Hoe gebruik je een Chemex (eenvoudige stappen)

Facebook
Twitter
LinkedIn

chemex gebruiken

Je hebt een elegante Chemex gekocht en een doos met speciale filters. Nu is het tijd om te gaan zetten. Maar wat is de beste methode, en hoe weet je zeker dat je koffie perfect zal zijn?

Geen zorgen: wij zijn er om je te helpen! We hebben deze stap-voor-stap handleiding voor het zetten met een Chemex samengesteld. U zult in een mum van tijd een Chemex-expert zijn – en we beloven u dat u zult genieten van het resultaat. Lees verder voor onze deskundige brouwtips en antwoorden op al je brandende pour-over vragen.

Hoe gebruik je een Chemex:

Ingrediënten

  • Verse koffiebonen
  • Gefilterd water

Apparatuur

  • Chemex koffiezetapparaat
  • Chemex papieren filters
  • Koffiemolen
  • Zwanenhals waterkoker

1. Maal uw koffiebonen.

Hario Skerton Pro review

Streef naar een koffie/water verhouding van 1:15, of 1 gram koffie voor elke 15 gram water. Dit betekent dat u voor een Chemex van 8 koppen 2,7 ounces (5,4 eetlepels) koffie moet malen. Maal tot een middelgrof niveau.

2. Kook het water.

Hario zwanenhals ketel aan het koken

Breng het water aan de kook met behulp van een zwanenhalsketel als u die hebt. Volgens de National Coffee Association ligt de ideale brouwtemperatuur tussen 195 en 205 graden Fahrenheit. Als uw waterkoker geen thermometer heeft, breng het water dan aan de kook en laat het 20 seconden staan.

3. Spoel het filter uit en plaats het.

Chemex met papieren filter

Om een papperige smaak te voorkomen, kunt u uw filter spoelen voordat u de gemalen koffie toevoegt. Giet een beetje water over het filter en gooi het weg. Plaats vervolgens de filter in de bovenkant van je Chemex – zorg ervoor dat de drielaagse kant boven de uitloop zit.

4. Giet de gemalen koffie in de filter.

Chemex met gemalen koffie en filter

Doe het koffiedik in de filter en klop zachtjes op de zijkanten om ervoor te zorgen dat het bed gelijk ligt.

5. Giet er een kleine hoeveelheid water bij.

Chemex koffie bloei

Giet met behulp van uw zwanenhalsketel een kleine hoeveelheid water in het midden van de gemalen koffie. Giet in kleine cirkels tot het koffiedik gelijkmatig nat is. Wacht vervolgens ongeveer 30 seconden tot de koffie is uitgebloeid.

6. Giet langzaam de rest van het water erbij.

Chemex koffiezetapparaat aan het zetten

Nadat de koffie is uitgebloeid, kunt u serieus beginnen met gieten. Giet in cirkels en zorg ervoor dat het water gelijkmatig over de koffie wordt verdeeld. Overdrijf het niet – je hoeft je niet te haasten tijdens het brouwproces, maar je hoeft het ook niet te rekken. Streef naar een totale zettijd van ongeveer 3 minuten.

7. Gooi het filter weg en geniet van uw koffie!

hoe gebruik je een Chemex koffie

Als je eenmaal zoveel koffie hebt gezet als je wilt (de navel op je Chemex markeert halverwege), kun je het filter en de gemalen koffie verwijderen. Gooi ze weg (of composteer ze) en geniet van uw vers gezette karaf.

Vaak gestelde vragen

Moet je papieren filters van het merk Chemex gebruiken?

Ja en nee. We kunnen het gebruik van andere merken papierfilters niet aanbevelen – probeer eens een dunner filter boven in je Chemex te plaatsen en je zult zien wat we bedoelen.

Zet de Chemex klaar om te brouwen

Maar je kunt wel een milieuvriendelijk herbruikbaar metalen filter gebruiken. Let er wel op dat je er een koopt die op je Chemex past, want kleinere Chemex brouwers hebben een smallere bovenkant. En als je geen papieren filter gebruikt, zal je koffie niet zo kristalhelder zijn – en kan er een beetje slib op de bodem achterblijven.

Wat is de beste verhouding koffie/water voor Chemex?

Een goede Chemex verhouding om mee te beginnen is 1:15, of één deel koffie op 15 delen water. Een 8-kops Chemex kan 40 ounces koffie zetten, dus als je een volle pot zet, heb je 2,7 ounces koffie nodig (5,4 eetlepels of 76,5 gram).

hoe maak ik Chemex ijskoffie

Probeer deze verhouding en proef het resultaat. Als de koffie niet sterk genoeg is, verhoog dan de hoeveelheid koffie. Als hij te sterk is, verlaag dan de hoeveelheid koffie. Simpel genoeg, toch?

Hoe kun je je Chemex koffie warm houden?

Een klassieke Chemex brouwer heeft geen brander zoals een koffiezetapparaat met filter, en heeft ook geen thermische isolatie, dus hij zal je koffie niet lang warm houden. Als je je koffie warm wilt houden, heb je drie opties: doe hem over in een thermische karaf, koop een Chemex-deksel (of vervang hem door een bord van de juiste grootte), of zet de Chemex op je fornuis.

Chemex ijskoffie inschenken

Als je je fornuis wilt gebruiken, zijn er een paar belangrijke dingen om in gedachten te houden. U kunt uw Chemex direct op glas- en gasfornuizen plaatsen. Als je een elektrisch fornuis hebt, heb je een diffuser (roestvrijstalen rooster) nodig om te voorkomen dat je Chemex breekt. En het allerbelangrijkste: laat je Chemex nooit leeg op de brander staan! Als er geen vloeistof meer in zit, kan het glas versplinteren.

Conclusie

Je hebt het: een waterdichte methode om het perfecte kopje Chemex-koffie te zetten. Deze glazen pour-over is elegant vormgegeven en eenvoudig in gebruik – zolang je de basis maar begrijpt. Als je de techniek eenmaal onder de knie hebt, zul je genieten van heldere, smaakvolle kopjes koffie, helemaal vrij van slib, oliën en bitterheid! Klinkt goed, nietwaar?

Gerelateerde berichten:


Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen