Chemex koffiemaker kopen en reviewUitgevonden door een chemicus in 1941, is het Chemex Koffiezetapparaat eenvoudig in het uiterlijk en in het gebruik, maar zijn buitengewone techniek is ontworpen om de best mogelijke kop koffie te zetten.

Dit koffiezetapparaat is een prachtig vormgegeven, eenvoudig te gebruiken, organisch gevormd vat van hoogwaardig borosilicaat, een hittebestendig glas dat geen eigen aroma’s uitstraalt.

Dit zetapparaat maakt, samen met zijn propriety bonded papierfilters, een bijna perfecte drank die helder, zuiver en smaakvol is, zonder dat er telkens bitterheid of bezinksel aan te pas komt. De koffie komt alleen in contact met het wetenschappelijk ontworpen filter en niet-poreus glas.

chemex review

Met dit apparaat kunt u zo sterk als u wilt koffie zetten zonder bitterheid. Het is perfect voor het maken van ijskoffiedrankjes (zoals dit recept, onze versie van een Vietnams-stijl ijsjava gemaakt met zelfgemaakte gezoete gecondenseerde melk). U zult het ook heerlijk vinden om koffie te bereiden met smaak voor fijnproeversrecepten.

Door zijn zuiverheid kunnen de resulterende extracties worden afgedekt en bewaard in de koelkast om opnieuw op te warmen… zonder smaakverlies! Er zijn geen oliën meer intact in het brouwsel om ranzig te worden.

Chemex Coffee Maker snelle blik:

Voordelen

 • Stijlvol ontwerp
 • Heldere koffie met een volle smaak zonder oliën
 • Geen geknoei met gemalen koffie
 • Kan tot 10 kopjes per keer zetten
 • Vaatwasmachinebestendig
 • Vervangende onderdelen beschikbaar

Nadelen

 • Papieren filters moeten worden aangeschaft
 • Kan een beetje lastig schoon te maken zijn
 • Niet goedkoop
 • Minder volle koffie

Specificaties

 • Type deksel: Geen deksel
 • Isolerend: Nee
 • Kleur: Aluminium | Glas
 • Materiaal: Glas
 • In de doos: Chemex koffiekan
 • Kleur: Aluminium | Glas
 • Afmetingen zonder verpakking (b x h x d): 0 x 21,5 x 0 cm
 • Afmetingen inclusief verpakking (b x h x d): 16,3 x 15,8 x 25,2 cm
 • Gewicht: 0,7 kg
 • Artikelnummer: CM-6A
 • Categorieën: Cafetieres
 • Inhoud: 0,5 tot 1 liter
 • Merk: Chemex
 • Opties: Breekbaar, Vaatwasserbestendig
 • Kleur: Grijs, Transparant

MODELLEN EN PRODUCTEN

Chemex Classic Coffeemaker – 6-Kops

Chemex Classic Coffeemaker - 6-Kops

Bekijk de dagprijs

Deze Chemex coffeemaker is geschikt voor het zetten van 6 koppen koffie. Chemex is hèt merk voor slow coffee makers. Het merk is in 1941 ontwikkeld door een Duitse chemicus, dr. Peter Schlumbohm. Dat is aan de vorm ook te zien: het ontwerp heeft veel weg van een ‘karaf’ die in de scheikunde veel gebruikt wordt. In 1944 werd dit ontwerp al tot een van de mooiste designs uit de geschiedenis gekozen en heeft het een plek gekregen in het Museum of Modern Art (Moma) in New York! Zelfs vandaag de dag oogt de slow coffee maker nog modern.

De slow coffee maker is op dit moment een echte trend. Er is namelijk een revolutie gaande in koffieland. Waarom? De consument is op zoek naar hoge kwaliteit koffie. Vergelijkbaar met wijn worden de smaken die tot uiting komen in de koffie bepaald door het terroir, de verwerkingsmethode en de zetmethode. De smaken die daardoor ontstaan komen niet goed tot hun recht in espresso, maar wel bij langzame zetmethodes, de slow coffee.

De slow coffee maker van Chemex is hiervoor zeer geschikt. Door het gebruik van glas komen alle smaken goed tot hun recht. Het glas is bovendien hittebestendig, waardoor er water dat net van de kook af is in geschonken kan worden. De koffie wordt op de authentieke manier bereid. Het is pure koffie met de pittigheid die je zelf wilt, zonder bittere nasmaak of residu. De koffie is ook perfect bruikbaar bij de bereiding van ijskoffie en desserts met een scheutje koffie voor de lekkerbekken. Ook interessant om te weten: koffie, gebrouwen met deze cafetières, kan in de koelkast bewaard worden om later opnieuw op te warmen, mèt behoud van smaak.

Hoe wordt koffie met de slow coffee maker gezet? Natuurlijk begint deze zettechniek met het malen van koffiebonen. Nadat je een bijhorende filter in de trechter geplaatst hebt, doe je de gewenste hoeveelheid gemalen koffie in de filter, waar je vervolgens een beetje heet water over laat vloeien. Dit zorgt ervoor dat het beste wat koffie te bieden heeft al optimaal vrijkomt. Om de koffie voldoende te vermengen, giet je een tweede keer water in de filter, maximum tot aan de hals. Het overige water wordt daarna aan het mengsel toegevoegd, zodat de koffie gelijkmatig kan trekken. Zodra de koffie klaar is, verwijder je de filter, schenk je de koffie uit en kan de ultieme smaakbeleving beginnen!

Bij gebruik in de vaatwasser dien je de houten kraag en het koord te verwijderen.

Chemex Coffee Maker Ottomatic Pulsing Water Dispenser And 6-cup Coffeemaker

Chemex Coffee Maker Ottomatic Pulsing Water Dispenser And 6-cup Coffeemaker

Bekijk de dagprijs

Het schone en eenvoudige ontwerp vormt een perfecte aanvulling op de elegantie van de glazen CHEMEX®-karaf. De onmiskenbare kwaliteit en moeiteloze functionaliteit zijn in overeenstemming met onze duurzame filosofie dat schoonheid en wetenschap één op één kunnen zijn.

Inclusief:

 • Koffiezetapparaat uit de Six Cup Classic-serie
 • Klein pakket CHEMEX® gebonden filters
 • Bekleding glazen koffiezetapparaat
 • Koffiezetapparaatreiniger

Chemex Slow Coffee Set, 10-kops

Chemex Slow Coffee Set, 10-kops

Bekijk de dagprijs

Slow coffee is helemaal hot en Chemex weet als geen ander hoe je dit het beste zet. Chemex is in 1941 door een Duitse chemicus ontwikkeld. Het is dan ook niet heel toevallig dat de kan eruit ziet alsof deze rechtstreeks uit het laboratorium komt. Deze vorm werd in 1944 al uitgeroepen tot mooiste vorm en heeft daarom een plek gekregen in het Moma in New York.

Met deze Slow Coffee set ben je klaar om te beginnen! De bestaat uit de volgende essentials:

 • Chemex 10-kops
 • Chemex glasdeksel (om je koffie veel langer warm te houden)
 • 100 filters

Slow coffee is zoals gezegd de trend van dit moment. Mensen willen graag zelf hun eigen koffie maken en op smaak brengen. Hiervoor is de Chemex Classic uitermate geschikt. Dankzij het glas komen de smaken goed tot hun recht. De koffie wordt langzaam en authentiek bereid en is daarom puur met een pittigheid zoals jij dit zelf wil zonder enige nasmaak of residu.

De Chemex Classic Slow coffee maker kops is gemaakt van glas en afgewerkt met houten kraag en lederen koord. Het glas kan je prima in de vaatwasser doen om te reinigingen maar uiteraard kan je de houten kraag en het lederen koord dan beter achterwegen laten.

Hoe gaat dit precies in zijn werk? Eigenlijk heel simpel. Het begint natuurlijk altijd met het malen van de koffiebonen. Plaats een filter naar keuze (zie onderstaande combi-deals) in de trechter van de coffee maker. Vul deze met de door jouw gewenste hoeveelheid gemalen koffie en vervolgens doe je er een beetje heet water bij. Zo komt het beste wat de koffie te bieden heeft helemaal naar boven.

Om je koffie goed te vermengen doe je er nog een tweede keer wat heet water in het filter, maximaal tot aan de hals. Het resterende water voeg je daarna toe aan het mengsel zodat de koffie gelijkmatig kan trekken. Eenmaal klaar haal je het filter eruit en kan je genieten van je eigengemaakte slow coffee.

FILTERS

Een van de belangrijkste factoren die het Chemex Koffiezetapparaat zo functioneel maken, is het eigen filterpapier. Niet elk filterpapier werkt.

Het extra dikke filter is sterk genoeg om uit de brewer te worden verwijderd zonder dat het uiteenvalt en u overal gebruikte koffiedik achterlaat. Sterker papier is ook nodig om de vorm te behouden, zodat het niet naar beneden glijdt in het vat.

Het dikke papier vangt ook bezinksel op dat andere filters missen. Dit sediment is verantwoordelijk voor het grootste deel van de bittere smaak die vaak wordt geassocieerd met andere koffiezetmethoden, zoals de basis Cafetières.

De belangrijkste reden voor het gebruik van het eigen papier is echter het verwijderen van oliën die snel kunnen oxideren en ranzig worden, waardoor de koffie een zure smaak krijgt. Deze oliën bevatten ook wat LDL of “slechte” cholesterol.

Samen met het geavanceerde filterpapier voorkomt het niet-poreus glas dat de koffie op smaak wordt gebracht. Indien verzegeld met het Chemex CMC Glas Koffiezetapparaat Deksel of andere methoden, kan de koffie in de koelkast worden bewaard om koud te worden geserveerd of opnieuw te worden opgewarmd zonder smaakverlies en zonder zuur te worden.

Chemex Filters Wit Vierkant Voorgevouwen 6-8-10-Kops – 100 stuks

Chemex Filters Wit Vierkant Voorgevouwen 100 stuks

Bekijk de dagprijs

Deze Chemex filters zijn geschikt voor gebruik in combinatie met de coffeemaker 6, 8 en 10-kops. Chemex is hèt merk voor slow coffee makers. Het merk is in 1941 ontwikkeld door een Duitse chemicus, dr. Peter Schlumbohm. Dat is aan de vorm ook te zien: het ontwerp heeft veel weg van een ‘karaf’ die in de scheikunde veel gebruikt wordt. In 1944 werd dit ontwerp al tot een van de mooiste designs uit de geschiedenis gekozen en heeft het een plek gekregen in het Museum of Modern Art (Moma) in New York! Zelfs vandaag de dag oogt de slow coffee maker nog modern.

De slow coffee maker is op dit moment een echte trend. Er is namelijk een revolutie gaande in koffieland. Waarom? De consument is op zoek naar hoge kwaliteit koffie. Vergelijkbaar met wijn worden de smaken die tot uiting komen in de koffie bepaald door het terroir, de verwerkingsmethode en de zetmethode. De smaken die daardoor ontstaan komen niet goed tot hun recht in espresso, maar wel bij langzame zetmethodes, de slow coffee.

De slow coffee maker van Chemex is hiervoor zeer geschikt. Door het gebruik van glas komen alle smaken goed tot hun recht. Het glas is bovendien hittebestendig, waardoor er water dat net van de kook af is in geschonken kan worden. De koffie wordt op de authentieke manier bereid. Het is pure koffie met de pittigheid die je zelf wilt, zonder bittere nasmaak of residu. De koffie is ook perfect bruikbaar bij de bereiding van ijskoffie en desserts met een scheutje koffie voor de lekkerbekken. Ook interessant om te weten: koffie, gebrouwen met deze cafetières, kan in de koelkast bewaard worden om later opnieuw op te warmen, mèt behoud van smaak.

Hoe wordt koffie met de slow coffee maker gezet? Natuurlijk begint deze zettechniek met het malen van koffiebonen. Nadat je een bijhorende filter in de trechter geplaatst hebt, doe je de gewenste hoeveelheid gemalen koffie in de filter, waar je vervolgens een beetje heet water over laat vloeien. Dit zorgt ervoor dat het beste wat koffie te bieden heeft al optimaal vrijkomt. Om de koffie voldoende te vermengen, giet je een tweede keer water in de filter, maximum tot aan de hals. Het overige water wordt daarna aan het mengsel toegevoegd, zodat de koffie gelijkmatig kan trekken. Zodra de koffie klaar is, verwijder je de filter, schenk je de koffie uit en kan de ultieme smaakbeleving beginnen!

Bij gebruik in de vaatwasser dien je de houten kraag en het koord te verwijderen.

Uiterlijk

De Chemex is een zandlopervormige pour-over karaf uit één stuk. Het ontwerp is legendarisch: het is zelfs te zien in moderne kunstmusea zoals het MOMA in New York City.

De karaf is gemaakt van niet-poreus gehard borosilicaatglas, en wordt geleverd met een tweedelige kraag van gepolijst hout die met een koord van runderhuid wordt vastgemaakt. De kraag is stijlvol, maar fungeert ook als een temperatuurbestendig handvat zodat u zich niet brandt.

Duurzaamheid

De Chemex is behoorlijk duurzaam, met zijn eenvoudige, stevige ontwerp en het ontbreken van breekbare elektrische onderdelen. Het onderdeel dat het snelst kapot gaat is de houten kraag, die gemakkelijk te beschadigen is als je er water of koffie op druppelt. Gelukkig zijn er vervangende onderdelen te koop voor minder dan $10.

Schoonmaken

De Chemex is een brouwer van glad glas, dus hij is vrij eenvoudig af te wassen – als je maar een flessenborstel hebt. De zandlopervorm kan lastig te schrobben zijn, en je zult de kraag en het leren bandje moeten verwijderen voordat je hem schoonmaakt. Deze koffiezetter kan in principe in de vaatwasser, maar u kunt de levensduur verlengen door hem met de hand af te wassen. Wij raden u aan uw Chemex met water en zeep voorzichtig schoon te schrobben.

Conclussie

Waar het op neerkomt: wij zijn grote fans van dit elegante speciale koffiezetapparaat. Het is eenvoudig in gebruik, vereist weinig handelingen en produceert een uitstekend kopje heldere, heerlijke koffie. De karaf is mooi genoeg om op een toonbank te zetten of gasten te serveren, en het is gemakkelijk te zien hoeveel koffie u hebt gezet.

Als u liever koffie hebt met meer mondgevoel en natuurlijke oliën, kunt u beter ergens anders kijken. En de Chemex is duurder dan veel andere pour-over koffiezetapparaten, dus misschien past hij niet in uw budget.

Samenvattend kunnen we zeggen dat we de Chemex pour-over koffiezetter ten zeerste aanbevelen. Probeer het eens en kijk wat je ervan vindt!

Gerelateerde berichten

BROUWEN MET EEN CHEMEX-KOFFIEZETAPPARAAT – INSTRUCTIES EN TIPS

Het proces om koffie te zetten met behulp van de Chemex is zeer eenvoudig. Gebruik deze stappen, tips en technieken om de perfecte partij te zetten.

STAP 1. BEGIN MET HET KOKEN VAN WATER.

Zodra uw ketel of pot klaar is met koken, laat u deze even zitten om af te koelen tot de optimale temperatuur – rond de 200°F. Dit is een van de beste onderdelen van dit brouwsysteem, in die zin dat u de temperatuur kunt regelen.

De mogelijkheid om altijd een goede temperatuur te handhaven betekent dat er geen zwakke koffie meer uit automatische koffiezetapparaten komt die berucht zijn voor het zetten op een te lage temperatuur – vooral als ze verouderen.

STAP 2. PLAATS HET FILTER IN HET BOVENSTE GEDEELTE VAN DE BREWER EN MAAK HET NAT.

Zorg ervoor dat de dikkere, 3-laagse kant van het filter naar de uitloop gericht is. Giet wat water over de filter om deze te bevochtigen. Verwijder het water dat in het vat is opgevangen door het uit te gieten, en de filter moet op zijn plaats blijven.

TIP: Als alternatief kunt u het filter eerst nat maken onder heet kraanwater – dit zou de kans op het geven van een papiersmaak aan de koffie moeten wegnemen.

STAP 3. DOE HET KOFFIEDIK IN HET KOFFIEDIK EN MAAK HET NAT.

Waarom nat maken? Dit heet “blooming” en het opent de koffiedelen, waardoor er meer van de oliën breken weg in het warme water.

Hoe? Terwijl de temperatuur nog optimaal is – 195 tot 205°F – giet het water over de totdat ze op het punt staan te gaan drijven. Laat het zitten voor een paar momenten. Met andere woorden, laat de koffiedik een beetje weken.

HOEVEEL KOFFIE TE GEBRUIKEN?

Ongeveer 8 gram per 5 oz. kopje. Dat zijn twee platte eetlepels voor zacht gebrande koffie. Haal ze maar een beetje op als je een donkerder/Italiaanse branding gaat gebruiken, want de grond is lichter en neemt daardoor meer volume in beslag.

HOE ZIT HET MET DE MALING?

Zoals bij alle methoden van koffiebereiding is de maling belangrijk. Voorgemalen koffie met een “gewone” maling (het soort dat gemaakt is voor de oude percolatorpotten) werkt veel beter dan de “automatische druppel” maling die gemaakt is voor moderne koffiezetapparaten.

De druppelmaling werkt echter wel, zij het in een langzamer tempo. Wij raden u aan om vers gebrande bonen te malen die zijn verkregen van uw plaatselijke koffiebrander of van het internet, met behulp van een hoogwaardige handbediende braammolen of een elektrische braammolen.

Koffiemolens worden niet aanbevolen, omdat ze alleen geschikt zijn voor het malen van specerijen. Wij raden de Baratza Encore koffiemolen aan als de grootste knaller voor de bokken in elektrische braammolens.

STAP 4. GIET HET WATER.

Nu kunt u beginnen met het water voorzichtig in het koffiedik te gieten. Probeer het water gelijkmatig te verdelen, niet alleen van één kant te gieten. Laat de koffiezetter vullen volgens de hoeveelheid koffie die in het filter zit.

STAP 5. VERWIJDER HET FILTER.

Ze zijn wegwerpbaar en zowel het filter als het koffiedik kunnen worden gecomposteerd. Als u het optionele deksel hebt gekocht, zet het dan op om de koffie warm te houden tot u het serveert. Veel plezier!

ANDERE CHEMEX-KOFFIEMACHINE TIPS

 • Gebruik wat gekookt water om je koffiekopjes voor te verwarmen, zoals de coffeeshops dat doen. Dit helpt om ervoor te zorgen dat uw koffietemperaturen niet een paar graden dalen wanneer u het in het kopje giet.
 • Hoe meer koffie je per keer zet, hoe beter. Het zetten van één kopje laat veel van zijn warmte ontsnappen. Een beetje papiersmaak zou ook binnenkomen. Plus, het is leuk om in de buurt van andere java junkies te zijn en de ervaring te delen.
 • Koffie moet niet met kokend water worden gebrouwen. Dit zal het verbranden, waardoor het een bittere smaak krijgt. De brouwtemperatuur zou rond de 200°F moeten liggen. Als je een thermometer hebt, waarom gebruik je die dan niet? Zo niet, dan doet het werk om het gekookte water een halve minuut te laten staan.
 • Een elektrische waterkoker met een temperatuurregeling of een kooktoestel met een ingebouwde thermometer is een zeer goede investering, en zal het leven zoveel makkelijker maken als u het Chemex Koffiezetapparaat, de Franse pers of andere gietmethoden op regelmatige basis gebruikt.

Hoewel het er misschien uitziet als een bloemenvaas, of iets dat in een haiku thuishoort, past de functionaliteit van het Chemex Koffiezetapparaat prachtig bij zijn elegante, organische vorm. Het belangrijkste is dat het een uitstekend, levendig kopje brouwt met een smakelijk boeket aan smaken.

Veelgestelde vragen – Faq

KAN IK EEN CHEMEX GEBRUIKEN ZONDER EEN WEEGSCHAAL?

Technisch gezien kunt u elk koffiezetapparaat op de markt gebruiken zonder weegschaal. De Chemex is niet anders, die kan relatief eenvoudig worden gebruikt zonder een weegschaal door gewoon ‘eyeballing’ de hoeveelheid koffie die u gebruikt. Het maken van nauwgezette aanpassingen voor een perfect resultaat heeft echter alles te maken met zorgvuldige aanpassingen van de afmetingen. Dat is alleen mogelijk met een goede weegschaal.

In elk geval is een basisweegschaal voor het meten van koffie- en watergewichten niet bijzonder duur, dus het is waarschijnlijk sowieso de moeite waard om aan te schaffen.

WAT IS DE IDEALE VERHOUDING TUSSEN KOFFIE EN WATER MET EEN CHEMEX?

Dit is op zijn zachtst gezegd een omstreden onderwerp, aangezien iedereen zijn eigen unieke smaak en voorkeuren heeft. Als algemene vuistregel stellen velen voor om te beginnen met ongeveer 2 eetlepels (12 gram) koffie voor elke 200 ml water.

Het is belangrijk om te onthouden dat dit slechts een startpunt is, waarna het een kwestie van experimenteren is tot je de perfecte verhouding hebt gevonden. Het ligt voor de hand dat hoe hoger de verhouding koffie/water is, hoe sterker de resulterende koffie zal zijn, als al het andere (zoals de maalfijnheid) gelijk is.

WAT IS DE PERFECTE GROFHEID OM KOFFIE TE MALEN VOOR DE CHEMEX?

Nogmaals, persoonlijke voorkeur speelt een rol bij het zoeken naar de perfecte grofheid van de koffiemaling. De grofheid van de koffie zal invloed hebben op de manier waarop het water erdoorheen filtert en hoe snel of anders de vloeistof wordt opgenomen. De maalfijnheid moet ook worden aangepast aan de hoeveelheid koffie die je gebruikt en de grootte van de portie, dus er is niet zoiets als een ‘one size fits all’ maalfijnheid.

Experimenteren is de sleutel tot het juiste resultaat, en daarvoor heb je een goede koffiemolen nodig waarop je kunt rekenen voor nauwkeurige en consistente resultaten. Als algemene vuistregel geldt echter dat u de koffie iets grover wilt maken dan wanneer u traditionele druppelkoffie zet.

WELKE MAAT CHEMEX KOFFIEZETAPPARAAT MOET IK KOPEN?

Als je regelmatig koffie zet voor minstens een handvol mensen, is het zeker de moeite waard om voor een grotere Chemex te gaan – misschien het 8-kops model. Maar als je je Chemex meestal gebruikt om slechts één kopje koffie te zetten, zul je het 8-kops model waarschijnlijk onnodig groot vinden.

Alle Chemex koffiezetapparaten zijn in staat om dezelfde hoge kwaliteit koffie te zetten, maar het is niet nodig om er een te kopen die veel groter of kleiner is dan je eigenlijk nodig hebt.

KAN IK CHEMEX KOFFIE WARM HOUDEN OP HET FORNUIS?

Last but not least, het hittebestendige glas waar de Chemex koffiezetter uit bestaat is veilig om op elektrische fornuizen en kachels te plaatsen, zolang de verwarmingsspiralen maar niet blootliggen. Zorg er wel voor dat je het fornuis op de laagste stand en zo kort mogelijk laat branden, om te voorkomen dat de koffie verbrandt.

Als u uw Chemex-koffie regelmatig warm wilt houden, kunt u ook het bijpassende glazen Chemex-deksel aanschaffen voor extra isolatie.