Hoe werkt Nespresso? (U zult verrast zijn!)

Facebook
Twitter
LinkedIn

Nespresso heeft een plaats veroverd in de espressowereld door een serie machines te ontwikkelen die heerlijke, rijke koffie maken zonder de hoge prijzen en complexiteit van traditionele espressomachines. Nespresso-koffie is niet altijd authentieke espresso – waarvoor een strikte, drukgerelateerde definitie bestaat – maar qua smaak en mondgevoel komt hij aardig in de buurt. Hoe je het ook noemt, Nespresso koffie is van hoge kwaliteit, en veel mensen gebruiken hun machines vanwege hun eenvoud.

Zelfs de meest hardcore Nespresso-fans beseffen misschien niet dat Nespresso-machines fundamenteel verschillen van andere koffiemachines. De meeste koffiemachines maken gebruik van dezelfde werkingsprincipes met slechts kleine verschillen tussen de merken, maar Nespresso draait het spel op zijn kop en gebruikt een uniek proces om de zachte, smaakvolle koffie te brouwen waar de fans van het merk zo van houden. Hoe werkt Nespresso?

Hoe werkt Nespresso?

Achter de schermen

Alle koffiemachines hebben twee basisingrediënten nodig: koffie en water. Extractie is het proces waarbij smaak wordt onttrokken aan gemalen koffie. Wanneer heet water in contact komt met gemalen koffie, lossen de chemische verbindingen en oliën die koffie zijn smaak geven op en reizen ze mee met het water tot ze in uw kopje terechtkomen, waar u ervan kunt genieten.

Er zijn vele manieren waarop extractie kan plaatsvinden. Er is dompelbrouwen, waarbij de gemalen koffie in het water dringt, zoals bij een french press. Er is percolatiebrouwen, waarbij water door gemalen koffie stroomt, zoals bij pour-overs. Tot slot is er espresso, waarbij gebruik wordt gemaakt van extreem hoge druk om heet water door dicht opeengepakte gemalen koffie te persen. Dit zijn de meest gebruikte methoden, maar er zijn ook minder bekende opties.

Nespresso VertuoLine-machines gebruiken een heel ander proces dat zij “Centrifusion” hebben genoemd, een samenvoeging van centrifugeren en fusioneren. Centrifusion werkt door gemalen koffie en water snel rond te draaien met 7.000 toeren per minuut om ze gelijkmatig te mengen. Het resultaat is een uiterst gelijkmatige extractie die espresso-achtige crema kan produceren zonder een omgeving onder hoge druk.

OriginalLine Nespresso-machines zijn authentieke espressomachines en maken gebruik van een drukpomp van 19 bar om echte espresso te zetten. OriginalLine machines beschikken niet over de capsule-leestechnologie die VertuoLine machines wel hebben, die we in het volgende gedeelte bespreken.

De voorkant

Weten hoe uw nespresso apparaat uw ochtendkoffie bereidt, is een interessant weetje, maar staat uiteindelijk los van de gebruikerservaring. Praktisch gezien is het ook nuttig om te weten hoe Nespresso op klantniveau werkt als u op zoek bent naar een nieuwe koffiemachine en overweegt er een van Nespresso te kopen.

Er zijn veel verschillende Nespresso-machines, die allemaal net iets andere kenmerken hebben. Ongeacht deze kleine verschillen gebruiken alle Nespresso-machines Nespresso capsules, en deze capsules vormen de kern van het merk Nespresso.

Een Nespresso-capsule is een klein koffiepotje, maar dat is het niet alleen. Op de Nespresso-capsules zijn streepjescodes gedrukt waarmee compatibele Nespresso machines de zetinstructies kunnen lezen en automatisch de zetparameters kunnen aanpassen om de extractie van de specifieke koffie in de capsule te optimaliseren.

Het barcode-ontwerp betekent dat u met één druk op de knop koffie kunt zetten die geen standaardrecept is, maar flexibel. Met andere woorden, u kunt een grote variëteit aan koffie zetten zonder dat u zich hoeft in te spannen om de parameters zelf aan te passen. Dit is een groot voordeel ten opzichte van andere, vergelijkbare éénknopsmachines die maar één zetstand hebben. Verschillende koffiesoorten vereisen verschillende watertemperaturen en koffie/water-verhoudingen om er het beste uit te halen, en Nespresso doet de fijnafstelling voor u.

Nespresso Koffie

We zeiden al eerder dat Nespresso koffie technisch gezien geen espresso is, maar de smaak lijkt er wel op. Om espresso te worden genoemd, moet de koffie worden gezet onder een druk van ten minste negen bar. Waarom negen bar? Niet altijd, maar meestal is negen bar druk de minimale druk die nodig is om consistent crèmelaagje te krijgen, het fluweelzachte laagje microbelletjes waar espressoliefhebbers naar hunkeren.

Machines uit de VertuoLine van Nespresso hebben geen drukpomp en kiezen in plaats daarvan voor de Centrifusion-technologie. Als u op zoek bent naar een nieuwe koffiemachine en niet zeker weet of de OriginalLine of de VertuoLine de juiste is voor u, probeer dan te beslissen of het maken van authentieke espresso voor u belangrijker is dan het gemak van de capsule-leestechnologie.

Als u traditionele espresso volgens het boekje wilt, kies dan voor de OriginalLine. Als barcodes en automatische instellingen u aanspreken, moet u een VertuoLine machine kopen, omdat de OriginalLine Nespresso machines geen barcodes van capsules kunnen lezen.

Conclusie

Nespresso heeft zich van de concurrentie onderscheiden door gebruiksvriendelijke machines te maken die heerlijke koffie zetten zonder dat u met allerlei knoppen en hendels hoeft te knoeien. Nespresso’s VertuoLine introduceerde machineleesbare capsules die het eenvoudiger dan ooit maken om snel en eenvoudig veel verschillende melanges te zetten. Als u toegang wilt tot de indrukwekkende lijn capsules van Nespresso, maar de authentieke espresso-ervaring wilt, kunt u een OriginalLine-machine kopen voor de echte hogedruk-espresso-ervaring.Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen