Nespresso vs Espresso

Facebook
Twitter
LinkedIn

Hoewel de woorden misschien misleidend gelijk klinken, verwijzen Nespresso en espresso naar twee totaal verschillende dingen.

De ene staat voor consistentie en gemak, terwijl de andere het toppunt is van maatwerk en vergelijkende smaak.


nespresso vs espresso

Dus welke is beter voor u? Lees verder om erachter te komen.


Nespresso

Nespresso is een merk dat koffiezetapparaten in capsulevorm en eigen koffiepads produceert. Ze zijn een operationele tak van de Nestle Group en zijn gevestigd in Zwitserland. De naam is een combinatie van Nestle en espresso, een typisch gebruik voor Nestlé-producten.


De machine

De machines werken als een capsule wordt doorgeprikt en water onder druk wordt gezet en tegen een verwarmingselement en door de capsule wordt geperst. Met de meeste machines kunt u de grootte van uw brouwsel enigszins aanpassen, wat van invloed is op de hoeveelheid koffie die u krijgt en ook op de sterkte.


De drank

Hun pod-lijnen omvatten espresso, pure origine, lungo, en de-caffeinato opties. Je kunt de volledige informatie daarover hier vinden. Ze gebruiken echter specifiek het woord espresso, wat betekent dat het proces en de resultaten vergelijkbaar genoeg zijn om de naam te rechtvaardigen. (Maar daarover later meer).


Espresso

Espresso is een soort sterk geconcentreerde koffiedrank, die zijn oorsprong vindt in de ontwikkeling van espressomachines in Italië.


De machine

Deze machines werken door stoom te produceren, deze onder druk te zetten, en het hete water en de damp door een puck van fijngemalen koffie te persen.

Tenzij je veel geld investeert in een volautomatische machine, is de kans groot dat je een behoorlijke leercurve moet doorstaan om een goed shot te kunnen zetten. Deze machines vereisen over het algemeen enige handmatige invoer of toezicht.


De drank

Tijdens het brouwproces vormt zich meestal een crèmelaagje bovenin de espresso (hoewel de resultaten variëren naargelang de techniek, het soort bonen, de gebruikte machine en diverse andere factoren). Dit bruinbruine schuim is een begeerd hoofdbestanddeel van de espressogemeenschap, ook al draagt het relatief weinig bij aan de smaak van de drank.


Smaak

Het antwoord is helaas niet eenduidig ja of nee. Ten eerste vergelijken we een typisch shotje dat wordt gemaakt met een Nespresso-machine en een shotje dat wordt gemaakt van verse, correct gemalen bonen door iemand die weet wat hij doet.

In dit geval komt de traditionele espresso als beste uit de bus, met rijke, volle en gedefinieerde aroma’s. Met Nespresso krijgt u daarentegen een behoorlijk shot, maar het zal waarschijnlijk minder intens zijn en de smaken kunnen een beetje vertroebeld zijn.

Er is echter een veel grotere foutmarge bij het gebruik van een espressomachine. Of het nu gaat om de maalgraad, de timing of gewoon een toevalstreffer, omdat het menselijke element er meer bij betrokken is, zijn deze shots vaak niet zo consistent. Sterker nog, ze kunnen behoorlijk slecht uitpakken als je niet weet wat je doet.


Flexibiliteit

Nespresso is inderdaad consistenter, maar ook minder aanpasbaar. Dus, hoewel de bediening vrijwel dummy-proof is, is het niet ideaal voor een ervaren koffieliefhebber. Het gebrek aan aanpassingsmogelijkheden op een Nespresso-machine zal u waarschijnlijk frustreren.

Als u van flexibiliteit en experimenteren met uw espresso houdt, is de keuze voor een halfautomatische machine waarschijnlijk de beste optie. Deze machines zijn niet zo vervelend als handmatige machines en bieden u een mooie balans tussen maatwerk en gemak.

Als u echter puur uit bent op gemak en het niet erg vindt om een beetje smaak op te offeren om uzelf de moeite van het malen, tampen, het aanpassen van de trektijd, enz. te besparen, dan is een Nespresso machine de beste keuze.


Prijs

Als het op de prijs aankomt, zal Nespresso waarschijnlijk het hart van uw portemonnee winnen. De machines zelf zijn meestal iets goedkoper dan de gemiddelde espressomachine.

De meeste kosten minder dan 200 euro, hoewel er ook een paar zijn die meer dan 500 euro kosten. Een degelijke halfautomatische of vol-/superautomatische machine kan echter variëren van €100 tot meer dan €1.000.

Je moet ook rekening houden met de externe kosten. Bij espressomachines moet je, tenzij je veel geld uitgeeft voor een bean-to-cup machine, over het algemeen je eigen molen kopen.

Als u voorgemalen koffie gebruikt met een espressomachine, kunt u zich de moeite besparen en een Nespresso-machine aanschaffen, omdat de smaak ongeveer hetzelfde zal zijn.

Anderzijds zijn de terugkerende kosten voor Nespresso pods aanzienlijk hoger dan wanneer u hele bonen koopt om zelf te malen.

En terwijl meer espressomachines een opschuimmechanisme hebben, hebben Nespressomachines dat vaak niet. U zult er dus een apart moeten aanschaffen als u speciale dranken wilt maken, zoals lattes.


Het verdict

Kortom, als u koffie (tragisch genoeg) eerder als gewoonte dan als hobby beschouwt, zullen de consistentie en het gebruiksgemak van Nespresso u zeker over de streep trekken. Ook als u een bescheidener budget hebt of ‘s ochtends minder vrije tijd, is Nespresso de betere optie.

Als u echter een ervaren barista bent (al dan niet thuis), zult u waarschijnlijk het verschil in smaak opmerken en het gebrek aan flexibiliteit betreuren.

En als u zich wilt verdiepen in de meer artistieke, hobbymatige kant van espresso en koffiezetten, zal Nespresso u daar niet veel bij helpen. Daarom raden wij u aan te investeren in een echte espressomachine.





Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen