Moka Pot vs Espresso Machine: Wat moet u kiezen?

Facebook
Twitter
LinkedIn

moka pot vs espresso machine

Als u thuis espresso maakt, krijgt u koffie van koffietentkwaliteit zonder dat u in de rij hoeft te staan. Er zijn een paar verschillende manieren om thuis espresso te maken. Twee van die mogelijkheden zijn de Moka-pot en de espressomachine. Vandaag gaan we de belangrijkste verschillen tussen de twee bekijken en ook de voor- en nadelen van elk. Dit zal u meer informatie geven om u te helpen een beslissing te nemen over welke u thuis gaat gebruiken om uw favoriete espresso drankjes te maken.

Moka pot basis

Moka pot

Een Moka pot is een espressomachine voor op het fornuis of elektrisch. Deze brouwers hebben twee kamers. In de onderste kamer voeg je water toe en vul je het filter met koffiedik. De bovenste kamer vangt de gebrouwen koffie op.

Om espresso te maken zet u een Moka-pot op een middelhoog vuur of zet u een elektrisch model aan. Wanneer het water het kookpunt bereikt, stijgt de stoom door de gemalen koffie op en verzamelt zich in de bovenste kamer. Daar condenseert het tot rijke, sterke koffie. Dit proces duurt meestal ongeveer tien minuten.

GERELATEERD: Hoe een Moka Pot te gebruiken (met foto’s)

Voordelen

De Moka pot is een eenvoudiger proces. Het is gemakkelijk te gebruiken (zelfs voor beginners) en doet het meeste werk voor je. Het kan meerdere shots espresso tegelijk maken, afhankelijk van de capaciteit van de Moka pot. Een espressomachine voor 4 kopjes op het fornuis kan vier kopjes espresso van 2 oz maken.

Nadelen

Mokapotten kunnen een slechte extractie hebben, omdat er geen druk wordt gebruikt om het water door de maling te persen – alleen stoom van uw fornuis. Elke keer dat u het zet, kan een variabele (van de warmte tot de hoeveelheid koffie) anders zijn. Hierdoor kan de smaak van uw espresso sterk veranderen. Een ander nadeel is dat het een metaalsmaak kan hebben als je een aluminium Moka pot gebruikt. Sommige zijn van roestvrij staal, waardoor de koffie geen metaalachtige tint kan krijgen.

Voordelen

 • Eenvoudig proces
 • Meerdere porties
 • Goedkoop

Nadelen

 • Metaalachtige smaak
 • Kwaliteit kan variëren
 • Geen crema

Basisprincipes van espressomachines

Espresso machine

Espresso koffiemachine zijn over het algemeen ingewikkelder en duurder, hoewel hoogwaardige modellen professionele espresso produceren. Deze machines gebruiken pompen om heet water onder hoge druk door dicht opeengepakte (aangestampte) gemalen koffie te persen. Afhankelijk van het model moet u de gemalen koffie zelf aandrukken en het tijdstip van de koffie bepalen.

GERELATEERD: Volautomatische vs. Semi-automatische Espressomachines: Wat is het verschil?

Voordelen

Er is één groot voordeel van een espressomachine voor thuisgebruik, namelijk de kwaliteit van de espresso. Deze machines gebruiken een hogere druk, waardoor een intensere, rijkere espresso wordt verkregen. Bij de meeste espressomachines van goede kwaliteit heeft de gebruiker controle over variabelen als tijd, temperatuur en druk. De machine regelt deze variabelen voor u met een consistentie die Moka-potten vaak niet kunnen reproduceren.

Met een goede espressomachine bent u ook in staat een heerlijke, rijke crema te produceren. Dit aromatische roodbruine schuimlaagje wordt beschouwd als een belangrijk onderdeel van een espressoshot.

Nadelen

Deze machines zijn over het algemeen aanzienlijk duurder dan Moka-potten. Ze kunnen ook heel verschillend werken, afhankelijk van het model dat u koopt, dus u zult tijd moeten besteden aan het leren van elke machine. Espressomachines vereisen over het algemeen meer oefening om het vak van espresso maken onder de knie te krijgen.

Een ander nadeel is dat als je meerdere kopjes espresso wilt zetten, het meer tijd kost omdat je de shots afzonderlijk moet zetten – wat gemiddeld 30 seconden per shot duurt. Espressomachines vergen nogal wat onderhoud, zoals het vervangen van botte bramen, regelmatig schoonmaken en af en toe de temperatuur en druk kalibreren.

Voordelen

 • Consistente kwaliteit
 • Espresso van professionele kwaliteit
 • Veel crèmelaagje

Nadelen

 • Duurder
 • Meer onderhoud
 • Moeilijker onder de knie te krijgen

Samenvatting

We hebben zojuist een heleboel informatie over espressomachines en Moka potten naar je toe gegooid. Om het voor u gemakkelijker te maken de voor- en nadelen te zien, volgt hier een korte samenvatting.

Moka pots zijn gemakkelijk in het gebruik, niet duur, en kunnen meerdere porties tegelijk maken. Negatief is dat ze geen volle espresso produceren en een metaalsmaak kunnen achterlaten. Espressomachines daarentegen produceren hoogwaardige espresso van professionele kwaliteit met een heerlijke crèmelaag. Tenminste, als je weet hoe je ze moet gebruiken. Je hebt misschien een barista-training nodig om een espressomachine optimaal te kunnen gebruiken. Bovendien zijn ze vaak prijzig en vergen ze nogal wat onderhoud.

Welke moet je kiezen? Dat is aan jou!


Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen