Koffiedik gebruiken

Facebook
Twitter
LinkedIn


Tegenwoordig zijn we met zijn alleen milieubewust bezig. Daarom proberen we zoveel mogelijk afval te hergebruiken. Een van de dingen waar je heel veel mee kan doen is koffiedik. Het zou best eens kunnen dat je daar nooit bij nadenkt als je koffiezet.

Let er dus op als je de volgende keer koffiezet. De koffiedrab die achterblijft na het zetten van koffie is het veelzijdige koffiedik. We gaan je in dit artikel vertellen wat voor handige dingen je daar allemaal mee kan doen.


koffiedik gebruiken

Vieze luchtjes neutraliseren


Het klinkt misschien een beetje raar, maar je kan koffiedik prima gebruiken om nare luchtjes te verwijderen en te absorberen. De reden hiervan is dat er nitrogeen, oftewel stikstof in koffiedik zit. Zodra luchtjes in aanraking komen met koolstof worden deze bestreden.

Hoe pak je het aan? Doe een bakje vol met koffiedik en plaats dit ergens waar je last hebt van vieze luchtjes. Bijvoorbeeld naast je wasmand of in de buurt van de prullenbak. Je kan het op een groot aantal plaatsen gebruiken. Kijk dus maar waar het voor jou het beste werkt.

Ook hel volgende is een handige tip als je last hebt van nare geurtjes. Vul een stevige, oude sok met koffiedik. Hang deze vervolgens in je kledingkast of doe hem in je sporttas. Nare luchtjes zullen als sneeuw voor de zon verdwijnen.


Biologisch schoonmaakmiddel


Omdat koffiedik een grove structuur heeft, kan je het ook prima gebruiken om aangekoekte etensresten in een pan weg te schuren. Omdat koffiedik ook nog eens een antibacteriële werking heeft ben je dus dubbel zo goed bezig!

Zeker als je liever niet met agressieve schoonmaakmiddelen werkt is koffiedik een hele goede vervanging. Het leent zich ook prima om de spoelbak schoon te maken. Je kent het vast wel, als je net een vette pan hebt omgespoeld blijft het vet hangen.

Je kan met koffiedik dus een behoorlijk aantal schoonmaakklusjes klaren. Omdat je geen schoonmaakmiddel hoeft te kopen ben je goed bezig voor het milieu. Maar omdat je hiermee ook kosten bespaart is het ook nog heel goed voor je portemonnee.

Gerelateerd: Hoe verwijder je koffievlekken: Synthetische en katoenen stoffen

Gezichtsmasker


Koffiedik is ook heel erg geschikt om als gezichtsmasker gebruikt te worden. Dit komt omdat het cafeïne bevat. Deze stof kan je huid een enorme boost geven. Het zorgt ervoor dat je huid een gezonde glas krijgt. Ook wordt deze veel beter beschermd tegen droge lucht of fel zonlicht.


Mest voor in de tuin


Over het algemeen beschikt de grond in de tuin niet over voldoende voedingsstoffen. Hierdoor kunnen je planten niet optimaal groeien. Planten hebben namelijk de eigenschap om snel alle voedingsstoffen uit de grond op te zuigen. Deze kan je nu gewoon aanvullen met koffiedik.

Om een goed resultaat te bereiken gooi je het koffiedik zo dicht mogelijk bij je planten. Zeker in de wat koudere maanden zal je merken dat je planten een stuk beter groeien. Dit komt omdat er in koffiedik een aantal stoffen zitten die de groei van je planten stimuleren. Dit zijn fosfor, nitrogeen, ijzer en calcium.

Nog een groot voordeel van koffiedik is dat het er ook voor kan zorgen dat zware metalen die in de grond zitten worden geabsorbeerd. Koffiedik trekt ook nog eens wormen aan. Deze zullen de biodiversiteit in je tuin aanzienlijk bevorderen.


Slakken bestrijden


Wie graag tuiniert doet er alles aan om slakken uit de tuin te weren. Dit komt omdat die beestjes al je planten en gewassen opeten. Ook hiervoor kan koffiedik een oplossing bieden. Strooi om de planten heen een flinke laag koffiedik. Op deze manier zal het een natuurlijke barrière tegen slakken vormen.

Vanaf nu hoef je er niet meer bang voor te zijn dat al je planten worden opgegeten door slakken. En je hebt nog een groot voordeel. Omdat er in koffiedik ook nog natuurlijke meststoffen zitten krijgen je planten ook nog extra voeding.


Conclusie

Er zitten dus een groot aantal voordelen aan koffiedik. Dus alleen door je koffiebonen te malen kan je met het restproduct nog een groot aantal nuttige dingen doen. Bewaar je koffiedik vanaf nu dus voor alle nuttige toepassingen!Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen