Chemex vs Hario V60: Wat is geschikt voor jou?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Chemex vs Hario V60

Op het eerste gezicht lijken deze koffiezetmethodes erg op elkaar. Het zijn allebei speciale pour-over koffiezetapparaten met unieke papieren filters. Afhankelijk van welk model Hario V60 je koopt, kunnen ze zelfs van hetzelfde materiaal zijn gemaakt!

Maar er zijn een paar belangrijke verschillen tussen deze koffiezetapparaten, en één ervan zal vrijwel zeker beter werken voor jou. Welke? Lees verder om erachter te komen!

Alles over de Chemex

chemex cafetiere koffiemachine review

De Chemex is een zandlopervormige pour-over. Hij is gemaakt van gehard borosilicaatglas, met een houten handvat en een leren band van runderleer. Deze brouwer uit het begin van de 20e eeuw is elegant en stijlvol – zo stijlvol dat hij al tientallen jaren te zien is in het Museum of Modern Art!

Om met een Chemex koffie te zetten, plaats je een filter van het merk Chemex in de bovenste helft van de karaf en vul je die met halfgrove koffiedrab. Dan giet je water in cirkels op de gemalen koffie, zodat ze gelijkmatig bedekt zijn. De koffie druppelt in de onderste helft van de karaf. Als je klaar bent met koffiezetten, haal je het filter en het koffiedik uit de bovenkant – en je koffie is klaar om te serveren in een prachtige karaf!

Lees onze volledige review van de Chemex hier.

Voordelen

 • Elegant, stijlvol ontwerp
 • Kan ook als karaf gebruikt worden
 • Kan tot 10 kopjes zetten
 • Complexe, heldere koffie
 • Stevig borosilicaatglas met houten handvat
 • Vaatwasmachine- en fornuisbestendig

Nadelen

 • Enigszins duur
 • Kan een beetje moeilijk schoon te maken zijn
 • Heeft speciale papieren filters nodig
 • Niet erg draagbaar

Alles over de Hario V60

Hario V60 Drip

De V60 pour-over komt van een Japans glasbedrijf genaamd Hario. De V60 is verkrijgbaar in vele materialen, waaronder glas, roestvrij staal, keramiek, koper en kunststof, en heeft een uniek golvend ontwerp dat het water leidt voor een betere extractie.

Als je ooit pour-over koffie hebt gezet, ken je de basisprincipes van het gebruik van een Hario V60. Om met de V60 te zetten, plaatst u de druppelaar op een kopje of karaf en plaatst u een speciaal Hario-filter in de kegel. Voeg een schepje of twee medium fijne koffiedrab toe en giet water in cirkels over de koffie. Wanneer de koffie klaar is met druppelen in je kopje, haal je de V60 eraf en gooi je het filter weg.

Lees onze volledige review van de Hario V60 hier.

Voordelen

 • Goed ontworpen en compact
 • Verkrijgbaar in vele materialen
 • Gemakkelijk schoon te maken
 • Heldere, zachte koffie

Nadelen

 • Vereist speciale papieren filters
 • Moeilijk te zetten voor een publiek
 • Kan moeilijk te perfectioneren zijn

Factoren om te overwegen

Nu je de basisprincipes van elke brouwer kent, is het tijd voor een meer diepgaande vergelijking. Wat zijn de belangrijkste factoren, en welk model is beter?

Hario V60 uit elkaar gehaald

Gebruiksgemak

Welke van deze koffiezetapparaten is gemakkelijker in het gebruik? Tijdens het testen zijn we tot de conclusie gekomen dat ze even gemakkelijk te bedienen zijn. U kunt met beide apparaten zonder al te veel moeite een lekkere kop koffie zetten, maar als u uw techniek wilt perfectioneren, vinden wij de Hario V60 iets lastiger. Dat komt deels omdat hij kleiner is, en deels omdat de waterkoker die je gebruikt belangrijker is.

Beide koffiezetapparaten zijn pour-overs, dus voor de beste resultaten kun je het beste investeren in een cafetiere. Met deze ketels met smalle tuit heb je meer controle over de waterstroom, waardoor je een volledige, gelijkmatige extractie van je koffiedik krijgt.

Gerelateerd bericht: Is de Chemex beter dan de Kalita Wave?

Kwaliteit van de koffie

Produceert de Chemex lekkerdere koffie dan de Hario V60? Dat hangt van uw smaak af. De Chemex gebruikt dikkere papieren filters, wat resulteert in een lichtere koffie met minder mondgevoel. De V60 produceert koffie met iets meer body. Maar de koffie uit beide koffiezetapparaten is heerlijk.

chemex koffie inschenken

Zet je één kopje koffie per keer, of zet je voor een groep? Ook dit is een belangrijke overweging, want de Chemex is ontworpen om tot 10 kopjes tegelijk te zetten, terwijl de V60 een éénkopskoffiezetter is.

Prijs

De Hario V60 is verkrijgbaar in verschillende modellen, waarvan sommige zeer voordelig zijn. Als je een krap budget hebt, kun je de lage prijs van de plastic modellen waarderen.

Hario V60 koffie smaaktest

De Chemex kost niet zo veel als een high-end espressomachine, maar het is niet de goedkoopste optie op de markt.

Schoonmaken

Welk apparaat is makkelijker schoon te maken? We moeten deze geven aan de Hario V60, die gemakkelijker schoon te maken is vanwege de vorm en de materialen. Veel V60-modellen zijn volledig vaatwasmachinebestendig, en het is gemakkelijk om bij elk onderdeel van de brouwer te komen voor een grondige reiniging.

chemex schoonmaken

De Chemex, daarentegen, heeft een lastige zandlopervorm. Het kan moeilijk zijn om bij het onderste deel van de karaf te komen om schoon te maken, en het houten handvat beschadigt gemakkelijk in water. De Chemex is technisch vaatwasmachinebestendig, maar het kan langer meegaan als je het met de hand wast.

Gerelateerd: Hoe maak je een Chemex schoon (snel & eenvoudig)

Chemex vs V60: Welke moet je kiezen?

Dus welke pour-over brouwer zal het beste voor u werken? Als je op zoek bent naar een elegante brouwer die meerdere kopjes tegelijk kan zetten, bekijk dan de Chemex eens van dichtbij. Zet je liever één kopje per keer of wil je een duurzamer materiaal zoals plastic of roestvrij staal? Dan is de Hario V60 wellicht iets voor u.

Dit zijn allebei koffiezetapparaten van hoge kwaliteit, dus je kunt bijna niet fout gaan. Welk apparaat u ook kiest, geniet van uw heldere, smaakvolle en gezonde kopjes koffie! En als u een zwanenhalsketel nodig hebt om uw pour-over-techniek te perfectioneren, raden wij de Hario Buono waterkoker aan.

Nog op zoek? Lees een van onze andere vergelijkingen:


Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen