveaus instellen. De toets ESC wordt gebruikt om toegang te krijgen tot de instellingen van de machine (mondstukspoeling, gekozen taal, onderhoud, drankprogramma, etc.). “Mijn menu” biedt de mogelijkheid uw favoriete dranken op te slaan door de intensiteit van het aroma, de hoeveelheid koffie in het kopje of de temperatuur te bepalen.

Op de PrimaDonna S EVO kan de temperatuur op vier niveaus worden ingesteld (maximaal, hoog, gemiddeld of laag). We hebben de temperatuur gemeten in de standaardinstelling (hoog). Om dit te doen, hebben we een sonde in de tuit gestoken. Bij de uitlaat van het mondstuk hebben we 91°C gemeten bij hoge temperatuur. Dit is in overeenstemming met wat wordt verwacht, aangezien de extractietemperaturen tussen 86°C en 96°C moeten liggen.

Door op het laatste icoon van een kopje te drukken, krijgt u toegang tot een bredere catalogus van recepten dan die op het bedieningspaneel (flat white, espresso macchiato, cappuccinomix).


Connectiviteit en toepassing

De PrimaDonna S EVO ECAM510.55.M maakt via Bluetooth verbinding met een smartphone. Het wordt bediend via de Delonghi Coffee Link app die beschikbaar is op Android en iOS. Sinds we de PrimaDonna Class hebben getest, hebben we geen updates gezien; de app biedt min of meer dezelfde functionaliteit als het scherm van de machine.

Nadat u de app hebt gedownload, moet u naast het koffiezetapparaat gaan staan om de verbinding tot stand te brengen. De startpagina biedt de mogelijkheid de drank te kiezen, de bereiding op afstand te starten en deze te personaliseren door de intensiteit van de koffie en de hoeveelheid water in het kopje te bepalen. Als de gebruiker zich vergist bij de keuze van een drank, is dat geen probleem, want hij of zij kan de aan de gang zijnde bereiding annuleren. Praktisch.

Er zij op gewezen dat de Bluetooth-verbinding het niet mogelijk maakt de machine van al te grote afstand te besturen. Tenzij het apparaat dicht bij de slaapkamer staat of de gebruiker in een kleine ruimte woont, kunt u niet verwachten dat u koffie kunt zetten vanaf de onderkant van uw bed.

Tenslotte ligt het grootste belang van de connectiviteit in het creëren en op maat maken van dranken. Daartoe nodigt de toepassing de gebruiker uit zijn drank te selecteren en vervolgens de koffiesterkte, de gewenste temperatuur en, in het geval van een melkdrank, de hoeveelheid melk in te stellen. Zodra deze instellingen zijn bepaald, kan de gebruiker het recept een naam geven en het opslaan bij zijn favorieten.


Gemak van onderhoud

We hebben weinig klachten over de EVO wat onderhoud betreft. Alle onderdelen van deze koffiemachine kunnen gemakkelijk worden verwijderd voor reiniging. Om het lekbakje en de koffiediklade te verwijderen, trekt u ze gewoon naar u toe.

Wanneer de lekbak vol is, is het niet gemakkelijk om hem naar de gootsteen te verplaatsen zonder water te morsen. De reden hiervoor is dat de randen niet erg hoog zijn. Dus je moet er aan denken om het regelmatig te legen. De koffiediklade kan tot 14 koffiekoeken bevatten voordat ze moet worden geleegd. Natuurlijk waarschuwt het display de gebruiker wanneer dit nodig is.

De toegang tot de afzuigkamer is zeer gemakkelijk. Het enige wat u hoeft te doen is het waterreservoir te verwijderen, het deksel te openen en vervolgens de kamer te verwijderen door op de knoppen aan weerszijden van de afzuigkap te drukken. Dankzij de gemakkelijke toegang tot de afzuigkap kan het koffiezetapparaat grondig worden gereinigd en wordt de schade voorkomen die bij sommige Jura-machines is geconstateerd.

Het display maakt het veel gemakkelijker om de machine te onderhouden. Alle uit te voeren handelingen zijn volledig aangegeven: het legen van de koffiediklade, de lekbak, het hydraulische systeem, het ontkalken, enz.


Snel

De PrimaDonna S EVO is behoorlijk snel. Het duurt slechts 16 seconden om de sproeiers te spoelen, terwijl de PrimaDonna Class ECAM550.75.MS er 30 seconden over doet. Om van uw eerste espresso te genieten, moet u 1 minuut en 15 seconden wachten, en vervolgens nog eens 43 seconden voor uw tweede. Deze tijden liggen binnen het gemiddelde van onze vergelijking, maar andere modellen waren sneller, met name de Jura A1, die beide espresso’s maakt in 1 min 10 sec.


Stroomverbruik

De EVO schakelt standaard na 30 minuten automatisch uit. U kunt deze instelling echter zo wijzigen dat hij tussen 15 minuten en 3 uur na de laatste bediening uitschakelt. Om het verbruik van onze machines te meten, houden wij rekening met de opstarttijd, de spoeltijd en de bereiding van 3 espresso’s en 3 longcoffees. In deze test stelden we vast dat de PrimaDonna S EVO 0,068 kW/h verbruikte.

Met drie korte en drie lange koffie per dag gedurende een maand, kost de machine 14,5 eurocent per maand. Ter vergelijking: de Jura Ena 8 kost slechts 8,9 eurocent op de elektriciteitsrekening.


Geluid

De PrimaDonna S EVO is een van de stilste machines in onze vergelijking. Wanneer de versnipperaar in werking is, bedraagt het geluidsniveau 63 dB(A), terwijl dat van de Melitta Caffeo Varianza 74 dB(A) was. De PrimaDonna S EVO stoot 49 dB(A) uit tijdens de extractie van de drank en ook tijdens het spoelproces.


Productspecificaties

 • Afmetingen (HxBxD): 35 x 23,8 x 47 cm
 • Druk: 15 bar(s)
 • Twee koffie’s tegelijk: Ja
 • Waterreservoir: 1,9 L
 • Type slijpmachine: staal
 • LCD-scherm: Ja
 • Filterpatroon: Ja
 • Melkkan: Ja
 • Aanpassing van recepten: Ja
 • Stortkoker voor gemalen koffie: Ja
 • Twee bonenbakken: Neen
 • Inhoud: 250 g
 • Geschikt voor type koffie: Koffiebonen
 • One touch koffiespecialiteiten: Cappuccino | Latte macchiato | Café Latte
 • Type melkopschuimer: Automatisch met melkreservoir
 • Aantal programma’s: 8
 • Instelbare maalgraad: Ja
 • Maalniveau aanpasbaar: Ja
 • Verstelbaar watervolume: Ja
 • Aantal bonenreservoirs: 1
 • Aantal kopjes per keer: 2
 • Geheugen voor koffieprofielen: Ja
 • Temperatuur instellingen: Y
 • Kopjeswarmer: Ja
 • Serveert heet water: Ja
 • Afneembaar waterreservoir: Ja
 • Inhoud waterreservoir: 1,8 liter inhoud
 • Koffiebonen reservoir: 0,25 gram
 • Inclusief melkbeker: Ja
 • Koord opslagruimte: Ja
 • Druk van de pomp: 19
 • Waterfilter: Ja
 • Waterniveau indicator: Ja
 • Automatisch uitschakelen: Ja
 • Via app bedienbaar: Ja
 • Stand by tuning: Ja
 • Switch on timer: Nee
 • Type bedieningsknoppen: Touchscreen
 • Automatisch ontkalkingssysteem: Ja
 • Automatische reiniging melksysteem: Ja
 • Uitneembare zetgroep: Ja
 • Anti calcium filter: Ja
 • Waterfilter: Ja
 • Verwijderbare sediment reservoir: Ja
 • Inhoud waterreservoir: 1,8 liter inhoud
 • Snoerlengte: 500
 • Product hoogte: 35 cm
 • Product lengte: 47 cm
 • Product breedte: 23,8 cm
 • Product gewicht: 11,5 gram
 • BPA-vrij: Ja
 • Materiaal maalschijven: Metaal
 • Materiaal behuizing: RVS
 • Model: ECAM 510.55.M
 • Mpn: ECAM 510.55.M
 • Garantie: 2 jaar
 • EAN: 8004399331679
 • Kleur: Zilver
 • Vermogen: 1450 W
 • Verpakkingsinhoud: De’Longhi PrimaDonna S Evo.
  Gebruiksaanwijzing.
 • Bodem met antislip: Nee
 • Espresso en stoom tegelijkertijd: Nee
 • Gewicht: 15420 g
 • Indicatielampje: Nee
 • Instelbare koffiehoeveelheid: Ja
 • Instelbare koffiesterkte: Ja
 • Model: PRIMADONNA S EVO ECAM 510.55.M
 • Taal handleiding: Universeel
 • Vaatwasserbestendig: Ja
 • Verpakking breedte: 500 mm
 • Verpakking hoogte: 300 mm
 • Verpakking lengte: 526 mm
 • Categorieën: EspressomachinesKoffiemachines
 • Serie: De’Longhi Primadonna
 • Merk: De’Longhi
 • Type koffie: Cappuccino, Heet water, Latte macchiato, Cafe Latte
 • Type koffievulling: Koffiebonen
 • Melkopschuimmethode: Automatisch met melkreservoir


Voordelen

 • Hoogwaardige materialen en afwerking.
 • De display is gemakkelijk te gebruiken.
 • Receptencatalogus.
 • Aangepaste drankjes.
 • Toepassing vol opties.
 • Stille machine.
 • Efficiënte en hygiënische melkkan.
 • Toegang tot de afzuigkap.


Nadelen

 • Vuile voering.
 • Het legen van de lekbak is niet eenvoudig.
 • Leer het bedieningspaneel voor de eerste paar keer gebruiken.


Conclusie

De Delonghi PrimaDonna S EVO is een koffiezetapparaat zonder grote gebreken. We houden van de veelheid aan beschikbare warme dranken die kunnen worden aangepast vanaf het bedieningspaneel en de app. De praktische en hygiënische ingebouwde melkkaraf is een leuk detail. Anderzijds heeft dit koffiezetapparaat een coating die gevoelig is voor vingerafdrukken en gemorste koffie, waardoor regelmatig onderhoud waarschijnlijk noodzakelijk zal zijn.


Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen