Hoe gebruik je een percolator?

Facebook
Twitter
LinkedIn

percolator gebruiken

Hoe zet je koffie met een percolator

Klaar om het perfecte kopje koffie te zetten? Het is tijd om te leren hoe je een percolator gebruikt.

Koffie is hier onmisbaar. De meesten van ons kunnen zich geen dag voorstellen die niet begint met een heet kopje koffie (of een ijskoud glas koud brouwsel). Het aroma alleen al kan je zintuigen opwekken en je voorbereiden op een drukke dag nog voor je je eerste slok hebt genomen.

Koffiezetten kan net zo persoonlijk zijn als het kiezen van je favoriete bonenras. De gebruikte methode beïnvloedt de sterkte van de resulterende koffie en het cafeïnegehalte. Er zijn zo veel verschillende methoden om uit te kiezen: iconische druppelkoffiesystemen, trendy pour-overs, snelle en gemakkelijke single-cup Keurigs en de geduld-vereiste Franse pers. In vergelijking daarmee lijkt percolatorkoffie een beetje ouderwets, maar het heeft een revival beleefd in het huidige koffietijdperk.

Is het leren gebruiken van een percolator de sleutel tot het brouwen van de perfecte kop koffie? Lees verder om erachter te komen.

Wat is een koffiepercolator?

Een koffie percolator is een waterkoker met aparte kamers voor het water en het koffiedik. De meeste mensen associëren ze met kamperen omdat het apparaat net zo goed werkt op een kampvuur als op het fornuis. De percolators van vandaag zijn niet beperkt tot kookmethodes op basis van vlammen, en elektrische modellen maken het gemakkelijker dan ooit om koffie te poffen.

Lees ook: Beste Percolators koffie in

Hoe werkt een percolator?

Percolators hebben twee kamers: een onderste kamer voor het water en een bovenste gedeelte met een mandje voor de gemalen koffiebonen. Terwijl het water opwarmt, wordt het door een verticale buis geperst die over de gemalen koffie loopt voordat het terug druppelt naar de bodem van de pot. In tegenstelling tot andere koffiezetmethoden wordt percolatorkoffie meerdere keren gezet. Elke keer dat het nu gearomatiseerde water naar beneden druppelt, wordt het opnieuw door de gemalen koffie geleid om een ongelooflijk aromatisch kopje koffie te maken.

Helaas is het met een percolator gemakkelijk om te veel koffie te zetten. Druppelkoffie en pour-over-zetmethodes laten het water maar één keer door de gemalen koffie lopen, dus het is gemakkelijk om de smaak te controleren. Net als bij French press koffie raden we aan een timer te gebruiken om de sterkte van de koffie te regelen.

Hoe zet je koffie met een percolator ?

koffie zetten met een percolator

U heeft nodig:

  • Grof gemalen koffie
  • Water

Gebruiksaanwijzing

Stap 1: bereid de percolator voor

Maak de percolator schoon voordat u begint. Achtergebleven koffiedrab kan de smaak van de nieuwe partij beïnvloeden.

Voeg vervolgens water toe aan het reservoir en let daarbij op de aanwijzingen van de fabrikant voor het maximale waterniveau. Over het algemeen kan met twee kopjes water één mok koffie worden gezet. (Het kan zijn dat u de standaard en de steel uit elkaar moet halen om bij het reservoir te komen. Als dat het geval is, zet u de onderdelen weer in elkaar zodra het water op zijn plaats staat).

Stap 2: Doe het koffiedik erin

Doe het koffiedik in het bovenste mandje. Gebruik een eetlepel gemalen koffie per kopje voor een sterke koffie of een theelepel gemalen koffie per kopje voor een zwakkere koffie.

Zorg ervoor dat de percolator in elkaar zit, dat alles is vastgeschroefd en dat het deksel op zijn plaats zit.

Stap 3: Verwarmen

Zet de percolator op het fornuis en verwarm hem op middelhoog vuur. Verwarm de percolator langzaam tot hij begint te pieken, waarbij u de voortgang door de glazen bovenkant in de gaten houdt. Verminder het vuur zodat het water heet is maar niet pruttelt of kookt. U mag geen stoom uit de percolator kunnen zien komen.

Bij elektrische percolators steekt u de stekker in het stopcontact en verwarmt u het water volgens de aanwijzingen van de fabrikant.

Stap 4: Perk!

Laat de koffie zeven tot tien minuten percoleren, afhankelijk van de gewenste sterkte.

Stap 5: Laat de koffie rusten

Haal de percolator van het vuur. Verwijder het koffiedikbakje met behulp van ovenwanten en gooi het koffiedik weg.

Laat de koffie een paar minuten staan voordat u hem serveert. Sommige koffiedrab kan in de koffie terechtkomen en deze rustperiode geeft ze de kans om zich op de bodem van de percolator te nestelen.

FAQs over het gebruik van een percolator

Wat is de beste koffie voor een percolator?

De koffiebonen die u kiest, maken een enorm verschil voor percolatorkoffie. De koffie wordt verschillende keren opnieuw gezet, dus donkere brandingen kunnen te overheersend zijn. Zoek naar koffie met een lage zuurgraad, die wordt aangeduid als light-roast, smooth of mild. Het is ook belangrijk dat de bonen grof worden gemalen, zodat ze niet door het mandje vallen en in de afgewerkte koffie terechtkomen.

Hoeveel koffie doe je in een percolator?

Na de eerste brouwsels zult u een goed idee krijgen van de hoeveelheid koffie die u nodig hebt voor het zetten van percolatorkoffie. Gebruik in het algemeen één eetlepel grof gemalen koffie per kopje water om een sterk brouwsel te maken. Voor een zwakker brouwsel gebruikt u een theelepel per kopje.

Hoe lang laat je koffie percoleren in een percolator?

Afhankelijk van de gewenste sterkte moet je de koffie 7 tot 10 minuten laten percoleren. Het is belangrijk om tijdens dit proces een gelijkmatige warmte in de percolator te houden (een gebied waar elektrische koffiepercolators zeker in uitblinken). Als het water te heet wordt en stoom produceert, zal de koffie overgeëxtraheerd zijn en extreem bitter smaken, zelfs als je hem maar kort zet. Als het water niet heet genoeg is, zal het ook niet in staat zijn de maximale smaak uit de gemalen koffie te halen.

Hoe maak je een percolator schoon?

De eenvoudigste manier om een percolator schoon te maken is direct na het koffiezetten. Het koffiedik kan een dikke koek worden als het in het mandje opdroogt. Als u de koffie ‘s nachts in de kamer laat staan, kunnen er vlekken op de wanden komen, die de smaak van het volgende kopje koffie beïnvloeden. Gebruik warm zeepwater om het mandje, het waterreservoir en de steel die de twee verbindt schoon te maken en schrob lichtjes met een sponsje indien nodig.

Voor hardnekkige vlekken en olieresten kunt u de percolator diep reinigen met zuiveringszout of azijn. Vul de waterkamer alsof u koffie zet. In plaats van koffiedik toe te voegen, kunt u twee eetlepels zuiveringszout of azijn (maar niet allebei) toevoegen. Verwarm het mengsel gedurende 10 minuten voordat u het water weggooit. Voor het schoonmaken met azijn moet u misschien schoon water toevoegen en de pot opnieuw verwarmen totdat het azijnaroma niet meer aanwezig is.

Percolator vs. Andere zetmethodes

Is percolator koffie beter dan druppelkoffie? French press koffie? Pour-over koffie? Beter is een subjectieve term, dus het is moeilijk voor ons om een absoluut antwoord op deze vraag te geven. In plaats daarvan kunnen we het hebben over het verschil tussen percolatorkoffie en andere zetmethoden.

Als je de voorkeur geeft aan lichtere, meer genuanceerde smaken, is druppelkoffie of pour-over koffie de methode voor jou. Percolatorkoffie is over het algemeen sterker en gedurfder. Hij heeft een bijna bittere smaak die vergelijkbaar is met die van koffie uit een Franse pers, hoewel hij een dieper aroma heeft omdat hij meerdere keren is gezet. In tegenstelling tot een Franse pers, kunt u met een percolator meerdere kopjes tegelijk zetten, dus het kan een betere keuze zijn om koffie te zetten voor een menigte.

Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen