AeroPress vs. Chemex: Wat is de juiste voor u?

Facebook
Twitter
LinkedIn
aeropress vs chemex

AeroPress vs. Chemex

Als het tijd is om uw koffieapparatuur te upgraden, welke zetmethode moet u dan kiezen? Er zijn tientallen koffiemethodes, van espressomachines tot cold brew makers, allemaal met hun voor- en nadelen.

Om u te helpen uw ideale zetmethode te vinden, hebben we twee populaire opties onder de loep genomen: de AeroPress en de Chemex. Als u deze opties vergelijkt, hebt u de keuze tussen modern en klassiek, plus draagbaarheid en elegantie. Aan welke methode u de voorkeur geeft, hangt af van hoe u koffie zet en drinkt, en van uw budget. Lees verder om alles te weten te komen over deze koffiezetapparaten – en welke u het beste kunt kiezen.

Alles over de AeroPress

AeroPress

De AeroPress is een draagbaar koffiezetapparaat dat kleine kopjes sterke koffie maakt. Het is niet helemaal espresso, maar de koffie benadert het aardig omdat de AeroPress werkt op basis van druk. Het is een modern koffiezetapparaat, uitgevonden in 2005, en gemaakt van BPA-vrij polypropyleen plastic.

Er zijn talloze manieren om met een AeroPress te brouwen, maar de basismethode is eenvoudig. Doe er een papieren filter in, voeg koffie en water toe, en laat het mengsel enkele minuten trekken. Bevestig dan de zuiger en druk zachtjes naar beneden. De koffie filtert rechtstreeks in uw kopje.

Lees onze volledige review van de AeroPress hier.

Voordelen

 • Goedkoop en lichtgewicht
 • Zeer geschikt voor kamperen en reizen
 • Produceert sterke koffie
 • Zeer gemakkelijk schoon te maken
 • Gezondheidsvoordelen van papieren filters

Nadelen

 • Moeilijk te zetten voor een groep mensen
 • Kan lastig zijn om onder de knie te krijgen
 • Volledig plastic constructie
 • Papieren AeroPress-filters moeten worden aangeschaft

Alles over de Chemex

chemex review

De Chemex is een speciaal pour-over koffiezetapparaat. Het klassieke model, dat in 1941 werd ontworpen en nog steeds ongeveer hetzelfde is, is een zandlopervormige glazen karaf met een handvat van hout en leer.

Om met een Chemex te kunnen zetten, heb je de speciaal ontworpen papieren filters van het bedrijf nodig. Doe een filter in de bovenkant van de lege Chemex, doe er middelgrove koffie in en giet er heet water bij. De koffie loopt in de onderste helft van de Chemex. Als je klaar bent met koffiezetten, verwijder je het filter en serveer je de koffie!

Lees onze volledige review van de Chemex hier.

Voordelen

 • Prachtig klassiek ontwerp
 • Hoogwaardig glas, hout en leer
 • Produceert heldere, zachte koffie
 • Gezondheidsvoordelen van papieren filters

Nadelen

 • Papieren filters moeten worden gekocht
 • Zwaarder en omvangrijker
 • Iets moeilijker schoon te maken
 • Iets duurder

AeroPress vs. Chemex: Welke moet u kiezen?

Deze beslissing wordt bepaald door een paar belangrijke overwegingen. Lees verder voor onze complete uitsplitsing:

Wat voor soort koffie drinkt u graag?

U zult waarschijnlijk willen nadenken over uw ideale kopje koffie. Is het geconcentreerd en rijk of zacht en helder? Als u sterke, espresso-achtige koffie wilt, zult u de voorkeur geven aan de AeroPress. Als u liever heldere, aromatische koffie drinkt, hebt u misschien liever de Chemex.

Beide methodes maken gebruik van papieren filters, dus in beide gevallen profiteert u van de gezondheidsvoordelen van olievrije koffie. Ook zult u bij geen van deze methoden bezinksel in uw kopje aantreffen.

Hoeveel koffie drinkt u?

Bereidt u uw koffie meestal per kopje, of zet u graag voor een hele groep? De AeroPress is ontworpen om één klein kopje koffie per keer te zetten, en omdat u de koffie moet laten trekken, duurt het proces enkele minuten. De Chemex daarentegen kan 3-10 kopjes koffie zetten, afhankelijk van het formaat dat u kiest. U kunt snel een pot koffie zetten voor uw hele gezin!

Draagbaarheid vs. Esthetiek

Bent u op zoek naar een mooi koffiezetapparaat voor thuis of een handig koffiezetapparaat dat u in een koffer kunt stoppen? De glazen Chemex is een elegante aanvulling op een aanrecht of eettafel, maar hij is ook zwaarder en breekbaarder.

De AeroPress daarentegen heeft niet zo’n luxe uitstraling, maar is ongelooflijk licht en draagbaar. Zijn plastic constructie is niet stijlvol, maar hij ziet er wel geweldig uit naast een kampvuur. En als u echt van draagbaarheid houdt, kijk dan eens naar de AeroPress Go, die nog lichter is en in een veelzijdige koffiemok/reisetui past.

Schoonmaken

Of u nu van schoonmaken houdt of niet, u kunt vast wel een koffiezetapparaat gebruiken dat op z’n minst een deel van het werk voor u doet. Het goede nieuws is dat beide koffiezetapparaten vrij eenvoudig schoon te maken zijn en veel minder onderhoud vergen dan apparaten als Keurigs en espressomachines.

De AeroPress is bijzonder gemakkelijk schoon te maken. U kunt hem afwassen op het bovenste rek van de vaatwasser, maar dat is niet nodig. Wanneer u de zuiger erdoor duwt, zorgt de dichte afsluiting ervoor dat er geen koffie of koffiedrab achterblijft. Als je klaar bent met koffiezetten, kun je het filter en de gemalen koffie er gewoon met de zuiger uitwippen! Spoel het apparaat even af en je bent klaar.

De Chemex is ook vrij gemakkelijk schoon te maken, hoewel de zandlopervorm het wat lastiger maakt. Als je klaar bent met koffiezetten, kun je het filter en de gemalen koffie eruit trekken, zonder rommel achter te laten. Er zal zich echter wel wat koffie op het glas afzetten en om dat schoon te maken heb je een flessenborstel nodig. Het houten handvat kan eraf worden gehaald en de glazen karaf kan in de vaatwasser.

Prijs

Op dit punt is de AeroPress de duidelijke winnaar. Geen van beide koffiezetapparaten is zo duur als een espressomachine, maar de Chemex is zeker duurder. Als uw budget krap is, wilt u misschien de AeroPress. Als u iets meer geld te besteden hebt, kijk dan eens naar de Chemex.

Conclussie

Dus welke moet u kiezen? Als u een veelzijdig, draagbaar koffiezetapparaat wilt waar u mee kunt experimenteren, zult u dol zijn op de AeroPress. Als u liever een elegant koffiezetapparaat hebt dat indruk maakt op uw vrienden en heldere, zachte potten koffie produceert, probeer dan de Chemex. Hoe dan ook, we wensen u veel plezier met uw gloednieuwe koffiezetapparaat!

Nog op zoek? Lees een van onze andere koffiezetter vergelijkingen:

 • Chemex vs French Press: Wat is geschikt voor u?
 • French Press vs. Percolator: Welke moet u kiezen?
 • Nespresso vs Keurig: Welk merk is beter?

Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen