Moka Pot vs AeroPress: Welke moet u kiezen?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Moka pot vs AeroPress

Het kan een hele uitdaging zijn om de juiste zetmethode te vinden. Van Franse persen tot druppelkoffiezetapparaten, er zijn tientallen methoden en modellen om uit te kiezen. Is een Moka pot of een AeroPress beter voor u?

Wij nemen u mee in deze beslissing, waarbij we elk koffiezetapparaat grondig behandelen en vervolgens een gedetailleerde vergelijking bieden. We hebben voor- en nadelen, belangrijke functies om te overwegen, en nog veel meer! Lees verder om uw ideale koffiezetapparaat te vinden:

Alles over de Moka Pot

Moka pot

De Moka pot is een klassiek Italiaans koffiezetapparaat dat dateert uit 1933. Deze koffiezetapparaten zijn meestal gemaakt van roestvrij staal en werken op een fornuis. Ze produceren een kleine hoeveelheid sterke koffie met veel mondgevoel.

Moka-potten zijn stijlvolle, intelligent ontworpen koffiezetapparaten. Het zijn percolators, wat betekent dat ze werken met stoom. Om er een te gebruiken, vult u de basis met water en het filterbakje met fijngemalen koffie. Zet de Moka pot op een fornuisbrander en wacht ongeveer 10 minuten. Het water in de bodem warmt op, verandert in stoom en gaat door de gemalen koffie. Uw geconcentreerde koffie arriveert in het bovenste gedeelte van de brouwer, klaar om te serveren.

Lees onze lijst van de beste Moka potten verkrijgbaar in !

Voordelen

 • Stijlvol, klassiek ontwerp
 • Percolatormethode op basis van stoom
 • Kleine, geconcentreerde kopjes koffie

Nadelen

 • Een fornuis of vuur nodig
 • Moeilijker schoon te maken
 • Onhandig om een menigte te bedienen
 • Duurt ongeveer 10 minuten

Alles over de AeroPress

AeroPress

De AeroPress kwam pas in 2005 op de markt, maar werd al snel een noodzaak voor veel avontuurlijke deep-liefhebbers. Dit plastic koffiezetapparaat is licht, compact en eenvoudig in het gebruik – maar het is ook zo flexibel dat je er eindeloos mee kunt experimenteren.

De AeroPress zet kleine kopjes geconcentreerde koffie met een gecombineerde steeping- en drukmethode. U moet het water apart verwarmen en papieren filters kopen om deze brouwer te gebruiken. De AeroPress is ook heel gemakkelijk schoon te maken, je hoeft hem alleen maar uit te spoelen.

Zie onze volledige reviews van de AeroPress en de nieuwe (nog draagbaardere) AeroPress Go.

Voordelen

 • Draagbaar & compact
 • Redelijk geprijsd
 • Snel koffiezetten
 • Gecombineerde steeping- en drukmethode

Nadelen

 • Minder stijlvol
 • Moet water apart verwarmen
 • Papieren filters nodig
 • Kan geen grote hoeveelheden maken

Factoren om te overwegen

Nu u alles weet over deze twee brouwmethodes, is het tijd om uw keuze te maken. Maar wat zijn de grootste verschillen tussen beide? We nemen factoren zoals zettijd, koffiekwaliteit en prijs onder de loep.

Hoe lang duurt het om te zetten?

Hebt u ’s ochtends weinig tijd? Dan moet je kijken naar het zetproces van elke methode. De Moka pot vergt niet veel handwerk buiten het opzetten, maar het duurt ongeveer 10 minuten om te zetten.

De AeroPress hoeft slechts één tot drie minuten te trekken, maar u moet het water wel apart verwarmen.

Hoe draagbaar zijn ze?

Beide brouwers zijn redelijk draagbaar en kampeervriendelijk, maar de AeroPress is iets veelzijdiger. Moka-potten kunnen worden verwarmd op een fornuis of in een kampvuur.

De AeroPress kan elke manier gebruiken om water op te warmen, inclusief elektrische waterkokers, magnetrons, heetwaterkranen, en zelfs potten op kampvuren! Hij is ook een stuk lichter, met een gewicht van minder dan een pond. Dat betekent dat u de AeroPress gemakkelijk mee kunt nemen op de rugzak of in uw koffer kunt stoppen.

Welke brouwer zet de beste koffie?

Beide brouwmethodes produceren kleine hoeveelheden sterke koffie. Omdat ze niet genoeg druk gebruiken, zijn dit benaderingen van espresso, niet het echte werk. Het grootste verschil in koffiekwaliteit zit hem in de filtratie. De Moka pot gebruikt een metalen filter, dat kleine deeltjes en natuurlijke oliën in de gemalen koffie doorlaat in de koffie. De AeroPress daarentegen gebruikt kleine papieren filters, waardoor de koffie helder en vrij van deeltjes is.

Waar komt het op neer? Als u van koffie met een zwaardere body houdt, hebt u misschien liever de Moka pot. Maar als u van heldere koffie houdt, zult u waarschijnlijk de AeroPress willen proberen.

Welke brouwer is goedkoper?

De klassieke Moka pot is de Bialetti Express, en hij kost ongeveer evenveel als de AeroPress. Maar omdat Moka-potten door een groot aantal verschillende bedrijven worden gemaakt, zijn er ook minder dure modellen te vinden. Geen van beide brouwers is bijzonder prijzig, maar als uw budget krap is, kunt u misschien beter kiezen voor een budget Moka pot.

AeroPress vs. Moka Pot: welke moet u kiezen?

Dus welke zetmethode moet u kiezen? Als u op reis of op de camping koffie van hoge kwaliteit wilt zetten, zult u waarschijnlijk de voorkeur geven aan de AeroPress. Deze methode is ook ideaal als u tijd wilt besteden aan het perfectioneren van uw techniek en wilt experimenteren met de maalgraad en de inweektijd.

Waarom kiezen voor de Moka pot? Het is een klassiek koffiezetapparaat met een stijlvol uiterlijk dat al bijna een eeuw lang sterke, volle koffie maakt. Mokapotten worden ook door verschillende bedrijven gemaakt, wat betekent dat je verschillende materialen, stijlen en prijzen kunt vinden.


Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen