Het schoonhouden van je koffiemolen is een van de belangrijkste onderhoudstaken die je kunt doen, maar helaas vermijden veel mensen het. We snappen het; het schoonmaken van je molen is niet leuk en kan vervelend zijn, maar als je je molen niet regelmatig schoonmaakt, zal de kwaliteit van je koffie eronder lijden, en je molen zal niet zo lang meegaan als een molen die wel de juiste zorg krijgt. Koffiemolens kunnen duur zijn, en verwaarlozing kan de levensduur aanzienlijk verkorten en leiden tot dure reparaties.
Gelukkig is het schoonmaken van een koffiemolen niet zo lastig als de meeste mensen denken. Een snelle schoonmaakbeurt één keer per week helpt al een heel eind om uw molen gezond te houden. Zelfs een of twee grondige schoonmaakbeurten per jaar in combinatie met klein regelmatig onderhoud is voldoende om uw molen jarenlang optimaal te laten presteren. In dit artikel behandelen we zowel handmalers als elektrische molens, dus we kunnen je helpen, ongeacht welk type je hebt. Als je wilt leren hoe je een koffiemolen schoonmaakt, is dit de gids voor jou.
Hoe werken koffiemolens?
Voordat we de details bespreken, is het goed om te weten hoe molens werken, welke onderdelen de meeste aandacht nodig hebben en waarom we koffiemolens eigenlijk moeten schoonmaken.
De braam is het deel van de molen dat het maalwerk doet. Het is meestal gemaakt van staal of keramiek en ziet eruit als een klein molentje. Een koffiemolen braam bestaat eigenlijk uit twee delen: een binnen- en een buiten braam. De buitenste braam zit meestal vast op zijn plaats, terwijl de binnenste braam draait om koffie te malen.
Wanneer u aan de hendel van een handmaler zwengelt of wanneer de motor van een elektrische molen de bramen ronddraait, draait de buitenste braam en voert hij de bonen door de spleet tussen de bramen, waarbij hij ze fijnmaalt terwijl ze passeren. De braam is het belangrijkste deel om schoon te houden, omdat deze het meest aan de koffie wordt blootgesteld.
Waarom moeten koffiemolens worden schoongemaakt?
Na verloop van tijd zullen beide bramen bedekt raken met fijne koffiedeeltjes en natuurlijke koffieoliën en moeten worden schoongemaakt. Als u deze fijne deeltjes en oliën laat ophopen, kan uw koffie anders gaan smaken. Oude koffie die vastzit in uw molen geeft een bittere, verbrande smaak aan uw koffie en maakt zelfs verse bonen modderig en muf.
Een duidelijk teken dat uw molen moet worden gereinigd, is wanneer u merkt dat uw koffie niet meer zo smaakvol en lekker is als vroeger, zelfs als u geen andere bonen hebt gebruikt. Als dit begint te gebeuren, weet je dat het tijd is voor een grondige schoonmaakbeurt.
Welke benodigdheden heb je nodig om een koffiemolen schoon te maken?
Er zijn een paar dingen die je nodig hebt voordat je aan de slag gaat:
- Zachte borstel
- Handdoek
- Schroevendraaier (mogelijk, afhankelijk van je specifieke molen)
Handmatige koffiemolen
Handmatige koffiemolens zijn meestal eenvoudiger dan elektrische slijpmachines en zijn gemakkelijker schoon te maken. Ze hebben minder bewegende delen dan hun elektrische tegenhangers, en ze uit elkaar halen om de binnenkant te bereiken is meestal eenvoudig. Het kan zijn dat je een schroevendraaier nodig hebt om bij de braam set te komen – vooral de binnenste braam.
1. Haal uw molen uit elkaar
Raadpleeg de handleiding voor meer informatie voordat u uw molen uit elkaar haalt, maar als u eenmaal bij de bramen bent, is het proces voor alle handmalers hetzelfde. De meeste handmalers zijn cilindervormig met een handvat aan de bovenkant, en het uit elkaar halen bestaat uit het verwijderen van een paar schroeven en het verwijderen van de bramenset uit de maalkamer.
2. Maak de stiftfrezen schoon
Maak met een zachte borstel elk oppervlak van beide stiftfrezen schoon. Ga hier langzaam te werk en zorg ervoor dat je elk hoekje en gaatje grondig reinigt. Het doel is om te eindigen met brandschone stiftfrezen die voor gloednieuw kunnen worden aangezien.
ZEER BELANGRIJK: gebruik geen water om stalen stiftfrezen schoon te maken. Zelfs als je denkt dat je ze helemaal droog kunt krijgen, is de kans groot dat ze niet helemaal droog zijn, en gaan roesten. Het is onnodig om water te gebruiken als je je tijd neemt met een borstel.
3. Maak de maalkamer schoon
Het schoonmaken van de maalkamer is veel eenvoudiger dan het schoonmaken van bramen. Als uw maalkamer van plastic is, kunt u hem misschien zelfs in de vaatwasser gooien. Het veiligst is om een katoenen handdoek of een schone lap te gebruiken om de binnenkant van de cilinder af te vegen. Zelfs als er geen residu zichtbaar is, is het goed om de kamer schoon te maken om olieafzettingen te verwijderen.
4. Maak de maalbeker schoon
Als uw molen een verwijderbare opvangbak heeft, vergeet deze dan niet schoon te maken. Deze bestaan meestal uit één stuk plastic of glas en kunnen worden schoongemaakt met water en zeep of in de vaatwasser.
5. Zet uw molen weer in elkaar
Zet uw molen weer in elkaar zoals u dat in stap 1 hebt gedaan.
Elektrische koffiemolens
Het schoonmaken van elektrische molens kan ingewikkelder zijn dan het schoonmaken van handmalers, maar het algemene proces is vergelijkbaar.
1. Trek de stekker uit het stopcontact
Deze stap is cruciaal. Door de stekker uit het stopcontact te halen voorkom je vervelende ongelukjes met je vingers en de bramen.
2. Haal de molen uit elkaar
Nogmaals, raadpleeg de handleiding van uw molen voor specifieke instructies. Meestal is de vultrechter uitneembaar. Sommige molens hebben hoppers die je er gemakkelijk zelf afdraait, terwijl je bij andere eerst een aantal schroeven moet verwijderen. Het doel is hetzelfde als bij de handmaler: bij de bramen komen.
3. Bonen of gemalen koffie losmaken
Elektrische molens hebben vaak meer ruimte binnenin waar bonen en drab kunnen blijven steken dan handmalers. Zet uw molen ondersteboven op een vuilnisbak en geef er een zacht tikje tegen. Je zult verbaasd zijn hoeveel oude bonen er in je molen verstopt zaten.
4. Maak de bramen schoon
Gebruik de zachte borstel om de bramen grondig schoon te maken, verwijder alle fijne deeltjes die eraan vast kunnen zitten.
5. Maak de vultrechter schoon
De vultrechter is meestal van plastic of glas en kan met water en zeep worden schoongemaakt als hij uit de molen is gehaald.
6. Maak de maalgraadvanger schoon
Als uw molen, net als handmalers, een opvangbakje heeft om het maal op te vangen, vergeet dat dan niet schoon te maken. Deze zijn meestal veilig schoon te maken met water en zeep of kunnen in de vaatwasser.
7. Maak de tuit schoon
De laatste lastige plek om schoon te maken bij een elektrische molen is het tuitje waar het maalsel de maalkamer verlaat. Gebruik de borstel om het vuil dat zich rond de opening heeft opgehoopt te verwijderen.
8. Zet uw molen weer in elkaar
Zet alles weer in elkaar en geniet van uw zo goed als nieuwe molen!
Algemeen advies
We hebben het al gezegd, maar het is belangrijk genoeg om het nog eens te herhalen: gebruik geen water om stalen bramen schoon te maken! Als u ze niet volledig droogt, gaan ze roesten en zult u ze moeten vervangen. Het is beter om dit risico te vermijden door helemaal geen water te gebruiken.
Een goed hulpmiddel voor het schoonmaken van zowel handmatige koffiemolens als elektrische molens is een verfkwast met zachte haren. Elke kwast is goed, maar een kwast kan u helpen om moeilijk bereikbare plaatsen schoon te maken.
Wees voorzichtig met de bramen. Ten eerste zijn ze erg scherp en kunt u gemakkelijk uw hand snijden als u niet voorzichtig bent. Ten tweede zijn ze breekbaar en als u ze beschadigt, wordt de maling minder consistent, waardoor de koffie modderiger smaakt.
Vermijd het gebruik van iets hards om de bramen schoon te maken. Als het snijvlak eenmaal is afgebrokkeld of dof is geworden, is er geen manier meer om ze te repareren. Braamsets zijn de duurste onderdelen van een koffiemolen, en het vervangen ervan is vaak bijna net zo duur als de aanschaf van een nieuwe molen.
Planning
Een laatste tip is om regelmatig kleinere schoonmaakbeurten uit te voeren. Dit kan zo eenvoudig zijn als het uitvegen van de hopper en met een borstel over de bramen gaan zonder de molen uit elkaar te halen. U krijgt de molen niet helemaal schoon, maar het bespaart u wel wat tijd tussen de grote schoonmaakbeurten door.
Wij raden u aan de molen na elk gebruik een korte schoonmaakbeurt te geven en minstens om de paar maanden een grondige schoonmaakbeurt. Wij maken onze molen graag schoon als we van bonen wisselen, omdat we de neiging hebben om een maand of twee dezelfde bonen te gebruiken. Je kunt het ook op het gevoel afstemmen en de molen pas grondig reinigen als je merkt dat de kwaliteit van je koffie afneemt.
Conclusie
Het regelmatig schoonmaken van je molen is essentieel als je constant heerlijke kopjes koffie wilt zetten. Het is niet zo eng als het in eerste instantie lijkt, en met wat oefening kost het je niet veel tijd. Raadpleeg altijd uw gebruikershandleiding voordat u uw molen voor de eerste keer schoonmaakt en volg de adviezen in dit artikel op om er zeker van te zijn dat u het meeste uit uw molen haalt.
We hopen dat u deze gids nuttig vond en dat hij u heeft aangemoedigd om uw molen te onderhouden! Met een beetje moeite komt u een heel eind en als u uw molen gezond houdt, betaalt u dat op de lange termijn terug.