Moka Pot vs French Press: Welke is beter?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Er zijn veel manieren om koffie te zetten, en de twee bekendste zijn de Moka pot en de French press. Deze brouwmethodes, respectievelijk afkomstig uit Italië en Frankrijk, zijn doordrenkt – geen woordspeling bedoeld – van eeuwenlange traditie en koffiecultuur. Maar welke is beter?

Hieronder vergelijken we de Moka pot met de French press wat betreft gebruiksgemak, gemak en algehele prestaties, zodat u kunt kiezen welke methode het meest geschikt is voor uw caffeïne fix elke ochtend!

Moka Pot Overzicht

Moka pot

Een Moka pot is een klein, metalen, fornuisbrandertje dat gewoonlijk uit drie delen bestaat: het onderste deel dat wordt verwarmd en het water bevat, het filtermandje dat de gemalen koffie bevat, en het bovenste deel dat de gezette koffie bevat. Het bovenste gedeelte bevat ook een tuit om stoom af te blazen.

Het water in het onderstuk wordt verwarmd en zet zich als stoom uit in de gemalen koffie. De koffie raakt verzadigd maar blijft verhitten, en naarmate het water zich ophoopt in het gemalen mandje, wordt het ook verhit tot stoom en gaat het via de tuit omhoog naar een tweede reservoir voor de afgewerkte koffie.

Waar is het goed voor/Wanneer te kiezen

Een Moka pot is het meest geschikt voor mensen die ’s ochtends een kopje espresso willen zetten zonder ingewikkeld gedoe met een espressomachine. Moka potten maken gebruik van zeer eenvoudige en niet-mechanische onderdelen om sterke koffie te zetten die vaak kan wedijveren met espresso, maar het is belangrijk om te weten dat het eindproduct geen authentieke espresso is. Het lijkt er echter wel op, dus u kunt de koffie die ermee wordt gezet gebruiken om mixdrankjes te maken zoals u dat met espresso zou doen.

Moka potten hebben enkele serveerbeperkingen. Afhankelijk van de Moka pot die u kiest, kunt u slechts tussen de één en zes kopjes sterke koffie per keer zetten. Deze kleinere zetcapaciteit kan handig zijn als u alleen koffie voor uzelf zet, maar het zetten van koffie voor familie of vrienden kan aanzienlijk langer duren, omdat u meerdere porties moet zetten.

koffie ingieten met een moka pot

Moka-potten zijn ook helemaal niet aanpasbaar als het gaat om de hoeveelheid die ze produceren. De kwaliteit van de koffie die u zet, daalt als u probeert minder dan zes kopjes te zetten in een Moka pot met zes kopjes. Als je een Moka pot kiest, moet je er een kiezen die de hoeveelheid koffie zet die je wilt, en je zult voor alle zetbeurten tot die hoeveelheid beperkt zijn.

Moka potten zijn erg goedkoop, en de enige kosten die u betaalt is uw koffie. Ze maken geen gebruik van wegwerpfilters, en ze hebben geen doorlopend onderhoud.

Mokapotten zijn iets eenvoudiger om mee te zetten dan Franse persen. Ze kunnen eenvoudig worden gezet met volumematen in plaats van massa, dus u hebt geen weegschaal nodig om koffie en water af te wegen. Ze maken zeer geconcentreerde koffie, dus kleine variaties in het volume van de ingrediënten zullen niet al te veel variatie in de koffiekwaliteit opleveren.

Ten slotte zijn Moka-potten moeilijker schoon te maken, omdat de schenktuit niet toegankelijk is en de water- en koffiereservoirs kleiner zijn dan bij een French Press en moeilijk met een sponsje te bereiken zijn.

Voordelen

 • Maakt smaakvolle koffie
 • Zet robuuste koffie
 • Zeer betaalbaar
 • Eenvoudiger om mee te zetten

Nadelen

 • Beperkt tot één hoeveelheid koffie
 • Vaak kleine portiegroottes
 • Moeilijker schoon te maken

French Press Overzicht

French Press

De French Press is een eenvoudig koffiezetapparaat dat bestaat uit een karaf en een stamper die precies in de karaf past. De zuiger bestaat meestal uit vier delen: een deksel met een schacht die tot op de bodem van de karaf reikt, een stijve metalen plaat met gaatjes waar koffie doorheen kan stromen, een fijn metalen gaasje dat te klein is om koffiedik door te laten stromen, en een stijve onderkant die op de schacht wordt geschroefd en de rest van het filter bij elkaar houdt.

Om te zetten voeg je koffiedik en zeer heet of kokend water toe aan de karaf, wacht je tot de koffie klaar is met zetten, en gebruik je vervolgens de zuiger om al het koffiedik naar de bodem van de karaf te duwen.

Waar is het goed voor/Wanneer te kiezen

Een French Press is perfect voor iemand die een volle, krachtige koffie wil die in relatief grote hoeveelheden kan worden gezet zonder veel ervaring. Het is een eenvoudige zetmethode, dus geschikt voor iedereen die bereid is een eenvoudig recept te leren en elke ochtend heerlijke koffie wil. En u kunt zelfs kiezen voor draagbare, kampeervriendelijke modellen!

Franse persen zijn er in verschillende maten, maar zelfs de kleinste modellen kunnen meestal zo’n vier of vijf kopjes koffie zetten. De grotere Franse persen kunnen tot 10 of 12 kopjes zetten, dus ze zijn ideaal om grotere partijen te zetten als je bezoek krijgt.

French Press koffie

Welke maat Franse pers u ook kiest, u kunt elke hoeveelheid maken tot de maximale batchgrootte. Zelfs als u bijvoorbeeld een Franse pers voor 12 koppen koopt, kunt u nog steeds twee koppen heerlijke koffie zetten zonder aan kwaliteit in te boeten. Deze aanpasbare batchgrootte maakt ze handiger als u elke dag of af en toe wisselende hoeveelheden koffie zet.

Franse persen zijn ongeveer even duur als Moka-potten, en ze bevatten ook geen mechanische of elektrische onderdelen, zodat ze geen onderhoud vergen, afgezien van regelmatig schoonmaken.

Om de beste koffie-ervaring uit een Franse pers te krijgen, moet u proberen de koffie- en watervolumes te meten met een weegschaal. Een verhouding van 15:1 tussen water en droge koffie is een goed recept, maar zelfs als u dat verandert in 14:1 of 16:1 kan dat aanzienlijke smaakverschillen opleveren. De kwaliteit en de smaak van de koffie zullen iets hoger zijn bij een Franse pers als die goed wordt gebruikt, maar het vergt wel wat meer precisie.

Franse persen zijn heel gemakkelijk schoon te maken, want de karaf heeft een brede mond en kan gemakkelijk worden afgewassen, en de onderdelen van de zuiger kunnen uit elkaar worden gehaald om ze gemakkelijk schoon te maken. Elk onderdeel is zelfs machinewasbaar, dus schoonmaken kan moeiteloos!

Voordelen

 • Maakt koffie met een volle smaak
 • Kan grotere batches maken
 • Batchgrootte is instelbaar
 • Betaalbaar
 • Gemakkelijk schoon te maken

Nadelen

 • Vereist meer precisie
 • Niet geschikt voor dranken op basis van espresso

Wat voor soort koffie wilt u?

Het idee achter deze twee bereidingswijzen is hetzelfde: heet water wordt blootgesteld aan gemalen koffie, maar de resulterende koffie is heel verschillend.

French Press koffie maken

Moka pots produceren robuuste koffie, zowel qua smaak als qua cafeïne, en de koffie die ze maken lijkt meer op espresso dan op normaal gezette koffie. Moka pot koffie kan worden gebruikt in plaats van espresso in gemengde dranken zoals cappuccino’s of cafe au laits, of kan zwart worden gedronken voor een krachtige en robuuste smaak.

De Franse pers maakt gewone koffie die zwakker is in cafeïnegehalte per volume, maar nog steeds heerlijk zal zijn. Het smaakprofiel van French press koffie kan complexer zijn, dus als je op zoek bent naar controle over hoe je koffie smaakt en de mogelijkheid om meer smaaknotities te ervaren, is de French press waarschijnlijk beter voor jou.

Volume

Een belangrijk verschil tussen deze twee methoden is de hoeveelheid koffie die wordt geproduceerd.

koffie in moka pot

Mokapotten zijn er in verschillende maten, maar zelfs de grootste kunnen maar ongeveer zes kopjes koffie zetten. Franse persen daarentegen zijn er in formaten die geschikt zijn voor ongeveer 12 kopjes koffie. Een Franse pers past beter bij u als u meestal grotere hoeveelheden zet voor meerdere mensen tegelijk.

De aanpasbaarheid van het volume is een andere cruciale factor. Mokapotten hebben een vast volume, dus het formaat dat u koopt, bepaalt de precieze hoeveelheid koffie die u ermee kunt zetten. Met een French Press kunt u de maximale hoeveelheid zetten of een kleinere hoeveelheid, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Als u de mogelijkheid wilt hebben om verschillende hoeveelheden koffie te zetten op verschillende tijdstippen, is een French Press beter voor u.

Gemak

Tot slot moet u rekening houden met het gemak dat elke methode biedt wat betreft reiniging en gebruiksgemak.

Franse persen zijn gemakkelijker schoon te maken, omdat alle onderdelen uit elkaar kunnen worden gehaald, gemakkelijk toegankelijk zijn en in de machine kunnen worden gewassen. Aan de andere kant heeft een Moka-pot onderdelen die moeilijk bereikbaar zijn met een spons en andere, zoals de tuit, die ontoegankelijk zijn. Deze kleinere zones op de Moka pot maken ze moeilijker schoon te maken.

Franse persen zijn ook wat pietluttiger als het op een recept aankomt, en de hoeveelheden koffiedik en water moeten per massa worden afgemeten voor de beste resultaten. Moka pots zijn wat vergevingsgezinder en kunnen meestal per volume worden afgemeten, wat voor de meeste mensen handiger is.

moka pot koffie

Wat is geschikt voor u?

De methode die het beste bij u past, is de methode die het beste bij uw behoeften past! Verschillende mensen hebben verschillende smaken en koffiebehoeften, dus je zult moeten kiezen welke methode het beste bij jouw dagelijkse routine en levensstijl past.

Als u gemakkelijk sterke koffie wilt zetten, het niet erg vindt om vast te zitten aan één hoeveelheid koffie en graag gemengde koffiedranken wilt kunnen maken, dan is een Moka pot waarschijnlijk het meest geschikt voor u. Als u genuanceerde smaakprofielen wilt proeven, de mogelijkheid hebt om variabele volumes te produceren en het meest moeiteloze reinigingsproces wilt, dan is een French Press perfect voor u.

Uiteindelijk kunt alleen u beslissen welke methode voor u de juiste is! Hopelijk heeft deze vergelijking je geholpen om uit te zoeken welk brouwtoestel het best aan jouw behoeften voldoet.


Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen