koffiecups bij plastic afval en recyclen?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Koffiecups, in welke afvalbak moeten ze nu eigenlijk. Bij het plastic, of bij het metaal?


cups bij plastic afval

In de Lage landen zijn we met zijn alle stevige koffiedrinkers. Elk huishouden heeft minimaal wel een koffiezetapparaat. Met gewone filterkoffie is het ‘in welke bak moet het afval’ niet zo’n probleem. Met een Dolce Gusto apparaat of Nespresso machine ligt dat anders. Koffiecups zijn namelijk gemaakt van aluminium en kunststof, beiden hele slechte zaken voor het milieu. Beiden echter ook volledig recyclebaar.

Als milieubewuste consument, wil je ze wel graag in de juiste bak doen. Voor de cups die voor 100% uit aluminium bestaan, is het duidelijk. Maar waar kun je nu de cups kwijt die van plastic en aluminium zijn gemaakt?


Koffiecups bij het restafval

Koffiecupjes moet bij het restafval. Ze kunnen niet in de PMD-afval bak (plastic), omdat er koffiedrab in zit. Koffiecups zijn daardoor een stuk minder duurzaam. Naar een beraming, gedaan door Nespresso in 2018, worden er per jaar zo’n 9 miljard koffiecapsules wereldwijd gebruikt. Dat staat gelijk aan 400.000 ton afval, oftewel het gewicht van vier Eiffeltorens.

Omdat de cups een mix zijn van metaal en plastic, zou je denken dat ze in de container voor plastic, blik en drinkpakken mogen. Vanwege de koffiedrab die er nog inzit, kan dit echter niet. De grootste vervuilers onder de cups, zijn de aluminium cups.


Afbreekbare koffiecups

Naast de traditionele aluminium en kunststoffen cups, zijn er ook zogenaamde afbreekbare cups. Deze zijn gemaakt van composteerbaar materiaal, zoals suikerriet en mais. Helaas is ons afvalverwerkingssysteem hier niet op ingesteld. De composteertijd duurt te lang. Daarom horen bij ons óók de afbreekbare cups in de bak voor restafval.


Recycling koffiecups

Nespresso is ermee begonnen. Dolce Gusto volgde op de voet, met de recycling van aluminium en plastic koffiecups. Wanneer je bij Nespresso koffiecups bestelt, krijg je er een recyclingzak bij. Je kunt de volle zak inleveren bij de bezorger van de nieuwe cups, het Pickup Point van de koerier of een Nespresso Boutique. Dolce Gusto heeft een overeenkomst met UPS. De zak met lege koffiecups kun je inleveren bij de pakketpunten van deze koeriersbedrijven.

Niet alleen merk koffiecups hebben een recyclingservice. Ook alternatieve koffiecupmerken, zoals L’Or en Starbucks hebben een vergelijkbaar systeem opgezet.


Hervulbare koffiecups

Om van heel het probleem af te zijn, kun je ook gebruik maken van hervulbare koffiecups, ook wel recaps genoemd. Recaps zijn van RVS of plastic. Je kunt ze zelf vullen met gemalen koffie. Ze passen perfect in een Nespresso of Dolce Gusto apparaat.

De voordelen van een hervulbare koffiecup is dat aanmerkelijk voordeliger is per kopje en je je eigen favoriete koffiemerk kunt gebruiken.

Nadelen zijn: wanneer je meerdere kopjes achter elkaar wilt zetten het cupje te warm is om goed vast te pakken. Je zou dan meerdere hervulcupjes op de pak moeten hebben liggen. Daarbij komt ook dat je de koffie nooit zo vast aangedrukt krijgt, als dat ze in de fabriek doen. Daardoor is de smaak iets minder. Wat ook als nadeel ervaren kan worden is het gebruiksgemak: je moet het cupje wel steeds zelf vullen en afspoelen.
Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen