NC-ZA1, Panasonic’s eerste automatische koffiezetapparaat

Facebook
Twitter
LinkedIn


De NC-ZA1 is de eerste koffiemachine van Panasonic. Terwijl veel fabrikanten, waaronder bekende branders die ook machines verkopen, zich op het gebied van capsule- en podmachines hebben gewaagd, heeft Panasonic ervoor gekozen de markt te betreden met een hoogwaardige automatische machine die is uitgerust met een molen – een type machine dat soms ook wordt aangeduid als een koffierobot of “volautomaat”. De machine kost €1099, is compact en goed afgewerkt. Zijn stalen behuizing geeft het een speciaal design, inspirerende kwaliteit en robuustheid. Het heeft een kleurentouchscreen voor een intuïtiever gebruik. Het belooft drankjes te bereiden die zijn aangepast aan elke gebruiker, terwijl het gebruiksvriendelijk en intuïtief blijft. Test dit charmante kleine koffiezetapparaat…Panasonic NC-ZA1

Bekijk de dagprijs


Gebruiksgemak

Op het eerste gezicht valt de compactheid van de NC-ZA1 op, vooral in vergelijking met de grote Melitta Caffeo Barista T. Met een gewicht van 10,3 kg, ook al is het geen lichtgewicht, past het op een geschikte plank en is het stevig bevestigd, zelfs met een volle tank.


Panasonic NC-ZA1 vs Melitta Caffeo Barista T

Vanaf het allereerste moment is het zeer eenvoudig in gebruik, vooral omdat het koffiezetapparaat alle nodige informatie geeft in de vorm van duidelijke pictogrammen: water toevoegen, koffie toevoegen, groene knop om een keuze te bevestigen, rood om te stoppen… alles is intuïtief.

Nog een praktisch punt: op de achterkant van het koffiezetapparaat is een snelstartgids in de vorm van kaartjes geïntegreerd; met deze truc heeft u het essentiële altijd bij de hand. De startknop is handig aan de voorkant geplaatst.


Panasonic NC-ZA1 filter

Wanneer het koffiezetapparaat is ingeschakeld, wordt er een spoeling uitgevoerd; u hoeft er alleen maar een kopje onder te zetten om het spoelwater op te vangen of het in het daarvoor bestemde bakje onder de kopjeshouder te laten lopen (het apparaat voert 4 spoelingen na elkaar uit).

Wanneer de machine is ingeschakeld, verlichten LED’s de bekerhouder, zodat het vulniveau zelfs in het donker zichtbaar is. Niet alle machines hebben dit.

Een ander bijzonder kenmerk is dat de bekerhouder intrekbaar is. Zodra de machine wordt aangezet, geeft hij het signaal dat hij moet worden verwijderd. De esthetische aantrekkingskracht van de NC-ZA1 wordt versterkt door deze ontwerpkeuze, aangezien het frontpaneel perfect opgeruimd is. De roestvrij stalen behuizing is zeer aantrekkelijk.


Panasonic NC-ZA1 koffie

De tuit is in hoogte verstelbaar en past zich aan de grootte van de beker aan, waardoor spatten wordt voorkomen, zoals bij de meeste modellen op de markt. De uitloop is ook gemaakt van geborsteld roestvrij staal, zodat de stoom van de drankjes hem niet vuil maakt.

Opmerking: het is mogelijk een filterpatroon in het waterreservoir te installeren, maar dit is niet verplicht. Dit is een Brita Intenza cartridge die ongeveer 10 euro kost; een cartridge moet ongeveer om de 250 kopjes worden vervangen (ongeveer elke derde kop koffie per dag).


Panasonic NC-ZA1 waterreservoir

De tankinhoud van 1,4 liter (goed voor ongeveer 30 espresso’s) is gemiddeld in vergelijking met wat er op de markt verkrijgbaar is – hij varieert van ongeveer 1 liter tot bijna 2 liter. Deze tank is niet verticaal maar horizontaal en wordt in de machine geplaatst als een schuiflade. Het heeft ook geen handvat. Wij vonden dit systeem minder handig, vooral omdat voor de minimumlimiet al een bepaalde hoeveelheid water nodig is. Als je het van het aanrecht naar het koffiezetapparaat moet dragen, moet je oppassen dat je niet morst. In vergelijking daarmee is de verticale tank met handvat van de Melitta praktischer.

Als alle instellingen zijn gemaakt, hoeft alleen nog de drank te worden gekozen. Zonder melkkannetje (apart aan te schaffen) is de NC-ZA1 vooral geschikt voor het maken van espresso en lange koffie – hij kan ook worden gebruikt voor heet water. Met het melkkannetje erbij kan hij ook cappuccino’s en latte macchiato’s maken. De melkkan is verkrijgbaar voor ongeveer 75 euro onder de referentie NC-ZM1HXC en past bij de machine en kan rechtstreeks in de koelkast worden geplaatst. Het is jammer, maar we hadden graag gezien dat de melkkan standaard was meegeleverd om de machine meer mogelijkheden te geven.


Panasonic NC-ZA1 bediening

Hoewel het aantal beschikbare recepten klein lijkt, heeft Panasonic de kaart van de personalisatie uitgespeeld: temperatuur (5 niveaus), aromatische sterkte van de koffie (3 bonen voor normaal, 4 voor sterk, 5 voor extra sterk). De twee belangrijkste punten: de lengte van de drank en de aromatische sterkte zijn rechtstreeks toegankelijk tijdens de bereiding, via + en – symbolen. Het verschil met de tegelijkertijd geteste Melitta is dat deze ook deze instellingen biedt via schuifregelaars die naar rechts of naar links kunnen worden verplaatst.


Opmerking: de espresso meet standaard slechts 35 ml, in vergelijking met de 40 ml die gewoonlijk in podmachines zit.


In tegenstelling tot sommige modellen, heeft deze Panasonic NC-ZA1 slechts één bonenreservoir… Dit is jammer, want het kan nuttig zijn voor liefhebbers van diepe L die hun koffie graag afwisselen of afwisselen tussen “normale” en cafeïnevrije bonen. De maling is instelbaar via een knop in het bonenreservoir; hiervoor hoeft alleen het deksel te worden opgetild (hoe dikker de maling, hoe minder aromatisch de koffie).


Panasonic NC-ZA1 regelaar

Er is ook een doorgeefluik voor gemalen koffie, maar dat accepteert slechts één dosering (voor één kopje of twee kopjes tegelijk); dit is voor het oplossen van problemen, zoals bij de meeste van deze machines die bedoeld zijn voor het malen van bonen.

Merk op dat zelfs in dit instellingsmenu de pictogrammen voor zichzelf spreken, u hoeft niet te zoeken.

De NC-ZA1 heeft geen kopjesverwarmer, in tegenstelling tot zijn concurrent Melitta. Panasonic raadt daarom aan om vooraf heet water door de kopjes te laten lopen om ze op te warmen.

Het aanraakscherm is heel duidelijk en reageert snel. Het bleek tijdens onze tests prettig en intuïtief te werken en het is prettig om niet elke keer de handleiding te hoeven pakken.


Panasonic NC-ZA1 recepten

Hoe zit het met onderhoud? Dit is een belangrijk punt voor grote machines van dit type, dat indrukwekkend kan zijn voor wie gewend is meer eenvoudige machines te gebruiken, zoals pods. Bij deze “volautomaat” verschijnen ook de onderhoudsinstructies op het scherm, waaronder de meest voorkomende: het legen van de afvalbak die de gemalen koffiekorrels opvangt. We vonden het fijn dat alle elementen van gemiddelde grootte zijn: de kopjeshouder en zijn afdruiprek, de lade voor gebruikte koffie… Ze zijn gemakkelijk uit het koffiezetapparaat te nemen en kunnen in een handomdraai worden afgewassen en schoongeveegd.

Zoals bij elk koffiezetapparaat ontkomt u niet aan het ontkalken, dat wordt geautomatiseerd door een speciale cyclus.

De zeteenheid moet ook regelmatig worden schoongemaakt (één keer per week wordt aanbevolen). Het is heel gemakkelijk te verwijderen; gewoon onder water afspoelen en afdrogen.

Tenslotte moet ook de schenktuit regelmatig worden gereinigd, ondanks de automatische spoeling. Om het te verwijderen, moet u de instructies doornemen, maar het is gemakkelijk te doen, aangezien het op een schuifsysteem is gemonteerd.


Panasonic NC-ZA1 schoonmaken

Tenslotte moet van tijd tot tijd een automatische reinigingscyclus worden gestart, gesymboliseerd door een borstel in het instellingenmenu. Hij duurt iets minder dan 10 minuten en kan worden gestart met een speciaal reinigingstablet, zodat u ook moeilijk bereikbare plaatsen kunt wassen.


Bekijk de dagprijs


Snel

De doorgang van het water door de koffie vergt een bepaalde tijd, die uiteraard varieert naar gelang van de grootte van de gewenste drank. Er zij op gewezen dat espresso wordt bereid door water onder hoge druk snel door de koffie te laten stromen. De voorbereidingstijd varieert echter ook naar gelang van de tijd die de machine nodig heeft om “wakker” te worden (opstarten, spoelen van de sproeiers, enz.). Daarom hebben wij de tijd gemeten die nodig is om een espresso te maken vanaf het moment dat de machine wordt gestart. Deze handeling, van het inschakelen tot het stoppen van de extractie, duurt ongeveer 1 minuut en 45 seconden, wat de Nespresso liefhebbers zal verbazen (30 seconden voor een model als de U).


Stroomverbruik

In uitgeschakelde toestand verbruikt de NC-ZA1 geen elektriciteit, en dat is het belangrijkste punt. De vertraging voor de automatische uitschakeling kan worden ingesteld: na 1 tot 5 uur – één uur vinden wij wat lang.

Momenteel bieden de meeste van de machines in onze vergelijking een automatische uitschakeling na 15 minuten, of zelfs 30 minuten.

Wij hebben ervoor gekozen het verbruik van deze automatische machines te meten vanaf het opstarten tot het uitschakelen na het zetten van 3 espresso’s en 3 lange koffies (inclusief spoelen). De Panasonic verbruikt 0,048 kWh. Wat de kosten op de elektriciteitsrekening betreft, is dit nauwelijks merkbaar: ongeveer 10 eurocent voor drie kopjes koffie per dag gedurende een maand.


Geluid

Natuurlijk maken deze automatische machines een beetje lawaai, vooral wanneer de molen werkt, wat ook trillingen veroorzaakt op de wanden van het koffiezetapparaat en op het werkblad. De voorbereiding van de machine en de voorverwarmings- en spoelbewerkingen maken een beetje lawaai (52 tot 60 dB). De molen duurt slechts enkele seconden en produceert 70 dB, terwijl het koffiezetproces nauwelijks lawaai maakt (ongeveer 50 dB). Dit geluid kan verrassend zijn als u er niet aan gewend bent, maar de piek van 70 dB is kort en niet ondraaglijk.


Aanpassing op elk niveau

Het belangrijkste kenmerk van de NC-ZA1 is de mogelijkheid om uw drankjes aan te passen. Dit is mogelijk door verschillende criteria in het geheugen op te slaan, die toegankelijk zijn in de “M”-modus. 4 keuzes kunnen worden opgeslagen; ze kunnen dan worden opgeroepen via M1, M2, M3, M4, in hetzelfde tabblad.

Elk drankje kan ook op ad hoc basis worden gepersonaliseerd. Bij het kiezen van een drank zijn verschillende instellingen beschikbaar: het aantal kopjes (één of twee), de grootte van de drank en de sterkte van de koffie.

Tenslotte kunt u in de hoofdinstellingen van de machine de temperatuur van de koffie kiezen.


Productspecificaties

 • Afmetingen (HxBxD): 19,5 x 33,5 x 41 cm
 • Druk: 15 bar(s)
 • Twee koffie’s tegelijk: Ja
 • Waterreservoir: L
 • Type slijpmachine: staal
 • LCD-scherm: Ja
 • Filterpatroon: Geen
 • Melkkan: Nee
 • Aanpassing van recepten: Ja
 • Luik voor gemalen koffie: Ja
 • Twee bonenbakken: Nee
 • Capaciteit: Neen
 • Categorieën: EspressomachinesKoffiemachinesVolautomatische koffiemachines


Bekijk de dagprijs


Voordelen

 • Pictogrammen op het display wissen.
 • Talrijke instellingen beschikbaar voor elke gemaakte koffie.
 • Gemakkelijk in onderhoud.
 • We houden van de slimme geïntegreerde snelstartgids (kaartjes).
 • De LED’s op de bekerhouder.Nadelen

 • Maar één bonenreservoir.
 • Geen kopjeswarmer.
 • De automatische uitschakeling duurt iets langer (minimaal 1 uur).
 • Melkkan wordt apart verkocht.


Conclusie


De NC-ZA1 is compact, goed ontworpen en prettig in het gebruik. Er zijn uitgebreide mogelijkheden om dranken aan te passen, van temperatuur tot hoeveelheid tot smaaksterkte. Het onderhoudsgemak is een extra bonus. De grootste klacht is misschien wel het ontbreken van een tweede bonenreservoir.


Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen