Zo reinigt en maakt u uw Nespresso machine schoon (snel en eenvoudig)

Facebook
Twitter
LinkedIn

U gebruikt uw Nespresso apparaat al een tijdje, en misschien merkt u dat de koffie een beetje anders begint te smaken. Of u bent gewoon bezorgd dat uw apparaat zo nu en dan moet worden schoongemaakt, en wat is een beter moment dan nu? Net als alle andere koffiezetapparaten moet uw Nespresso-apparaat regelmatig worden gereinigd om een ononderbroken, veilige werking en – het allerbelangrijkste – heerlijke koffie te garanderen.


nespresso schoonmaken

Hieronder bespreken we waarom en wanneer uw Nespresso-machine moet worden schoongemaakt, en we geven u stap-voor-stap instructies voor een schone, goed werkende machine. Laten we beginnen!

Waarom moet ik mijn Nespresso-machine reinigen?

We begrijpen het: schoonmaken staat ook niet boven aan onze lijst van favoriete bezigheden. Genieten van koffie staat echter bovenaan, en met een schone Nespresso-machine krijgen we koffie van de hoogst mogelijke kwaliteit. Door andere onderdelen van uw apparaat regelmatig schoon te maken, voorkomt u de vorming van bacteriën en schimmels, die u om gezondheidsredenen natuurlijk allebei wilt voorkomen. Schoonmaken moet ten minste eenmaal per week gebeuren.

Wat is ontkalken en waarom is het belangrijk?

Ontkalken is een ander proces dat de binnenkant van uw machine reinigt, en het moet ongeveer eens in de drie maanden gebeuren. De belangrijkste reden hiervoor is dat het water dat u gebruikt om uw koffie te zetten, van nature mineralen zoals calcium bevat, die zich tijdens het brouwen kunnen ophopen rond de verwarmingselementen van uw Nespresso-machine.

Het belangrijkste effect hiervan op de smaak van uw koffie is dat uw Nespresso-machine door deze ophoping het water niet op de optimale temperatuur kan verwarmen. Elke vorm van isolatie van mineralen rond de elementen kan ervoor zorgen dat ze niet correct functioneren, en ondergeëxtraheerde koffie als gevolg van een lagere dan optimale watertemperatuur smaakt nooit lekker. Het kan een muffe of zelfs zure smaak geven, wat zeer ongewenst is. Regelmatig reinigen en ontkalken voorkomt dat deze afzetting uw koffie aantast.

Erger nog, de ophoping van calcium of andere mineralen in uw water kan na verloop van tijd leiden tot defecte apparatuur. Geloof ons: het laatste wat u wilt, is ’s morgens in de keuken staan en vaststellen dat uw Nespresso-apparaat niet meer werkt!

Het is dus duidelijk waarom het nodig is; laten we nu eens kijken hoe het in zijn werk gaat!

Hoe maakt u een Nespresso-machine schoon?

De precieze stappen zullen enigszins verschillen naargelang de machine die u hebt, maar het algemene proces dat we hieronder beschrijven, is voor alle modellen hetzelfde. We zullen de basisstappen opsommen met meer gedetailleerde instructies om dit proces zo eenvoudig mogelijk te maken.


nespresso reinigen

1. Haal de machine uit elkaar en maak elk onderdeel schoon met water en zeep.

Gedetailleerde schoonmaakinstructies

  • Verwijder de lekbak en maak deze schoon met warm water en afwasmiddel, zorg ervoor dat alle koffieresten verwijderd zijn. Laat de lekbak aan de lucht drogen.
  • Open de capsulehouder en gooi de gebruikte capsules weg. Reinig de binnenkant van de capsulehouder zo goed mogelijk met afwasmiddel en warm water. Laat de container aan de lucht drogen.
  • Verwijder het waterreservoir en leeg de inhoud in uw gootsteen. Was de binnenkant van uw waterreservoir met afwasmiddel en spoel het zeer grondig door, waarbij u erop let dat u de stop onderin het reservoir opent en doorspoelt. U kunt de buitenkant van het reservoir drogen met een theedoek of een papieren handdoek en de binnenkant aan de lucht laten drogen.

2. Reinig de lens van de capsule detector voorzichtig met een microvezeldoekje.

Verwijder de onderhoudsmodule en veeg de lens van de capsule detector erachter af met een zachte, droge, schone doek. Een microvezeldoekje is ideaal voor het verwijderen van vuil en stof. Gebruik geen water of zeep op de lens.

3. Voer een ontkalkingscyclus uit met de ontkalkingsoplossing van Nespresso.

Gedetailleerde ontkalkingsinstructies

  • Voordat u begint, verwijdert u de lekbak en de capsulehouder, maakt u deze schoon, bevestigt u deze weer en zet u uw machine aan.
  • Zet uw koffiemachine in de ontkalkingsmodus.
  • Voeg een zakje Nespresso’s ontkalkingsoplossing toe aan het lege waterreservoir van uw machine en voeg een halve liter schoon water toe. Als u niet beschikt over Nespresso’s speciale ontkalkingsoplossing, raden wij u aan een halve liter van een sterk verdunde oplossing van witte azijn en water in een verhouding van 1:20 te gebruiken.
  • Start het ontkalken. Afhankelijk van uw machine gebeurt dit door een specifieke combinatie van knoppen in te drukken en ingedrukt te houden. Lees de gebruiksaanwijzing van uw machine voor de exacte instructies.
  • Vang het water dat uit uw machine komt op in een karaf of aparte bak. Wanneer de machine stopt met water pompen, voegt u het opgevangen water weer toe aan het waterreservoir en begint u opnieuw met ontkalken.
  • Gooi het opgevangen water van de tweede keer weg en spoel het reservoir uit.

4. Voer twee of drie watercycli uit om de machine volledig te spoelen.

Vul uw waterreservoir met schoon water en schakel de ontkalking nog twee tot drie keer in, waarbij u al het opgevangen water weggooit. Sluit vervolgens de ontkalkingsmodus af. Dat is het – uw Nespresso-machine is nu schoon!

Conclusie

Weet u nog hoe verrukkelijk en romig dat eerste kopje koffie uit uw Nespresso-machine was? U kunt dat blijven herhalen, zolang u uw machine regelmatig reinigt en ontkalkt. Volg gewoon de bovenstaande stappen, en waarom trakteert u uzelf niet op een lekker, vers kopje koffie als u klaar bent?Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen