Opgeschuimde vs gestoomde melk: Wat is het verschil?

Facebook
Twitter
LinkedIn


Opgeschuimde vs gestoomde melk

Lattes, mochas, cappuccino’s hebben allemaal iets gemeen, behalve dat het heerlijke espressodranken zijn. Ze worden allemaal gemaakt met warme melk. Maar is het opgeschuimde of gestoomde melk, en wat is het verschil?

Maak je geen zorgen: we zijn hier om het uit te leggen. Lees verder om te weten te komen wat het verschil is tussen gestoomde en opgeschuimde melk (denk: warmte) en hoe uw favoriete espressodrankjes worden gemaakt!


Opgeschuimde melk

Opgeschuimde melk wordt gemaakt door melk te beluchten, d.w.z. luchtbellen toe te voegen. Door het beluchtingsproces ontstaat schuim. Het doel van het opschuimen van melk is om een bepaalde textuur te verkrijgen. Het geeft een romig, luchtig mondgevoel aan dranken. Schuim van hoge kwaliteit moet dicht en luchtig zijn.


Opgeschuimde melk

Schuim is essentieel voor dranken als cappuccino’s. Ze bestaan voor 1/3 uit schuim en zouden zonder schuim niet als cappuccino worden beschouwd! Schuim kan ook in koude dranken worden gebruikt, zoals ijskoude cappuccino’s, waardoor ze complexiteit en textuur krijgen.

Zelf thuis melk opschuimen is eigenlijk vrij eenvoudig. Je kunt een potje of garde gebruiken, of een speciale melkopschuimer kopen, waarvan sommige handheld zijn. Omdat voor het opschuimen geen warmte nodig is, moet u de melk apart verwarmen voor warme dranken zoals lattes.

Er zijn ook elektrische melkopschuimers die de melk verwarmen en voor u opschuimen en die temperatuurinstellingen hebben voor warm, warm of koud melkschuim.


Gestoomde melk

Gestoomde melk is anders dan opgeschuimde melk omdat het altijd heet is en fijner, delicater schuim produceert, dat microschuim wordt genoemd. Hoewel er “schuim” in het woord zit, lijkt het niet op het schuim in cappuccino’s. Door te stomen wordt de melk lichtjes belucht, waardoor zeer kleine luchtbelletjes ontstaan. Hierdoor wordt de melk zwaarder en krijgt ze een fluweelzachte textuur.


Gestoomde melk

Gestoomde melk is een belangrijk bestanddeel van een groot aantal dranken zoals lattes, mochas en warme chocolademelk. Het maakt de drank romig en zacht, en het microschuim wordt gebruikt om latte art te creëren.

Gewoonlijk wordt gestoomde melk gemaakt met een stoompijpje. Deze vind je op veel espressomachines en duurdere koffiezetapparaten. U kunt ook elektrische melkstoomapparaten kopen.


Wat is het verschil?

Wat is het verschil tussen opgeschuimde melk en gestoomde melk? Opgeschuimde melk heeft meer volume, met een aanzienlijke hoeveelheid schuim. Gestoomde melk wordt verwarmd en fijner belucht, waarbij kleine hoeveelheden microschuim ontstaan. Gestoomde melk wordt ook vaker gebruikt in koffiedranken, terwijl opgeschuimde melk zich specifiek leent voor dranken met schuim.

Opgeschuimde melk

  • Kan warm of koud zijn
  • Aanzienlijke hoeveelheid schuim
  • Grotere, stijvere bubbels


Gestoomde melk

  • Altijd warm
  • Delicaat belucht
  • Zijdeachtig microschuim


Nu heb je meer koffiekennis om te gebruiken de volgende keer dat je een opgeschuimde of gestoomde melkdrank bestelt!


Gerelateerde artikelen

koffie
Koffie wiki: oorsprong, uitgevonden, soorten, geschiedenis en meer
Koffie is een populaire drank die over de hele wereld wordt gedronken. In deze uitgebreide koffie wiki kun...
Barraquito
Barraquito recept: Spaanse koffiespecialiteit
Barraquito, ook wel bekend als Canarische koffie, is een Spaanse koffiespecialiteit die je zeker niet...

Nieuwste vergelijkingen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen