Nespresso OriginalLine vs VertuoLine – Wat is het verschil?

Facebook
Twitter
LinkedIn


Wat is Nespresso OriginalLine en Nespresso VertuoLine?


Nespresso produceert nu verschillende soorten koffiecapsules – Nespresso Virtuoline is de nieuwkomer op de markt in vergelijking met Nespresso OriginalLine, wat we de ‘originele’ Nespresso-capsules zouden noemen. De originele capsules hadden de vorm van de koffiepods die we sinds ze gemeengoed zijn geworden hebben gezien. Ze hebben enigszins schuine, rechte zijden met een ondiepe hoek aan de bovenkant.


Nespresso OriginalLine vs VertuoLine

De nieuwe Nespresso VertuoLine-capsules hebben de vorm van een koepel en zien er daardoor anders uit! Deze capsules passen niet in de Nespresso OriginalLine machines. Evenzo passen OriginalLine-capsules niet in de nieuwe VertuoLine-machines.

Nespresso VertuoLine machines zijn oorspronkelijk ontwikkeld voor de Amerikaanse markt, waar men capsules wilde zien die grotere maten koffiecapsules zouden vullen dan Nespresso’s Lungo-formaat – voor een snelle uitleg over Nespresso’s koffievolumes Espresso, Ristretto en Lungo, kunt u hier onze gids voor koffievolumes raadplegen.


Wanneer zijn Nespresso VertuoLine Machines vrijgegeven?

De VertuoLine machines werden in 2014 voor het eerst uitgebracht in de Verenigde Staten en waren in eerste instantie niet beschikbaar in Europa. De lanceringsdatum in Europa was oktober 2016, met de lancering van Nespresso VertuoLine in Frankrijk en de uitbreiding naar de rest van Europa. Tegenwoordig zijn de machines wereldwijd beschikbaar.

Wat is dan het verschil tussen beide? Naast het feit dat er verschillende reeksen machines zijn, is het belangrijkste verschil de manier waarop ze worden gebrouwen.


nespresso vertuoline machine

Nespresso VertuoLine koffiezet methode: Het verschil met OriginalLine

De Nespresso VertuoLine-capsules hebben op een andere manier koffie gezet dan de OriginalLine-capsules, waarbij de nadruk lag op het doorprikken van de capsule en het extraheren van de koffie onder 19 bar druk. De VertuoLine-capsules worden in plaats daarvan in de Nespresso-koffiemachine gesponnen, met een snelheid van ongeveer 7.000 rpm. Het resultaat is dat de koffie wordt geëxtraheerd door middel van een centrifuge, in vergelijking met het gebruik van directe druk – en een ander smaakprofiel heeft. Er is ook een grotere laag schuim / crema die op deze manier wordt geproduceerd, in vergelijking met Nespresso OriginalLine capsules.


nespresso vertuoline centrifuug systeem

Smaakt Nespresso VertuoLine beter dan Nespresso OriginalLine?

Wij moeten u erop wijzen dat de smaak van VertuoLine koffie niet algemeen bekend is. Veel mensen hebben gemerkt dat ze de voorkeur geven aan de OriginalLine capsules bij het maken van koffie, vooral consumenten in Europa. Als u graag genoeg intensiteit in uw koffiepad heeft om een groter kopje comfortabel te vullen, denken we dat VertuoLine u een aangenamere ervaring kan bieden. Uiteindelijk is iedereen anders! Een geweldige manier om te vertellen is om een Nespresso-winkeltje in de dichtstbijzijnde winkelstraat in de stad of iets dergelijks binnen te lopen en te vragen om koffie van beide te proberen. Zo kunt u een beslissing nemen op basis van uw smaak, zodat u de juiste koffie koopt!


Vertuo koffie Pods / Capsule Maten

Een van de grote ontwerpbeslissingen bij de introductie van de VertuoLine serie was de grotere maten van de koffiekopjes. Met name in Amerika waren de consumenten enthousiast over een capsule-oplossing voor grotere kopjes en mokken. Als gevolg daarvan zijn de Nespresso Vertuo-capsules verkrijgbaar in vijf (5!!) verschillende formaten:


  • Espresso – de kleinste Vertuo koffiepad, deze is eenvoudigweg ontworpen om te worden gemengd met 40 ml water.
  • Dubbele Espresso – zoals de naam al doet vermoeden, een verdubbeling van de hoeveelheid water naar 80ml.
  • Gran Lungo – 150ml water wordt gebruikt om koffie te maken met deze capsule.
  • Mok – dit is nog steeds klein volgens westerse ‘mok’-normen, maar er wordt 230 ml water gebruikt om te mengen met deze koffiepad, waardoor deze groter is dan elke standaard maat die de OriginalLine serie aanbiedt.
  • Alto – met 414 ml is dit veruit de grootste koffie die een enkele Nespresso Vertuo pod standaard kan maken.


nespresso vertuo capsules formaten

VertuoLine Barcodeherkenning helpt Pod Maten maar blokkeert Pods van derden

Nespresso heeft een uniek barcodesysteem ontworpen met behulp van de buitenste rand van hun VertuoLine koffiepads. Bij elke capsule wordt een barcode geleverd die de machine vertelt hoe groot de koffie zal zijn (van Espresso tot Alto), wat betekent dat de juiste hoeveelheid water wordt toegevoegd.


nespresso vertuoline barcode herkenning

Er is ook een secundaire reden voor dit – omdat Nespresso koffiemachines officieel verschillende Vertuo koffiecapsules erkennen, kan het de erkenning van sommige Vertuo-capsules van derden blokkeren. Hierdoor wordt het kopen van niet-Nespresso-capsules iets lastiger. Zelfs als u uiteindelijk een capsule vindt die werkt, is er geen garantie dat deze voor onbepaalde tijd werkt! Updates voor Nespresso-machines kunnen deze in de toekomst blokkeren. Daarom hebben veel externe OriginalLine-capsulefabrikanten tot nu toe geen VertuoLine-capsules van derden gemaakt. In de toekomst zouden ze echter wel eens en-masse kunnen bestaan!


Conclusies: Nespresso VertuoLine vs Nespresso OriginalLine

We raden u altijd aan om de koffie van beide soorten Nespresso-apparaten zelf te proeven voordat u beslist wat u gaat kopen, maar er zijn een paar duidelijke voors en tegens om elk van beide te selecteren:

  • Nespresso VertuoLine koffiemachines zijn ontworpen voor grotere kopjes. Als u op zoek bent naar een veel grotere cupmaat om uw koffie dagelijks in te zetten, is de kans groot dat een koffiepad die voor dat formaat is ontworpen, van nature lekkerder zou smaken dan een meer geconcentreerde ‘shot’ koffie die u zou moeten verdunnen!
  • Nespresso OriginalLine machines zijn compatibel met veel meer externe fabrikanten van koffiepads, omdat er geen barcode-verificatietechnologie in de OriginalLine capsules is geschreven. Als u een fan bent van een specifieke koffiecapsule van een derde partij, dan zou u deze waarschijnlijk voorlopig willen blijven gebruiken.
  • Nespresso VertuoLine Centrifusion-technologie stelt Nespresso in staat om te spelen met subtielere smaken, waarbij aroma’s worden geëxtraheerd door de capsule te draaien in plaats van pure druk te gebruiken. Deze zetmethode levert ook een grotere crema/schuim op, dus als u hier fan van bent in uw koffie dan denken wij dat u de nieuwe VertuoLine machines leuk vindt!
Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen