BODUM Koffiemolen ReviewBodum Bistro Koffiemolen

We hebben de BODUM BISTRO Burr Coffee Grinder gekocht, zodat onze recensent hem in haar keuken op de proef kon stellen. Blijf lezen voor onze volledige productrecensie.

De BODUM BISTRO Burr Coffee Grinder is ontworpen voor één eenvoudige taak: het malen van hele bonenkoffie. Maar moet je je bonen thuis vermalen? Terwijl je zeker vasthoudt aan gemalen koffie of hele bonen in de winkel maalt, wordt het thuis muf als je het niet snel genoeg gebruikt. Ook bestaat het risico dat je donkergeroosterde Colombiaanse decafé zich vermengt met licht geroosterde Arabica van een vorige klant.

Wij zijn ervan overtuigd dat versgemalen koffie het beste brouwsel is. Met je eigen molen heb je de meest verse maling en met de BODUM molen kun je experimenteren met fijnere en grovere malingen voor verschillende soorten koffiezetapparaten. Ontdek wat er gebeurde toen we deze koffiemolen meenamen voor een draai, testte de fijne, medium en grove maling en zette de resultaten uit.

Bekijk de dagprijs

Setup-proces: easy peasy, koffie drinken

Voor het eerste gebruik moeten de afneembare onderdelen van de koffiemolen worden gewassen en gedroogd. Daarna hebben we de bonencontainer weer op zijn plaats gezet en gedraaid om hem te vergrendelen. Daarna hoefden we alleen nog maar de bonen aan de trechter toe te voegen, en hij was klaar voor gebruik.


Ontwerp: Eenvoudige bediening; basisopties

Deze molen is ontworpen om gemakkelijk te kunnen worden gebruikt. Een aan/uit-knop licht op wanneer de molen is aangesloten en ingeschakeld, waardoor we gemakkelijk kunnen zien wanneer hij klaar is voor gebruik. De maalformaat wordt gekozen door de bonencontainer te draaien, en pictogrammen suggereren instellingen voor espresso, druppelen en Franse pers.

We zijn daarmee begonnen en hebben het aangepast aan onze voorkeur. Met een draaiknop kunnen we de maalduur instellen op maximaal 20 seconden. Van daaruit hoeven we alleen maar op een knop te drukken om de machine te starten; hij stopt automatisch als de tijd op is. We kunnen ook altijd weer op de knop drukken om het malen te stoppen.

Het verwijderen van de bonencontainer terwijl deze bonen bevatte was problematisch; de bonen vloeiden vrij uit de bodem van de container, wat een beetje een puinhoop betekende. Als je de bonen wilt wisselen, moet je of alles in de trechter malen of de hele molen omverwerpen om de bonen te verwijderen.

Wat het uiterlijk betreft is dit niet het meest aantrekkelijke keukenapparaat dat we hebben gezien, maar het is dan ook meer ontworpen voor de functie dan voor de schoonheid. De bonencontainer is van doorzichtig plastic, zodat u gemakkelijk kunt zien hoeveel bonen er klaar zijn om te malen. Die heldere trechter beschermt de bonen echter niet tegen licht. Dit is geen groot probleem als je dagelijks bonen maalt, maar de kwaliteit van de bonen zal afnemen als ze daar voor langere tijd worden bewaard.

Deze molen is klein en licht genoeg om de bonen gemakkelijk in en uit de opslag te kunnen halen. Als hij op het aanrecht leeft, is hij niet totaal onaantrekkelijk, dus je hoeft hem niet aan het zicht te onttrekken. Het zal gewoon geen pronkstuk zijn.

Bekijk de dagprijs


Prestaties

Deze molen heeft instellingen van superfijn voor espressomachines tot een grove maling voor een Franse pers. De roestvrijstalen conische bramen zijn ontworpen om koffiebonen te pletten in plaats van te snijden, wat het merk “de intrinsieke smaak en het aroma van de bonen bewaart en zorgt voor een consistente maling”.

Toen we de fijnste maling testten, vonden we het verrassend poedervormig. De grove maling daarentegen was brokkelig en een beetje ongelijkmatig, wat ons doet denken aan grof gemalen peperkorrels. We betwijfelen zelfs of we die instelling wel zouden gebruiken voor een koffiepers; zo gekarteld was het. Bij minder grove instellingen, zoals bij standaard druppelkoffie, was de maling consistenter.

Bij het zetten zonder papierfilter, zoals in onze Franse pers of koudpers, vonden we iets meer bezinksel dan we wilden. Bij het zetten met een papieren filter in een druppelmachine of de cold brewmaker werd het poeder echter opgevangen. Bij het brouwen van espresso ging alles goed na het uitzoeken van de juiste maalgraad. Over het geheel genomen waren we blij met de kracht en de smaak van de koffie.

Een van de problemen die we tegenkwamen is dat de molen onverklaarbaar gevoelig was voor statische vastklevend-niet te vergeten dat de vanger gemaakt is van borosilicaatglas, wat volgens het bedrijf juist dit probleem voorkomt. We ontdekten dat de gemalen koffie zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant en buitenkant van de gemalen bonencontainer hing. Dit was het meest merkbaar toen we de bonen steeds opnieuw maalden tijdens het testen van de instellingen en het legen van de container na elke batch.

Bij normaal thuisgebruik zou je niet zo veel malen in één keer, en zou je het terrein afvegen en de container na elk gebruik schoonmaken, zodat de ophoping niet meer zo opvallend zou zijn. We hebben ontdekt dat sommige bonen minder wegvliegen dan andere, dus je ervaring kan anders zijn, afhankelijk van je bonen.

Bekijk de dagprijs


Kenmerken: steencontrole

De bodem van het deksel van de bonencontainer biedt voorgestelde maalmaten en timerinstellingen voor verschillende soorten koffie. Helaas zijn de symbolen en woorden gewoon verhoogd en op geen enkele manier gekleurd, dus ze waren niet gemakkelijk te lezen zonder het deksel te kantelen om het licht precies goed te krijgen zonder reflecties op het gladde oppervlak. De meeste mensen kiezen echter waarschijnlijk één instelling die goed is voor hun koffiezetapparaat, dus de kaart hoeft misschien niet zo vaak te worden gebruikt, en het is handig om beschikbaar te hebben nadat de handleiding is verdwenen.

Deze molen heeft ook een wrijvingskoppeling die de machine beschermt in het geval van stenen. Als er een steen in de maalkamer valt, zou dat een luid rammelend geluid veroorzaken, waardoor de gebruiker weet dat er iets mis is gegaan voordat het de maalwerktuigen zou kunnen beschadigen. Hoewel we vaak kleine steentjes hebben gevonden in gedroogde bonen die we gebruiken om te koken, hebben we ze eigenlijk nooit gevonden in koffiebonen. Toch kan dit een nuttige functie zijn als er vraagtekens kunnen worden geplaatst bij het aanbod van uw koffiebonen.

Bekijk de dagprijs


Technische specificaties

 • Afmetingen zonder verpakking (b x h x d): 12 x 27,5 x 15,6 cm
 • Vermogen: 160 watt

Productinformatie

 • Artikelnummer: 10903-913EURO
 • EAN: 0699965040536

Overige kenmerken

 • Automatisch uitschakelen: Nee
 • Gewicht: 1767 g
 • Instelbare maalgraad: Ja
 • Koffie bonen reservoir: 220
 • Koord opslagruimte: Ja
 • Maal niveau aanpasbaar: Ja
 • Model: Bodum Bistro Koffiemolen 10903-913 – Wit
 • Taal handleiding: Engels
 • Verpakking breedte: 185 mm
 • Verpakking hoogte: 178 mm
 • Verpakking lengte: 309 mm
 • Verpakkingsinhoud: Bodum Bistro Koffiemolen 10903


Prijs: Goede prijs voor een braammolen

Hoewel dit zeker niet de goedkoopste koffiemolen is die je kunt vinden, vinden wij de prijs voor een braammolen zeer redelijk. Het maalmechanisme zelf is van goede kwaliteit, maar de bedieningselementen zijn kostenbesparend omdat ze allemaal handmatig zijn, zonder fancy displays of digitale berichten.

Mensen die op zoek zijn naar een molen die perfect is voor hun specifieke koffiemachine, zullen het idee leuk vinden dat ze de maling een keer kunnen instellen en dan gewoon onthouden hoeveel seconden ze nodig hebben om te malen voor de perfecte kop of pot koffie. Mensen die regelmatig overschakelen van druppelen naar espresso naar koud zetten naar de Franse pers zullen misschien de voorkeur geven aan een machine met een paar meer toeters en bellen, maar natuurlijk zal dat type machine met een hoger prijskaartje komen.

Bekijk de dagprijs


Concurrentie: Een kwaliteitsvolle, middle-of-the-road-optie

Aan de budgettaire kant van de prijsschaal is de KRUPS Fast Touch Elektrische Koffie- en Kruidenmolen dankzij zijn kleine afmetingen en gebruiksgemak een vaste waarde: U hoeft alleen maar op de bovenkant te drukken om de koffie te malen. Dit is echter een messenmolen in plaats van een braammolen, wat betekent dat de gemalen koffie tijdens het malen warm kan worden, wat de smaak kan beïnvloeden. Bovendien is het moeilijker om de grootte van de maling te controleren.

Op de plusmaat is de KRUPS-molen zeer voordelig en kan ook gebruikt worden voor het malen van specerijen, dus ook als u besluit om de molen te laten staan voor het malen van koffie is hij nuttig. Voor iedereen die bijzonder is in zijn of haar koffie, kiezen we voor de BODUM, maar we houden nog steeds van de KRUPS als onze ‘go-to-kruidenmolen’.

Bij een hogere prijs is de Capresso Infinity Conical Burr Grinder een andere kwaliteitsmolen met vergelijkbare bediening. Terwijl de geïntegreerde koffiedikbak op de Capresso eruit ziet alsof er een puinhoop in zit, heeft de bak de neiging om tijdens het malen naar voren te kruipen, waardoor het vuil zich achter de bak verzamelt. Hoewel we de Capresso niet vervelend vinden, zouden we de BODUM de knik moeten geven als de keuze tussen deze twee was.

Als de prijs niet afschrikwekkend was, zouden we moeten voorstellen om naar de Breville’s the Smart Grinder Pro te kijken. Iedereen die zijn of haar bonenslijpen serieus neemt en de totale controle over de slijpgrootte wil hebben, zal deze high-tech machine op prijs stellen. Hij ziet er indrukwekkend uit en werkt heel goed, maar draagt een fors prijskaartje dat misschien net iets te hoog is voor casual koffiedrinkers die niet alle extra’s nodig hebben.

Bekijk de dagprijs


Eindoordeel


Als u op zoek bent naar een koffiemolen met mooie verlichting en ingewikkelde instellingen, dan is dit niet de optie voor u. Als u echter een eenvoudige molen wilt die eenmalig kan worden ingesteld en elke dag zonder problemen kan worden gebruikt, dan doet deze molen het wel. Het is niet de mooiste, het is niet de mooiste, maar het kan je bonen vermalen.

Bekijk de dagprijs